Pitam se šta mi podrazumevamo pod novom godinom. Da li je to sveža godina, godina koja je potpuno novi početak, nešto što se nikada ranije nije dogodilo? Kada kažemo nešto novo, iako znamo da ne postoji ništa novo na svetu, kada govorimo o srećnoj novoj godini, da li je to zaista nova godina za nas?

Ili je to isti stari obrazac koji se iznova i iznova ponavlja?

Isti stari rituali, iste stare tradicije, iste stare navike, kontinuitet onoga što smo do tada radili, što i dalje radimo i što ćemo raditi ove godine.

Dakle, da li postoji išta novo? Postoji li išta što je potpuno novo, nešto što nikada ranije niste videli? Ovo je zapravo važno pitanje, ako pogledate – pretvoriti sve dane našeg života u nešto što nikada ranije niste videli. To znači mozak koji je sebe oslobodio sopstvenog uslovljavanja, sopstvenih karakteristika, sopstvenih idiosinkrazija i mišljenja, sudova i uverenja. Da li možemo sve to da ostavimo po strani i zaista započnemo novu godinu? Bilo bi sjajno ako bismo to mogli.

Zato što su naši životi prilično plitki, površni i imaju malo smisla.

Mi se rađamo, svidelo se to nama ili ne mi se rađamo, obrazujemo se – što takođe može biti otežavajući faktor. Možemo li da promenimo čitav tok naših života? Da li je to moguće? Ili smo osuđeni da zauvek vodimo prilično ograničene, inferiorne, besmislene živote. Ispunjavamo svoje mozgove i svoje živote nečim što je osmišljeno. Ovo nije propoved. Verovatno u svim crkvama na svetu Nova godina će se dogoditi – i u svim hramovima i u ostatku sveta – oni će nastaviti na isti stari način, sa istim starim ritualima, bogosluženjima i tako dalje i tako dalje. Možemo li da se rešimo svega toga i počnemo ispočetka bez ikakvog predznanja i vidimo svojim srcima i umovima šta će se iz toga izroditi?

Džidu Krišnamurti

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top