Zodijak kao večni pokret ciklusa

Želja za životom je najjača sila, a žeđ za vazduhom, vodom i hranom njena definicija. Kada je sve to dostupno, pojavljuje se želja za ljubavlju. Ali, sve što se rodi mora i umreti.
Rođenje i procvat života odvija se po zakonu kruga, i nakon što prođe fazu procvata, sve počinje da bledi. Tačka iz koje je život nastao postaje tačka u kojoj nestaje.

Život se bori sa smrću. Nepobedivi je Bog vremena – Kronos ili Saturn.
Krug života počinje znakom Ovna (prvi znak, početak proleća kada se priroda budi)), gde je uzvišenost (egzaltacija) Sunca, a Sunce je davalac života. Mesto pada Sunca je na sredini kruga, u Vagi, gde počinje lom i počinje spuštanje – Saturn je uzvišen ili egzaltiran u znaku Vage.
Sada životna sila počinje da se smanjuje (Vaga-početak jeseni), a moć uništavanja se razvija. Tamo gde snaga života napušta svoj položaj, tu počinje napredak snage uništenja.

U znaku Vage snage života i smrti su izbalansirane, ali tada počinje put ka smrti, Saturn počinje prevladavati, dah hladnoće – životna aktivnost se smanjuje. Niko nije jak protiv moći Vremena.
Ali, Vaga je kao što znate i brak, jer kao da život želi da prevari Saturna, Boga vremena. Dok Saturn trijumfuje, Sunce prelazi u Škorpiju – znak genitalija i znak reprodukcije (u paru sa suprotnim znakom Bikom). Saturn ubija plod i na taj način osolobađa seme za ponovnu aktivnost.

Kao rezultat braka u Vagi, deca se rađaju u Škorpiji, a smrt ploda rađa seme: smrt pobeđuje smrt. Duh koji napušta telo ima priliku da se ponovo inkarnira i započinje novi krug života. Saturn žuri u Zenit kako bi krug života pretvorio u smrt. Te dve suprotne sile, uravnotežujući jedna drugu, stvaraju večni pokret ili večni pokret ciklusa.
Gde god vidimo krug života i smrti, svagde vidimo manifestaciju zakona kruga, čvrsto zarobljenog u krugu Zodijaka.

Zašto je Škorpija znak reprodukcije, ali i znak smrti? To je kao veličanstveni cvet, koji je u svom razvoju dostigao punu snagu mirisa, primivši strelicu oplodnje, i na taj način počinje da umire (polarizacija para Bik-Škorpija).

Ulazeći u znak Strelca prepuštamo se ozbiljnijim razmišljanjima o „planu putovanja“. Ovde još nismo potpuno oslobođeni veze sa materijalnim i fizičkim svetom, jer analiza i sinteza našeg života još uvek nam uznemirava sećanja. Zato je Strelac predstavljen kao polu-konj ili polu-čovek. Kada smo usmerili strelicu prema nebu, počinjemo razmišljati o višim svetovima (odakle sam ja došao na ovaj svet?)

Nakon Strelca dolazi Jarac, koji je simbol zemaljske energije života i snažnim skokovima se penje na vrh stene. Visoko i ozbiljno razmišljanje o životu i o čovekovoj sudbini, dovode čoveka da razmišlja o sudbini čovečanstva.
On se uzdiže visoko kako bi preneo svoje iskustvo ljudima – zauzima neku vrstu društvenog položaja , praveći „karijeru“ na osnovu svoje nagomilane i kristalizovane snage. Ova prva faza vodi ga ka poznavanju zakona saradnje i Sunce prelazi u Vodoliju gde počinje da razume tu harmoniju.
Osoba počinje da razume da se harmonija društvenog života može ostvariti samo kao princip koji proizilaze iz viših duhovnog jedinstva.
Ali ovo nije kraj njegove službe ljudima.

Mora da postoji još nešto iznad, davalac više ljubavi, a to su Ribe kao poslednji znak u krugu gde je Venera uzvišena. Ovde se oseća duboka odvojenost od Zemlje koja nas približava nebeskim snagama. Što smo dalje od zemaljskih iskušenja to su nam bliže nebeske tajne. Sinteza naših osećanja pretvara se u najvišu nebesku ljubav. Završetak života mora se završiti trijumfom sila razaranja, neminovno praćenih zemaljskim patnjama. Zato, znak Ribe, kao znak Majke sveta, ukazuje na nebesku radost, kao i patnje i ograničenja zemlje (dve ribe u suprotnim pravcima).

 

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top