Zabluda o astrološkim aforizmima

Zabluda o astrološkim aforizmima„Mars u Blizancima daje oštar intelekt sa jakom težnjom da vaspitava. Događaji u kući daju puno nemira. Raskalašani prijatelji koji jako utiču na natusa. Brak sa rođakom. Više od jedne veze. Moguća smrt usled oboljenja pluća. Opasnost od saobraćaja. Neprijateljski nastrojeni rođaci. Oštar humor i duhovitost.“

Ovo je citat, dakle prepisano je iz jedne astrološke knjige. Danas smo svedoci mnoštva astrološke literature i tekstova gde se samo na osnovu položaja planete u znaku, davaju ovakve konačne prognoze. Ili, samo na osnovu položaja planete u kući, izvode se „astrološke definicije“, pomoću kojih se želi čak prognozirati život neke ličnosti. Knjige i tekstovi gde, „ako je Venera u Raku to znači…“, „ako je Sunce u Biku to znači…“,  „ako je Jupiter u 3. kući to znači…“, itd.

Ovo se deli i deli, čita i čita, prepričava i prepričeva, vrti se jedno te isto i svi možemo da postanemo „astrolozi“. Prvo, takva predviđanja će se uvek pokazati kao netačna; drugo, na taj način se astrologija komercijalizuje i onda od jedne ozbiljne veštine, dobijamo materijal za tračanje uz kafu. Takođe, prisutni su i „astrološki aforizmi“, koji se bave aspektima. Nailazićete često na ovakve aforizme, koji kažu da na primer, aspekt između Venere i Jupitera donose bogatstvo. Neodrživost ovakvih tumačenja, može se videti već u tome, što pod trigonom Venere i Jupitera, u danima tokom kojih je ovaj aspekt bio prisutan, sigurno je rođeno hiljade ljudi na Zemlji, a na sve njih se ne može odnositi  aforizam ovog aspekta.

Zato treba citirati Selvu, koji kaže: „Astralni faktor (položaj nebeskih tela i aspekata) čine samo jedan deo problema i mora se, u svakom pojedinom slučaju, kombinovati sa onim što se, tome nasuprot, može nazvati terestričnim faktorom.“

Iz ovog, je jasno da jedan te isti astralni faktor ili uticaj, koji se kombinuje sa različitim terestričnim faktorima, mora dati i različite rezultate.

Kosmički položaj bilo koje planete, a kada kažem kosmički položaj, onda je to ono gore na nebu, dakle znak u kojem se nalazi i aspekti koje gradi, zavisi i od dispozitora planete.  Zbog toga će ako uzmemo i samo planetu u znaku, na primer, Merkur u Biku, ova planeta pokazivati veliku raznovrsnost u zavisnoti od toga gde se nalazi Venera. Zato, Merkur u Biku će biti drugačiji, ako je Venera u Ovnu, pa opet drugačiji ako je Venera u Ribama, itd. I na ovo sve je potrebno dodati, kako aspekte Merkura, tako i aspekte Venere, kao i kuće gde se nalaze i kojima vladaju. A, da ne spominjem još, kako će osoba sa Jarcem na Ascendentu, primati drugačije uticaj Merkura u Biku, od na primer osobe koja na Ascendentu ima Vodoliju. Pa, na sve ovo kada dodamo Mesec, Sunce, stelijum ako postoji, vladara Ascendenta, najuticaniju planetu, ovi aforizmi postaju bezvredni i ne korisni. Ličnost je kompleksna, tako da i sve ono što postoji u horoskopu ima kompleksnost.  Naravno, a da ne širim, priča sa dispozitorom otpada, ako je planeta u sedištu, kao na primer Sunce u Lavu.

Da li će sve osobe na Zemlji, koje su rođene kada je Mesec bio u Blizancima, a imajući u vidu koliko Mesec ostaje u jednom znaku, jer je najbrži, svim tim osobama dati iste emotivne sklonosti? Naravno da neće. Zamislite da je u jednom horoskopu Sunce u aspektu prema Ascendentu, ali i u drugom horoskopu je isto tako Sunce u aspektu prema Ascendentu, koje po analogiji znači vitalnost ili ugled. Ali, zamislite da je u prvom primeru, vladar Ascendenta u desetoj kući, koja je opet analoga ugledu i uspesima, a u drugom horoskopu da je vladar Ascendenta u dvanaestoj kući, koja nije analogna uspesima i ugledu. A, onda dodavati sve gore spomenuto.

Uzmimo primer Merkura, kojeg često u svakom horoskopu uzimaju za inteligenciju i kroz ovu planetu ocenjuju intelekt ličnosti.  Galilej ga je imao u Ribama, Marija Kiri u Strelcu, Čarls Darvin u Ribama, Isak Njutn u Strelcu, Rene Dekart u Ovnu, itd. Ili, uzmimo primer Marsa, jer često snagu ličnosti i takmičarski impuls i borbenost, procenjuju tako što odmah traže Marsa u horoskopu, a znamo da Novak Đoković ima Marsa u Raku, Dejvid Bekam u Ribama, Maradona u Raku, itd.

Zbog svega ovoga dolazi do pogrešnog tumačenja i prognoza, jer se po inerciji slede astrološki aforizmi, koji ponekad i mogu da odgovaraju, ali samo pod određenim okolnostima i uslovima.

 

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top