Sunce u Ovnu – početak prolećaOvaj novi ciklus simbolično predstavlja buđenje i prvi korak. Zbog toga, pripdanici ovog znaka imaju potrebu stalno da započinju nešto novo, istražuju, eksperimentišu i budu nosioci, prvi i pioniri.

Setimo se da Saturn u znaku Ovna ima nepovoljno dostojanstvo, jer zašto bi planeta koja ima sedište u zimskim znacima (Jarac, Vodolija), pa i egzaltaciju u jesenjem znaku (Vaga), bila dobrodošla u jednom od prolećnih znakova, koji započinje ovo godišnje doba. Zato sam i nestrpljiv, brzoplet i ishitren, jer mi Saturn nije dobrodošao – kaže Ovan, a i sačinjen sam od vatrenog elementa. Vatra nema strpljenja, ali zbog vatrenog elementa i kardinalnosti, Ovan uvek ima želju da ide napred i da ima inicijativu.

Ja prvi, a svi ostali iza mene. Ne osvrće se unazad i uvek gleda ispred sebe, jer želi što pre i prvi da stigne, gde god da se uputio, ali opet treba spomenuti nepovoljno dostojanstvo Saturna u ovom znaku, koji predstavlja juče i prošlost. Ako uzmemo Merkura i Saturna koji su u Ovnu u nepovoljnom dostojanstvu, onda nam je jasnije zašto ovaj znak ide glavom kroz zid i zašto mu često nedostaje razumnost, operznost i planiranje. Možda zbog ovoga, ovaj znak i najteže uči neke lekcije, jer nema vremena da se osvrće, analizira, preispituje, a i Sunce je u znaku Ovna u povoljnom dostojanstvu, pa su i ego i ponos naglašeni i istaknuti. Dakle, to ne znači da će prihvatiti neku grešku zato što razumno ne razmišlja, već često i zbog toga, što je previše ponosan da bi spustio glavu, prihvatio ili priznao da je pogrešio. To bi za njega bilo isto kao poraz, a on želi samo da pobuđeju i to u stilu planeta koje uvek sebe gledaju kao pobednike, heroje i vođe, dakle Marsa i Sunca, a koje su ovde dobrodošle.

U severnoj hemisferi počinje proleće i s obzirom da Ovan predstavlja prvi i pokretački impuls, pokret ili trzaj, ovo možemo simbolično predstaviti i kao klijanje semena, koje obeležava početak proleća. Mars u sedištu u ovom vatrenom znaku kaže da je Ovan spreman na sve, nikada se ne povlači, a ono što ga motiviše da ide napred je i hrabrost. Mars i Sjunce u sedištu i egzaltaciji omogućavaju takmičarske, borbene i hrabre poteze, a Saturn koji je ovde u padu gubi opreznost, pa i strah.

Potrebno mu je dozvoliti slobodu nesputanog izražavanja, jer svako ograničenje je i frustracija za njega, što se manifestuje kroz silu, agresiju i bes. Glavna njegova ideja je samoostvariti se, zatim osloboditi se i pronaći sebi mesta, jer vatra predstavlja širenje i delovanje u spoljašnjem svetu da bi se nametnuo i dokazao. Ovakvu vatru je često teško zaustaviti, jer govorimo o kardinalnoj vatri, gde kardinalnost predstavlja inicijativu, a vatra vodi ka realizaciji.

Od ovog znaka možete sve očekivati, dakle može biti iznenađujući u svakoj situaciji, jer nepovoljno dostaojanstvo Saturna i vladarstvo Marsa govore da odbacuje čvrste strukture i granice. Naglašeno je “Ja”, jer šta bi drugo očekivali od Marsa i Sunca koji su dobrodošli u ovom znaku, a istovremeno je Venera u nepovoljnom dostojanstvu, što znači da nedostaje osećaj za druge. Venera je planeta koja teži da se udruži sa drugima i zbog svog izgona u ovom znaku, Ovan uvek kaže da može sve sam, kao što će teško prihvatiti kompromis, jer dočekujući Veneru u svom znaku Ovan će reći “Ok, nauči me da uživam, jer to i jeste tvoja uloga, ali samo onda kada se ja pitam za sve i kada sam iznad drugih, zato što se onda osećam snažan”.

Zbog nepovoljnog dostojanstva Venere i sedišta Marsa, nedostaje mu taktičnost, pa je miran i skladan ambijent za njega nešto potpuno strano, gde se i ne oseća prijatno. Pripada onoj vrsti ljudi koja mora stalno da se dokazuje, jer se na taj način oseća snažnim, jakim i ponosnim.

Simbolično, Ovan je seme koje donosi plod i po predanju Duh ovde počinje da prelazi u Materiju, a znamo da Ovan prethodi znaku Bika.

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top