Vladar Ascendenta (podznaka) njegova pozicija i uloga u natalnoj karti

Da li vam je vladar Ascendenta (podznaka) u sedištu, egzaltaciji, padu ili izgonu?

Kada analizirate vladara Ascendeta važno je razmotriti prirodu i funkciju planete koja vlada Ascendentom. Zatim, snagu ove planete u odnosu na kuću u kojoj se nalazi, kao i njen kvalitet (dostojanstvo).

Dostojanstvo planete određuje da li će se ona lako ispoljiti ili pokazati? Ovde dobijamo odgovor i da li će se osoba osećati sigurno u životu ili neće, jer govorimo o vladaru Ascendenta.

Nakon ovoga potrebno je razmotriti aspekte vladara Ascendenta. Skladni aspekti prema vladaru Ascendenta pokazuju odakle možete očekivati pomoć dok napeti aspekti ukazuju odakle možete očekivati prepreke.

Kuća u kojoj se nalazi vladar Ascendenta predstavlja onu oblast života koja je za ličnost važna i gde je usmerena njena energija.

Svaka planeta ima svoju funkciju, a funkcija vladara Ascendenta daje neku opštu pozadinu čovekovog života. Na primer, ako je Merkur vladar Ascendenta onda razmišljanje, analiziranje, učenje ili komunikativnost predstavlja opštu pozadinu života osobe dok je sa Marsom to takmičenje i borba, itd.

Šta znači opšta pozadina života u kombinaciji sa drugim pokazateljima u horoskopu? Uzmimo da je Merkur vladar Ascendenta, a da je Mesec u Ovnu. To bi moglo da znači da osoba ima potrebu da postane lider, pionir ili neka dominantna figura, koristeći razum, znanje, reči ili sposobnost komunikacije.

Ako je Sunce vladar Ascendenta, a osoba ima jak stelijum u Škorpiji onda neki veliki planovi i lične ambicije, kao i potreba da se sija, mogu doneti rizične okolnosti i krajnosti. Uzmimo da postoji Sunce u kvadratu sa Jupiterom, a da je Venera vladar Ascendenta. To može onda biti problem zbog preterivanja i prevelikih očekivanja dok su pozadini toga  partnerski odnosi.

Važno je povezati funkciju planete koja vlada Ascendentom ili prvom kućom sa opštom temom rođenja. Na primer, ako je Rak na Ascendentu osoba će prolaziti važna iskustva u emotivnom, privatnom i porodičnom životu. Ova osoba treba shvatiti da brižnim i zašitiničkim stavom može postići mnogo više nego krutim i kontrolisanim ponašanjem.

Vladar Ascendenta (podznaka) njegova pozicija i uloga u natalnoj karti

Ako je vladar Ascendenta u izgonu ili padu, a čovek pretenduje na velike korake i planove onda čovek može doživeti i bolne krize u životu. Ali, ako je vladar Ascendenta isto u izgonu ili padu, ali je čovek spreman na disciplinu, odricanje ili skromnost onda će njemu biti mnogo lakše da „leči“ svoje neuspehe. U principu, vaćno je da se vladar Ascendenta posmatra u sklopu celine natalne karte.

Vladar Ascendenda u sedištu ili egzaltaciji ne znači i da će čovek biti oslobođen životnih kriza, ali omogućava da se lako oporavi od padova.

Kada je vladar Ascendenta u padu ili izgonu, ali u skladnim aspektima sa drugim planetama, čoveku se pruža ruka da ustane nakon pada i sa te strane dolazi podrška i pomoć. Čak i kada nastanu problemi, situacija može biti rešena sitnim gubicima. Međutim, sa vladarem Ascendenta u padu ili izgonu, osoba često ima osećaj da se njegova uloga u životu ne slaže sa okolinom.

Dobro je kada je dispozitor u harmoničnom aspektu  sa vladarom  Ascendenta koji je u nepovoljnom dostojanstvu. Na primer, ako je vladar Ascendenta Merkur u Strelcu, ali ima trigon sa Jupiterom.

Suprotna situacija govori i o nepovoljnijoj situaciji. Na primer, Saturn u Raku u kvadratu sa Mesecom u Ovnu. Saturn u Raku je već u nepovoljnom dostojanstvu, a nepovoljan aspekt sa Mesecom dodatno ga destabilizuje. Čovek može da se oseća kao da je u malom čamcu na sred nepreglednog i ogromnog okeana čiji ga talasi vode u nepoznatom pravcu. Možda mu nedostaje čvrstina, upornost i disciplina da bi ostvario svoje ciljeve.

Kada su vladar Ascendenta i njegov dispozitor u međusobnoj recepciji u povoljnim znacima i skladnom aspektu onda oni jedno drugog pomažu. Na primer, Venera u Vodoliji kao vladar Ascendenta i u trigonu sa Saturnom u Vagi.

Ako su obe planete u nepovoljnom dostojanstvu i u uzajamnoj recepciji značiće da će biti problema, ali će se iz ovih problema moći izvući bar nešto korisno (biće veći problem ako između ovih planeta postoji napet aspekt).

 

 

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top