Aspekti (prvi deo) – lične, društvene i više planete

Aspekti (prvi deo) – lične, društvene i više planeteDa bi smo pravilno razumeli aspekte planeta potrebno je prvo da znamo ulogu ili funkciju planeta, koje učestvuju u aspektu. Zamislite da imate dve osobe koje pričaju telefonom. Jedna osoba u tom razgovoru ima ulogu da ohrabruje, a druga osoba ima ulogu da razmišlja. Prema tome, svaka od ove dve osobe (planete) ima svoju ulogu u vezi (apekt) koju je uspostvila.

Postoje brže i sporije planete. Prvo moramo „demontirati“ bržu planetu u aspektu, pa onda sporiju planetu.

Ako je povoljan ili harmoničan aspekt onda planete pomažu jedna drugu da bi mogle da se izraze. Kod nepovoljnih ili izazovnih aspekata, planete ometaju jedna drugu u izražavanju. Na primer, ako je Mars u nepovoljnom aspektu sa Merkurom, onda će Mars svojom brzinom, nesmotrenošću i nestrpljenjem, ometati Merkura u razmišljanju ili donošenju odluka.

Kod izazovnih aspekata uglavnom sporija planeta ometa bržu planetu. Dakle, ako je Merkur u kvadratu sa Saturnom, onda će Saturn kao sporija planeta ometati Merkura.

Konjunkcija može i pomagati i ometati, ali kod ovog aspekta, planete će  jedna drugoj dodavati neku funkciju. Na primer, ako je Merkur u konjunkciji sa Marsom, onda će Mars dodati snagu i odlučnost Merkuru, a Merkur će dodati razumnost Marsu. Prema tome, konjunkcija može ojačati, oslabiti ili dodati neke funkcije.

Ako su u aspektu obe planete lične, ali i sličnih funkcija, onda ni jedna od njih ne dobija poseban prioritet. Na primer, Mesec i Venera imaju slične funkcije i pokazuju pasivnost i prijemčivost; takođe Sunce i Mars, jer su obe planete muške i aktivne.

Merkur može biti lojalan prema svim planetama, pa čak i kada je na primer u napetom aspektu sa Mesecom.

Kada su lične planete u aspektu, ali se razlikuju po funkciji, onda ne moramo dati prednost bržoj planeti, međutim aktivnija planeta ipak može više da deluje na pasivniju planetu.

Na primer, Mars u aspektu sa Mesecom. Mars kao aktivnija planeta više će uticati na Mesec koji je pasivniji. U povoljnom aspektu Mars će dozvoliti Mesecu da izrazi svoje karakteristike, ali u nepovoljnom aspektu Mars neće dozvoliti Mesecu da izrazi svoje karakteristike. Dakle, i u jednom i u drugom slučaju Mars kao aktivnija planeta ima uticaj na Mesec.

Ako postoji aspekt između Sunca i Meseca, ovde će dominirati energija Sunca, pa će Mesec doživljavati uticaj Sunca. Mesec reflektuje svetlost Sunca. Na primer, Mesec u Strelcu sa Suncem u Jarcu biće manje otvoren nego da je Sunce u Blizancima. Ili, Mesec u Blizancima biće manje flekisbilan sa Suncem u Biku, nego da je Sunce, na primer u Ribama.

Ako u aspektu učestvuje lična i društvena planeta, onda će lična planeta pokazivati karakteristike osobe. Društvena planeta (Jupiter i Saturn) prvenstveno pokazuje društvene aspekte života, odnosno kako se osoba uklapa u društvo i spoljašnji svet. Znak u kojem se nalazi Jupiter i Saturn, treba takođe uzeti u obzir, ali znak u kojem se nalaze ove planete manje je važan od analize ličnih planeta. Zbog toga, Saturna i Jupitera u aspektu sa ličnim planetama postaju važniji od njihovog položaja u znaku.

Ako su više planete (Uran, Neptun i Pluton) u aspektu sa ličnim planetama, onda više planete utiču na lične planete, a ne obrnuto. Viša planeta utiče na ličnu planetu tako što može promeniti njenu manifestaciju.

Ako u aspektu učestvuje društvena planeta (Jupiter) i viša planeta (Pluton), onda viša planeta modifikuje društvenu planetu. Međutim, aspekti između viših i društvenih planeta nemaju neki psihološki efekat.

Povezanost Meseca, Merkura, Jupitera, Venere i Neptuna u aspektima ne govori o nekoj težoj polemici ili ozbiljnijem sukobu. Međutim, postoji izuzetak zato što moramo uzeti u obzir i znakove, jer na primer, Venera i Mesec u konjunkciji u Škorpiji neće imati dobru vezu.

Povezanost Sunca, Marsa, Jupitera u aspektima, takođe ne moraju značiti ozbiljniji sukob, jer sve ove planete imaju aktivnu energiju. Na primer, konjunkcija Marsa i Sunca ili Jupitera dodaće aktivnost, vitalnost i snagu.

Merkur će biti lojalan svim planetama u konjunkciji, čak i kada je sa Marsom, osim ako ova konjunkcija ne bi imala neki napet aspekt sa drugom planetom. U takvim slučajevima biće prisutna neusklađenost i ometanje.

Na primer, Mesec i Venera u konjunkciji u Biku i u kvadratu sa Marsom u Vodoliji. Spoj Meseca i Venere je povoljan, ali kvadrat od Marsa u Vodoliji ometaće konjunkciju ove dve planete u znaku Bika. Mesec i Venera u Biku imaju potrebu za stabilnošću, udobnošću i komforom, ali biće u sukobu sa potrebama Marsa u Vodoliji, a to je eksperimentisanje u aktivnostima.

Sunce u konjunkciji sa Marsom u znaku Ovna predstavlja povoljan spoj, ali ako je ova konjunkcija u opoziciji sa sa Saturnom u Vagi, onda će ona biti ometana od Saturna u Vagi. Sunce i Mars u Ovnu imaju potrebu za nezavisnim životom i aktivnostima („nemoj niko da mi se meša u poslove“), ali biće u suprotnosti sa potrebama Saturna u Vagi, koji teži saradnji sa drugim ljudima da bi izgradio stabilne i čvrste odnose.

Saturn i Uran u konjunkciji sa Merkurom, takođe mogu biti dobar spoj, zato što su ove planete mentalne. Svaku drugu ličnu planetu, Saturn će u konjunkcijama ograničavati, a Uran će uznemiravati.

Trigoni i sekstili dopuštaju harmonično izražavanje planeta. Međutim, i neki od harmoničnih aspekata, mogu se manifestovati na osetljiv način. Na primer, trigon između Venere i Urana govori o potrebi za slobodom posebno u bliskim odnosima. Osoba ovaj aspekt ne mora doživljavati kao veliku smetnju ili problem, ali aspekt može biti prepreka za dugoročne i stabilne odnose.

Jupiter u povoljnim aspektima ne govori samo o protekcijama, blagostanju i sreći već i o lenjosti i želji da se do nečega dođe bez napora.

Nastavlja se…

 

 

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top