Važni elementi u horoskopu i inkonjunkcijski odnosi

Važni elementi u horoskopu i inkonjunkcijski odnosiAscendent ili podznak je ključan element u tumačenju natalne karte, kao i aspekti koji se formiraju sa stepenom Ascendenta. Bez obzira, što vladar Ascendenta pokazuje smer i orijentaciju natusa, kako kroz fizičku poziciju, tako i kroz njegovu zodijačku poziciju i aspekte, aspekti prema stepenu Ascendenta važniji su nego aspekti prema vladaru Ascendenta, ako govorimo o formiranju karaktera i ličnosti. Aspekti koji se formiraju između određene planete i stepena Ascendenta, prvenstveno utiču na formiranje karaktera ličnosti.

Ascendent predstavlja tačku početka 1. kuće, a u prirodnom arhetipu horoskopa ovom kućom vlada Ovan, čiji moto glasi „ja sam.“ Kako je Ovan muški, aktivan, kardinalan i vatreni zodijački znak, on uvek ima cilj koji uz pomoć elementa vatre želi i da realizuje. Zbog toga, vladar Ascendenta, bez obzira na planetu o kojoj govorimo, ima svoj cilj i svoj smer u zavisnosti od njegove fizičke pozicije ili pozicije u kući horoskopa, a u skladu sa svojom esencijalnom prirodom. Svaki vladar Ascendenta ima svoj moto, a on glasi, „ja imam svoj cilj i smer“, koji se definiše kroz kuću u kojoj se nalazi, odnosno njegovu fizičku poziciju i ima značenje koje podržava analogiju sa datom kućom horoskopa. Međutim, u praksi, kao i u životu, uvek postoje izuzeci ili „pravila za pravila“, kao na primer u slučajevima kada postoji stelijum u horoskopu, a onda postoji i nadmetanje između Ascendenta i stelijuma.

Posmatrajući raspored planeta u horoskopu, kao i planetarne aspekte, mi ne možemo reći da će svaka planeta uticati direktno na ličnost ili natusa u pravcu formiranja njegovog karaktera i ličnosti. Često se može pronaći jaka i snažna planeta, koja je u dignitetu, kao na primer Mars u Ovnu, ali ako ovaj Mars ne aspektuje stepen Ascendenta ili vladara Ascendenta, onda se ne može očekivati direktan uticaj na karakter ličnosti. U takvim slučajevima, ovakva planeta, često predstavlja nekog drugog, a ne direktno natusa. Isto je i sa bilo kojom drugom planetom, a bez obzira da li je ona jaka i u dignitetu ili slaba i u debilitetu.

Kada, na primer, Sunce aspektuje stepen Ascendenta, mi ne možemo očekivati skromnu, stidljivu i povučenu osobu, već nekoga ko ima izraženu volju, ego, ponos, sujetu, a kako je Sunce vladar Lava, koji je fiksnog kvadripliciteta i vatrenog elementa, onda će i energija ove ličnosti prvenstveno biti okrenuta prema JA ili prema sebi. Saturn je takođe planeta volje i kada aspektuje stepen Ascendenta, treba očekivati karakter sa izraženom voljom, odgovornost i disciplinu. Kada Saturn aspektuje stepen Ascendenta, ne treba očekivati užurbanu i brzopletu osobu, već nekoga ko ispoljava strpljenje, temeljitost, sposobnost pripreme i planiranja.

Kada je stepen Ascendenta aspektovan od Meseca, Neptuna ili Venere, a kako se ove planete odnose na emocije i osećanja, onda treba očekivati blaži karakter, pod uplivom emocija, popustljiv, a ponekad usporen, lenj i sklon opuštanju. Posebno u slučajevima kada Neptun aspektuje stepen Ascendenta, može biti naglašena popustljivost, labilnost i jedna preosetljivost u odnosu na okolinu.

U slučaju, kada Mars aspektuje stepen Ascendenta, imamo marsijanski uticaj na karakter, koji ispoljava žestinu, energičnost, takmičarske nagone, borbenost, ali i užurbanost i naglost. Oseti se nedostatak strpljenja i sposbnost pripreme, jer Mars nikada ništa ne uzima u razmatranje, nema pripremu i razume samo vremenski termin „sada“. Kada Jupiter aspektuje stepen Ascendenta, onda se etika, moral, filozofija ili religija sjedinjuju sa karakterom natusa, dok će Merkur govoriti o promenljivosti, intelektualnosti, komunikativnosti, racionalnosti i razumnosti. U slučaju Merkura, ne treba očekivati uporni i izdržljiv karakter, već karakter koji je sklon promenljivom stanju i koji često ide istovremeno za više od jednog cilja. Plutonovi aspekti prema Ascenentu sjedinjuju volju, energiju i animalne nagone sa karakterom ličnosti, dok Uran govori o nezavisnom, posebnom, ekecentričnom i nekonvekcionalnom karakteru. Koliko će planete koje aspektuju stepen Ascendenta biti od pomoći natusu, zavisi od vrste aspekta koji se formira. U primerima kada Merkur i Mars nepovoljno formiraju aspekt prema stepenu Ascendenta, onda to može biti i iritirajuće za natusa, nepovoljni aspekti Saturna govore o negiranju, tvrdoći, težini, blokadama i strahovima, nepovolji aspekti Sunca govore o argonaciji i egoizmu, nepovolji aspekti Jupitera mogu ukazivati na sukob sa nekim etičnim i moralnim vrednostima ili rasipništvu i razmetanju, itd.

Vladar Ascendenta određuje smer, pravac i orijentaciju ličnosti i velika je stvar spojiti Ascendent, vladara Ascendenta i njegovu poziciju u kući i zodijačkom znaku, kao jednu celinu. Ako, na primer, imamo Ascendent u Vagi, a Veneru, kao vladara Ascendeta u jednom primeru u 6. kući u Ovnu, a u drugom primeru u 10. kući u Lavu, to će biti potpuno različito. U prvom slučaju može se naslutiti inferiornost, dok u drugom slučaju, kvantitet i snaga ličnosti dobijaju na intezitetu. Veoma je važno u samoj analizi natalne karte, izdvojiti prvenstveno ono što predstavlja prioritet u jednoj karti i ono što se „neobično“ izdvaja u prvi plan. Ako, na primer, imamo zodijački znak Raka na Ascendentu, a Meseca, njegovog vladara  u 5. kući horoskopa, onda treba tražiti ono što je zajedničko između ova dva astrološka pokazatelja. Kako je Rak vodeni zodijački znak, koji simbolizuje osećanja i emocije i kako je značenje 5. kuće u analogiji sa zadovoljstvom i ljubavlju koju dajemo drugima, onda su za ova dva astrološka pokazatelja, zajednička osećanja, emocije, i na taj način, emotivni život može biti veoma važan u ovakvoj natalnoj karti. Dakle, ovde govorimo samo o važnosti, a koliko će emotivan život biti od pomoći ili neće biti od pomoći, zavisi od ostalih astroloških elemenata. U slučaju da je istovremeno Venera u 1. kući ili je u aspektu sa stepenom Ascendenta ili se nalazi u 1. kući, a vlada 5. kućom, onda već možemo sa sigurnošću tvrditi o velikom značaju emotivnog života za natusa, a što bi značilo postavljanje emotivnog života u prvi plan natusa ili u prvi plan horoskopa.

Važni elementi u horoskopu i inkonjunkcijski odnosi

Ili, ako je na Ascendentu zodijački znak Strelac, a u 9. kući, koja je prirodna kuća znaka Strelca, pronađemo vladara Ascendenta, Sunce ili stelijum, onda takođe možemo govoriti o prvom planu 9. kuće za život natusa. To bi u prvom planu bila potreba za slobodom i nezavisnošću, putovanja, viša znanja, inostranstvo i dr. što je analogno 9. kući. Prvi plan 9. kuće bio bi još više istaknut, ako bi vladar 9. kuće bio u aspektu sa stepenom Ascendenta ili bi se našao fizički u 1. kući ili u aspektu sa vladarem Ascendenta. U svakom slučaju, uvek treba gledati ono što je naglašeno u horoskopu i što se najčešće ponavlja, jer na taj način dolazimo do orijantacije i saznanja onoga što postaje prioritet kako u horoskopu, a tako i za život natusa. Postavljajući ono što je prioritet u prvi plan, mi ustvari štitimo sebe od mogućnosti da važne stvari previdimo.

Kada se spaja zodijački znak na Ascendentu sa pozicijom vladara Ascendenta, onda je potrebno opet tražiti njihovu zajedničku osobinu. Ako je, na primer, na Ascendentu Rak, a Mesec je kao vladar u zodijačkom znaku Ovna, onda postoji zajednička osobina koja se ovde ističe u prvi plan, a to je pripadnost istom kvadriplicitet, jer su oba zodijačka znaka kardinalna. U takvom primeru, mi dobijamo već na početku važne informacije, a to je da imamo osobu koja je od akcije i koja postavlja jasne i odlučne ciljeve prema kojima i ide, a koje će opisivati prvenstveno smer vladara Ascendenta, odnosno njegova fizička pozicija u kući. Očekivati, na primer, od ovakve osobe strpljivost, dužu pripremu i razmatranje okolnosti u kojima se nalazi, značilo bi i nepoznavanje osećaja za zodijačke znake i planete. Kako postoji neprijateljstvo između zodijačkog znaka Raka i zodijačkog znaka Ovna, a ako je Mesec kao vladar Ascendenta u zodijačkom znaku Ovna, tada dobijamo nešto potpuno drugačije i različito, nego što je u karakteru Raka. Ovan nikada neće priznati da je bilo ko superiorniji ili jači od njega. Ako je, na primer, na Ascendentu Vaga, a Venera kao vladar je u  zodijačkom znaku Bliznaca, onda se ovde izdvaja identčan i zajednički element, a to je vazduh i sigurno možemo istaći kao važne društvene odnose za natusa, a da li će to biti za njega od pomoći ili neće zavisiće od vladara Ascendenta i njegovog dispozitora.

Nekada se događa jedan specifičan odnos između vladara Ascendenta u odnosu na njegovu fizičku poziciju ili poziciju u kući horoskopa, koji se zove „inkonjunkcijski odnos“. Često se „barata“ ovim terminom kao o jednom procesu ili potrebi za prilagođavanjem, međutim ono što je najvažnije kod definisanja inkonjunkcije jeste činjenica, da je planeta uspostavila odnos sa kućom ili zodijačkim znakom, a gde takav odnos u prirodnom arhetipu horoskopa ne postoji i zbog toga nije prirodan. Kuće koje su u inkonjunkcijskom odnosu sa 1. kućom su: 6, 8, 2 i 12. kuća, a ako se vladar Ascendenta fizički nalazi u ovim kućama, onda vladar Ascendenta uspostavlja odnos sa kućom koja nije povezana u prirodnom horoskopu sa 1. kućom. Koliko će takva okolnost biti povoljna ili nepovoljna, koliko će biti štetna ili neće biti štetna, zavisi od esencijalne prirode vladara Ascendenta, zodijačke pozicije, dispozitora i aspekata vladara Ascendenta.

U takvim slučajevima, vladar Ascendenta ulazi u jedan neprirodan, a time i neprijatan odnos, koji prvenstveno može kvantitativno umanjiti snagu vladara Ascendenta. Isti slučaj, odnosno inkonjunkcijski odnos, dešava se i kada vladar Ascendenta ode u zodijački znak, koji je u inkonjunkcijskom odnosu sa zodijačkim znakom na Ascendentu. Često se u takvim primerima, čak ne mogu pronaći kvaliteti zodijačkog znaka na Ascendentu, što lako može značiti privid ili nas zavesti, jer se često tada ne mogu pronaći određeni kvaliteti sa zodijačkim znakom na Ascendentu. Ako je, na primer, na Ascendentu zodijački znak Jarac, dok njegov vladar Saturn odlazi u zodijački znak Blizanace, onda Saturn formira neprirodni odnos sa zodijačkim znakom, koji nema ništa slično ni zajedničko sa znakom na Ascendentu. Kažite Jarcu da bude detinjast kao što znaju Blizanci ili da bude prilagodljiv i raspoložen za igru kao što su to Blizanci, verovatno vas neće razumeti i shvatiti. Ili, kažite Blizancu da bude temeljan i uporan kao Jarac i sigurno vas isto neće razumeti i shvatiti. Isto bi se desilo i kada bi u slučaju „inkonjunkcijskog odnosa“, a gde bi bio Rak na Ascendentu, Mesec kao njegov vladar otišao u zodijački znak Strelca, Vodoliju, Blizance ili Lava. Zodijački znak Rak ne razume potrebe i osobine navedenih znakova, a kada je njegov vladar postavljen u inkonjunkcijskim zodijačkim znacima, onda Rak preko svog vladara ulazi u nepriroda odnos, koji unosi neprijatnost, a što uopšte ne mora da se odrazi preko bolest i zdravstvene probleme, kao što se može pročitati u nekim astrološkim konjigama.

Sledeći primer horoskopa je već poznat, a radi se o književniku, piscu, ali i samoubici, Ernestu Hemingveju. U njegovom horoskopu postoji dupli ili dvojni „inkonjunkcijski odnos“, a na čega se do sada retko obraćala pažnja u mnogim interpretacijama. Na Ascendentu je zodijački znak Devica, a vladar Merkur se nalazi u 12. kući u zodijačkom znaku Lava, gde je uspostavio neprirodan odnos kako sa kućom, tako i sa zodijačkim znakom. Obično su interpretacije njegovog horoskopa počinjale, „Devica na Ascendentu daje talenat za pisanje…“ Međutim, samo kroz njegov zodijački znak na Ascendentu nikako se ne može jasno i sigurno govoriti o talentu za pisanje.

Važni elementi u horoskopu i inkonjunkcijski odnosi

Devica na Ascendentu govori o racionalnosti, praktičnosti, analitičnosti, ali i potrebi da se bude u službi drugima, kao i od koristi drugima. Međutim, da li je to sada tako i koliko se ovi kvaliteti mogu pronaći na Ascendentu? Vladar njegovog Ascendenta je Merkur i on je usmeren prema 12. kući, jer je to njegova zemaljska ili fizička  pozicija. Ova kuća usmerava vladara Ascendenta prema značenju 12. kuće, a to je izolacija, ograničenja, usamljenost, patnja, mašta. Analogija Merkura je povezana sa čitavom klasom stvari i pojava, a ono što Merkur može da podrži u 12. kući jeste kreativan i maštovit um, kao i pisanje. Kako se vladar 1. kuće nalazi u 12. kući, ovde je Merkur kao vladar Ascendenta formirao neprirodan odnos, odnosno „inkonjunkcijski odnos“, što je uradio i Mars u 1. kući, jer povezuje ovu kuću sa 8. kućom, zbog toga što je njen vladar.

8. i 12. kuća nemaju ništa zajedničko sa 1. kućom, nemaju ni prirodan odnos, jer 1. kuća predstavlja život, što 8. i 12. kuća nikako ne podržavaju. Sa ovakvim elementima mi imamo uvlačenje nesreće i neprijatnosti u horoskop.

Inkonjunkcijiski odnosi 1, 8 i 12. kuće, uneli su nesrećne elemente u horoskop, a u ovom slučaju životne opasnosti, ratovanje, ranjavanje, avionske nesreće, bolest i na kraju samoubistvo.

Vladar Ascendenta, Merkur je u zodijačkom znaku Lava, a ovaj znak nema ništa slično i zajedničko sa Devicom, koja stoji na podznaku. Lav traži moć, ugled, slavu i ambiciju i nikada se neće staviti u službu drugima, što je specifično za Devicu. Najveći neprijatelj bilo kog zodijačkog znaka je znak koji se nalazi iza njega, a u ovom slučaju najveći neprijatelj Device je Lav, odnosno ego i moć. Lav u 12. kući ispoljava jasnoću i talente, a Ernest koristi Merkura u 12. kući u zodijačkom znaku Lava kroz talenat za pisanje. Međutim, 12. kuća nije benefična kuća i u njoj dobijamo informacije o ograničenjama, jer je ona poput zatvora. Kada se zateknemo u zatvoru, mi onda imamo samo jednu želju, a to je da izađemo iz njega. U ovom slučaju, Ernest uspeva s vremena na vreme da izađe iz 12. kuće preko Sunca koje je dispozitor Merkura, a koje se nalazi u 11. kući u zodijačkom znaku Raka, odnosno kroz slobodu, nezavisnost, nekonvekcionalnost i prijatelje za koje se snažno i emotivno vezivao. Poznata je njegova rečenica, „vratiću se tek kada svi moji prijatelji budu pušteni iz zatvora“, sa kojima je otišao u Španiju da se bori na strani Španskih republikanaca.

Onog trenutka kada je izgubio slobodu, a izgubio je pred kraj života, kada je od posledica potresa mozga imao psihičke probleme i kada nije mogao da izađe iz 12. kuće preko svog dispozitora u 11. kuću, on je postao i zatočenik 12. kuće. Izgubio je pamćenje, imao je strahove, manije gonjenja i ozbiljne psihičke probleme, što je determinisano vladarem Ascendenta Merkurom u 12. kući i u periodu ograničenja i zatočeništva, izvršio je samoubistvo.

 

 

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top