Treća kuća u natalnoj karti

Planete u trećoj kući predstavljaju osnovne alate koji su potrebni da bi se povezali i imali komunikaciju sa okolinom.

Znak i planete u trećoj kući opisuju kako se snalazimo sa mnoštvom i obiljem informacija, odnosno ulaznih podataka.

Pitanja na koje odgovara treća kuća:

 • Na koji način dajete i primate informacije?
 • O čemu volite da razgovarate?
 • Koje su vam teme najinteresantnije?
 • Na koji način komunicirate?

Kada govorimo o komunikaciji, potrebno je istaći da je komunikacija širok pojam, jer ona podrazumeva govor, pisanje, predavanja, pa i znakove pomoću kojih komunicirate.

Ako je treća kuća u natalu naseljena planetama (više planeta) ili ako je tamo vladar podznaka, najverovatnije da svoju pažnju fokusirate na prikupljanje informacija. Tu se retko kad miruje, jer je um stalno angažovan, bilo da mislima putujete, čitate knjigu, učite, sanjarite, igrate neku igricu koja zahteva angažovanje uma, učestvujete aktivno na društvenim mrežama, surfujete internetom, radite posao koji zahteva razmišljanje i dr.

Venera u trećoj kući otkriva osobu kojoj su najinteresantnije lagane i opuštajuće teme (ljubav, prijateljstvo, umetnost, lepota…). Ona lako šarmira i zavodi kroz komunikaciju. Možda će slabije pamtiti neke teške i ozbiljnije informacije, a više će opažati sve ono što otvara vrata ka bliskosti, ljubavi, zabavi ili lepoti.

Saturn? On će biti sasvim drugačiji od Venere. Ova planeta se oslanja samo na dobro proverene i sigurne informacije. Naravno, prvo će opaziti sve ono što može praktično da primeni i iskoristi. Zbog toga, govorimo o izrazito praktičnom umu, koji komunicira ozbiljno.

Treća kuća i planete u ovoj kući ne ukazuju samo na način na koji primamo informacije, već i šta je to što obično pamtimo i primećujemo.

Vrsta odnosa koji se događa u trećoj kući (treća kuća je u trigonu sa sedmom kućom ODNOSA) nije emocionalan, već sporadičan i isprekidan, koji dolazi i odlazi, kao da je u pitanju telefonski poziv.

Osoba sa Suncem u trećoj kući svoj identitet pronalazi razgovorom i interakcijom sa ljudima. Mesec u trećoj kući ukazuje na talenat za komunikaciju. Kada dolazi do razumevanja i kada se lako izražava, onda se oseća i emocionalno sigurno.

Merkur u trećoj kući ukazuje na raznovrsnost i svestranost, a znak u kojem se nalazi opisuje način izražavanja. Mars u ovoj kući govori o ulaganju puno snage, inteziteta i strasi, pa ako često ulazite u konflikte sa ljudima, kaže se da loše usmeravate Marsovu energiju (ona je projektovana spolja).

Jupiter u trećoj kući ima potrebu stalno nešto novo da uči i da daje jednu širu primenu informacijama koje dobija ili prima. Uran, Neptun i Pluton odgovaraju ljudima sa specifičnim ili posebnim mentalnim osobinama. Ovde možemo videti intuciju, telepatiju, genijalnost, lucidnost, mentalnu empatiju, precepciju onga što je izvan reči i sl.

Na primer, kada je vladar podznaka u trećoj kući, onda osoba ima interes da izrazi svoje ideje, stavove i znanje, pa i profesija može biti vezana sa trećom kućom.

Inteligencija viđena u trećoj kući, predstavlja analitičku sposobnost koju čovek poseduje, tačnije jedno osnovno razumevanje stvari i praktični senzibilitet. Čovek koristi inteligneciju da bi što efikasnije funkcionisao u spoljašnjem svetu.

Obrazovanje, koje nas podstiče da razmišljamo i komuniciramo, takođe je pokriveno trećom kućom. Iskorišćavanje inteligencije i prenošenje ideja, odnosno prenošenje znanja drugima, takođe je u fokusu treće kuće. Koji je način da najbolje predstavite svoje argumete drugima?

Treća kuća u natalnoj karti

Treća kuća: „Razmislite, procesuirajte i delite.“

Ovo je mentalna kuća Blizanaca koja traži podražaje, a potencijal koji se ovde nalazi je naša sposobnost da usvojimo ono što učimo i delimo sa drugima.

Treća kuća je takođe povezana sa okruženjem okoline, putovanjima, saobraćajem i uopšte informativnim sredstvima, a iskustva vezana za ove stvari odražavaju se kroz planetrane položaje u ovoj kući.

0
  0
  Your Cart
  Your cart is emptyReturn to Shop
  Scroll to Top