Peta kuća u natalnoj karti

Peta kuća predstavlja „prostor“ u kojem izražavamo sopstvenu individulanost, jer je ova kuća povezana sa prvom kućom (Ja) i pripada Suncu i Lavu.

Onda kada imamo potpun osećaj sebe ili kada kažemo „ja sam…“ možemo reći da se nalazimo u petoj kući. Tu je naša lična moć.

Evo nekoliko pitanja koje možete postaviti kada radite sa petom kućom:

 • Šta dobijam kada pokažem svoje lične vrednosti?
 • Kako da impersioniram druge? ( peta kuća je u sekstilu sa sedmom kućom – drugi ljudi)
 • Koji je moj način samoizražavanja?
 • Kako mogu osvojiti druge?

Možda će neko sa Saturnom u petoj kući imati nizak osećaj ličnih vrednosti posebno ako je loše aspektovan, a opet neko sa Suncem i Jupiterom u ovoj kući, može imati visok osećaj ličnih vrednosti.

Neptun u petoj kući može da impresionira druge svojom senzitivnošću, erotičnošću ili spremnošću da se žrtvuje za neke više ciljeve.
Venera u petoj kući može da impresionira druge lepotom, šarmom, plesom, pevanjem, ljubaznošću ili finoćom.
Saturn u petoj kući može da impresionira druge sposobnošću da podnese napor, najteže situacije, disciplinu.

Energija pete kuće je ono što stvara naš lični identitet (npr. takvim smatramo sebe, tako izgledamo…).

Kreativnost se često veže za ovu kuću, ali se i ova reč preusko upotrebljava. Biti kreativan ne znači nužno imati umetnički talenat već prestavlja energiju koja stoji iza potrebe da se nešto napravi. To je ustvari potreba za stvaranjem. Stvaralačka energija koju ima svako i koja je povezana sa pitanjima srca, jer stvaramo samo dotle dok to želimo.

Svoje kreativne sposobnosti možemo da ispoljimo kroz rad ili posao, školu, vezu u kojoj se nalazimo, kuću u kojoj živimo, godišnji odmor na koji idemo, itd. Konačno, zar nije i uživanje rezultat kreativnog čina? To je slično kao kada utiskujemo svoj lični pečat u nešto.

Kreativni život je onaj iz kojeg možemo izvući mnogo ličnog zadovoljstva i zbog toga se ova kuća povezuje sa uživanjem, zadovoljstvima, igrama, hobijem, zaljubljivanjem. Da li mi se sviđa ovo? Da li mi to pričinjava zadovoljstvo? Ovi odgovori su iz domena pete kuće.

Kada uživamo u svom hobiju ili radimo bilo šta što je razigrano i zabavno, nalazimo se u sferi pete kuće. Planete i znak u ovoj kući određuju stil i način naše igre.

Kako se igrate sa Saturnom u petoj kući? Ozbiljno i oprezno.
Kako se igrate sa Venerom? Veselo i opušteno.
Kako sa Marsom? Strastveno i takmičarski.
Kako se igrate sa Merkurom u petoj kući? Radoznalo.

Peta kuća u natalnoj karti

Da li mi se sviđa to što je partner ćutljiv? Ne, ne sviđa mi se, jer imam Merkura u petoj kući.
Da li mi se sviđa što moj posao nije izazovan? Ne, ne sviđa mi se, jer imam Marsa u petoj kući.
Da li uživam u umetnosti, plesu, slikanju, lepim stvarima….Da, uživam, jer imam Veneru u petoj kući.

U petoj kući je dovoljno samo postojati, kao što je slučaj sa prvom kućom. To je faza ispoljavanja Bića kao pojedinca, nezavisno i jedinstveno. U ovoj solarnoj kući možemo izraziti svoju autentičnost. Kroz ovu kuću izražavamo potrebu da budemo važni ili prepoznati.

Neko će poželeti da bude prepoznat po onome šta izgovara ili napiše, pa i po naučenom sa Merkurom u petoj kući.
Drugi će poželeti da bude prepoznat po svojoj originalnosti sa Uranom u petoj kući.
Neko će utisnuti svoj žig ostavljajući autentičan trag u partnerskim odnosima sa Venerom u petoj kući.

Ukratko o planetama u petoj kući:

Osoba sa Suncem u petoj kući uživa da bude u centru pažnje, osima ako drugi elementi u horoskopu ne govore drugačije. Ovo može biti prirodni talenat za vođstvo ili neku scenu. Kada je loše aspektovano može ukazivati na preteranu želju da se privuče pažnja i da se bude centar svega.

Mesec u petoj kući voli da se igra poput deteta. Ovo je uživanje onda kada je moguće nesmetano ispoljiti materinski i zaštitnički odnos sa decom. U nekim slučajevima može biti projektovan odnosa sa majkom u odnosu sa decom. Kada je loše aspektovan, označava isto, ali na problematičan način. Nekada je moguće da neravnoteža i nedostaci u odnosu sa majkom utiču na odnos sa decom.

Merkur u petoj kući voli da se igra rečima i umom, voli da razmišlja i rešava zagonetke i koristi komunikaciju da bi predstavio sebe. Ovo su kreativne aktivnosti koje mogu biti povezane sa pisanjem, predavanjem i komunikacijom. Kada je loše aspektovan, može govoriti o preteranoj potrebi za mentalnom zabavom, a onda i gutbitak vremena u neproduktivnim igrama.

Venera u petoj kući uživa u osvajanju i ovo je potreba za umetničkim izrazom, posebno ako i ostatak horoskopa vodi ka tome. Ovde je jaka želja za uživanjem u životu i ljubavi. Oseća se posebno ispunjeno sa partnerom, decom, kao i sa prijateljima sa kojima deli odmor, igre i trenutke uživanja. Kada je Venera loše aspektovana, prevelik je naglasak na igri, zadovoljstvima i ljubavi što može značajno zakomplikovati život.

Mars u petoj kući ukazuje na snažnu potrebu za akcijom, jer samo kada je čovek u akciji onda oseća da uživa. Hobiji su uglavnom dinamični i takmičarski. Loši aspekti ukazuju na štetnost preterane improvizacije i prekomernog autoritarizma. Potrebno je naučiti poštovati pravila igre, posebno kada se zauzima neko vodeće mesto.

Sa Jupiterom u petoj kući potreba za zadovoljstvom i uživanjem može biti beskrajna, ali naravno mnogo zavisi i od znaka u kojem se nalazi Jupiter. Kada je loše aspektovan, može ukazivati na preteranu želju za isticanjem što donosi razočarenja i probleme. Nedostatak odgovornosti.

Saturn u petoj kući ukazuje na mogućnost nekih strahova ili represije. Na primer, sram ili osećaj ismevanja može zaustaviti i blokirati osobu u svakodnevnom životu. Ovo je strah od neuspeha. Ali, može da bude kreativniji ako se osećaj uživanja kombinuje sa nekom praktičnom svrhom. Ovo su ozbiljna i formalna zadovoljstva uvek pažljivo pripremana kako bi se izbegao svaki mogući rizik. Kada je loše aspektovan može ukazivati na kreativne poteškoće i blokade ili strah od nastupa u javnosti.

Uran u petoj kući govori o bljeskovima i trenutnim kreativnim inspiracijama. Samopotvrđivanje je na originalan način. Ovo su slobodne aktivnosti uz kompjutere, tehniku, moderne igrice, neobična interesovanja. Kada je loše aspektovan dolazi do problema zbog preterano radikalnog i buntovničkog načina u samopotvrđivanju.

Neptun u petoj kući može ukazati na sjajnu inspiraciju i kreativan potencijal. Ovo je idealizacija i rafinirano postupanje sa onim u čemu se uživa. U nepovoljnom aspektu nedostatak realizma može dovesti do haotičnih, zbunjujućih i bezumnih okolnosti.

Pluton u petoj kući može pokazivati ekstremne načine kako bi privukao pažnju i kako bi se samopotvrđivao. U nepovoljnim aspektima postoji rizik da se u trenucima samopotvrđivanja postane netolerantan, pokušavajući da preterano kontroliše kako bi postigao moć.

0
  0
  Your Cart
  Your cart is emptyReturn to Shop
  Scroll to Top