Sudbina na koordinatnom sistemuHorizontalna osa ili Horizont deli horoskop na južnu i severnu hemisferu, a ovu osu možemo predstaviti kao prostor. Kako na istočnom horizontu Sunce izlazi, a na zapadnom zalazi, ona se vezuje za pojam života. Merdijan je vertikalna osa koja deli horoskop na istočnu i zapadnu hemisferu, a ovu vertikalnu osu možemo predstaviti kao vreme.

Ascendent predstavlja tačku na istočnom horizontu gde se spajaju nebo i zemlja, a kada se posmatra prema Istoku. Ova tačka je isključivo individualna, jer predstavlja JA, a naspram nje nalazi se Descendent, koja predstavlja ono što je nasuprot, sve ono što nam se suprotstavlja i što je nešto drugo ili neko drugi. Na vertikalnoj osi, imamo IC, koja predstavlja nasleđe, poreklo i prošlost, a njena suprotna tačka na ovoj osi je MC, koja predstavlja budućnost. Ova četiri prvaca ili četiri tačke, međusobno se uslovljavaju i dodiruju i predstavljaju koordinatni sistem sudbine. Ascendent ili JA povezuje se sa Descendentom ili sa drugima, preko IC, odnosno preko osećanja, emocija i instikata, ali i putem profesije, položaja na društvenoj lestvici i borbe za egzistenciju, što je predstavljeno kroz MC. Ascendent  se povezuje sa drugima i putem čulnog i nagonskog života ili vrha 5. kuće i preko JA koje razmišlja, što je predstavljeno vrhom 9. kuće. Na taj način Ascendent ili individua povezuje se sa drugima i sa svetom koji je okružuje.

Sudbina na koordinatnom sistemu

Spajanjem Ascendenta ili JA, sa vrhom 5. kuće (čulni nagoni) i sa vrhom 9. kuće ( JA koje razmišlja, duhovni život), dobijamo trougao koji povezuje vatrene kuće, jer u prirodnom horoskopu ovim kućama vlada Ovan (1. kuća), Lav (5. kuća) i Strelac (9. kuća). Ovaj vatreni trougao predstavlja život i životnu energiju, a vrh trugla je na Ascendentu ili na početnoj tački 1. kuće.

Međutim, poznato je i da okolina, kao i sve ono što je predstavljeno drugima, takođe ulazi i prepliće se sa JA ili svetom individue. Prema tome, Descendent se povezuje sa Ascendentom, preko vrha 4. kuće, odnosno preko roditelja, ali i preko vrha 3. kuće, odnosno preko braće, sestara, prepiske i komunikacije. Gornjim putem, preko profesije i karijere, Descendent se povezuje, odnosno okolina zalazi u svet individue, preko vrha 11. kuće ili preko prijatelja i raznih udruženja. Na taj način dobijamo trougao koji povezuje vazdušne kuće, jer u prirodnom horoskopu ovim kućama vlada Vaga (7. kuća), Blizanci (3. kuća) i Vodolija (11. kuća), a vrh mu je u 7. kući. Dakle, čovek ili indivuda upoznaje se sa okolinom putem čulnih nagona u 5. kući sa jedne strane i putem duhovnog života i obuzdavanjem nagonskog života u 9. kući, a što je uslov uspeha i egzistenicije u 10. kući. Istovremeno okolina i drugi ulaze u život individue putem komunikacije u 3. kući sa jedne strane i putem prijatelja i udruženja u 11. kući sa druge strane.

Sudbina na koordinatnom sistemu

Na vertikalnoj osi imamo IC ili prošlost i MC ili budućnost, što predstavlja dve suprotnosti, ali koje se međusobno dopunjavaju i povezuju. IC ili vrh 4. kuće se povezuje sa MC ili 10. kućom, preko 7. kuće drugih ljudi. Drugim rečima, izlazimo iz roditeljske kuće i preko partnera, odnosno 7. kuće, gradimo svoju budućnost ili buduću porodicu, a što je predstavljeno 10. kućom. Ili, ono što je prošlo i završeno, a što je predstavljeno 4. kućom nalazi prolaz do 10. kuće, preko 7. kuće i to odumiranjem i stvaranjem, a što je u 8. kući. Dakle, ako idemo od IC prema MC preko desne strane horoskopa, nailazimo na odvajanje od prošlosti i naših korena, a koje dolazi spolja, preko partnerstava i fizičke smerti. Medjutim, ako idemo od IC prema MC preko leve strane horoskopa, onda se odvajamo od prošlosti i korena putem JA ili sa unutrašnjim reakcijama. IC se u ovom slučaju povezuje sa MC, preko Asc ili sopstvenog JA uz pomoć sopstvenih prekida i lomova, koji raskidaju ove veze iznutra, što je predstavljeno 12. kućom. Sada imamo formiranje vodenog trugla, koji povezuje vodene kuće u prirodnom horoskopu, krećemo se od vrha koji je u 4. kući (Rak), do 8. kuće (Škorpija) i 12. kuće (Ribe).

Ostalo je još da pogledamo kako budućnost, odnosno MC zadire u prošlost ili u 4. kuću. MC se povezuje sa IC preko Asc i sopstvenog JA putem stvaranja čvrstog kapitala, odnosno putem 2. kuće. Leva strana horoskopa MC povezuje sa IC, odnosno budućnost sa prošlošću do 7. kuće, a preko mehanizama i aparata u 6. kući koji su potrebni da bi došli u odnos sa okolinom. Na ovom mestu se formira zemljani trougao koji povezuje zemljane kuće, jer u prirodnom horoskopu ovim kućama vlada Jarac (10.kuća), Bik (2. kuća) i Devica (6. kuća).

Na ovaj način se potvrđuje da su kardinalne tačke horoskopa: ASC, DSC,IC i MC sadržani u svim delovima koordinatnog sistema. U ovom koordinatnom sistemu postoje i suprotnosti, odnosno antipodi:

– 1. kuća ima suprotnost u 7. kući, gde je JA naspram drugih ljudi,
– 2. kuća ima suprotnost u 8. kući, gde je dobitak naspram gubitka,
– 3. kuća ima suprotnost u 9. kući, gde je racionalno i praktičnog naspram duhovnog
– 4. kuća ima suprotnost u 10. kući, gde je prošlost naspram budućnosti,
– 5. kuća ima suprotnost u 11. kući, gde su čulne veze naspram prijateljskih veza
– 6. kuća ima suprotnost u 12. kući, gde je sloboda kretanja naspram ograničenja.

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top