Strelac – novi elan“Treba odlutati telom i duhom u daljinu,
Tragati za slobodom i nezavisnošću,
I gledati  gore, uzneseni do nebeskih visina,
Zaneseni nekom daljinom,
Koja nas vuče daleko do izvora.”

Strelac završava vatreno trojstvo i svake godine od 22. novembra do 21. decembra, Sunce boravi u devetom zodijačkom znaku Strelca. U trećoj i poslednjoj fazi jeseni Sunce dostiže svoj maksimum skretanja prema jugu, a u prirodi se nakon opadanja lišća polako sve smiruje. Decembar najavljuje mrazeve i oštru zimu, koja dolazi sa narednim znakom Jarca.

Ono što je Škorpija postigla na osnovu svojih iskustava kroz borbe i krize, to će Strelac proživeti u spoljnim bitkama, a njegova strela i luk predstavljaju simbol metafizičke misli. Može se reći da postoje dva tipa Strelca, gde je prvi filozofski i duboki tip dalekih pogleda, dok drugi želi osvojiti široke horizonte i prostranstva vođen svojom strastevnom prirodom.

Strelac pripada grupi promenljivih znakova, tako da usmerava energiju i prema spolja i prema unutra, što zavisi od okolnosti, mada pripadnici ovog znaka ipak svoju energiju više usmeravaju prema spolja, što je karakteristika vatrenih znakova. Glavni cilj ovog znaka je smeštanje nekih praktičnih činjenica u duhovni, religijski ili filozofski okvir, kao i potraga za istinom, tako da su pripadnici ovog znaka u svakom trenutku spremni da brane istinu.

Strelac je sklon idealizovanju, što aktivira sklonost fanatizmu u nekoj njihovoj teoriji o životu, jer ovaj znak predstavlja početak neke filozofije života. Pripadnici ovog znaka imaju veliku potrebu za putovanjima i slobodom, što se može izaraziti na konkretan način kroz posete udaljenim predelima i stranim zemljama ili na apstraktniji način, kroz proučavanje stranih kultura, naroda i sl.

Obzirom da je Strelac promenljivi znak, njegovi pripadnici često menjaju svoje mišljenje, međutim ovakva promenljivost im daje snalažljivost i prilagodljivost. Njihov urođeni entuzijazam, optimizam i vedrina, čak i u teškim vremenima ih podstiče da idu napred, boreći se sa problemima i verujući uvek u dobro, međutim ovakva slepa vera i preterani optimizam ponekad mogu doneti opasnosti i probleme.

Strelac prevazilazi granice porodice, privatnog okruženja i društvene zajednice, jer traži sebi mesto u većoj celini. Sedište Jupitera u znaku Strelca daje vedrinu i dobrotu pripadnicima ovog znaka, kao i želju za promenama, ekspanzijom, iskorišćavanjem dobrih šansi, obrazovanjem, putovanjima, pravednošću, plemenitošću, moralnim vrednostima, itd. Njihova priroda je otvorena, direktna, hrabra, razumna i puna obzira prema drugima, mada često umeju da ispolje i nestrpljenje, hirovitost i netoleranciju.

Prema prijateljima Strelac ispoljava velikodušnost i iskrenu odanost, uvek je ljubazan, ali ne dozovoljava nikakvu prinudu, jer mnogo voli svoju slobodu i uvek je spreman da brani svoja uverenja. Pripadnici ovog znaka imaju široke vidike i nekonvencionalne stavove, humane ideje i uvek su protiv nasilja, nepravde, okrutnosti, dok etiku i moral stalno naglašavaju.

Uživaju u društvu, iznenadnim putovanjima, nepredviđenim događanjima, u smehu, zabavi i igri, i veruju u svačiju dobrotu, dok se ne pokaže supotno. Strelac ne voli mnogo obaveza, a život za njega često predstavlja razonodu, zabavu i sport, dok ga potreba za čestim izazovima može pretvoriti u lutalicu.

Prema suprotnom polu je galantan i velikodušan, mada nije najidealnija figura za brak, jer ga zanimaju i privlače poslovi van kuće, zabave, drušvo, promene i zbog toga je poželjno da imaju partnera širokih pogleda, bez ljubomore, tolerantnog i razumnog. Međutim, pripadnici ovog znaka su vrlo zabavni i prijatni prema partneru i sposobni su da ga podrže i ohrabre, dok dobro raspoloženje i životna radost koju poseduju, uliva poverenje u njihov emotivan odnos.

Strelac uglavnom traži posao gde će moći nesmetano da ispolji svoj nezavisan duh i slobodu, kao i poslove koji će ga držati u stalnom pokretu. Dobar je u poslovima koji zahtevaju česta putovanja u inostranstvo ili kontakte sa stranicima, može biti dobar turistički vodič, diplomata ili istrazivač. Takođe, pokazuje odlične rezultate i u medicini, ekonomiji, pravu, profesuri ili u profesijama koje šire granice njegovog uma sa naklonošću za novim, modernim i naprednim, tražeći nove ideje i puteve.

Poznati rođeni u Strelcu: Betoven, Frenk Sinatra, Mark Tven, R. M. Rilke, Kirk Daglas, Marija Kalas, Volt Dizni, Vinston Čerčil, Jovan Jovanović Zmaj, Edit Pjaf, Emir Kusturica, Oliver Dragojević, Bred Pit, Britni Spirs, Mila Jovović, Džim Morison, Stiven Spilberg, Džimi Hendriks, Vudi Alen, Tina Tarner…

 

 

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top