Jarac – stapanje duha i materije

Jarac – stapanje duha i materije“Priđi, družice života moga, priđi mi i ne daj da nam tela razdvoji dah snegova. Sedi uz mene ispred ove peći, jer vatra je prijatni dar zime. Pričaj mi o delima starih pokolenja, jer sam već umoran slušajuci uzdahe vetrova i ridanje prirodnih elemenata. Zatvori vrata i prozore, jer mi dušu rastuzuje da gledam gnevno lice vremena, i srce mi ranjava pogled na grad što pod snegom sedi kao žena koja dete izgubi”

Halil Dzubran

Kada Sunce svake godine od 22. decembra do 21. januara, obilazi deseti znak zodijaka (Jarac), tada ulazimo u zimsku sezonu, a to je tačka gde Sunce dostize maksimum juzne deklinacije na svom najnizem kretanju (zimski solsticij). To je deo godine koji ulazi u duboki mrak i tamu, jer imamo najdužu noć i najkraći dan, tako da je u Jarcu sve u znbaku hladnoće, mraka, zime, a u simboličkom smislu, moze se reći da je to vreme odmora. Jarac predstavlja zimu analogno zaleđenoj, suvoj i kamenoj januarskoj zemlji, koja prima zrno, apsorbujući ga da bi kasnije došlo do procesa oplođenja i simbolizuje prikupljanje, misaonost, introvertnost, izolaciju i zatvaranje u sebe.

Jarac omogućava svojim pripadnicima jasno određenu zamisao o tome šta jeste, šta je stvarno i šta mogu da urade, dok energija kardinalnog krsta, koja je usmerena prema spolja ukazuje na davanje oblika stvarima. Ovaj znak pripada elementu zemlje, tako da je razvijena funkcija opazanja, tako da sve podleze praktičnim i konkretnim metodama. Pripadnici ovog znaka veoma cene materijalnu sigurnost, a zelja za sigurnoću dolazi iz potrebe sa samostalnošću, dok istovremeno ispoljavaju ambicioznost i zelju za poštovanjem i statusom.

Za postizanje sopstvenih ciljeva prvenstveno koriste sopstvenu istrajnost, disciplinu, napor, odgovornost, pouzdanost, štedljivost i poslovni odnos, a zbog toga moze idavati utisak hladnoće i bezosećajnosti. Jarac teško izrazava svoja osećanja, jer pripada opazajnom tipu, a osećanja ne pripadaju svetu konkretnih činjenica.

S obzirom da je Jarac kardinalan znak on uvek ima cilj pred sobom i ne popušta pred problemima, preprekama i teškoćama, a povuće se samo ako takav korak može da posluži njegovoj praktičnoj nameri. Pripadnici ovog znaka sposobni su strpljivo da izdrzavaju sve teškoće, ograničenja i frustracije koristeći ozbiljnost, metodičnost, preciznost i veliku unutrašnju disciplinu.

Zahvaljujući svom jakom i snažnom karakteru, kao i velikoj upornosti često izllaze iz ovakvih teškoća, kao pobednici. Vazna im je lična afirmacija, koja dolazi sporo, ali progresivno i jednom kada naprave izbor, teško ih je odvojiti od njihovih namera. Jarac je veoma obazriv i oprezan, tako da spolja ostavlja utisak skeptične i nepoverljive osobe, što mu može doneti poteškoće u kontaktu sa ljudima i okolnostima koje ga okruzuju. Pripadnici ovog znaka imaju konstruktivnu, prodornu i čvrstu volju, svesni su svoje snage, ali se nerado poveravaju drugima, tako da pokazuje ćutljivost i izbegavju savete drugih.

Jarac je porodičan čovek, a njegovim pripadnicima se može verovati, jer su vrlo pouzdani kao prijatelji i partneri, mada niži tipovi mogu ispoljavati i crtu sebičnosti. Jarac je odličan domaćin, mada ne rado daje odrešene ruke partneru, tako da ispoljava konzervativnost, kao i visok stepen zahtevnosti. Po prirodi vole da dominiraju i ne vole da budu kritikovani od strane partnera, ali u partnerskom odnosu i braku pokazuju disciplinu, odgovornost i ozbiljnost.

Najpodobniji su za poslove koji traže tačnost, preciznbost, napor, istrajnost, praktičnost i strpljenje, jer ne voli brzopltetost, površnost i lenjost, pa je sposoban i za nauku, ali i za umetnost. Pripadnici ovog znaka svoj posao shvataju krajnje ozbiljno i često se mogu pronaći i na nekim cenjenim administrativnim mestima.

Pouzdani su u poslu, a promene prihvataju tek onda kada se uvere u njihovu praktičnu korist, dok je sa novcem vrlo štedljiv, tako da mu često uspeva stvaranje neke sigurne zalihe. Odlično se snalazi u trgovini, industriji, pravu, administraciji, arhitekturi, matematici, poljoprivredi, bankarstvu, prirodnim i egzaktnim naukama, itd.

Poznati rođeni u znaku Jarca: Njutn, Kepler, Elvis Prisli, Hemfri Bogart, Al Kapone, Kornelije Kovač, Martin Luter King, Karla Bruni Sarkozi, Vanesa Paradis, Mel Gibson, Zerard Depardije, Nostradamus. Keri Grant, Riki Martin, Kevin Kostner, Lara Fabian, Dzenis Dzoplin, Ava Gardner, Karlos Kastaneda i mnogi drugi.

 

 

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top