Slaganje analogije planeta sa značenjem kuća

Slaganje analogije planeta sa značenjem kućaAnalogije kuća u horoskopu ispoljavaju više značenja i obaveštenja. Tako je analogija 7. kuće: brak, neprijatelji ili sudski proces; analogija 6. kuće: sluge, domaće životinje, bolest ili radni ambijent; analogija 5. kuće: takmičenje, ljubav, deca ili talenti; analogija 9. kuće: obrazovanje, inostranstvo ili putovanja, ali kako i na koji način interpretirati ili kombinovati značenje određene kuće? Da li će Mars u 6. kući ukazivati na bolesti ili na radni ambijent? Da li će Venera u 3. kući ukazivati na intelekt, školu ili na rođaka? Hoće li Saturn u 2. kući sprečiti ili ostvariti značenja 2. kuće?

Da bi mogli odgovoriti na ova pitanja, potrebno je precizno utvrditi analogiju planete i analogiju kuće, ali i proceniti, da li planeta ide protiv ostvarenja značenja kuće u kojoj se nalazi i da li će svojom planetarnom prirodom podržati, odnosno ostvariti značenje kuće. Najlakše situacije u horoskopu su kada se analogija planete podudara sa analogijom ili značenjem kuće. Tako će Venera koja je analogna bračnom partneru, a ako se fizički nalazi u 7. kući koja ima istu analogiju, sigurno predstavljati brak ili bračnog partnera, jer se analogija planete podudara sa analogijom kuće. Ne samo da će se Venera odnositi na pitanje braka, partnerskih odnosa i ljubavi, već će zbog svoje esencijalne prirode ili zbog benefičnosti ona i uspeti da ostvari, odnosno realizuje značenje 7. kuće, a u ovom slučaju brak. Venera će retko kada opisati u 7. kući otvorene i javne neprijatelje, jer se njena analogija ne odnosi na neprijateljstva. Jedino, ako bi Venera bila vladar 12. kuće i u nepovoljnom kosmičkom položaju, onda bi uz podršku dodatnih pokazatelja, mogla da govori o tajnim neprijateljstvima, koja se mešaju i upliću u brak, ali opet u skladu sa njenom analogijom, kroz tajnu ljubavnu vezu i sl. Venera u 7. kući u skladu sa svojom analogijom može predstavljati finansije bračnog partnera, a posebno ako bi ona bila vladar 8. kuće, što je po derivaciji druga kuća od sedme kuće, odnosno novac i prihodi bračnog partnera.

Dakle, šta će se ostvariti od više značenja jedne  kuće, zavisi će od slaganja analogije planete i kuće, kao i vladarstva u drugoj kući. Kada bi Venera opisivala finansije bračnog partnera, a ako je detrminisana na takvu kombinaciju preko svog vladarstva u 8. kući, to nikako ne bi i značilo da će partnerove finansije biti stabilne i da će donositi stalne prihode, jer zaključak na takvo pitanje dobijamo kroz kosmički položaj Venere (položaj u znaku i aspekte).

Kada bi Mars bio u 7. kući, onda bi se ovakav položaj prvenstveno poklapao sa borbom, neprijateljstvom i sudskim procesima, jer bi tada analogija Marsa bila slična sa analogijom 7. kuće. U slučaju da je vladar Ascendeta u 6. kući i u dobrom kosmičkom položaju, onda on može opisati uspeh kroz neku uslužnu delatnost, ali ako je njegov kosmički položaj nepovoljan i loš, onda preti opasnost od bolesti, progonstva, zatvora, jer je 6. kuća u opoziciji sa 12. kućom, a posebno ako se radi o Marsu ili Saturnu.

Sunce bi u skladu sa svojom analogijom u 10. kući uticalo na čast, moć, uspeh i ostvarilo bi značenje 10. kuće, kao i Mesec, a koji ukazuje na  popularnost, jer je Mesec povezan sa masama ljudi. Mesec u 10. kući i u zodijačkom znaku Ovna, koji vlada zodijačkim znakom na Ascendentu, imaju Bil Gjets i Andželina Džoli, što ukazuje na njihovu popularnost, ali i o njihovom velikom profesionalizmu i potrebi da dominiraju u svojim profesijama. Prema tome, bez obzira što je Mesec analogan i sa porodicom, detinjstvom, plodnošću, on će u 10. kući ipak zbog slaganja analogije planete sa značenjem kuće, doneti često popularnost kroz profesiju ili snažne instikte da se postigne moć, uspeh i da se bude iznad drugih. Međutim, u obrnutoj situaciji, a kada bi vladar 10. kuće bio u 1. kući, onda bi to značilo da ličnost drži ili kontroliše sudbinu i budućnost u svojim rukama, pa ako bi se opet radilo o Mesecu, onda se to čini uz pomoć snažnih instikata i nagona.

Kada je Saturn u 10. kući, onda se opet može govoriti o težnji prema visokom društvenom statusu i moći, ali kako se radi o malefičnoj planeti, on može da ostvari značenja 10. kuće, ali takođe može i da razori ili uništi ono što je pre toga ostvario, a posebno ako se nalazi u nepovoljnom kosmičkom položaju. Saturn u 10. kući u znaku Lava je imao Adolf Hitler, ali i Kenedi, bivši predsednik Amerike koji je ubijen u atentatu, gde je Saturn bio u zodijačkom znaku Raka.

Benefične planete uvek teže da ostvare značenja kuće u kojima se nalaze, posebno ako su u dobrom kosmičkom položaju i one će retko kada ometati ostvarenje značenja dotične kuće. Sa druge strane malefične planete uvek teže da ometaju ostvarenje značenja kuće u kojoj se nalaze, a posebno ako su u nepovoljnom kosmičkom položaju. Ovakva okolnost je dodatno naglašena, ako bi malefična planeta istovremeno vladala i nekom nesrećnom kućom. Kada je Saturn u 2. kući, on može da obezbedi stabilnost ili moć kada su finansije u pitanju, posebno ako je on u povoljnom kosmičkom položaju, ali uz napore i disciplinu, ali može i da razori značenje 2. kuće, ako je u nepovoljnom kosmičkom položaju i ako na primer, vlada 12. kućom. U tom slučaju bi neki tajni savezi, tajne i ilegalne radnje, kao i ograničenja, bili uzrok razaranja 2. kuće, odnosno finansijskih gubitaka. Ali, ako bi Saturn bio u dobrom kosmičkom položaju i ako bi dolazio iz 10. kuće, tada bi ličnost profitirala preko svoje profesije i sopstvenih životnih poduhvata i to uz pomoć truda, napora, planiranja, odgovornosti i discipline.

Kada se kombinuje 2. i 7. kuća, onda povezujemo brak, partnerstva ili sudske parnice sa finansijama, ali to još ne znači da li će ova kombinacija prouzrokovati finansijski dobitak ili finansijski gubitak. U slučaju da se radi o malefičnoj planeti koja se kao vladar 7. kuće nalazi u 2. kući i ako je ta planeta u lošem kosmičkom položaju, onda se može govoriti o finansijskim gubicima i ometanju ostvarenja 2. kuće, a uzrok se može tražiti u sudskoj parnici, partnerskim odnosima ili braku. Ako bi govorili o benefiku, koji je istovremeno u povoljnom kosmičkom položaju, onda možemo govoriti o uspešnim finansijskim poduhvatima koji mogu biti uzrokovani brakom ili sudskom parnicom. Jupiter ili Venera u skladu sa svojom analogijom, a kada se nalaze u 2. kući, odnose se na novac i finansije, međutim ako govorimo o Marsu ili Saturnu u 2. kući i ako dodatni pokazatelji upućuju na isto, onda ove planete mogu potencirati i opasnost, jer je 2. kuća u opoziciji sa 8. kućom.

Slaganje analogije planeta sa značenjem kuća

Kada je vladar 2. kuće u 12. kući i u nepovoljnom kosmičkom položaju, a kako se povezuje srećna kuća sa nesrećnom kućom, onda se mogu očekivati finansijski gubici kroz bolesti, progonstvo, zatvor i sl. Kako 1. kuća predstavlja ličnost i život, to neće značiti da svaka planeta u 1. kući podržava njenu analogiju jer će malefične planete, a posebno kada su u nepovoljnom kosmičkom položaju ometati i razorati značenje 1. kuće. Na primer, Mars i Saturn u nepovoljnom kosmičkom položaju i u 1. kući mogu lako da idu protiv ličnosti i da razore život, a posebno ako vladaju 6, 8 ili 12. kućom. Sa druge strane benefične planete imaju ulogu u 1. kući da realizuju njenu analogiju i da štite ili podrže ličnost.

Kada je vladar 12. kuće u 10. kući, lako mogu da nastanu komplikacije, jer povezujemo neprijatelje, ograničenja, izolaciju i zatvor sa životnim poduhvatima. U 10. kući mi očekujemo poštovanje, vredan posao, uspeh, razumevanje, ali kada povezujemo ovu kuću sa 12. kućom, onda lako dolazi do nepovoljnosti, koje se mogu rešiti, ali samo ako se radi o benefičnoj planeti ili planeti sa izuzetno dobrim kosmičkim položajem. Kada je vladar 10. kuće u 12. kući, onda uzrok nekog ograničenja ili nepovoljnosti, može biti profesija ili određeni životni poduhvat, a u slučaju da se radi o benefiku, ali povoljnog kosmičkog položaja, onda je profesija povezana sa ambijentima koji su skriveni, zatvoreni ili su iza „scene“.

Planeta koja se nalazi u 12. kući govori o tajnim neprijateljima i ograničenjima, a ako ona dolazi iz 11. kuće, onda se prijatelji lako pretvaraju u neprijatelje. Kako i na koji način ili kojeg će stepena opasnosti biti takvo neprijateljstvo, prvenstveno zavisi od esencijalne prirode planete i njenog kosmičkog položaja. U suprotnoj kombinaciji, odnosno kada je planeta u 11. kući, ona prvenstveno govori o prijateljima, a ako vlada 12. kućom, onda se neprijatelji lako dobijaju za prijatelje. Mars u 11. kući može da opisuje prijateljstva koja se sklapaju veoma naglo, brzo i ishitreno ili na prijateljstva koja će vremenom preći u svađe i na taj način biti razorena ili uništena. Postoji zavisnost od toga da li je kosmičko stanje planete povoljno ili nepovoljno. Na primer, Saturn u 12. kući izaziva ograničenja, zatvor, bolesti, pritajena neprijateljstva i svaka planeta ima određeno značenje u poziciji u kojoj se nalazi, tako da postoji uvek dobra ili loša strana.

Situacija je uvek nepovoljnija ili lošija kod planeta koje su po svojoj prirodi nosioci nepovoljnosti, a njihov nepovoljan položaj uzrokuje nevernost, katastrofu, nepoštenje, gubitak, egzil  zatvor, ozbiljne bolesti, nasilnu smrt i dr. nepovoljnosti. U suštini, kada je planeta u dobrom kosmičkom položaju u 1, 2, 3, 4, 5, 9, 10 i 11. kući, za koje se kaže da su sretne kuće, onda takva planeta predstavlja dobre stvari, a rezultati mogu biti trajni i nisu propraćeni poteškoćama. Takva planeta u 2. kući može doneti finansijske povoljnosti, u 7. kući može doneti harmoničan brak, u 10. kući čast i uspeh, u 11. kući sreću kroz prijateljstvo, u 4. kući podršku od roditelja, u 9. kući zdravu logiku i dobro obrazovanje, u 3. kući jak intelekt ili sreću kroz rođake, u 5. kući sreću kroz decu ili špekulacije itd. Zbog toga treba obratiti pažnju na koji način esencijalna priroda planete „komunicira“ ili se slaže sa analogijom kuće u kojoj se nalazi.

Benefik u povoljnom kosmičkom položaju u stanju je da reši i pronađe izlaz u srećnoj kući, čak i ako se pojave određeni problemi, jer takva planeta ukazuje na kvalitet, stabilnost i trajnost određenih rezultata. Malefik u dobrom kosmičkom položaju, a u srećnoj kući, nalazi se kao u nekoj „zapetljanoj mreži“i ako nije ništa nepovoljno uradio, onda ga je dobro sprečilo da zlo ne  prevlada.

Kada se planeta koja vlada određenom kućom nalazi u nekoj drugoj kući, onda je od značaja u interpretaciji kombinovanje tih kuća. Jedna planeta koja je vladar u jednoj kući, ali se nalazi u drugoj kući, predskazuje značenje te kuće za budučnost. Na primer, kada je vladar 7. kuće u 10. kući, onda vladar 7. kuće predskazuje njenu budućnost u smeru 10. kuće ili će brak i bračni partner imati veliki uticaj na društveni status, profesiju ili ugled ličnosti čiji se horoskop interpretira, ali kako i na koji način, to zavisi od esencijane prirode planete i njenog kosmičkog položaja. Planete nikada ne menja svoju esencijalnu prirodu u bilo kojoj kući da se nalaze. Moramo se namučiti, pažljivo proceniti i sa velikom brigom zapitati, koje su kombinacije moguće, a u zavisnosti od esencijalne prirode planete i njene analogije, kao i u zavisnosti od analogije kuće.

 

 

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top