Saturnov povratak

Saturnov povratakKada se spomene Saturnov povratak, koji se dešava oko dvadesetdevete i pedesetosme godine života, obično ga iščekujemo kao tešku ili teretnu fazu u životu, a posebno u prvom njegovom povratku oko dvadesetdevete godine. Da li je to uvek tako? Ili, da li je to baš tako?  Kako ćemo doživeti Saturnov povratak, prvenstveno zavisi od natalnog položaja Saturna, a to je znak, kuća, aspekti i dispozitor. Saturn je Saturn, pa kada je i u povoljnom i nepovoljnom kosmičkom položaju u natalnoj karti, traži od nas napor i suočavanje sa realnošću. Ako neko ne podnosi iluzije, maštu, precenjivanje sopstvenih mogućnosti, netačnost i bežanje od stvarnosti, onda je to Saturn. Zbog toga je njegov povratak veoma važan, jer predstavlja početak nekog novog ciklusa u našim životima u kojem je potrebno odbaciti stare strukture i izgraditi neku nove, ali samo uz realno i objektivno sagledavanje života i naše uloge u njemu. Saturn traži čvrste i konkretne planove, kao i prihvatanje odgovornosti prema sebi i drugima, jer nas njegovi povratci često suočavaju sa donošenjem važnih odluka, preispitivanjem ponašanja, korenitim promenama u načinu života, odmeravanju odgovornosti i discipline koju treba da preuzmemo.

Sasvim je razumljivo zašto se ovo dešava oko dvadesetdevete godine života, jer tada ulazimo u jedno zrelije doba, odnosno u doba, koje iza sebe ostavlja sve one iluzije, želje i maštu jedne mladosti. Sa Saturnovim povratkom počinje ciklus, gde je potrebno pokazati mnogu veću ozbiljnost i odgovornost, jer se traži da se bavimo konkretnim i praktičnim pitanjima, kao što je karijera, posao, status, prihodi, ali i preuzimanje odgovornosti po svim pitanjima, pa tako i kada je privatan život u pitanju i partnerski odnosi.

Mnogi od nas Saturnov povratak doživljaju kao „teško vreme“, međutim koliko će biti „teško“,  zavisi kako smo živeli u proteklih dvadesetdevet godina. Zašto „teško“? Zato što čovek često beži od realnosti i odbija da se suoči sa njom, zato što odbija korenite promene, jer je mnogo lakše živeti i funkcionisati onako kako smo navikli i ne želimo da izađemo iz „udobnosti“, zato što odbijamo ulogu u kojoj je potrebno prihvatiti potpunu odgovornost, zato što ne želimo da prihvatimo granice jer ih doživljavamo kao ograničenja, zato što je lepše pobeći od problema nego se suočiti sa njima, zato što ne želimo da patimo, zato što odbijamo da upoznamo bol, itd. Odbijaju se korenite promene koje treba uraditi u poslu, karijeri ili profesiji, a onda Saturn ruši vašu poslovnu ili statusnu strukturu, koju ste prethodno imali. Niste preuzeli osećaj odgovornosti za porodicu i porodična pitanja, a onda Saturn ruši strukturu porodice. Ili, niste se potrudili oko partnerskog odnosa i bežali ste sve vreme od problema u braku, a onda Saturn ruši strukturu bračne veze ili partnerskog odnosa. Sve ove procese i dešavanja, vezano za Saturnov povratak, treba shvatiti kao uvod ili početak, ali na nekim drugačijim i realnijim strukturama i temeljima, posebno ako je stara struktura prethodnih godina građena na iluzijama, laži, samozavaravanju ili nije imala jasan i konkretan oblik. Koliko će Saturn biti „težak“ u povratku, zavis od toga koliko smo u periodu pre toga bili efikasni u našim ciljevima, koliko smo prihvatili odgovornu ulogu u društvu, porodici ili braku, koliko smo bili konkretni, jer Saturna interesuju samo dela.

Saturnov povratak

Ako je Saturn u natalnoj karti nepovoljno aspektovan, jer to automatski pokazuje problem sa ispunjavanjem njegovih praktičnih zahteva ili osoba ima problem sa rešavanjem praktičnih pitanja, onda je i Saturnov povratak „teži“ i sresniji. Međutim, ovo je i znak da Saturn traži suočavanje sa Sada i Ovde i da je to trenutak kada možemo bit svesniji sebe i onoga što se događa oko nas. Ako je neko rođen sa kvadratom, opozicijom ili konjunkcijom između Saturna i Meseca, onda će sukobi i frsutracije, koji su naznačeni već u natalu sa ovim aspektima, doći u još oštrije žarište sa Saturnovim povratkom, a posebno u vezi privatnog, emotivnog ili porodičnog života. Međutim, ovo je i „znak“ i da je sa Saturnovim povratkom potrebna konačnost, jer samo konačna akcija omogućava  suočavanje sa sobom i konačno razrešenje problema iz prošlosti, koji se sve vreme „vuku“ sa sobom. Ili, ako je u natalnoj karti Saturn u konjunkciji, kvadratu i opoziciji sa Suncem, onda sa Saturnovim povratkom problemi, strahovi i sukobi vezani za ambiciju, status, autoritete, profesiju, pa i lični identitet, dolaze u žižu dešavanja. Potrebno je u periodu Saturnovog povratka, koji ima uticaj oko dve i po godine, osloboditi se strahova, koji blokiraju njenu kreativnu energiju i smetaju ostvarivanju ambicija ili izgradnji ličnog identiteta.

Period suočavanja sa sopstvenim strahovima, a onda i sa strahovima koji su vezani za neki autoritet, koji se doživljava kao ograničavajući ili suočavanje sa problemima koji pritiskaju planove povezane sa karijerom i ličnom ambicijom, a sve iz razloga straha da se ne bude uspešan, što je blokiralo energiju i zbog toga donosilo probleme i prepreke. Dokle god se odgađa ono što Saturn traži, pritisak Saturna neće prestati, ali kada prihvatimo da se suočimo sa problemima, koliko god oni bili teški i bolni, prestaje i pritisak Saturna. Volim da kažem za Saturn da je on prihvatanje. Ako je Saturn u natalnoj karti povoljno aspektovan, onda se Saturnovi povratci ne doživljavaju stresno i frustrirajuće i oni mogu još više da ugrade svest o praktičnoj strani života i svest o dužnosti, disciplini i odgovornosti.

Natalni Saturn u trigonu sa Marsom u svom povratku još više da učvršćuje i konkretizuje poduhvate i poslove, kroz koje osoba teži da se dokazuje i radi. Ili, ako je natalni Saturn u harmoničnom aspektu sa Merkurom, onda povratak još više učvršćuje ideje i um, pa se pokreću i aktiviraju praktične i važne odluke, koje će imati važan uticaj na status i karijeru u budućnosti. Međutim, ako ima i nekih dodatnih pokazatelja, mogu se razumne, važne i praktične odluka odnositi i na porodična i partnerska pitanja, jer šta god se važno odlučuje, postoji podrška razmnog, praktičnog i sigurnog uma. S obzirom da Saturn predstavlja konačnost, ovakav povratak, koji bi aktivirao natalnog Merkura, može se, na primer, naći i u horoskopima osoba koje završavaju svoje planove vezano za učenje i obrazovanje i stavljaju konačno tačku na takvu priču. Naravno, Saturnova natalna kuća, kao i kuća kojom vlada Saturn, važne su smernice za tumačenje i razumevanje njegovog povratka, jer kuća gde se nalazi Saturn ukazuje na oblast života u kojoj dolazi do promena. Ono što Saturn od nas traži kod njegovih povrataka je potpuna svesnost i razumnost.

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top