Venera u aspektima sa Saturnom

Venera u aspektima sa SaturnomPostoje osobe koje ne znaju ili ne umeju da uživaju. Često znam da kažem kako treba biti rođen i za to i nepovoljan aspekt između Venere i Saturna nema sposobnost ili umeće uživanja. Osoba je kruta, tvrda ili blokirana i ima problem da se opusti, jer sve što Saturn dodirne, on to i okameni, zaledi, ukruti ili otvrdne. Mnogo razloga ili uzroka može biti u jednom takvom neznanju, što zavisi od ostatka natalne kate, a poselidica su problemi u bliskim odnosima, posebno ako su ove planete povezane sa prvom ili sedmom kućom, pa i nekom od vodenih kuća. Kažem, uzroci mogu biti razni. Na primer, neko je u detinjstvu ili mladosti sputavao i negirao lepotu osobe, a onda je ona kasnije nesigurna u svoju lepotu, pa je i sama negira. Možda je živela u strogom okruženju, pa kada god bi htela na bilo koji način da izrazi Veneru kroz svoj izgled, čekale su je samo zabrane i kazne. Ili, je odrastala u siromašnom okruženju, pa je siromaštvo ili čak neka bolest sputavala i negirala ne samo lepotu, već i želju za uživanjem i zadovoljstvom.

To su one okolnosti kada na primer, bliže okruženje nameće mnogo teških obaveza, odgovornost i rad, tako da je bilo prisutno odricanje od lepih trenutaka, osmeha, radosnih dana i uopšte svega onog u čemu čovek može da uživa i oseti zadovoljstvo. U detinjstvu, nedostatak igračaka ili nemanje vremena za igračkama, dok ni igre nisu radosne i vesele, već ukinute opet zbog nekih briga koje su pritiskale porodicu iz koje osoba potiče. A, kada je i bilo igre, dete je obično u toj igri na neki način otsutno ili nije opušteno, jer postoji neki strah ili teret sa kojim se suočava još od malih nogu. Tako, svaka kasnija „igra“, događaj ili bilo koja druga okolnost koja u sebi nosi veselje, radost i zabavu, postaje samo „klik“ ili podsećanje na tugu i brigu i osoba ima onda problem da se u takvom događaju i trenutku opusti, bude vesela, zadovoljna i da uživa. Daš joj poklon, a ona ne zna da se obraduje, jer će je taj poklon podsetiti na vreme kada joj niko ništa nije poklanjao. Saturn ništa ne poklanja i prezire svaki osmeh, radost ili želju za uživanjem, pa će i Venera u ovakvom aspektu sa Saturnom teško da poklanja, jer ako nije naučila da prima poklone i ako nije naučila da su pokloni neki znak ljubavi, lepog ili radosti, onda neće umeti ni drugom da poklanja. A, ako se desi i da pokloni, to će biti: „Eno ti poklon tamo na stolu“.

Kada se god zaljubi ili uđe u neku emotivnu vezu, ona će konstantno da pati i da traži patnju kada je i nema, pa će je tako i pronaći, jer mora u takvim okolnostima da se identifikuje sa njom. Možda je patila i u detinjstvu, jer nije dobijala ljubav, zagrljaje i osmehe od najbližih, pa za nešto drugo ni ne zna. Možda su je učili kako je ljubav prolazna, a kako čovek na kraju uvek ostaje sam ili su joj govorili da ljubav ne postoji. Ili, je gledala majku ili sestru ili nekog iz bližeg okruženja kako pati zbog neke ljubavi ili kako je pritiskaju ubijajući svaku radost, pa kasnije uživa tek ako je u problemu ili zadovoljno prima teret ljubavne veze na svoja leđa, ponavljajući: „o, da, samo neka boli“, jer je ovde bol uživanje. Zbog toga nesvesno privlači veze u kojima će doživeti patnju ili osobe koje mogu da je povrede i nanesu bol i patnju. Primetila sam da ovaj aspekt imaju i osobe koje su u nekom finansijskom i materijalnom problemu, jer Venera koja vlada znakom Bika predstavlja i materijalne vredosti  i koje pokušavaju preko partnera ili brakom da reše svoje materijalne probleme. Naravno da u takvim vezama i brakovima, ljubav nije prisutna, što i jeste ovaj aspekt, jer Saturn predstavlja negaciju, pa i negira onda ljubav. Dakle, postoji raznih uzroka, a oni opet zavise od ostatka natalne karte.

Venera u aspektima sa Saturnom

U trenutku dok pišem ovaj tekst Venera je u Biku u opoziciji sa Saturnom u Škorpiji i ne mora ovaj aspekt toliko da bude nepovoljan, jer je Venera u sedištu, a Saturn šalje aspekt prema znaku gde je u triplicitetu. Međutim, Venera šalje aspekt prema znaku gde je u nepovoljnom dostojanstvu, tako da će ova opozicija biti štetnija za Saturna, nego za Veneru. Prvo, opozicija sa odigrava preko fiksnih znakova, a to je problem sa osećajem sigurnosti i bezbednosti. Škorpija je spremna na svaku vrstu ekstrema da bi zaštitila sebe, a posebno sada u ovom trenutku kada je i Mars kao dispozitor Saturna u kvadratu sa Plutonom i opoziciji sa Uranom. Zaštititi sebe i izgraditi jednu tvrdu, čvrstu i neprobojnu strukturu ili zid oko sebe, što jeste Saturn, a Saturn u Škorpiji je i strah pustititi druge suviše blizu sebe da se ne izgubi unutrašnja sigurnost. Zato će Škorpija upotrebiti ako je potrebno i najtvđe ili najsurovije metode (Saturn) da bi imala kontrolu. I, zbog toga je ovo udaljavanje od lepote, uživanja, zadovoljstva, radosti, odnosno od Venere ili ne znanje o radosti, ne znanje o uživanju, ljubavi, lepoti, skladu, umetnosti, estetici…I, negiranje. Slično kako kada osetite jake i ekstremne želje, jer one su uvek takve u Škorpiji, ali sa Saturnom one su blokirane, pa ostaju zarobljene i opasane tvrdim bedemima, jer ste vi tako hteli, ali zbog toga gubite uživanje u lepoti, radost u ljubavi, pa i sve ono gde možete biti plodni i produktivni.

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top