Ribe – poslednja stanica

Ribe – poslednja stanicaU znaku Riba – Vlazno dominira nad Hladnim, tako da se formira jedna pokretljivost i savitljivost, ali u pasivnom smislu. Svake godine, od kraja februara, pa do 20. marta Sunce prolazi kroz dvanaesti zodijački znak – Ribe, odnosno treću i poslednju fazu zimske sezone.

Ovaj znak označava završetak jednog ciklusa i predstavlja kraj zime, a u prirodi je to period otapanja snega, poplava i poslednjih zimskih kiša. Ribe su promenljivog kvadripliciteta i najavljuju promenu godišnjeg doba ili sezone, odnosno najavljuju kraj zime i početak proleća, kada počinje novi zivot i nova vegetacija.

Figurativni simbol Riba, predstvalja dve ribe suprotnog pravca – jedna je okrenuta prema nebu ili prema bozanskom, a druga je okrenuta prema zemlji ili prema zemaljskim vrednostima i zbog toga je prisutan unutrašnji konflikt, nemir i rastrzanost.

Polaritet Riba je ženski, što znači da ovaj znak reaguje i da su njegove reakcije emotivne, jer pripada grupi vodenih znakova, ali ove emocije su veoma promenljive, s obzirom da pripada grupi promenljivih zodijački znakova. Egzaltacija Venere u znaku Riba govori o potrebi da se oseća kroz bliske i intimne odonose, a egzil i pad Merkura u Ribama umanjuje i oduzima osećaj za realnost i praktičnost. Pripadnici ovog znaka imaju veliki stepen prilagodljivosti, međutim ovakvu sposobnost retko kada praktično iksorišćavaju, jer nemaju dovoljno samopouzdanja.

Sunce u Ribama nema motivaciju za sjajem, autoritetom i isticanjem, što umanjuje samopouzdanje i govori o velikoj emotivnoj osetljivosti. Zbog toga je preporučljiv rad u pozadini, bez isticanja, u osami i iza zatvorenih vrata, kao i na mestima gde će lako da iskazu svoju saosećajnu i emotivnu prirodu, tako što će pomagati drugima. Oni su najsrećniji kada su sami sa svojim mislima ili kada zarone u sopstveni svet, koji je prepun mašte, fantazije, ideala i snova, tako da su Ribe nepraktične i lako izbegavaju odgovornost.

Trenuci buđenja za njih mogu biti veoma bolni, razočaravajući i praćeni osećanjem patnje, jer često zaborave da se iz sveta mašte, vrate u svet stvarnosti i realnosti. Kako Ribama vladaju osećanja, one imaju veoma veliku sposobnost da zarone u osećanja i misli drugih ljudi, pa i ako ostavljaju mističan i tajanstven utisak, lako razotkrivaju tajne drugih.

Promenljiv kvadriplicitet određuje ovom znaku i promenljive emocije, tako da su one često nesigurne u svoje emocije ili prosto ne znaju šta će da rade sa njima, ali Ribe su veoma podlozne uticaju okoline. Zbog toga su veoma preosetljive, labilne i nemaju snagu da se snazno odupiru ovakvim uticajima i zbog toga ne mogu da podnesu pritiske sa strane i iz okoline.

Jedna jedina reč može mnogo da ih povredi, koju im možete uputiti sasvim bezvezno, ali onda ćete osetiti emotivnu reakciju na to što ste izgovorili, a koja je obično ispraćena suzama i osećanjem žrtve. Ribe su uvek zaljubljene u ljubav, koju često idealizuju i zamišljaju je kao bajku ili neku priču iz ljubavnog filma, koji je propraćen snaznim emocijama i romantičnom pričom. Međutim, ovakav idealizam, mašta, fantazija i osećanja, često ih usmerava prema umetnosti, bilo da se radi o muzici, poeziji, slikarstvu, filmu, plesu, itd. ali zbog svoje biznosti, često se mogu sresti i u medicini, psihologiji ili uopšte u radu sa onima kojima je potrebna njihova pomoć i zrtva.

Sebe često potiskuju u drugi plan iz razloga da bi drugima bilo bolje, a kao poslednji znak u Zodijaku, nije im teško da prihvate na sebe takvu ulogu. Iznad svega vole neposrednost i spontanost, veliki su boemi i nikakav sjaj im ne moze nadoknaditi njihov povučen i maštovit svet u koji često vole da se vraćaju.

Ribe su privrezene i blisike sa mističnim i okultnim naukama, religijom, umetnosti, spiritizmom ili telepatijom i mogu da budu izvrsni pshijatri, psiholozi ili najsamilosnija i najplemenitija ljudska bića. U njima ima i duhovne vrednosti, lako se poistovećuju sa onim što vole, mada Ribe u celom zodijaku umeju najviše emotivno da iskorišćavaju, jer sebe postavljaju uvek kao žrtvu.

Rođeni u znaku Ribe: Mirijana Karanović, Dejan Bodiroga, Olivera Katarina, Miroslav Antić. Mikelanđelo, Leonardo da Vinči, Vivaldi, Bah, Šopen, Ravel, Kopernik, Ajnštajn, Branko Radičević, Danilo Kiš,

 

 

 

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top