Mesec u Škorpiji

Mesec u ŠkorpijiMesec u Škorpiji ima dva dostojanstva, pad i triplicitet, odnosno jedno povoljno i jedno nepovoljno dostojanstvo. Kada planeta u znaku ima i povoljno i nepovoljno dostojanstvo, ona je za jednu stvar dobra, a za drugu stvar nije dobra. Blago povoljno dostojanstvo Meseca u Škorpiji (triplicitet), određuje ovu planetu prema izuzetnim sposobnostima za istraživanjima, jer Mesec u Škorpiji ima odličnu pronicljivost. Zbog toga je ovakav Mesec odličan za svaku vrstu istraživačkog rada ili poslova koji zahtevaju veliki stepen proniciljivosti i sposobnosti prodiranja u srz problema. Ali, istovremeno zbog svog nepovoljnog dostojanstva (pad), postoji i problem Meseca u Škorpiji. Mesec je vladar Raka i u arhetipu (prirodnom horoskopu) vlada 4. kućom, čije je značenje: prošlost, koreni, preci, porodica i porodična pozadina i predstavlja, zajedno sa Mesecom i Rakom – lanac života.

Lanac života ili „neko je ovde bio pre mene (preci), danas sam ja ovde (porodica), što je predstavljeno 4. kućom, a sutra će biti neko drugi (potomci), što je predstavljeno narednom 5. kućom“ – to je sva filozofija 4. kuće, Meseca i Raka. ili jednom rečju – život. Šta je onda problem sa Mesecom u Škorpiji i zašto je on ovde u nepovoljnom dostojanstvu?

Problem je što nalazimo Mesec u znaku opasnosti i smrti, a što predstavlja prekid lanca života, odnosno prekid života. Ima li šta da radi Mesec u znaku smrti i opasnosti? Kada je planeta u padu, ona ne sarađuje dobro sa znakom u kojem se nalazi i oduzima joj se ono osnovno od njene prirode. U slučaju Meseca u Škorpiji, oduzimaju se majčinski instikti, plodnost, blagost, brižnost i nežnost. Naravno, ne treba se uplašiti ako je Mesec u znaku Škorpije, u smislu da lanac zivota može biti prekinut i na taj način stane život. Ovaj tekst samo objašnjava, zašto je Mesec u nepovoljnom dostojanstvu u Škorpiji. Njegovo zodijačko stanje, mnogo zavisi i od njegovog dispozitora, odnosno Marsa.

Osnovna priroda Meseca je plodnost, bliskost, pripadnost, brižnost, majčinstvo i nežnost, ali Škorpija će oduzeti ove osobine Mesecu. To što su oduzeti majčinski instikti, ne znači da on neće imati decu o kojima mašta, ali blisiki i emotivni odnosi, kao i zajednički zivot, nisu motivisani željom za majčinstvom i decom. Motivacija je u izazovu, riziku, istraživanju, ali i seksu, jer Mesec u Škorpiji ima snaznu motivaciju za seksualnim odnosima. To što je oduzeta nežnost, brižnost i toplina, ne znači da Mesec u Škorpiji nema emocije, čak na protiv njegove emocije su duboke i snažne, ali u bliskim odnosima ne ume da ih pokaže na način koji je prirodan Mesecu. Terba se podsetiti da je Mesec u Škorpiji pod vladarsvom Marsa i Plutona, što znači da je Mesec na njihovoj teritoriji gde oni vladaju i postavljaju pravila. Takođe, Venera je u Škorpiji u nepovoljnom dostojanstvu (izgon), što znači da ona uopšte nije dobrodošla kao gost na teritoriji gde se nalazi Mesec.

Mesec u Škorpiji

 

Kada je Mesec u Škorpiji onda su uvek prisutne osobine Škorpije u načinu reagovanja osobe na sve stvari i okolnosti koje je okružuju u životu ili sa kojima se susreće. Mesečev princip je reakcija – odnosno kako reagujemo spontano i instiktivno na bilo šta? Dakle, uvek će se pronaći osobine Škorpije u načinu na koji reagujemo na životne okolnosti i izazove, a to je praćeno strašću, žestinom i emocionalnom snagom. Zbog vladarstva Marsa i Plutona, emocije su veoma uzburkane, a nekada i sklone negativnim osećanjima, dok tajnovitost Meseca u Škorpiji, dolazi od rezervisanosti i dubine. Kroz svoje bliske i intimne odnose uvek je motivisan dubokim prodiranjem u emotivno iskustvo. Unutrašnji mir dobija kada daje ili prima snažnu i intenzivnu emocionalnu energiju. Mesec je hladna i vlažna planeta i kako je Škorpija hladan i vlažan zodijački znak, ova dva kvaliteta postaju dominantna, što ističe: povlačenje u sebe i skupljanje, otpor, dubinu, ali pokretljivost u pasivnom smislu. Škorpija pripada elementu vode, koja je povezana sa emocijama, međutim kako se radi o fiksnom znaku za kojeg je vazna stabilnost, Mesec u Škorpiji ima motivaciju za emotivnom stabilnošću, što izrazava na pasivan i rezervisan način.

Emotivna stabilnost Meseca u Škorpiji u 2. kući povezana je sa materijalnim vrednostima; emotivna stabilnost Meseca u Škorpiji u 3. kući povezana je sa umom, komunikacijom i učenjem; u 4. kući sa porodičnim okruženjem, intimnim životom i bližom okolinom; emotivna stabilnost Meseca u Škorpiji u 5. kući povezana je sa integritetom ličnosti; u 6. kući sa poslom, radom i zdravljem; u 7. kući sa partnerskim odnosima; emocionalna stabilnost Meseca u Škorpiji u 8. kući povezana je sa seksom; u 9. kući sa učenjem o sebi; u 10. kući sa statusom i budućnosti; emocionalna stabilnost Meseca u 11. kući povezana je sa intelektualnom stabilnošću i prijateljima; u 12. kući sa učenjem kroz lekcije ograničenja i patnje.

Kao što sam spomenula, jako je važno uključiti i dispozitora, a to je Mars. Kada je Mars u znaku Vage, onda Mesec u Škorpiji teži vezama sa drugima, zadržavajući karakteristike Škorpije. Mars u Vagi je društven, dplomatičan, fin i uglađen, ali pokušava shvatiti zašto je Mesec tako rezervisan, tajanstven i povučen, jer će Mars uvek naći razlog da bude u javnosti i da se na ljubazan način poveže sa drugima. Škorpija nije povezana aspektom sa Vagom i to onda govori o ne razumevanju Meseca i njegovog dispozitora. Instiktivne reakcije su suzdržane, a delovanje, akcija, dokazivanje i poduhvati su motivisani i usmereni kroz javne nastupe, društvene i partnerske odnose i uopšte povezivanju sa drugima.

Kada je Mars u Devici, onda Mesec u Škorpiji teži promišljenim akcijama, zadržavajući karakteristike Škorpije. Mars u Devici je analitičan u svojoj akciji i želji za dokazivanjem, i pokušava shvatiti istraživačku i pronicljivu crtu Meseca, što mu i polazi za rukom, jer su Devica i Škorpija u povoljnom aspektu. Ovakva okolnost daje preciznost i analitičnost u istraživanjima. Instiktivne realcije su pronicljive i istraživačke, a delovanje, akcija, dokazivanje i poduhvati su motivisani razumom, analizom, preciznošću, detaljnošću i korisnošću.

Kada je Mars u Lavu, onda Mesec u Škorpiji ispoljava euforiju i oduševljenje u reakcijama, zadržavajući karakteristike Škorpije. Mars u Lavu je ponosan, ambiciozan, sjajan, egocentričan i slavan, ali pokušava shvatiti zašto je njegov deo (Mesec) tako mračan i povučen, jer će Mars uvek naći razlog da izađe na scenu u punom sjaju. Škorpija i Lav su u nepovoljnom aspektu i to može proizvesti osobu kojoj su emotivna stabilnost i stabilnost integriteta, veoma važni, što zahteva kroz život borbu i konflikte. Instiktivne reaakcije su oprezne i povučene, a delovanje, akcija, dokazivanje i poduhvati su euforični i usmereni prema velikim planovima.

Kada je Mars u Raku, onda Mesec u Škorpiji ispoljava zaštitničku brigu i instiktivnu negu, zadržavajući kareakteristike Škorpije. Mars u Raku je osećajan, osetljiv i porodičan, pokušavajući shvatiti svoju motivisanost za emotivnom stabilnošću u Škorpiji, što mu i polazi za rukom, jer su Rak i Škorpija u povoljnom aspektu. Instiktivne reakcije su intenzivne i duboke, a delovanje, akcija, dokazivanje i poduhvati su motivisani bliskim i intimnim odnosima.

Kada je Mars u Blizancima, onda Mesec u Škorpiji ispoljava razumnost, racionalnost i misaonost, zadržavajući karakteristike Škorpije. Mars u Blizancima je komunikativan, radoznao i promenljiv, pokušavajući shvatiti zašto je Mesec tako ćutljiv, rezervisan i tajanstven, jer će Mars uvek naći neki razlog da započne otvorenu komunikaciju. Blizanci i Škorpija su u aspektu inkonjunkcije, što govori o nerazumevanju Meseca i njegovog dispozitora. Instiktivne reakcije su tajnovite i zagonetne, a delovanje, akcija, dokazivanje i poduhvati su motivisani misaonim aktivnostima, komunikacijom, učenjem i aktivnim kretanjem.

Kada je Mars u Biku, onda Mesec u Škorpiji ispoljava praktičnost i postojanost, zadržavajući osobine Škorpije. Mars u Biku je produktivan, plodan i hedonistički, pokušavajući da shvati zašto je Mesec sklon razaranju, ekstremnosti i uništavanju, jer će Mars uvek pronaći razlog da uživa u lepoti i zivotu. Bik i Škorpija su u opoziciji, što govori o problemu između Meseca i njegovog dispozitora. Instiktivne reakcije su nabijene negativnim emocijama, a akcija, delovanje, poduhvati i dokazivanje su motivisani praktičnim vrednostima i uživanjem.
Kada je Mars u Ovnu, onda Mesec u Škorpiji ispoljava dominaciju, vođstvo i superiornost, zadržavajući osobine Škorpije. Mars u Ovnu je direktan, otvoren i brz, pokušavajući shvatiti zašto je Mesec tako suzdržan i oprezan, jer će Mars u Ovnu uvek pronaći razlog da bude otvoren i hrabar. Ovan i Škorpija su u aspektu inkonjunkcije, što govori o nerazumevanju Meseca i njegovog dispozitora. Instiktivne reakcije su povučene i rezervisane, a akcija, delovanje, poduhvati i dokazivanje su motivisani direktnim i otvorenim smerom.

Kada je Mars u Ribama, onda Mesec u Škorpiji ispoljava osećajnost, ranjivost i idealizam, zadržavajući osobine Škorpije. Mars u Ribama je emotivan, romantičan, nežan i blag, pokušavajući shvatiti zašto je Mesec zainteresovan za emotivnu stabilnost u Škorpiji, što mu i polazi za rukom, jer su Ribe i Škorpija u povoljnom aspektu. Instiktivne reakcije su duboko emotivne, a akcija, delovanje, poduhvati i dokazivanje su motivisani osećanjem davanja i žrtvovanja.

Kada je Mars u Vodoliji, onda Mesec u Škorpiji ispoljava društvenost, originalnost i nezavisnost, zadržavajući osobine Škorpije. Mars u Vodoliji je intelektualan, ekstreman i moderan, pokušavajući shvatiti zašto Mesec nije društven, jer će Mars u Vodoliji uvek pronaći razlog za društvenost i pripadnost grupama. Vodolija i Škorpija su u nepovoljnom aspektu, što može prozvesti osobu kojoj su emotivna stabilnost i intelektualna stabilnost veoma važni, gde može da ima borbu i netrepeljivost.Instiktivne reakcije su zatvorene, a akcija, delovanje, dokazivanje i poduhvati su motivisani promenama, grupama i prijateljima.

Kada je Mars u Jarcu, onda Mesec u Škorpiji ispoljava praktičnost, disciplinu i krutost, zadržavajući osobine Škorpije. Mars u Jarcu je oprezan, disciplinovan i odgovoran, pokušavajući da shvati svoje emotivne i rezervisane potrebe na jedan odgovoran i realan način. To mu i polazi za rukom, jer su Jarac i Škorpija u povoljnom aspektu. Instiktivne reakcije su duboko emotivne, a akcija, delovanje, dokazivanje i poduhvati su motivisani naporom, kontrolom i disciplinom.

Kada je Mars u Strelacu, onda Mesec u Škorpiji ispoljava entuzijazam, idealizam i otvorenost, zadržavajući osobine Škorpije. Mars u Strelcu je radostan i veseo, pokušavajući da shvati zašto je Mesec mračan i neraspoložen, jer će Mars u Strelcu uvek pronaći razlog za osmeh i radost. Strelac i Škorpija nisu povezani aspektom, tako da Mesec ne moze da razume svog dispozitora. Instiktivne reakcije mogu biti negativne, a akcija, delovanje, poduhvati i dokazivanje, motivisani su optimizmom, entuzijazmom i vedrinom.

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top