Mesec u Jarcu

Mesec u JarcuAko “postavimo“ Mesec u zodijački znak Jarca, a kojim vlada planeta Saturn, Mesec će biti pod njegovim uticajem, odnosno pod uticajem prakvaliteta koji se nalaze u Saturnu. Saturn se sastoji od 3 i po hladnog i 3 Suvog, a Jarac kao zodijački znak jeste Hladan i Suv, gde jednim delom učestvuje i Vlažno. Osobine Hladnog i Vlažnog su objašnjene u tekstu o “Mesecu“, ali šta sada u ovu “priču“ unosi prakvalitet Suvog?

Hladnoća, odnosno skupljanje, povlačenje i centripetalna sila u ovom slučaju još je izraženija. Zbog ogromne usmerenosti prema unutra, odnosno prema sebi, ovde je karakterističan pesimizam, obeshrabrivanje, osećaj tuge i jedna povučenost u svemu. Ovakva povučenost dovodi do jedne vrste izolacije. Vlažnost Meseca je umanjena, zbog uticaja Suvog, pa ovakva unutrašnja povučenost i izolacija, izaziva napetost i unutrašnje tenzije. Omekšavanje što je karakteristika Vlažnog, sada je umanjena, a Suvo deluje u smeru ukrućivanja, zatezanja i očvršćavanja. Iz istog proizilazi i jedna unutrašnjost koja je kruća, jer ne ume da se opušta ili prepušta talasima emocija.

Zatezanje sa druge strane unosi fenomen emotivne napetosti ili zategnutosti, odnosno jedan zid (očvršćavanje) koji je opasao unutrašnjost i dušu ljudskog bića. Vlažnost i Suvoća u kombinaciji, dovode do propadanja organizma i živih bića, što sada izaziva  nemogućnost (Suvo) da se produži život (Voda). Sve ovo izaziva životni pesimizam. Hladno u kombinaciji sa Suvim suprotstavlja se Vlažnom (aktivna pasivnost) i gase život. Zatezanje (suvo) izaziva napetost, napregnutost, pa u kombinaciji sa Hladnim, koje je usmereno ka unutra, izaziva unutrašnji nemir, nervozu i napetost. Suvo unosi jednu kolicinu žestine, tenzije, oštrine, pa ce se u kombinaciji Vlažnog (umiruje kretanje) i Hladnog, fenomen “ja“ istaci. Suvo predstavlja disciplinu, što se u ovom slučaju unosi u Mesec, pa je isto disciplina u emotivnom životu, što često donosi emotivno odbijanje. Kako je Suvo okrenuto ka očvršcavanju, zgušnjavanju, onda osećaj opipljivog, materijalnog i realnog unosi više razuma u emotivni i unutrašnji život. Promišljenost, sporije unutrašnje i emotivne reakcije, krutost, tvrdoglavost, konzervatizam, strogost, oklevanje, ali i egoizam su, karakteristični za Mesec u Jarcu.

Jarac jeste zemljani znak (Hladno i Suvo), a kako je Mesec tipičan predstavnik vode, onda će Mesec u Jarcu biti voda, ali mnogo gušća, zgusnuta, čvrsta, ograničena, zatvorena, ali i hladna. Dakle, nikada Mesec u Jarcu nije voda koja ključa i koja je vruća ili vrela, vec hladna, zamrznuta voda ili led. Pustite li vaše misli, onda ćete videti santu leda u okeanu ili moru, hladnu morsku struju ili ledeno i hladno more, ali i zaleđeno jezero, reku, baru ili smrznutu pumpu za vodu i smrznutu slavinu. Mesec u Jarcu jeste i svako klizalište ili svaka skijaška staza, pa i zaleđeni trotoar zimi. Zbog pojačane hladnoce i očvršavanja, ovo su i  zamrzivači, kesa zamrznutog mesa ili povrća gde se čuva hrana i fržideri. Hladnoća se ovde širi u svakom prirodnom ambijentu, pa su sada ovo hladna kupatila, hladni, a ne zagrejani stanovi i kuće, hladna kiša, izvori sa hladnom vodom, ali i hladna jela i predjela.

Gde to ima hladnoće? U planinama, pa je Mesec u Jarcu, svaka kuća, koliba u planini. Dakle, planinska kuća, planinska odmarališta i hoteli, restorani u planinama, ali i planinsko jezero koje je opasano i zarobljeno planinama. U jednoj takvoj planinskoj kući, a zbog Meseca, može se videti i neka žena ili baka. Genetika, porodica, dolazi iz planinskih krajeva i predela, koji su opasani hladnoćom i zimom. Saturn koji sada zgušnjava i očvršcuje zajedno sa Mesecom simbolizuje kamen u vodi, ali i stenu u moru. Kada smo već kod mora, onda su tu i okamenjene morske životinje ili fosili. Ukrcate li se u neki brod, onda će ovo biti stari brod ili cak drveni čamac, pa i skela koja je i sama od drveta. Pogledate li u vodu, primetićete i mrtvo granje ili debla koja plutaju po vodi i koja odlaze zajedno sa rekom.

Zbog pojačane hladnoće i uticaja Suvog, što jeste fenomen “dubine“ nikada ovo nece biti plićak ili plitko more, već duboke i hladne morske dubine. Ako Mesec živi u vodi ili voda u Mesecu i ako Mesec simbolizuje morske životinje, onda će ovo biti ajkula koja nosi dah smrti i koja dolazi iz najvećih dubina. Kako Suvoća učvršćava i na taj način ograničava, onda je Mesec u Jarcu i svaka brana ili nasip pored jezera ili reke. Kvalitet vode u Jarcu i nije neki, pa u suprotnosti od čiste i bistre vode, ovde sada imamo mutnu, prljavu, pa i zagađenu vodu. I šta još? Cement koji se meša sa vodom, pa je sada ovo i građenje i zidanje kuća, jer Jarac jeste i svaka cigla, crep i građevinski materijal. Krenemo li dalje, primetićemo kuće od cigli, kuće od drveta, odnosno barake, daščare, ali i kuće od kamena.

Spomenuli smo dubinu i to morsku dubinu, ali sada prelazimo na kopno, pa će ova dubina biti ispod zemlje i zbog toga to je svaka kuća sa podrumom, a podrumi su zbog Meseca često vlažni ili puni vode. U podrumu su naslagana vlažna drva i ogrev, koji ne mogu kvalitetno da gore i da šire toplotu. Izeđemo li ispred kuće, videćemo kontejner ili kantu za smeće, a u samoj kući kesu za smeće i otpatke. Mesec u Jarcu jeste i kapija na kući, jer kapija zatvara, izoluje, kao i katanac na kapiji koji uvek zaključava. Kapija jeste stara ili drvena, a ako je kojim slučajem metalna, onda je sigurno zarđala.

Mesec u Jarcu

Postoji li neki alat u kući ili dvorištu, onda je to sada prvenstveno lopata ili ašov sa kojom kopamo duboko ispod zemlje, ali i svaki alat za obradu kamena ili drveta. Još smo kod kuća, pa su ovo sve one kuće koje se nalaze pored i u blizini deponija smeća, đubrišta, a koje su napuštene, zapuštene, stare i oronule, jer ih je zub vremena stigao. Hladnoća i Suvoća se supotstavljaju životu i nose fenomen smrti, pa su ovo i kuće pored groblja, nadgrobnih spomenika i sl. Ali, kada smo već dotakli isto, onda je Mesec u Jarcu i grob žene ili bake, pa i sveća ili fenjer na istom tom grobu.

Saturn zgušnjava i zbog toga je sada Mesec svaka gusta čorba ili kaša, ali i gusta magla u predvečerje ili gluvo doba noći. Mesec jeste hrana, a Saturn gladovanje, pa su ovo i svi postovi, a čime stežemo i zatežemo (Suvoća) stomak (Mesec). Krenemo li dalje, dolazimo do vode pune kamenja, ali i vodenog kamenca, a u našim organizmima to je kamen u bešici ili kamen u mokraćnom kanalu.

Na putu sa Mesecom u Jarcu, primetićemo šleper ili kamion koji prevozi neku hranu, tečnosti, kućni nameštaj, ali prvenstveno to je svaki kamion – hladnjača. Saturn jeste odbrana ili odbrambeni stav, a kada kiša (Mesec) pada onda oblačimo kišne mantile, kabanice i uzimamo kišobrane što jeste simbolika Meseca u Jarcu. Mesec jeste soba, a Saturn zatvara i zarobljava, pa su ovo i sve zatvorske ćelije, zatvori, ali i zatvorska hrana, koja je loša i oskudna jer je Mesec ovde u Jarcu. Kada smo već kod hrane, onda treba spomenuti i sve konzerve sa hranom. Krompir koji se vadi iz zemlje, pa i tezga na pijaci sa krompirom, ali i sva jela koja se pripremaju od krompira.

Od strane Saturna imamo dubinu, a od strane Meseca imamo vodu, pa sve zajedno simbolizuje i kopanje bunara ili čak naftnu bušotinu. Mračna kuća i trenutak kada nestaje osvetljenje, graničnik, zatvarnja, pa i svaka ograda oko kuće ili imanja. Zatim, drvo u kući ili drugim rečima patos, brodski pod ili parket u kući. I ovde sigurno nema podnog grejanja, jer je pod hladan, a ispod poda se možda nalazi i podrum. Panj u vodi. Rovovi puni vode. Krenemo li dalje, pogledaćemo u rudnike, rudare i u rudarsku svetiljku ili rudarski fenjer.

Tečnost? Ona mora biti slana i kisela, kao što mora biti slana i kisela hrana. Šljunak i pesak koji se vadi iz vode ili reke, a prvenstveno brod koji to isto radi. Kamen u kaci kupusa, ali i buđavi ili polubuđavi sir ili kajmak. A, dalje, krava, stara koja nije u stanju da daje mleko ili neka žena nakon porođaja koja nije u stanju da doji. Kosti u tanjiru, kosti u čorbi ili drugim rečima “mršava“ čorba. Hladan bazen ili bazen sa hladnom vodom, a u reci ledolomac ili u moru brod koji udara u ledenu stenu. Olupina broda na dnu okeana, ali i kamenito i golo ostrvo, goli otok. Pomor riba u morima, rekama, ribnjacima, ali i sav otpad i smeće koje pluta po površini vode. Zimske biljke ili zimska jelka, ali i suve biljke bez soka i tečnosti. Biljke u herbarijumu. Slama i suva trava.

Mesec u Jarcu

Čamac u kojem se prevoze drva sa obale na obalu, ali i katran na čamcu. Presušeli izvori i bunari, bunar zatpan kamenjem. Smrdljiva voda ili voda iz koje se širi neprijatan miris ili smrad. Cev za vodu koja je smrzla, pa samo što nije pukla. Slavina koja se pokvarila i koja ne radi. Drvo koje se ne može zapaliti, jer je mokro i vlažno. Brodotesari, graditelji brodova i camaca. Prljava i ne oprana caša. Čaša sa hladnom vodom. Kafa koja se ohladila, ali i čaj koji se pije hladan. Lek koji se rastavara u čaši sa vodom. Zubna proteza u čaši u kupatilu. Hladna supa iz tanjira, ohlađeni ručak i hladna večera. Osušena detelina. Neispravna džepna lampa ili baterija, a koja više ne svetli. Neispravna sobna lampa i neispravna ulična svetiljka ispred kuće.

Uništeno i napadnuto gnezdo na drvetu, ili na kući. Stari, matori, punačak, gostioničar u kamenoj i staroj konobi na obali mora. Tvrd, star, suv i ubuđao hleb, kifla ili sendvič. Tvrdo pecivo. Planinski  sir, a opet Mesec je jaje, a Saturn je ljuska na tom jajetu. Suvi kašalj, zimska prehlada, kijavica ili grip. Prestanak klijanja i uništenje semena. Kraj života. Stara kokoška i supa od stare kokoške. Kolekcionari starina ili antikvarnice, komisioni, stari nameštaj, stare pijace, buvlje pijaci iliti buvljaci. Drveni krevetac, drvena kolevka.

Zimovanje, planinarenje. Stari kuhinjski kredenac i kredenac u podrumu. Hladno kupatilo, bez grejanja. Pokvareno i ustajalo mleko. Kamion na parkingu, ali i kabina za spavanje u kaminima. Začepljen i ne prohodan odvov za vodu. Zagađeni vodovod. Planinske pečurke i gljive, pored hladnog, planinskog potoka. Gorko i kiselo povrće, ali i kiseli kupus. Neoprana salata. Duboki san. Prljavo staklo, ogledalo i praljavi prozor. Hladna noć i hladno veče. Betonirani parking, ali klizav i mokri asfalt. Mokra i vlažna cigla. Farme krava i ovaca, ali i farma peradi. Kapela na groblju, jer Mesec je uvek soba. Kozije mleko. Podzemne vode i voda u pećini, pa manastir i zidovi kako manastira, tako i zidovi kuca. Žbunje na obali pored neke vode. Odžak na kući, ali i odžačar na krovu. Siromašna i oskudna ishrana i gladovanje. Zimnica u podrumu ili čak u sobi. Odmor od teškog rada, odmor u planini, a spavanje na drvenom krevetu. Mulj i blato u vodi. Ortopedi, specijalisti za kožna oboljenja, graditelji i projektanti brodova. Vajari, skulpturi, tesari, dvrodelje, slikari u manastirima i crkvama. Sve slike svetaca i fresaka. I šta bih vam još to rekla…?! Verovatno još toga.

 

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top