Mesec u OvnuMesec u zodijačkom znaku Ovna dobija za partnera planetu Mars, jer je Mars vladar Ovna, a u ovom slučaju i vladar Meseca. Kako i na koji način će neko ko ima ovaj položaj u svojoj natalnoj karti, primiti uticaj Mesec u Ovnu, to zavisi od odnosa između Meseca i Marsa, ali i ostalih planeta. U slučaju da je Mesec u povoljnom odnosu sa Marsom, onda će i uticaj Meseca u Ovnu biti povoljan, a ako je odnos Meseca i Marsa nepovoljan, onda je i uticaj Meseca u ovom znaku nepovoljan za natusa.

Mesec je u zodijačkom znaku Ovna u nepovoljnom dostojanstvo koje se zove peregrin iz nekoliko razloga. Mesec i Mars su anatgonisti, jer su suprotstavljenih prakvaliteta i za ove dve planete može se reći da su međusobni neprijatelji. Mesec je sačinjen od prakvaliteta Hladno i Vlažno, dok je Mars sačinjen od prakvaliteta Toplo i Suvo, gde postoji izraženo neprijateljstvo, jer u ovoj kombinaciji po dva prakvaliteta stupaju u opoziciju jedan prema drugom. Mesec je ženska planeta, ali je u Ovnu nateran na saradnju sa tipično muškom planetom i muškim znakom, što umanjuje ženske osobine ove planete, tako da Mesec nije u stanju da ispolji svoju žensku prirodu u zodijačkom znaku Ovna. Pored toga, Mars je malefična planeta koja je često okrenuta prema nepovoljnim uplivima, a u prirodnom zodijaku Rak kojim vlada Mesec, nalazi se u prirodnom kvadratu sa Ovnom. Mesec je tipični predstavnik elementa vode, a u zodijačkom znaku Ovna nalazi se u elementu vate.

Kako Mesec predstavlja instikte i nagone, oni su onda u ovom vatrenom znaku veoma aktivni, dinamični, energični i otvoreni. Instikti su uvek usmereni prema dominaciji, isticanju i vođstvu, jer Ovan nikako ne podnosi poniznost. Zbog toga, ovakav položaj Meseca je dobar za takmičarske i borbene ambijente, a gde se traži hrabrost i snaga, kao što ga u svojim horoskopima često imaju oni koji su dominantni ili vodeći u svojoj profesiji, sportisti, vojnici, borci za razne ideje, vođe i svi oni koji kroz svakodnevni ambijent trebaju da pokažu hrabrost, ponos, snagu, samopoštovanje i direktnu akciju.

Mesec u Ovnu nije nežan, blag ili preterano emotivan, jer je pod dominacijom Marsa, koji prvenstveno pokazuje jake strasti, ali često ume da bude i grub, tako da Mesec u zodijačkom znaku Ovna gubi na svojoj mekoći, nežnosti i blagoj prirodi. Mesec, kao predstavnik vodenog elementa, po svojoj planetarnoj prirodi je oprezan i pažljiv, međutim njegova nepovoljnost u zodijačkom znaku Ovna proizilazi iz činjenice, da Mesec gubi ove svoje osobine u ovom znaku i lako ulazi u nepovoljne okolnosti, zbog toga što je u Ovnu veoma ishitren, brzoplet i nagao. Dakle, Mesec u Ovnu neće pokazati pažnju, jer će ga Mars uvek terati da brzo i odmah pokrene svoje akcije, kao što neće biti pažljiv ni prema drugima, jer Mars nije za saradnju, kooperaciju i dogovor. Ovo će posebno biti nepovoljno naglašeno i destruktivno, ako je Mesec u Ovnu u nepovoljnom aspektu sa Marsom.

Tada je naglašen nemir, uznemirenost, plašljivost i ektremni izlivi emocija, posebno ako je Mars u kardinalnom i vodenom znaku Raka. Kada je Mars u Vagi, odnosno u opoziciji sa Mesecom u Ovnu, onda se neprijateljstvo prenosi na partnerske odnose, brak i uopšte odnose sa drugim ljudima. Mesec u Ovnu u kvadratu sa Marsom u Jarcu unosi neprijateljstvo, ali i strah koji je uzrokovan neslaganjem između instikta i akcije, jer u Ovnu postoji potreba za brzinom i strašću, ali Mars u Jarcu traži iskustvo, pripremu i opreznost.

Mesec u Ovnu

Mesec je povučen i stidljiv, ali u zodijačkom znaku Ovna njegova stidljivost popušta, jer ga Ovan tera da se ističe i da sebe postavlja u prvi plan. Povučenost i plašljivost Meseca odlazi u neki drugi plan, jer je Ovan nametljiv i direktan, a za sebe smatra da je najjači. Kako je Sunce u zodijačkom znaku Ovna u egzaltaciji, osobe sa Mesecom u Ovnu veoma su ponosne, a zbog nepovoljnog dostojanstva Venere u ovom znaku, Mesec u Ovnu nije sklon da pokazuje bliskost, ljubav, toplinu, nežnost i romantiku. Kako je Saturn u nepovoljnom dostojanstvu u zodijačkom znaku Ovna, onda Mesec u ovom znaku pokazuje nestrpljenje, nedostatatak želje za odricanjem, nesposobnost za pripremu i planiranje i sposobnost da bez straha, često suludo, gonjen ishitrenim i brzopletim instiktivnim i emotivnim reakcijama, sebe dovede u opasnost ili nepovoljan momenat.

Zbog nepovoljnog dostajonstva Saturna u Ovnu, nedostatak Meseca u Ovnu je u nestrpljenju i nedostatku istrajnosti. Strast i izazov pokreću Mesec u Ovnu, ali kada strast splasne ili kada ispred sebe nema bilo kakav izazov i njegovo interesovanje i motivacija nestaju.

Mesec u Ovnu u povoljnom aspektu sa Marsom, govori o njihovom dobrom partnerstvu, gde instikti i akcija dobro sarađuju prema postavljenom ili zamišljenom cilju. Instikti i nagoni su pozitivno pokrenuti hrabrom, časnom, smelom, poštenom i direktnom akcijom. Veoma je važno proceniti u aspektu koja je planeta primalac, a koja pošiljalac, jer se samo tada može ispravno interpretirati ovaj aspekt. U slučaju da je na Ascendentu Rak, a vladar Mesec u znaku Ovna i u aspektu sa Marsom, to bi bilo sasvim drugačije, nego da je na primer na Ascendentu Ovan, a da je Mars kao vladar Ascendenta u konjunkciji sa Mesecom. U prvom primeru imali bi marsijanskog Meseca, koji ne bio bio blag, stidljiv, nežan i povučen, jer bi mu Mars svojim uticajem slao energičnost, akciju, strast, dinamiku, hrabrost, direktnost, otvorenost, brzinu itd. Međutim, u drugom slučaju imali bi lunarnog Marsa, jer bi Mesec slao upliv prema Marsu, a onda bi ovakav Mars ipak bio nešto mekši i blaži.

Mesec u Ovnu u 1. kući utiče na emotivnu strukturu ličnosti i možemo reći da su ovakve osobe emotivne, odnosno pod uplivom emocija, ali zbog uticaja Ovna, one emotivni život postavljaju u prvi plan, otvoreno i direktno pokazuju svoje emocije i pokušavaju da budu dominantni u intimnim ili emotivnim odnosima. Potrebno je obtatiti pažnju i iz koje kuće Mesec dolazi u 1. kuću i onda međusobno kombinovati ove kuće. Tako, ako Mesec dolazi iz 4. kuće, onda porodica ima snažan i jak uticaj na formiranje ličnosti ili neko od roditelja.

Mesec u Ovnu

Kako je Mesec u peregriniranom dostojanstvu, onda će stanje sa dispozitorom, kao i aspekti Meseca odrediti kvalitet tog uticaja, odnosno da li će biti pozitivan ili negativna za ličnost. U slučaju da je Mesec u nepovoljnom aspektu sa Marsom, onda će i utiacaj porodičnog ambijenta ili porodice biti nepovoljan, a odnosi će zbog toga biti narušeni.

Ako, Mesec vlada 3. kućom i nalazi se u 1. kući onda kombinujemo 3. i 1. kuću, tako da će učenje, komunikacija, govor, obrazovanje, pisanje i sl. imati veliki uticaj na formiranje ličnosti i život. Kako se radi o Mesecu, njegova planetarna priroda određuje dalju interpretaciju, a onda su emocije, mašta i bliski odnosi, usko povezani za intelekt i način razmišljanja i sa Mesecom u Ovnu, to bi bio strastven pisac, energičan govornik, ličnost koja putem intelekta, reči i komunikacije na jedan emotivan način pokušava da bude predvodnik, vođa ili borac za određene ideje. Ako je Mesec vladar 5. kuće, onda su ljubav i emotivni život veoma važni za ličnost, a njegove veze su ispunjene kratkotrajnošću, strašću, naglošću, ishitrenošću, što posebno uz nepovoljne aspekte, može doneti nemir, uzbuđenje i nepovoljnosti, zbog Meseca u Ovnu.

Mesec u Ovnu u 2. kući opisuje jake i snažne instikte prema materijlnoj strani života. Ličnost svoje sisteme vrednosti najčešće vezuje za emocije i emotivni život. Novac i profit su povezani sa masama ljudi, svakodnevnim potrebama, hranom, tečnostima, poljoprivredom, nekretninama, ali važno je posmatrati odakle Mesec dolazi. Na primer, ako Mesec dolazi iz 5. kuće, onda se zadovoljstvo, rizici, špekulacije i takmičenje povezuju sa profitom i finansijama, a onda će Mesec u Ovnu donositi profit od trgovine sportskom opremom, od restorana koji u svom sklopu imaju sportske terene, od hrane koja je specijalizovana za sportiste, od nekretnina koje su u izgradnji i sl. U slučaju da Mesec dolazi kao vladar 6. kuće, onda profit dolazi od usluga i servisa, a kako je Mesec u Ovnu, onda od održavanja ili popravke kućne tehnike, održavanje peći, kotlova i grejanja, usluge čišćenja i održavanja po kućama itd.

Mesec u Ovnu u 3. kući govori o uticaju emocija na razum i razmišljanje, ali ako su aspekti pozitivni onda se može reći i da ličnost ima jake i snažne instikte za učenje i obrazovanje. Komunikacija je veoma važna u bliskim odnosima, a da li će ona biti pozitivna ili neće, zavisi od dispozitora i aspekata, mada će Mesec u Ovnu često provocirati napetost i zategnutost. U slučaju da Mesec dolazi iz 5. kuće i da se nalazi u 3. kući u Ovnu, onda će emotivni odnosi ili neka bliska veza, prouzrokovati u nekom trenutku vremena brzoplete i nagle odluke ili će emotivne veze uzrokovati lošu komunikaciju ili prekid neke škole, obrazovanja ili kursa.

Mesec u Ovnu u 4. kući govori o emotivnoj bliskosti i povezanosti sa korenima, tradicijom, detinjstvom, porodicom i roditeljima. Na emotivan sklop ličnosti utiče detinjstvo i porodičan ambijent, što ne mora da bude povoljno u slučaju da je dispozitor u nepovoljnom položaju ili da je Mesec u Ovnu u nepovoljnim aspektima. Majka često može biti dominantna u porodici, netaktična, gruba, ali jaka i snažna žena.

U slučaju da Mesec dolazi iz 7. kuće, a da je Mesec u Ovnu u 4. kući, onda bračni partner može imati neku snažnu i jaku karijeru, okrenut je prema profesiji i ima potrebu da dominira u porodičnim odnosima. U slučaju nepovoljnih aspekata, postoji zategnutost i nemir u porodici i porodičnom ambijentu, a uzrok tome može biti ulazak u brak ili bračni partner. Kada su povoljni aspekti, onda je bračni partner pozitivan pokretač svake akcije koja se odnosi na porodično okruženje. Ako je Mesec u Ovnu u 4. kući i ako dolazi iz 8. kuće, onda neke opasnosti i gubici u porodici ili bliskim odnosima mogu biti prisutni u detinjstvu, na početku života, ali uopšte i tokom života. Ličnost može naglo naslediti neku nekretninu nakon smrti osobe iz bližeg porodičnog okruženja.

Mesec u Ovnu u 5. kući govori o jakim instiktima i nagonima prema rizicima, špekulacijama, sportu, takmičenjima, ali i prema zadovoljstvu i emotivnim vezama. Kako i na koji način, to zavisi od aspekata i dispozitora Meseca. Ličnost lako ulazi u strasne i nagle emotivne odnose, sklona je sportskim terenima i takmičenju, veoma je direktna i otvorena u davanju ljubavi drugom ljudskom biću, ali i previše zahtevna. Prisutni su jaki instikti prema deci i potomstvu, a odnos sa njima može biti iskren i otvoren ili napet i nervozan, što opet zavisi od aspekata Meseca u Ovnu i položaja Marsa. U slučaju da Mesec dolazi iz 8. kuće i da se nalazi u Ovnu u 5. kući, onda neka opasnost ili operacija mogu biti pretnja trudnoći Dete može naslediti neku nekretninu nakon naglog gubitka neke bliske osobe iz porodičnog okruženja. Ako bi Mesec bio vladar 9. kuće i u Ovnu u 5. kući, onda neko putovanje može doneti strasnu i kratkrotajnu emotivnu avanturu.

Mesec u Ovnu u 6. kući govori o snažnim i jakim instiktima prema radu i poslu. Kako je ovde  Mesec u Ovnu, onda je ličnost vredna, radna, aktivna i energična na poslu. U slučaju da je Mesec vladar 10. kuće i da se nalazi u 6. kući, onda je profesija povezana sa uslužnim delatnostima. Ličnost svoju profesiju i budućnost gradi tako što je od koristi drugim ljudima, a kako se radi o Mesecu, onda su u pitanju i javna mesta i široke mase ljudi, gde se primenjuje energija, aktivnost, tehnika i sl. U slučaju nepovoljnih aspekata, nagla bolest može da ometa i spreči planove za budućnost, ali i napredak kroz profesiju.

Mesec u Ovnu u 7. kući govori o instiktima i nagonima prema drugim ljudima, tako da ličnost ima snažne instikte da ostvaruje partnerske odnose. Tu su jaki i snažni instikti za borbom koja ima neki takmičarski duh, jer se Mesec nalazi u Ovnu. Bračni partner ističe važnost emocija i porodičnog ambijenta, gde traži i dominaciju ili vodeću ulogu. Ako, Mesec dolazi iz 10. kuće i ako je u 7. kući u Ovnu, onda je za ličnost veoma važna publika u odnosu na profesiju, kao i javna mesta, gde ličnost može da pokaže aktivnost, hrabrost, direktnost i takmičarski duh. Porodica bračnog partnera ima jak i snažan uticaj na brak, a kakav će taj uticaj biti, to zavisi od aspekata Meseca i stanja sa njegovim dispozitorom.

U slučaju da Mesec dolazi iz 11. kuće, onda rezultati nekih životnih poduhvata mogu imati veliki uticaj na brak, sa povoljnim aspektima to je povoljan uticaj, ali sa nepovoljnim aspektima, to je nepovoljan uticaj. Prijatelji se lako mogu okrenuti u neprijatelje ili rivale, a zbog emotivnih razloga, jer Mesec planeta koja povezuje ove dve kuće.

Mesec u Ovnu u 8. kući govori o jakim i snažnim instiktima prema izazovima i opasnostima. Ličnost lako, brzo, ishitreno i naglo dolazi u neprijatne i opasne okolnosti, jer dominiraju strasti, a lako ulazi u opasnost jer Mesec u Ovnu nije plašljiv i ne pokazuje strah ili opreznost. Ako Mesec dolazi iz 11. kuće i ako je u 8. kući u Ovnu, onda prijatelj može biti uzrok nagle i iznenadne opasnosti. U slučaju da je Mesec vladar 12. kuće, onda je uzrok nagle opasnosti strasna i tajna ljubavna veza, ali i tajni neprijatelji mogu biti uzrok opasnosti.

Mesec u Ovnu u 9. kući prvenstveno govori o snažnim instiktima prema slobodi i nezavisnosti. Ako Mesec dolazi iz 12. kuće i ako je u Ovnu u 9. kući i ako se radi o nepovoljnim aspektima, onda neka ograničenja unutar porodice mogu poremetiti obrazovanje ili fakultet, a što se dešava naglo i brzo. U slučaju povoljnih aspekata lako se studira nešto što je povezano sa simbolikom 12. kuće, a kako je ovde reč o Mesecu i Ovnu, onda to može biti medicina. Tajni neprijatelji, koje treba tražiti u bliskim ljudima, mogu ograničavati ličnost u svojoj slobodi i filozofiji. Ako je Mesec vladar 1. kuće i ako se nalazi u 9. kući, onda ličnost teži slobodi i nezavisnosti, a posebno u emotivnim i porodičnim odnosima. Međutim, ako su aspekti nepovoljni, onda takva sloboda može biti i sputavana, a od koga, to zavisi od planete koja nepovoljno aspektuje Mesec i od kuće gde se ona nalazi. Ličnost može naglo otići u inostranstvo i tamo nastaviti da živi.

Mesec u Ovnu u 10. kući govori o snažnim instiktima prema dominaciji i vođstvu, jer je ovo najviša kuća u horoskopu, a sve je još više naglašeno, zato što je Mesec u znaku Ovna. Ličnost poseduje veliki profesionalizam i gradi budućnost kroz hrabrost, borbu i akciju. Ovo je posebno naglašeno u slučaju da Mesec dolazi iz 1. kuće i da je u 10. kući u znaku Ovna. Ličnost je orijentisana prema profesiji, dominaciji, moći, uspehu, budućnosti i karijeri, a kako je Mesec u Ovnu, onda ona tu traži vodeću ulogu. Ako Mesec dolazi iz 2. kuće horoskopa, onda ličnost lako povezuje profit i finansije sa profesijom, gde takođe traži dominaciju i vođstvo, dakle na neki način dominaciju nad drugima kada su finansije u pitanju. Ličnost brzo, lako i naglo ulaže novac u profesiju, budućnost i životne poduhavte. U slučaju da Mesec dolazi iz 12. kuće i da je u 10. kući u znaku Ovna, onda će posebno u nepovoljnim aspektima neka ograničenja u emotivnoj sferi ili porodičnim odnosima, biti uzrok nepovoljnih životnih poduhavata ili neuspeha u profesiji. Ako su aspekti povoljni, onda takva ograničenja imaju mogućnost izlaza.

Mesec u Ovnu u 11. kući govori o snažnim instiktima i nagonima prema prijateljima, a gde postoji i rivalstvo ili takmičenje.

Prijateljstva se zasnivaju prvenstveno na emocijama, tako da su uglavnom bliska, ali brza, nagla i ishitrena, što u zavisnosti od aspekata može biti povoljno ili nepovoljno za ličnost. U slučaju da Mesec dolazi iz 1. kuće horoskopa, onda je to još jače izraženo, a ličnost teži veoma bliskim odnosima sa prijateljima, tako da se na neki način kroz emocije i bliskost identifikuje sa njima. Ako Mesec dolazi iz 2. kuće i ako je u 11. kući, onda neki blizak prijateljski odnos može biti brzo i naglo narušen, jer će osoba pozajmiti novac prijatelju.

Mesec u Ovnu u 12. kući govori o prikrivenim emocijama, skrivanju osećanja i ograničenim instiktima. Ličnost privlači samoća i izolacija, gde pokučava da pronađe mir i akumulira energiju i snagu Ovna. Kod nepovoljnih aspekata, a kada je Mesec u Ovnu u 12. kući, ličnost nije u stanju da dobije slobodu i nezavisnost koja joj je potrebna i oseća se veoma sputano. Ako Mesec dolazi iz 2. kuće i nalazi se u 12. kući u Ovnu, onda ličnost može imati nagle finansijske gubitke zbog tajnih i ilegalnih radnji ili usled neke nagle bolesti ili nagle izolacije. U slučaju da je Mesec vladar 3. kuće i da se nalazi u 12. kući u Ovnu onda neke odluke koje su veoma ishitrene, brze i nagle donose ličnosti ograničenja i nepovoljnost. Potrebno je obratiti pažnju kod komunikacije, jer komunikacija ili neka reč, a koja će biti izgovorena neporezno i prebrzo, može biti uzrok da se pojave tajni neprijatelji.

To je bio brzi presek Meseca u Ovnu u odnosu na položaj u kući ili na njegovu fizičku poziciju. Međutim, to su samo neke početne interpretacije, jer je potrebno uvek uključiti položaj dispozitora Meseca i aspekte, kako Meseca tako i njegovog dispozitora. Ali, možemo i ovde opisati nekoliko primera.

Na primer, Mesec u 3. kući u Ovnu, a Mars je kao dispozitor u 2. kući u zodijačkom znaku Riba. Komunikacija i odluke imale bi veoma veliki uticaj na emotivne, porodične i bliske odnose. Ličnost u tim odnosima ne koristi čist razum i racio, već je pod uplivom emocija i osećanja. Kako je Mesec u Ovnu, takve okolnosti sada dodavaju strasti, otvorenost, direktnost, energičnost, iskrenost, netaktičnost, grubost, dominaciju, svađu, naglost, ishitrenost i brzopletost. Kada bi sada Mars bio u 2. kući, onda bi ovakve okolnosti u budućnosti uticale na sistem vrednosti ličnosti, kao i na finansije i prihode. Ako, bi Mars istovremeno bio u znaku Riba i nepovoljno aspektovan, onda bi govorili o finansijskim gubicima. Tek, sada treba obratiti pažnju na činjenicu da Mesec i vlada nekom kućom, a ako je to 7. kuća, onda dobijamo jednu kompletni interperatciju Meseca u Ovnu u 3. kući. Dakle, realizacija braka može biti posledica nekih ishitrenih, brzih, strasnih i emotivnih odluka, može doći u potencijalnu opasnost, a što nakon toga može prouzrokovati finansijske gubitke ili probleme. Prema tome, to bi bila interpretacija Meseca u 3. kući u Ovnu, koji vlada 7. kućom, a čiji je dispozitor Mars u 2. kući u Ribama.

Mesec u Ovnu

Drugi primer, Mesec u 8. kući u Ovnu, a Mars kao dispozitor u 10. kući u Blizancima. Snažni i jaki nagoni i instikti prema izazovu, ekstremnim situacijama i opasnostima u koje ličnost dolazi naglo i brzo na osnovu čisto nagonskog i instiktivnog ponašanja. Kako je dispozitor Meseca sada Mars u 10. kući u Blizancima, onda ova ličnost ima mogućnost da takve okolnosti pretvara u svoje pobede i da iz takvih situacija izlazi na osnovu sposobnosti da učini životni poduhvat. Mars je u Blizancima, tako da dipozitor na kraju ipak doziva razmišljanje i kalkulisanje u akcijama, a što predstavlja krajnju opreznost. Međutim, ovde možemo govoriti i o gubitku neke bliske osobobe koja će doći u opasnost, a koji može da uzrokuje nesreću za jednog roditelja, jer 10. kuća simbolizuje jednog od roditelja. Ako Mesec dolazi iz 11. kuće, a što je osma kuća od četvrte kuće, onda je još snažniji gubitak kroz porodicu.

U svakom slučaju ne možemo na osnovu samo aforizama Meseca u Ovnu donositi nikakve zaključke o uticaju ovog položaja planete i zodijačkog znaka na život natusa i potrebno je uzeti sve elemente u razmatranje da bi dobili ispravnu i valjanu procenu.

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top