Još jedna priča o Mesecu u Jarcu

Još jedna priča o Mesecu u Jarcu„…Kada poželim da ti nedostajem
Odsanjam pesmu, zatvotim oči
I na kaldrmi zamislim
Cvet beli. Kada te nema
Jer tako hoću
Zaledim osmeh
U sebi kažem ime
Udahnem duboko
I pomislim tako mi nedostaješ…“

Koliko vas u svojim horoskopima ima Mesec u Jarcu? Ili, koliko vas je rođeno kada je Mesec bio u zodijačkom znaku Jarca? Da li vi koji imate Mesec u Jarcu, možete, ali najiskrenije, reći za sebe da ste hladni, drveni, bezdušni i kruti? Ili, mozda mislite drugačije?

Obratite pažnju na sledeća imena: glumci – Bred Pit, Džoni Dep, Arnold Švarceneger, Dzordz Kluni, Majkl Daglas, Kim Besindzer ili muzičari – Brajan Adams, Šer, Anie Lenox, Dzon Bon Dzovi, Andrea Bočeli, Šarl Aznavur ili sportisti Dejvid Bekam i Marija Šarapova, pa rimski vojskovođa Cezar, nekadašanja premijerka Indije i jedna od vodećih ličnosti Pokreta nesvrstanih Indira Gandi, zatim nacistički vođa Adolf Hitler, američki političar i drzavnik Abraham Linkoln, pa indijski filozof, guru i mistik Osho ili naučnik Čarls Darvin, pa brazilski automobilski as Ajron Sena ili pisac Ernest Hemingvej – svi oni imaju Mesec u Jarcu, ali ne možemo reći za sve njih da su bezdušni, hladni i kruti. Sećate li se onog ljubavnog filma „Devet i po nedelja“, u kojem glumi Kim Besindzer, ali ona ima tri planete u znaku Strelca i Saturn kao dispozitor Meseca u starstvenoj Škorpiji ili na sceni uvek energičnog Džon Bon Dzovija, ali kojem je Saturn kao dispozitor Meseca u Vodoliji, gde ima još i tri planete ili Šarl Aznavura koji je uvek pevao o ljubavi, a Saturn kao dispozitor Meseca u Jarcu je u prijateljskoj, umetničkoj i finoj Vagi. Sa druge strane, kod zločinca i naciste Adolfa Hitlera je Saturn kao dispozitor Meseca u Jarcu u Lavu visoko u 10. kući, dakle dodatno oštećen i u napetim aspektima od Venere i Marsa.

Šta treba zaključiti iz ovoga? To je neophodnost sagledavanja svakog horoskopa kao jedne celine, jer će se Mesec u Jarcu različito ispoljavati od horoskopa do horoskopa.

Međutim, mi moramo imati neke osnovne i početne „parametre“ i kažemo da je Mesec u Jarcu u nepovoljnom dostojanstvu (izgon), što prvenstveno govori o problemu Meseca da ispolji i iznese svoju osnovnu prirodu, jer mu to nedozvoljava znak u kojem se nalazi, odnosno Jarac. Kako? Mesec ne razume ciljeve Jarca, a to je društveni status, profesionalizam i karijera, dok istovremeno Jarac ne razume osnovnu prirodu Meseca, a to je intima, privatnost, brižnost, mašta, duševnost, blagost. I to je to. Zbog toga je Mesec u izgonu u znaku Jarca, što nikako ne znači da je slab, a posebno ovde u Jarcu, jer nemojte zaboraviti da je u ovom znaku Mars kao planeta akcije, snage, sile i energije u egzaltaciji.

Mesečev princip je reakcija i lako će nam dati odgovor na pitanje – „kako spontano i instiktivno reagujemo na bilo šta?“  i ako je Mesec u Jarcu, kao što je to slučaj večeras ili ako ga uzmete kao primer u vašoj karti rođenja, onda će se uvek u načinu na koji reagujete u okolnostima, situacijama i životnim izazovima, naći osobine i karakteristike Jarca, kao: ozbiljnost, rezervisanost, disciplinovanost, odgovornost, istrajnost, ali u nekim slučajevima i egoističnost, ne praštanje, tvrdoglavost, krutost, surovost, dok ćete male događaje i okolnosti iz zivota povezivati najčešće sa profesijom, karijerom, statusom, budućnošću, sigurnošću, praktičnim i materijalnim pitanjima.  Mesec predstavlja uslovljeno emocionalno ponašanje i njegove osobine su vezane za nesvesno u čoveku, tako da je povezan sa nesvesno stečenim radnjama. U njemu se ogleda načini reagovanja i delanja, koji dolaze iz nesvesnih teznji i ima direktan uticaj na duševne sklonosti i emocije. Za Mesec mozemo reći da predstavlja emocionalnu prirodu čoveka i opisuje „atmosferu“ u najintimnijem životu, emotivno raspoloženje i unutrašnju ličnost.

To su navike koje stičemo još u detinjstvu, pa sa Mesecom u Jarcu, a ako nema elemenata koji će nadvladati njegov uticaj, dete se razvija i živi u sredini gde se poštuju obaveze, odgovornost, disciplina i rad, uči da razmišlja praktično i da neguje istrajnost i upornost, dok nepovoljni aspekti mogu ukazivati na osetljivo zdravlje u detinjstvu, depresivno, sivo i tmurno raspolozenje, nesposobnost da se formiraju topli odnosi, sebičnost, strahovi, kao i krutu, hladnu i surovu atmosferu u detinjstvu.  Na primer, svaka detetova aktivnost moze biti u detinjstvu pod strogim nadzorom i propisom roditelja, što moze umanjiti detetovu motivaciju, pa kada odrste postaje introvertna, hladna, nesigurna i plašljiva osoba.

Još jedna priča o Mesecu u Jarcu

Mesec predstavlja princip pripadnosti, dakle to je onaj deo nas kada zarko zelimo i imamo potrebu da pripadamo nečemu ili nekome, a u Jarcu se pripadnost povezuje sa karijerom, profesijom i društvenim statusom, gde se najdrektnije dozivaljava osećanje pripadnosti. I, često iz tih razloga  Mesec u Jarcu ističe vaznost postizanja sigurnosti i stabilnosti, pa osoba zbog toga, dakle dok ne postigne sigurnost, na primer kroz karijeru, posao i status, odriče se onoga što je osonovno u Mesecu, a to je duševno, brizno, majčinsko, porodično.

 

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top