Mesec kao mehanizam podsvesti

Mesec je noćno svetlo, ali u životu čoveka ne igra ništa manju ulogu od Sunca. Mesec predstavlja podsvest kao celinu. To je princip adaptacije i reakcije, to je skup zaštitnih programa naša podsvesti.

Kada se ponašamo bez razmišljanja i u skladu sa naučenim iz detinjstva, ondan imamo posla sa Mesecom.

Mesec je simbol majke, za muškarca to je tip žene (sliku ljubavnice određuje Venera i dobro je ako između ovih planeta nema nepovoljnih aspekata). Kod žene, Mesec pokazuje karakteristike sopstvenog ženskog principa.

Znak u kojem se nalazi Mesec pokazuje na koji način i u kojem stilu se uključuju glavni zaštitni programi u podsvesti. Ako je fokus na Mesecu nedovoljan, onda dolazi do unutrašnjeg stvrdnjavanja i pojavljuju se problem u emocionalnom izražavanju u razvoju.

S druge strane, Mesec poziva na zadovoljenje vitalnih potreba, pa uz preterani razvoj lunarnog principa, osoba preterano prebacuje brigu o sebi i Mesec se pretvara u duboku crnu rupu.

Dakle, Mesec može da bude naš najbolji prijatelj, jer obezbeđuje život i bezbednost.

Mesec uključuje ono dete koje svako od nas ima u sebi i pojavljuju se kompleksi i potrebe formirane u detinjstvu, koje su zastarele, ali podsvest ih još uvek incira i izaziva u ponašanju. Drugim rečima, Mesec kontroliše loše navike, a njegov uticaj uključuje i njihov opstanak. Kroz Mesec (podsvest) ostvaruje se komunikacija sa Dušom.

Napeti aspekti Meseca znače da čovek ima teške zadatke. Može biti loš odnos sa majkom, nevolje u detinjstvu i teško porodično nasleđe.

Harmonični aspekti Meseca znače skoro konstantan mir uma, bez obzira šta se desi. Takav Mesec može slušati i opažati, ima dobru memoriju i sposobnost svih radova baziranim na umetnutm refleksima i ponavljajućim akcijama. Harmoničan Mesec obično ima mir i spokoj u svojoj Duši.

Mesec kao mehanizam podsvesti

Ako je Mesec slab čovek ima slabu odbranu, prisutne su niske unutrašnje manifestacije i želje (koje će pokazati aspekti Meseca i njegov položaj u kući i znaku), često potisnute, a nekada i u iskrivljenoj formi.

Mesec vlada znakom Raka i zato je Rak zbog uticaja svog vladara nežan, brižan, emocionalan i promenljiv, baš kao što svake nedelje Mesec menja svoju fazu.

Ako je Mesec u Raku, ovo je model majke, zatim odličnog slušaoca, koji će sve čuti, osetiti i razumeti. Ako je Mesec u Ovnu onda će osoba biti energična i površno emocionalna, pa osoba mora naučiti da ide dublje u emocije.

Mesec u Jarcu je veoma zatvoren i zbog toga je ovaj položaj težak za druge. Ovo je praktična osoba. Obično je hladna, nepoverljiva, pa i sklona da koristi ljude za svoje ciljeve, smatrajući ih svetim. Ali, ako ste ušli u njegov program i položili sve testove (što obično traje dugo), onda možete uzeti u obzir da ste dobili pouzdanog pratioca, bar dok god ste u okviru njegovog programa.

Mesec je egzaltiran u Biku, pa je Bik uvek tako udoban, jednostavan (prost) i snezualno percipira bilo kojoj formi. Ako je Mesec u Biku, onda osoba ima stalne, snažne i stabilne programe podsvesti. Veoma ga je teško promeniti. On je tvrdoglav, ali njegova tvrdoglavost pomaže mu da preživi. Voli udobnost, dobru hranu, odeću, a pored njega i drugi mogu osetiti materijalnu formu.

Mesec kao mehanizam podsvesti

Mesec je u Škorpiji u padu. Međutim Škorpija je moćan znak, pa je i Mesec u Škorpiji moćan. Ovde su podsvesni programi jaki, ali ne obavljaju dobro svoju zaštitnu funkciju. Ova osoba je veoma emocionalna, ali tajnovita, oštra, ljubomorna i najčešće je usamljena. Teško joj je da se adekvatno emocionalno izrazi, pa to čini snažno, neskladno, postavlja barijere oko sebe, zatim ih lomi, proždire i gradi nove zidove na fragmentima starih.

Mesec može da se oseća neprijatno u vazdušnim znacima (Blizanci, Vaga i Vodolija), jer se ovde duša manifestuje kroz snažne mentalne prepreke, racionalizaciju, itd. Ovo međutim, ne znači loš kvalitet, iako ti ljudi često izgledaju hladno drugima i sebi.

Mesec u vazdušnim znacima je utešen govorom i brbljanjem, a informacije koje su mu potrebne su kao vazduh. Voli ljude koji dele njegov način razmišljanja. Mentalna zaštita je da se racionalizuju problemi, nakon čega se objektivizuju. Iako je takva osoba pričljiva, ipak ona čuje svoje tajne dublje nego što se to čini.

Mesečeve konjunkcije zavise od toga koja je planeta u ovom aspektu jača. Na primer, Mesec i Sunce u konjunkciji u Raku, gde ipak Mesec dominira, govori o tome da su podsvesne i emocionalne reakcije i navike često odlučujuće. Ako su Mesec i Sunce u konjunkciji u Lavu, onda će osoba biti potpuno zarobljena energetskim idejama čak i na štetu osnovnih životnih potreba, ali istinito i energično.

Povoljni aspekti Meseca, na primer trigoni, ukazuje na nešto što kao da osoba već zna, mada daje i lenjost, kao i veliki relaksirajući efekat. Trigon u vodenim znacima govori o nekoj vrsti emocionalne meditacije.

Kada je Mesec u kvadratima onda govori o preprekama u emocionalnom životu, kompleksima, napetim odnosima sa majkom, negativne uticaje iz detinjstva. Može postojati podsvesna antipatija prema ženama i mnoge druge komplikacije povezane sa planetom sa kojom je u aspektu i kućama koje zauzimaju.

Mesečeve opozicije ukazuju na poteškoće sa unutrašnjom iskrenošću, posebno kada se komunicira sa partnerima i drugim ljudima. Ako je druga planeta dominantnija od Meseca, onda takva planeta na neki način deformiše podsvest nametanjem svojih programa.

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top