Merkurova ceremonija vodičaMerkur je veza, onaj koji ima funkciju da veže, povezuje i konektuje. Konektovali ste se na internet? To vam je Merkur. Prijatelj vas je upoznao i povezao sa potencijalnim klijentom? To je Merkur. Često ste u kontaktu sa prijateljem, koji živi na drugom kraju planete? Opet, Merkur. Postoji redovna linija između vašeg mesta i grada gde studirate ili radite? I, to je Merkur. Hermesov kaducej ili DNA/RNA tela…Merkur povezuje različite nivoe postojanja, kao i stepenište, koje vodi sa jednog sprata na neki drugi sprat. Za Merkura kažu da je Glasnik bogova i da može stići od manifestacije do njihovih izvora brže od zeca ili gazele, a to je brzina misli.

Kad sam bila mala uvek su me intrigrirala pitanja, kako znam kada treba da podignem ruku? Kako znam kada treba da spustim nogu? Tada još nisam znala za Merkura. Ovaj prevarant, zabavljač, šarlatan ili mislilac, vlada Blizancima i Devicom. Prvi je mentalni znak, a drugi je praktičan znak. Prvi je sposoban za pokret, ideje, mentalnu pokretljivost, a drugi je sposoban za praktičnost, analitičnost i sistematsko detaljisanje. U Blzancima Merkur vlada svim stvarima vezanim za komunikaciju i kontakte i u telesnim procesima povezan je sa živčanim sistemom. Gde god se nalazi dulanost, tu je i Merkur, bilo da govorimo o telu, psihi ili spoljnom svetu. Znamo da postoje dva živčana sistema, dve hemisfere mozga i mreže nerava, povezujući naše misli sa našim telom. Ako odlučiš da dodirneš svoju kosu, tu odluku nervi prenose do mišića i kad to uradiš, nervi tvojih prstiju šalju osećaj kose natrag u mozak. I, kad spavamo telo funkcioniše bez svesne intervencije.

Merkur takođe vlada disajnim organima i plućima, a pluća osiguravaju kiseonik, koji je neophodan za život. To je veza između daha i svesti i ova veza se nalazi pod vadavinom Merkura. Naše vizije i precepcije su takođe povezane sa Merkurom. Očima vladaju Sunce i Mesec, ali prenošenje onoga što vidimo je Merkurova funkcija. Kažu da postoje različita opažanja u desnoj i levoj hemisferi mozga, jer jedna strana vidi celinu, a druga vidi samo delove u lineranom mšljenju. Merkur nam pokazuje da su potrebna oba opažanja. Merkur je uvek dvojnost. Ova planeta vlada veštinom govora, rukama, prstima, a kad se ne možemo izraziti govorom, onda mašemo rukama. Položaj ruke, odnosno šake u „V“ (viktorija, pobeda), salutiranje vojnika, prst na usnama kao znak da se bude tiši ili da se ćuti, podizanje palca na jednoj ruci sa stisnutim ostalim prrsitima kao znak odobravanja, itd. sve je to posao Merkura. Morzeova abeceda, semafori, saobraćajni znaci, digitalni jezici za gluve, digitroni, hijeroglifi, signalizacije na morima, veza između pilota i kontrole leta…Sve je to u simbolici Merkura.

Merkurova ceremonija vodiča

Proces komunikacije koja je pod vladarstvom Merkura širi se izvan naših tela u prepiskama, porukama na telefonima i kompjuterima, brojevima, rečima, azbuci i abecedi, knjigama, dnevnoj štampi, priboru za pisanje, štampanju, bibliotekama, školama i učionicama, prodavnicama i trgovinama, biroima i kancelarijama, itd. Svi poslovi koji su vezani za konsultacije, informisanje, posredništvo, trgovinu, kupovinu i prodaju, komercijalne poslove, itd. svi su oni pod vladavinom Merkura. Pokreti gore – dole, untra – napolje, ovde – onde…isto su pod vladavinom Merkura. Likovi koji se nalaze u stripovima ili crtaćima poput Ptice trkačice, Pere Detlića, mačka Toma, likovi iz viceva, komedijaši, klovnovi, dvorske lude, svi su oni Merkur. Sećate se Petra Pana, dečaka koji nikako nije hteo da odraste. Merkur stalno priča.

Merkur koji vlada Devicom ima sposobnost da se vrati i spusti na zemlju, što predstavlja prizemljenje, ali i poniznost. Devica u telu vlada utrobom, a njena uloga je razdvajanje i analiziranje onoga što progutamo. Ono što je korisno (Devica) distribuira se po telu i zadržava, a ono što nije korisno pažljivo se izbacuje i gnječi. Merkurova funkcija je razvrstavanje i sortiranje. Na primer, vodeni znak Riba je suprotan Devici, a Ribe vladaju sintezom, što uravnotežuje analizu Device. Negativna strana Device je stalna potreba, koja može preći i u opsesivnost da kritikuje i procenjuje. Svadljiva i čangrizava žena, može biti negativna strana Device, ali i arhetip usedelica. Merkur u Devici izbegava jako svetlo i sjaj, pa može biti i odani sluga ili poslušni i skromni radnik. „Sve je u redu, jer je provereno…“ je rečenica Merkura koji vlada Devicom. Kada čujemo ovakvu rečenicu ona nas umiri, deluje isceliteljski, što je tipično za Merkura u Devici.

Merkur koji vlada praktičnom Devicom je vladar preciznosti, dijagnoze i veštine, rešava probleme, daje pedantne usluge. Dok je Merkur u Blizancima duhovit, igra se rečima, razdragan i veseo, Merkur u Devici nema smisla za humor i on je tu ozbiljno logičan. Merkur u Devici je dosledniji nego Merkur u Blizancima, ali ovaj drugi je spretniji nego Merkur u Devici. Mali blokčići napunjeni citatima i beleškama su delo Merkura u Devici. Neki kažu da je Merkur egzaltiran u Devici, a neki kažu da je egzaltiran u Vodoliji. Lično se držim egzaltacije Merkura u Devici, jer mi je „pad“ ove planete u Ribama, mnogo razumliviji nego u Lavu. Ribe se boje analize i preciznosti, kako ne bi sprečile dotok mašte i emocija. Romantični izraz muzike, umetnosti i literature su čiste Ribe, dok je mehanička struktura atoma viđenje Merkurovske Device.

Negativna strana Merkura u Blizancima je velika promenljivost, pa misli imaju problem da se fokusiraju, dok je negativna strana Merkura u Devici preterana sumnjičavost. Devica voli sve da proveri, ispita, izanalizira, izračuna, rastavi. Merkur u Devici ima promenljive reakcije, a Merkur u Blizncima je usmeren na delovanje u nekoliko pravaca. Hermes je bio grčki Merkur, u Indiji – Ganesh, u Egiptu – Tot, a u Norveškoj – Wodensday, a ova poseldnja dva se povezuju sa donošenjem pisane reči čovečanstvu.

 

 

 

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top