Merkur u OvnuOvan je vatren i kardinalan znak i kad je Merkur u ovom znaku onda je um  aktivan i inicijativan. Funkcija Merkura je razmišljanje i komunikacija i u verabalnom izražavanju postoji potreba za dominacijom. Na primer:  „Ja u centru pažnje dok govorim“, jer je i Sunce egzaltirano u znaku Ovna ili „Ima da me slušaš dok ja govorim“.

On je naređivački (Mars i Sunce u povoljnom dostojanstvu) i svako naređenje ide iz Merkura u Ovnu, kao i galama, vika i povišeni ton u razgovoru.  Vatra je aktivna i dinamična delujući kao centrifugalna sila i zato Merkur u Ovnu ima potrebu da se dokazuje u spoljašnjem svetu, koristeći ideje, znanje, reči , um i informacije. Zbog toga je Merkur u Ovnu dobar u debatama, jer mu je uvek potreban izazov zato što u njima može najlakše da se verbalno i misaono izražava.

“Napad je najbolja odbrana” ili “Izazovi drugog da bi pobedio”  jesu misli i ideje Merkura u Ovnu. Tamo gde možete videti sve one koji se hrabro bore za nove ideje, tamo je i Merkur u Ovnu. Tek onda kad priča, govori i kada ga drugi zainteresovano slušaju, onda se oseća i snažnijim i jačim.  Zbog toga, njega treba hvaliti: „Ovo je odlično što si rekao“ ili „Divim se tvom načinu razmišljanja“, jer su Mars i Sunce planete kojima je potrebno najviše divljenja u povoljnom dostojanstvu u znaku Ovna.  Misaono je usredsređen na spoljašnji svet i na pitanja: „Gde da idem?“ i  „Šta sad treba da uradim?“, uglavnom dobija informacije i odgovore napolju, dakle u spoljašnjem svetu. Ima problem da se povuče kada je to potrebno, da se poveže sa sobom i čuje svoj unutrašnji glas. Ako želite da ga kaznite i da pati, onda ga zatvorite, osamite, kažite mu da ćuti, naravno, ako uopšte uspete.

Merkur u Ovnu je u nepovoljnom dostojanstvu (peregrin), što nikako ne treba povezivati sa slabošću. To prvenstveno znači da Merkur ne može lako u znaku Ovna da ispolji svoju razumnu i praktičnu prirodu. Merkur je planeta razuma i u svojoj osnovnoj prirodi ima sposobnost za analitičnost, praktičnost i sistematičnost, međutim Ovan je vatreni znak i misli su vođene strašću i potrebom za takmičenjem i onda postoji često mogućnost da pogreši tamo gde je potrebno biti praktičan, oprezan i razuman. To su oni momenti kada kažu „Udario je glavom o zid“, a udario je zato što je Merkur u Ovnu ponesen strašću i izazovima, tako da često ispoljava naglost i impulsivnost.

Ako je potrebno da se pregovara, zaboravite na Merkura u Ovnu. Njemu je problem čak i da sasluša, pa često prekida drugu osobu dok priča i nema strpljenja. To je i zbog toga što je  Venera u Ovnu u nepovoljnom dostojanstvu i onda lako narušava sklad, harmoniju i ravnotežu u odnosima sa drugim osobama.  Merkur u Ovnu nije praktičan i ima problem da disciplinuje um,  jer je Saturn, planeta discipline u nepovoljnom dostojanstvu u ovom znaku. Zbog toga, Merkur u Ovnu čita knjigu tako što se  nezadržava na detaljim ili pročita malo početak, malo sredinu i malo kraj i onda je zatvori i ide dalje na nešto novo i drugo. On mora da žuri, jer se boji da će nešto propustiti.

Gde god da se nalazi tu ima mnogo priče, sve  vrca i varniči od reči i inforamcija, žive i žustre komunikacije, debata, nadmetanja i takmičenje i sve u cilju da se pokaže, pa da i dokaže da je snaga u rečima i da samopouzdanje raste tek onda kada ga pažljivo i zadivljeno slušaju. Ako trebate nekog ko će se izboriti za neku ideju i stav ili nekog ko će vas bodriti, potražite onda Merkura u Ovnu, međutim ako trebate nekog da bi izmirio dve strane ili ako vam je potreban neko za strpljivu i disciplinovanu strategiju, onda zaboravite na Merkura u Ovnu.

Merkur u Ovnu voli da provocira, jer na taj način kroz komunikaciju, pa i znanje, dobija protivnika koji će mu se suprotstavljati, a njemu je potreban rival da bi mogao da se bori, nadmeće i takmiči, ali na mentalnom nivou.  Nikako nemojte da ga podsećate na prošlost i neka prošla iskustva (Saturn u nepovoljnom dostojanstvu), jer je prisutan strah da vraćanjem u prošlost može propustiti mnogo toga novog ili da će ga prošlost ograničiti, a on ne trpi nikakva ograničenja.

Možemo reći i da je prisutna mentalna, misaona i verbalna agresija, posebno ako ima nepovoljne aspekte, ali svaka agresija ide iz straha, a kod Merkura u Ovnu najčešće se radi o strahu da ne ispadne glup, slab ili kukavica. Merkur u Ovnu razmišlja: “Svako klimanje glavom, odobravanje, kao i izgovaranje može, dobro  ili slažem se,  predstavlja  slabost.”

Zbog toga može biti agresivan, grub i sklon raspravama i svađama, ali tamo gde je potrebno doneti brzu i hrabru odluku i tamo gde je potrebno brzo delovati i što brže preneti informaciju – Merkur u Ovnu je na svom terenu. Ovan je kardinalan vatreni znak u kojem je Saturn u nepovoljnom dostojanstvu i zbog toga Merkur u Ovnu često ne zna da proceni granicu do koje može ići u komunikaciji i zato je preterano otvoren i direktan i lako može rečima da povredi drugu osobu.

Ako želite da Merkur u Ovnu pati, kažite mu: „Prespavaj i razmišljaj o tome sutra“ ili “Ne mogu odmah da ti odgovorim. Odgovoriću ti sutra ili za par dana”, a ako želite da ga usrećite, onda mu se divite i tapšite ga po ramenu nakon svake izgovorene reči.

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top