Mars ili vitez nad vitezovima

Mars ili vitez nad vitezovimaTamna strana Marsa može se pojaviti i kod žena i kod muškaraca, kada je njegova energija frustrirana. Kada je Mars frustiran u vaternim znacima ispoljava agresiju i nasilništvo; u vazdušnim znacima viče, galami i vređa; u vodenim znacima puši ili konzumira neke opijate ili smišlja podmuklu osvetu, dok u zemljanim znacima baca stvari i razbacuje sve okolo. Ovo je pojednostavljeno, jer treba uključiti i aspekte koje Mars formira. Drevni ljudi su ovu planetu povezivali sa muževnom energijom, ratnikom i vitezom, ali negativni Mars se nalazi u horoskopima špijuna, kriminalaca, izdajica, mučitelja, silovatelja, ubojica i sadista. Svaka nesrećna okolnost, opasnost i tragedija prikazuje snagu negativnog Marsa i nije čudno što  Mars predstavlja sukob i rat, isto kao i industriju i napredak, jer Mars razara i uništava, ponovo gradi, pa onda opet ruši. Možemo se setiti kako su stari Grci zaustavljali ratove za vreme Olimpijskih igara i ako govorimo o „civilizovanom“ Marsu, onda je ova planeta u sportskim takmičenjima. U svim sportovima se oslobađa Marsova energija, koja nije destruktivna.

Mars se može primetiti svagde u prirodi, gde se dva ovna sudaraju rogovima, tamo gde se gradi kuća ili gde se dva muškarca bore za naklonost neke žene ili tamo gde postoji borba za hranu i teritoriju, gde se sudaraju dve vojske, gde su tela poispadala iz automobila u saobraćajnoj nesreći ili gde muškarac strastveno uzima ženu. To je energija koja udara, reži, grize; besna, snažna, strastvena, nestrpljiva, oštra, sarkastična; krije se u pasivnoj agresiji ili se razvija u narcizam. Mars ne mora uvek biti destruktivno agresivan, jer može biti i destruktivno pasivan, a to je kod kukavica ili kod onih koji se boje povrediti druge, jer negde imaju strah da ustvari budu sami povređeni.

Kvadrati i konjunkcije Marsa često ukazuju na frustracije, blokade i na neki način predstavljaju okidače, gde se na pogrešan način usmerava energija. Na primer, ako se Mars nalazi u dvanaestoj kući, onda on ne opravdava fizičku borbu, pa ako je u nekom zemljanom znaku, onda veruje da se nesporazumi mogu rešiti oprezno, a ako je u vazdušnom znaku, onda veruje da se nesporazumi mogu rešiti razumno i racionalno. Ali, na primer Mars u dvanaestoj kući u vatrenim ili vodenim znacima, pogotovo ako je u nepovoljnim aspektima, može da ukazuje na pritajenu i sakrivenu agresiju.

Mars ili vitez nad vitezovima

Mars je drugačiji kao suprug i kao ljubavnik. Za njega je osvajanje važno, a kada se na primer nalazi u Strelcu, onda Mars voli osvajati, jer kad jednom uhvati plen, već je u potrazi za novim. Mars u Ribama kada osvoji plen, onda voli da sanjari i mašta u njemu, dok se na primer u Biku, zardžava duže, jer želi da uživa u onome što je osvojio, itd. Sve što je vezano za Marsov proces predstavlja mušku i direktnu energiju. Na primer, između Marsa i Sunca, bez obzira što oba mogu biti kreativni, moramo ipak uočiti razliku, jer jedan predstavlja Solarnog junaka (Sunce), a drugi smrtnog heroja (Mars). Jedan je kralj, a drugi je vitez. Jedan je otac, a drugi je sin. Jedan je zlato, a drugi je gvožđe.

U muškoj i ženskoj natalnoj karti, Mars različito deluje, jer će u ženskoj karti predstavljati njen ideal muškog, a muškoj karti će opisivati kakav je njegov odnos prema vlastitoj muškosti. Na primer, muškarac koji ima Marsa u Ribama, pre će biti umetnik nego kauboj, pa ako sretne devojku koja ima Veneru u Lavu na Ascendentu ili Mc, onda može imati poteškoća. Amazonka kojoj ne treba snaga muškarca, najčešće ima Marsa u Ovnu ili Lavu i ove žene izazivaju muškarce i ne daju se lako pokoriti. Na primer, žene sa Marsom u Škorpiji imaju snažnu seksualnu želju i sklone su dominirati nad muškarcima, ali kroz seks, a ne kroz nešto drugo. Ona se mora osećati poželjnom od strane muškarca.

Marsova priroda najlakše funkcioniše u vatrenim znacima; u Ovnu je prgav, hrabar, agresivan, usijane glave, otvoren, takmičarski i energija je okrenuta ka spolja. Ali, Mars u Biku, gde je ova planeta u izgonu, uvlači svoju energiju i snagu i čini ih pasivnim i u Biku je tvrdoglav, zaštitnički, nepromenljiv, izdržljiv i otporan. Gde god je Mars tu je i snaga, tako i kada je u Biku, snaga ostaje, ali je ova snaga introvertna. Ili, Mars u Blizancima, postaje vešt u diskusijama, jer je snaga u rečima, dok je Marsova snaga u Vagi u lepoti i estetici, itd. Prvi kvadrat koji Mars formira u prirodnom horoskopu je kvadrat sa Mesecom, vladaocem Raka i četvrte kuće, što predstavlja borbu da se osamostali od roditelja i porodice. Mesečev zadatak je da hrani, oblači, pere i da prenosi, „Reci da ti je žao“ ili „Budi dobar“, što Marsa iritira i nervira.

Marsov zadatak je da prođe ovog Meseca i da dođe do Lava, gde pronalazi muškost. Mars je egzaltiran u znaku Jarca i ovde snaga i energija postaju konstruktivne, a Mars doživljava iskustvo i mudrost. Kada Mars prođe pored Meseca i stigne do Lava gde dobija muževnost, tek onda može ići dalje do Venere u Vagi, odnosno do žene, ljubavnice, devojke.

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top