Astrologija i porodični poredak

Astrologija i porodični poredakAnaliza horoskopa kada govorimo o našim precima je važno pitanje, jer kako od predaka možemo naslediti dobre i pozitivne „stvari“, tako nasleđujemo i one problematične.

Na primer, moguće je  odrediti one situacije kada naslednici uspevaju da ostvare neki dar ili talenat, a koji naši preci nisu uspeli da ispune. Ako polazimo od  opšteg nivoa, možemo raći da se nasledni talenti, kao i nasledni problemi, mogu nastavljati čak do sedam generacija. Svaka sledeća generacija nastavlja još teži aspekt (ako govorimo o nasleđivanju problema), sve dok se u okviru tog porodičnog stabla ne pojavi neko ko će moći da razreši taj problem ili aspekt. Neko u porodici ima nepovoljan aspekt između Jupitera i Saturna, a potomak npr. ima povoljan aspekt između ove dve planete. Osoba sa trigonom može da razreši problem.

Često nismo svesni značaja naših predaka, jer razmišljamo da ono što je iza nas i što pripada prošlosti i precima, nikako ne može da utiče na naš život i da nas na taj način i uslovljava. Ako pažljivije obratimo pažnju na ovo pitanje, možemo primetiti i osetiti da idemo koracima svojih predaka.

Postoji jedna misteriozna snaga na nesvesnom nivou, jedna jaka veza, koja nas primorava da i onda kada se trudimo da ne radimo ono što su naši preci radili, ipak nas često vraća i postavlja na put kojim su išli naši preci. To je nevidljiva spona i snaga.

Na individulanom i ličnom planu ovo se može odraziti na naše odnose, profesiju, posao, status, kao što se mogu ponavljati nesreće, gubici, bolesti, razvodi, materijalni gubici, neuspesi i sl.

Porodično stablo predstavlja jednu neuništivu jedinicu, jer se na nesvesnom nivou svi članovi jedne porodice međusobno podržavaju. Pojam “podržavanje” ne znači i obavezno da postoji sreća, harmonija, mir, dobra saradnja ili radost, jer kao što život i potvrđuje, mnogo je primera gde su članovi porodice u svađi, razdorima i sl.
Međusobno „podržavanje“ na jednom dubljem nivou znači da postoji stalna tendencija ponavljanja putanje naših predaka i ovo se zove “lojalnost”.

U istorijama porodica postoje lakši i teži slučajevi. Naravno, svi mi smo individulani i sami za sebe, ali naše individulane osobine, lične karakteristike i potencijali su obojeni naslednim osobinama predaka, tako da svako dodaje nešto sopstveno, ali istporija ostaje ista.
U porodičnim stablu nemaju svi istu ulogu i zadatak, jer se razlikuje od slučaja do slučaja, od porodice do porodice, ali ponavljanje je nešto što je uopšteno ili generalno.

Astrologija je jedan od načina da okrije problem u okviru porodičnog stabla ili sistema i da otkrije težinu problema, koji se ponavljaju kao posledica onoga što su radili preci. Kao što sam i spomenula, pored ovih problema, moguće je dijagnostikovati i talente, kao i dobre potencijale, a koje neko od predaka nije uspeo da realizuje i ostvari. Kroz horoskop ili natalnu kartu može se odrediti odakle problem dolazi.

Problemi koji su obuhvaćeni ovom temom mogu biti raznovrsni: bolan gubitak dragih ljudi, spontani pobačaji ili abortusi, prerane smrti, samoubistva, teške i ozbiljne bolesti, zavisnosti i poroci, odvajanje dece od roditelja, progoni i iseljavanja, usvajanje, nepoznati roditelji, nesrećni slučajevi, okolnosti vezane za rat, nepravde koje su učinjene, itd.

Treba gledati uglovne kuće horoskopa. Četvrta i deseta kuća predstavlja Osu prošlost – budućnost, dakle predstavlja roditelje, primarnu porodicu iz koje potičemo, poreklo i pretke. Ako ste upoznati sa derivatnim kućama, onda će vam biti jasno zašto su važne prva i sedma kuća. To su kuće roditelja naših roditelja, tako da su tamo babe i dede, itd.

Nakon ovih kuća, posmatraju se treća i deveta, kao i šesta i dvanaesta kuća. Zašto? Ako se vratimo na derivacije, onda su treća, deveta, šesta i dvanaesta kuća po derivacijama dvanaeste kuće od uglovnih kuća, a znamo da je dvanaesta kuća povezana sa tajnama, skrivenim radnjama, nerazjašnjenim okolnostima, problemima, bolestima, itd.
To su tajne i nerazjašnjene okolnosti naših roditelja, deda, baba, pradeda, prabaka i predaka. Poznato nam je da kada postoji neki porodični problem, onda se o njemu ne priča i takav problem postaje tajna, tabu tema i zabranjuje se da se o njemu govori. Međutim, tajna ne mora ostati tajna, jer su ovo promenljive kuće.

Astrologija i porodični poredak

U razmatranje se uzima i osma Škorpionska kuća. Mesec koji simbolizuje porodicu i porodično poreklo i koji je vladar Raka (znak koji je u četvrtoj kući u prirodnom horoskopu) u nepovoljnom dostojanstvu je u znaku Škorpije. Osma kuća je povezana sa našim duboko nesvesnim i ovde se kriju mnogi problem, koji su povezani sa kompleksima, krizama i lomovima, što može biti dugo prisutno, jer je ovo fiksna kuća. Nije dovoljno gledati samo planete u ovim kućama, već je potrebno proceniti i vladare ovih kuća, aspekte i dispozitore.

Od planeta uzima se Mesec, koji pored toga što simbolizuje porodicu i poreklo, povezan je i sa sećanjima, memorijom i prošlošću. On je prošlost jedne porodice i predstavlja sve ono što je “nagomilano” u njemu kao memorija i sećanje. Ovo je kao nesvesni folder porodičnog sistema. Gledamo kuću u kojoj se nalazi Mesec, kuću kojom Mesec vlada, znak u kojem se nalazi, njegove aspekte, dispozitora Meseca, kao i  kuću, znak i aspekte Mesečevog dispozitora.

Za nasleđene probleme razmatraju se problematični aspekti, a to su: opozicije, kvadarti, nekada i konjunkcije. Posebno su važni, ako postoje, aspekti sa Saturnom, Marsom, Plutonom, Neptunom i Uranom.

Aspekti Meseca i Saturna uglavnom su povezani sa nekim redom, osećanjem odgovornosti i krivice, ograničenjima, patnjom, granicama, siromaštvom (ne mislim samo na materijalno već u svakom smislu), krutošću, blokadama, bolestima, neplodnošću, smrtnim slučajevima, nemaštinom, teškim životom, itd. Neke stvari i okolnosti moraju da se ponavljaju kako bi se razrešile, jer se Saturn planeta prošlosti i ponavljanja.

Aspekti Meseca i Marsa najčešće su povezani sa abortusima, ubistvima, nasiljem, agresivnošću, grubošću, kockanjem, ratovima, izbeglištvom i progonima, strasnim emotivnim vezama, nesrećama. Na primer, nekada i u prošlosti neko je od predaka koristio nasilje, agresiju, pljačku i otmice, pa i ubistva za svrhu emocija.

Aspekti Meseca i Plutona mogu biti slični kao sa Marsom, ali sa tom razlikom što se kod Mesec-Pluton aspekata zloupotrebljavala moć. Takođe ukazuju na nasilje, ubistva, mrtvorođenu decu, pobačaje, ratove, mržnju, manipulacije, smrt, kriminal, poroke, posesivnost, bolesnu ljubomoru, osvetu, itd.

Aspekti između Meseca i Neptuna ukazuju na tajne u porodicima, kao i okolnostima i događajima o kojima se ćutalo. U prošlosti porodica i među precima bilo je poroka, psihičkih bolesti, vanbračne ili tajne dece, bežanje, sakrivanje, nestanci, tajne ljubavi i veze, a zbog čega je porodica mogla odbaciti. Zatim ovo su i „slike“ neostvarenih snova, utopljenika, patnje, žrtvi i žrtvovanja, itd.

Aspekti Meseca i Urana govore o problemima koji se odnose na neposlušnost, buntovništvo i raskidanje sa tradicijom. Zatim, rizici, nestabilne veze, vanbračne veze, abortusi, razvodi, kockanje i oni koji su se suprotstavljali autoritetima bilo koje vrste. Naglo napuštanje porodice, nagli odlasci u daljinu i inostranstvo i onda porodica „prekriži“ tu osobu. Neko je mogao biti i odbačen, jer je za svoje vreme bio drugačiji, čudan, originalan, neobičan i odudarao od okoline i porodice.

Razmatra se i Saturn, jer je ovo planeta prošlosti, ponavljanja i predaka. Kao i sa Mesecom, potrebno je ispratiti Saturna kroz kuću i znak gde se nalazi, kuće kojima vlada, aspekte, kao i njegovog dispozitora.

Kada se u uglovnim kućama nalazi i neka od planeta, kao što su: Jupiter, Merkur, Sunce i Venera i ako su ove planete u nepovoljnim aspektima, one takođe mogu ukazivati na mogući porodični problem i problem kod predaka, zbog čega je došlo do “narušavanja” porodičnog sistema. Planete, aspekti i dispozitori opisivaće konkretan problem.

Sunce, Merkur, Jupiter i Venera u povoljnim aspektima, ali ponekad i u nepovoljnim aspektima, ukazuju na svetlu stranu predaka, a to su onda talenti i potencijali, koji su nam ostavljeni ili prenesni i koji nas mogu motivisati, jer negde u prošlosti nisu ostvareni  i mi imamo mogućnost da ih realizujemo. Više o ovoj temi u nekom od narednih tekstova.

 

 

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top