Lični i kolektivni lunarni ciklusi

Lični i kolektivni lunarni ciklusiProučavanje Meseca u horoskopu je važno, jer između ostalog, praćenjem Meseca, možemo odrediti bitne periode u našem životu. Što je Mlad Mesec bliži nekom važnom faktoru u natalnoj karti, efekat će biti jači. Trenutak kada je na nebu Mlad Mesec predstavlja početak promena u narednih 28 dana ili 28 godina, jer je jedan dan jednak jednoj godini života.

Mlad Mesec (detinjstvo)
Prva četvrt (mladost)
Pun Mesec (zrelost)
Poslednja četvrt (starsot ili kraj života)

U neprekidnom ritmu rasta i opadanja Meseca, gde se Mlad Mesec pretvara u Pun Mesec, a zatim Pun Mesec u Mladi Mesec, mi ustvari živimo život koji stalno najavljuje promene i dolazimo u situacije u kojima treba da donesemo važne odluke. Na primer, često se javlja umor ili iscrpljenost pred okončanje jednog ciklusa i početka drugog ciklusa, pa onda možete čuti, “baš sam nešto umoran, ali ne znam zašto…”. Postoje i lični ciklusi, koji su povezani sa povratkom Sunca I Meseca u međusobni odnos, koji oni imaju u natalnoj karti osobe. Tokom prvih nekoliko dana kod faze ličnog mladog Meseca, okolnosti i situacije oko nas postaju nam mnogo jasnije i kao da dobijaju neku čvrstu formu.

U prvoj fazi prve četvri Meseca prevazilazimo tuđa očekivanja i lakše ispoljavamo sopstvenu ličnost. Kada se nađemo u ličnoj fazi punog Meseca, to je slično kao kada se nalazimo u nekoj okolnosti gde moramo da se opredelimo između da i ne, a tokom lične faze poslednje četvrti Meseca, susrećemo se sa nekom vrstom otpora prema onom što nas okružuje.

Trebate da znate tačan broj stepeni između položaja Sunca i Meseca u natalnoj karti ili fazu Meseca u kojoj ste rođeni. U ciklusu od 360 stepeni, mlad Mesec je onda kada je odnos između Sunca i Mesec 0 stepeni, prva četvrt 90 stepeni, pun Mesec 180 stepeni, poslednja četvrt na 270 stepeni, a faza tamnog Meseca počinje na otprilike 324 stepeni. Iz ovoga, odredite koja je mesečeva faza najbliža uglu koji u vašem natalnom horoskopu prave Sunce I Mesec. Ako za primer uzmemo fazu od 150 stepeni između Sunca i Meseca, videćemo da je ovaj ugao najbliži fazi punog Meseca od 180 stepeni. Tada oduzimamo 150 od 180 I dobićemo razliku od 30 stepeni. Mesec prelazi oko 12 stepeni na 24 sata ili oko pola stepena na sat. Zato će lični lunarni ciklus ili povratak natalne faze, za osobu čije su Sunce i Mesec natalno u odnosu od 150 stepeni, počinati oko 60 sati pre svakog punog Meseca u kolektivnom lunarnom ciklusu.

Faza između Meseca i Sunca u ovom primeru je 305 stepeni i ovaj ugao je najbliži fazi tamnog Meseca (mala smrt). Ovaj ugao (305 stepeni) je najbliži fazi poslednje četvrti Meseca, ali I fazi tamnog Meseca, koji počinje na oko 324 stepeni. Ako Mesec prelazi 12 stepeni za 24 sata, lični lunarni ciklus za ovu osobu, čije se Sunce I Mesec nalaze u odnosu od 305 stepeni, počinje oko 70 sati nakon početka faze poslednje četvrti ili oko 38 sati pre početka faze tamnog Meseca ili male smrti.

Da bi smo odredili sve četiri faze ličnog lunarnog ciklusa, krenućemo od ugla Sunca i Meseca u trenutku njihovog povratka na poziciju koju su imali u natalnom horoskopu i na njega ćemo dodati po 90 stepeni za svaku narednu fazu. U ovom primeru gde imamo ugao od 305 stepeni između Sunca i Meseca, da bi smo dobili fazu prve četvrti ličnog lunarnog ciklusa, treba da na taj iznos dodamo 90 stepeni i dobićemo iznos od 395 stepeni, ali treba oduzeti 360 i to je onda iznos od 35 stepeni. Sada na ovaj iznos dodajemo još 90 stepeni kako bismo dobili fazu punog Meseca. Ona iznosi 125 stepeni. Na ovu fazu punog Meseca dodajte još 90 stepeni, kko biste dobili fazu poslednje četvrti ličnog lunarnog ciklusa. Ona iznosi 215 stepeni, a da bi smo odredili ličnu tamnu fazu mladog Meseca, treba oduzeti 36 stepeni od faze mladog Meseca na 305 stepeni. U ovom primeru, lična tamna faza Meseca javiće se na 269 stepeni.

Iz ovog primera u kojem je ugao Sunca i Meseca 305 stepeni, vidimo da se faza ličnog tamnog Meseca javlja oko 1 dan pre faze poslednje četvrti Meseca u kolektivnom lunarnom ciklusu (270 – 269 = 1). Ova osoba koja ima ugao između Meseca i Sunca od 305 stepeni, može očekivati nagon za povlačenjem u sebe u trenutku u kojem i ostatk sveta prolazi kroz neko stanje mini straha od smrti.

Lični i kolektivni lunarni ciklusi, zahtevaju neku vrstu usklađivanja i potrebna je sposobnost za preklapanje ovih ritmova na fizičkom planu. Pokušajte da obraćate pažnju na tamnu stranu Meseca, koja se javlja neposredno pre svakog ličnog lunarnog ciklusa, a lična faza tamnog Meseca omogućava spajanje spoljašnjih i unutrašnjih ritmova. Tokom ove faze sigurno ćete osetiti iscrpljenost i umor, pa se u toku ovog perioda treba odmarati i povlačiti u sebe, jer ako se budemo opirali odmaranju, a onda terali sebe na rad i aktivnost, možemo osetiti depresiju, frustraciju i neravnotežu.

 

 

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top