Dupla uloga planeta

Dupla uloga planetaPlanete su kompleksnije od zodijačkih znakova i kuća u horoskopu, jer one imaju duplu ulogu u svom odnosu prema zodijačkim znacima i kućama u horoskopu.

Danas se nebu daje preveliki akcenat i značaj, odnosno akcanat je na planetama i zodijačkim znacima, dok kuće zodijaka idu u drugi plan. Mi ne možemo promenit nebo pod kojim smo rođeni ili uticaj koji dolazi od neba, ali možemo promeniti način na koji primamo taj uticaj.

Nebo šalje svoj uticaj prema dole, odnosno prema zemlji, a da li taj uticaj ide prema kamenu, cvetu, reci, ljuduskom biću ili bilo čemu drugom, to zodijačke znake i planete verovatno ne interesuje. Gde će uticaj planeta i zodijačkih znakova ići ili u kom smeru, ne zavisi od planeta i zodijačkih znakova, već od kuća u horoskopu, koje determinišu i određuju smer njihovog uticaja. Zato se može reći da je uticaj neba ustvari indiferentan, jer kuće imaju ulogu da primaju uticaj koji dolazi od neba. Između neba i zemlje ili neba i kuće, postoji posrednik, a to je planeta.

Kada je na primer, Mars u konjunkciji sa Saturnom u Ovnu ili u Raku, ništa nije problematično sa tim aspektom na nebu, međutim problem nastaje kada taj aspekt postavimo ili spustimo na zemlju, odnosno u kuću horoskopa. Planeta ima duplu ili dvojnu ulogu i zbog toga se može reći da je ona kompleksnija, nego zodijački znak. Ona prima uticaj od zodijačkog znaka i šalje ga prema zemlji, što znači da je ona primalac, ali i pošiljalac.

Uloga zodijačkih znakova je da šalju, kuće imaju ulogu da primaju, a planete imaju duplu ulogu, jer one istovremeno primaju i šalju uticaj. Kada posmatramo planetu u odnosu na zodijački znak ona je primalac, jer prima uticaj od znaka, ali ako posmatramo planetu u odnosu na kuću, ona je pošiljalac, jer šalje uticaj prema kući. Na taj način funkcioniše odnos između zodijačkih znakova, planeta i kuća.

Kada se planeta fizički nalazi u određenoj kući, onda ona ima ulogu pošiljaoca, jer šalje uticaj prema zemlji, a kuća determiniše, određuje ili usmerava njen uticaj. U slučaju da je Venera u 4. kući, Venera šalje svoj uticaj prema dole ili prema zemlji, a kuća determiniše njen uticaj, gde u ovom slučaju uticaj ide na značenja 4. kuće, odnosno na korene, porodicu, realizaciju braka, početak života i kraj života. Ako je u tom slučaju Venera u Ovnu, onda 4. kuća prima uticaj Ovna, ali uz pomoć ili kroz Veneru kao posrednika, jer Venera prima uticaj od Ovna i šalje ga prema zemlji. Venera je u ovom slučaju poput sekundarnog uzroka, jer ona uslovljava, način na koji se prima uticaj Ovna na značenja 4. kuće. Drugim rečima, Venera se „umešala“ kao posrednik između zodijačkog znaka Ovna i 4. kuće. Kada se planeta „umeša“ u zodijački znak, ona onda obezbeđuje uslove na koje mi primamo uticaj od neba..

Postoji dupla određenost planete, jer je ona određena u odnosu na nebo ili zodijački znak i u odnosu na kuću ili zemlju. Kada je posmatramo na nebu, onda je to njena zodijačka pozicija ili stanje, ali kada je posmatramo u odnosu na zemlju, onda je to njeno zemaljsko stanje. Svako od nas ima Saturna u svom horoskopu, međutim on se razlikuje od horoskopa do horoskopa, a u zavisnosti od toga u kojem se zodijačkom znaku nalazi, zavisno od kuće koja određuje njegov uticaj i od aspekata koje formira.

Kada posmatramo ulogu i uticaj planete u određenom aspektu, planeta funkcioniše na sličan način, gde ona može biti pošiljalac ili primalac. Da li planeta ima ulogu da šalje uticaj prema drugoj planeti ili ona ima ulogu da prima uticaj od druge planete, zavisi od pitanja koje postavlja klijent. U slučaju da klijent postavlja pitanje o prijatelju, onda će planeta koja vlada kućom prijatelja i koja formira određeni aspekt sa drugom planetom u tom slučaju biti primalac, a druga planeta pošiljalac.

Kada ne bi posmatrali planete u aspektu na taj način, mogli bi lako uneti zabunu kod interpretacije aspekta. Na primer, kako interpretirati aspekt između Merkura i Saturna, ako ne znamo koja planeta od njih šalje uticaj, a koja planeta prima uticaj. Da li Merkur šalje uticaj prema Saturnu ili Saturn šalje uticaj prema Merkuru? Najvažniji primalac u horoskopu je planeta koja vlada Ascendentom, jer bilo da je ona Venera, Mars, Saturn ili Merkur, ona je uvek primalac, ako je vladar Ascendenta. Mi primamo uticaj sa neba, a kako vladar Ascendenta predstavlja ličnost, tako i ova planeta prima uticaj i zbog toga jeste primalac.

Kada je Jupiter vladar Ascendenta i ako je ova planeta u aspektu sa Marsom, onda Mars šalje svoj uticaj prema Jupiteru. Za koga? Za vladara Ascendenta, odnosno za život i ličnost, jer mi primamo uticaj sa neba. Koliko je Mars povoljan ili oštećujući za vladara Ascendenta, odnosno za nas, zavisi od drugih i dodatnih razmatranja.

Možemo u bezbroj primera za aspekt između Marsa i Merkura pročitati, „Britak um, tačnost, oštar duh, snalažljivost, brzo i logično mišljenje, preciznost, spretnost ruku itd.“, ali to je prilično uopšteno i neodređeno, jer se uvek treba zapitati, za koga? Da li je u ovom aspektu Mars prema Merkuru ili Merkur prema Marsu, odnosno, da li Mars šalje uticaj prema Merkuru ili Merkur šalje uticaj prema Marsu? Odnos između dve planete, možemo posmatrati i na taj način, tako što planete možemo posmatrati kao imenicu i pridev, gde jedna planeta dobija ulogu imenice, a druga planeta ulogu prideva. Imenica je uvek primalac ili ako klijent postavlja pitanje za dete, onda je imanica ona planeta koja vlada 5. kućom.

U slučaju da je  Merkur vladar 5. kuće i  imenica, a Mars pridev, onda imamo marsijanskog Merkura, a ne merkurijanskog Marsa ili hrabaro, brzo, kritično i žustro dete, nestrpljivog uma, ali ako je Mars imenica, a Merkur pridev, onda imamo merkurijanskog Marsa ili akciju u kojoj se kalkuliše i planira, veoma racionalno, razumno i praktično. Kada  je na primer, Venera primalac, jer se pitanje odnosi na bračnog partnera, što znači da Venera vlada 7. kućom, dok Mars šalje u aspektu uticaj prema Veneri, onda imamo strasnog, energičnoog, grubog ili drskog bračnog partnera. Međutim, ako je Mars vladar Ascendenta i u aspektu sa Venerom, onda je Mars primalac, a Venera pošiljalac, tako da govorimo o diplomatičnom, uglađenom, šarmantnom i kooperativnom Marsu.

Iz ugla primaoca i pošiljaoca, planeta se može posmatrati i u raznim tehnikama predviđanja, gde je primalac objekat o kojem govorimo, a pošiljaoc je ona planeta koja donosi budući događaj. Kod metoda predviđanja, vladar Ascendenta je takođe uvek  primalac, imenica ili objekat, dok je planeta koja u određenom vremenskom periodu aspektuje vladara Ascendenta, pošiljalac ili planeta koja donosi događaj. Kada povezujemo neku sretnu planetu sa vladarem Ascendenta, onda ona može doneti period dobrog zdravlja, ali ako je pošiljalac nesrećna planeta, onda primalac ili vladar Ascendenta, može očekivati period bolesti.

Glavni primaoci u horoskopu su četiri tačke, odnosno: Ascendent, MC, Mesec i Sunce i ove četiri tačke prvenstveno primaju uticaj planeta, a planete koje šalju uticaj prema njima, mogu da pomažu ili da oštećuju. Ascendent predstavlja život, ličnost, fizičko, moralno, emotivno i intelektualno ustrojstvo, MC predstavlja budućnost, sudbinu, realizaciju života i ličnosti, Mesec predstavlja instikte, nagone i navike, a Sunce predstavlja svest, volju i zbog toga su ove četiri tačke glavni primaoci u svakom horoskopu. Mesec i Sunce možemo posmatrati i u drugoj ulozi u aspektima koje formiraju, a u zavisnosti na koje pitanje tražimo odgovor. Kada je Mesec u aspektu sa vladarem 2. kuće, tada je Mesec pošiljalac u aspektu, a vladar 2. kuće je primalac. U slučaju da je Sunce u aspektu sa vladarem 12. kuće, onda je vladar 12. kuće primalac u aspektu, a Sunce je pošiljalac, što može da govori o moćnim tajnim neprijateljima.

Veliki francuski astrolog, Žan Batist Moren, koji je živeo u 17. veku, podučavao je o odnosima između planeta, zodijačkih znakova i kuća, kao i o duploj ulozi planeta, što je u tom vremenu bio napredniji pristup astrologiji.

 

 

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top