Partner i Ja

Partner i JaRealizacija, kvalitet i stabilnost partnerskih odnosa, braka ili 7. kuće, neće zavisiti samo od astroloških elemenata koji su u horoskopu direktno povezani sa 7. kućom, već od celokupnog horoskopa. Posebno treba obratiti paznju na karakter i prirodu 1. kuće, koja predstavlja vlasnika horoskopa, kao i karakter i prirodu 7. kuće, koja predstavlja bračnog partnera. Postoji bezbroj primera u praksi, gde 7. kuća ne mora biti posebno aflikivona preko planeta koje se tamo nalaze ili preko vladara 7. kuće, a u vremenu dolazi do razvoda, odvajanja ili nesretnih okolnosti. Takođe, postoji bezbroj primera, gde su aflikovane planete u 7. kući ili vladar 7. kuće, a brak opstaje i ne dolazi do razvoda.

Na primer, 7. kuća je bez planeta sa Blizancima na vrhu, Merkur u Jarcu u trigonu sa Mesecom i bez nepovoljnih aspekata, a dispozitor Merkura je Saturn u sedištu u Vodoliji, bez nepovoljnih aspekata, međutim ubrzo dolazi do razvoda braka. Ako zanemarimo činjenicu da su Blizanci kao promenljivi znak na vrhu 7. kuće, polozaj Merkura, koji je u dobrom znaku za sebe i u povoljnim aspektima, što je slučaj i sa njegovim dispozitorom, ne bi trebalo ukazivati na razvod iz ugla školskih primera u astrološkoj praksi.

Kada su Blizanci na vrhu 7. kuće, onda na vrhu 1. kuće mora biti zodijački znak Strelac, kojem je potrebna širina. Merkur kao vladar 7. kuće u znaku Jarca, koji ne moze da razume potrebe Strelca i koji će pokušati strogim i tradicionalnim pravilima ograničiti slobodu Strelca, onda unosimo nerazumevanje, koje lako moze presrasti u koflikt i razdor u braku. Mogu postojati i najbolji aspekti, ali ako postoje istovremeno i aspekti Jupitera i Urana prema Ascendentu, osoba koja je predstavljena 1. kućom, neće dozvoliti da je Merkur u Jarcu sputava, što je dovoljan razlog za razvod braka.

Strelac je muški zodijački znak, što znači da se lako samostalno pokreće, a vatra je previše nestrpljiva da bi odgađala momenat, koji zeli da realizuje. Kada Merkur ne bi bio u strogom i tradicionalnom znaku Jarca, već u nekom od zodijačkih znakova koji ne bi sputavali slobodu Strelca, onda i brak ima veću šansu da opstane sa ovakvom postavkom 1. i 7. kuće. Primeri koji nisu školski su veoma česti u praksi, što zahteva procenu 1. kuće i vladara, kao i procenu 7. kuće i njihovo sintetisanje kao jedinstvenu celinu. Kada analiziramo brak samo kroz 7. kuću, imamo odličnu predispoziciju da budemo na pogrešnom putu i zbog toga se ne treba uplašiti, ako je 7. kuća nepovoljno aspektovana, ali ne treba se prerano ni radovati, ako je 7. kuća povoljno aspektovana. Ne moguće je izloziti sve moguće kombinacije u kojima mogu učestvovati elementi 1. i 7. kuće, tako da ćemo se uopšteno i generalno osvrniti na samo neke mogućnosti.

Ovan-Vaga

Ovan na vrhu 1. kuće moze biti grub, nasrtljiv, nametljiv i dominantan za partnera koji je tada predstavljen Vagom u 7. kući. Ovakva priroda Ovna posebno je naglašena, ako je i Mars u nekom od jakih, snaznih, ali i grubih zodijačkih znakova. Često osobe sa Ovnom na Ascendetu ulaze u brak brzo, ishitreno i naglo, jer su privučene jakim strastima i nemaju sposobnost strpljivosti i planiranja. Vaga je previše fina i susretljiva, a u braku ili u partnerskim odnosima izbegava rešavanje problema kroz konflikt i svađu. Ako bi Mars, kao vladar 1. kuće bio u Ovnu, Škorpiji, Jarcu ili Lavu, a Venera u Ribama, Raku ili Devici, onda je ličnost koja je predstavljena 1. kućom, prejaka za 7. kuću, odnosno za partnera. Kada je istovremeno i Neptun u 7. kući u Vagi, to govori o veoma preosetljivom i slabom partneru i bračni partner ne moze izdrzati prejak pritisak 1. kuće. Slično je i ako Ovan i Vaga zamene mesta, odnosno kada je Vaga na vrhu 1. kuće, a Ovan na vrhu 7. kuće, gde je onda u istom primeru, partner prejak za ličnost koja je predstavljena 1. kućom. Razlika je u tome, što je Vaga neodlučna i oseća se neispunjenom i slabom bez partnera, dok Ovan mnogo lakše funkcioniše samostalno i slobodno, dok je Vagi prirodno da bude u partnerskom odnosu. Kada dolazi do krize u braku ili kada se pojave predispozicije za razvod braka, Vaga se teze odlučuje na takav korak u odnosu na Ovna, koji moze takvu odluku doneti brzo, naglo i lako.

Bik-Škorpija

Bik na vrhu 1. kuće obično trazi stabilnost kroz brak i to je i jedan od razloga za motivaciju, kada donosi ovako vaznu odluku. Međutim, ne treba zaboraviti da Bikom vlada Venera, koja ima potrebu i za zadovoljstvom, uzivanjem, harmonijom i ljubavlju, tako da je za Bika u 1. kući najidealnije, ako uspe spojiti praktična i emotivna zadovoljstva. Strasna, pronicljiva, istrazivačka, erotična, duboka i seksualna priroda Škorpije, moze pronaći put do zodijačkog znaka Bika, jer je tada na vrhu 7. kuće Škorpija. Opasnost ovakve kombinacije moze biti u preterano razornoj i rušilačkoj energiji Škorpije, koja je u stanju razoriti sigurnost Bika. Ako je Mars kao vladar 7. kuće u nekom od avanturističkih ili modernih znakova, kao na primer u Strelcu ili Vodoliji, osećanje sigurnosti 1. kuće, moze biti uzdrmano ili ugrozeno od strane bračnog partnera, što moze nepovoljno uticati i na brak. Međutim, Bik teško menja trenutno stanje, jer ne prihvata mogućnost da se zivot u trenutku moze promeniti uslovima koje diktira bračno okruzenje i u suštini teze se odlučuje na razvod. Škorpija se mnogo lakše odlučuje na taj korak, jer je ponesena instiktivnim reakcijama i prirodom koja u trenutku moze uništiti ili razrušiti ono što Bik sagradi ili obezbedi.

Blizanac-Strelac

Blizanci na vrhu 1. kuće imaju promenljivu prirodu, koja moze čak da ostavlja utisak nestabilnosti, nepouzdanosti ili pretarne potrebe za promenama. Ovaj zodijački znak retko kada ulazi u brak iz nekog ozbiljnog razloga ili iz osećanja odgovornosti i često je u tim momentima podstaknut znatizeljom, radoznalošću, nezrelim razmišljanjem ili brak posmatra kao igru. Kada su Blizanci na vrhu 1. kuće, onda Srelac treba da bude na vrhu 7. kuće i ako je Jupiter kao vladar u znaku Jarca, bračni partner obično trazi odgovorno i ozbiljno ponašanje, što Blizanac ne moze lako prihvatiti, posebno ako i Merkur nije u ozbiljnijem znaku ili ako Saturn ne aspektuje Ascendent ili Merkura. Takođe, ako je Jupiter kao vladar 7. kuće u Škorpiji, što govori o pronicljivom, dubokoumnom, ali i posesivnom i ljubomornom partneru, a Merkur u Blizancima ili Vagi, lako dolazi do nerazumevanja između bračnih partnera. Tada svaka potreba Merkura za igrom i promenom, bila bi od Jupitera u Škorpiji dočekana na kritičan, posesivan i ljubomoran način. Blizanci, kao što nisu snažno sigurni u svoju odluku kada ulaze u brak, tako nemaju snažnu odluku ni u momentima, kada je potrebno doneti neku ozbiljnu i odgovornu odluku za vreme braka.

Rak-Jarac

Rak na vrhu 1. kuće ulazi u brak motivisan emocijama, intimnim odnosom, porodicom i potomstvom, odnosno decom. Ovaj znak ima snazne instikte i nagone da održi brak i porodicu oko sebe i ako Mesec nije oštećen, onda je naglašena brizna, topla, nezna i zaštitnička priroda. Kada je na vrhu 1. kuće Rak, onda na vrhu 7. kuće treba biti Jarac, koji pokazuje distancirana, kontrolisana i disciplinovana osećanja, ali ako Saturn nije aflikovan, onda možemo govoriti o veoma odgovornom, vernom i pouzdanom bračnom partneru. U slučaju da je Saturn nepovoljno polozen i oštećen od malefičnih planeta, onda bračni partner može pokazivati krutu, tiransku i grubu crtu karaktera. Kada je Rak na vrhu 1. kuće i ako je Mesec u nekom od emotivnih, briznih ili stidljivih i povučenih znakova, kao na primer u Ribama ili Devici, često se dešava da i pored problema u braku ili lošeg braka, ličnost koja je predstavljena 1. kućom ostaje u takvom braku. Rakovima je najvažnije porodično okruzenje i osećanje pripadnosti prema porodici i u stanju su da zažmure i pred činjenicom da je brak loš. Kada je Mesec kao vladar 1. kuće, na primer u Ovnu, gde Mesec ipak ima instikte za slobodom i samostalnošću ili u Vodoliji i Strelcu i ako brak zapadne u veću krizu, onda i ličnost sa Rakom u 1. kući, moze lako izabrati kao opciju razvod. Ako Mesec nije oštećen u horoskopu i kao vladar 1. kuće, onda je ličnost verna i privrežena bračnom partneru. Kada Rak i Jarac zamene mesta i kada je Jarac na vrhu 1. kuće, onda ličnost ulazi u brak veoma oprezno, pripremljeno, isplanirano i to može biti iz nekih praktičnih ili društvenih razloga. U slučaju da je Saturn u 10. kući horoskopa, onda je ličnost okrenuta prvenstveno prema profesiji i karijeri, a manje prema porodičnom i bračnom životu.

Lav-Vodolija

Lav na vrhu 1. kuće, ako Sunce nije oštećeno, govori o ličnosti koja može biti topla i velikodušna prema bračnom partneru. Međutim, ako je Sunce kao vladar 1. kuće oštećeno, onda ličnost može pokazivati i grubu stranu, pretarno orijentisanost na sebe i sopstvene potrebe, zanemarujući ili potiskujući bračnog partnera u drugi plan. Kada je Lav na vrhu 1. kuće, onda je Vodolija na vrhu 7. kuće, što govori o nekonvencionalnom bračnom partneru, posebno kada je vladar 7. kuću u nekom od znakova koji pokazuju moderne i napredne ideje. Problem moze lako nastati, ako je na primer Sunce u znaku Jarca, koji je tradicionalan znak, što može lako da se suprotstavi modernoj Vodoilji, ali i ako je u znaku Bika, jer je ovaj znak prilično konzervativan. Ako je Sunce u znaku Vage, Riba ili Device, onda Lav u 1. kući ne bi toliko snažno isticao i naglašavao sopstvenu ličnost u  odnosu na bračnog partnera. Lav je previše ponosan da bi mogao dozvoliti slobodno i nezavisno ponašanje Vodoliji koja, ako ima nepovoljne aspekte, često živi na rubovima društva ili onoga što je dozvoljeno.

Devica-Ribe

Devica na vrhu 1. kuće ima predipsozicije da prolazi kroz konfuzije i brige u bračnom odnosu, jer je tada na vrhu 7. kuće zodijački znak Ribe. Ako Merkur, kao vladar 1. kuće nije posebno oštećen, ličnost sa Devicom u 1. kući, može biti veoma privrezena bračnom partneru i uopšte porodičnom životu. Devica je veoma pendantan znak i ima potrebu da bude od koristi drugima, odnosno da bude na usluzi, što često radi i u braku, odnosno prema bračnom partneru. Ovaj zodijački znak često ulazi u brak iz veoma skromnih razloga, mada je sklona analizama kada donosi ovako važnu odluku. U braku pokazuje vernost i pažljivost, jedino u slučaju da je Merkur nepovoljno aspektovan, onda može u braku pokazivati nepostojanost, nemir, nervozu i nesigurnost. Devici je potrebna jasnoća i realnost, tako da je dobro, ako bi Jupiter kao vladar 7. kuće bio u nekom zemljanom znaku, jer Ribe same po sebi iskrivljuju stvarnost i previše idu u maštu i fantaziju, što onda moze biti i prepreka u bračnom odnosu. Ličnost sa Devicom u 1. kući, a posebno ako je i Saturn u 7. kući, može kasno realizovati brak, jer je tada priroda 1. kuće oprezna i sumnjičava. Kada su Ribe na vrhu 1. kuće, onda ličnost ulazi u brak motivisana emotivnim i bliskim razlozima, ali kako Ribe nemaju osećaj za stvarnost, onda često mogu napraviti grešku u izboru partnera, jer ga previše idealizuju. Postoji sklonost i da se beži od bračnih problema ili da se zatvaraju oči pred istim, jer ne postoji sposobnost da se realno pristupi problemu. Ličnost sa Ribama u 1. kući, retko kada insistira na razvodu braka, jer su one često zavisne od okolnosti u braku, ali i od bračnog partnera i ne mogu tako lako da funkcionišu samostalno.

Prem tome, potrebno je proceniti 7. kuću, njenog vladara i aspekte prema ovoj kući, kao i 1. kuću, njenog vladara i aspekte prema njoj i tek onda doneti zaključak. Ne treba dozvoliti da nas prvenstveno ponesu povoljni ili nepovoljni aspekti, jer oni često zavaraju trag. Veoma je važno obratiti pažnju i na pol osobe, jer ako 1. kuća predstavlja osobu zenskog pola i ako ova kuća pokazuje snažnu potrebu za dominacijom, nezavisnošću i slobodom, to može biti nepovoljnije, nego u slučaju kada 1. kuća predstavlja osobu muškog pola.

 

 

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top