Aspekti (drugi deo) – Kako se planete kombinuju u aspektima

Aspekti (drugi deo) – Kako se planete kombinuju u aspektima

Opozicije i kvadrati predstavljaju napete aspekte iako su korisni, jer kroz napete aspekte rešavamo svoje probleme. Takođe, ovi aspekti su namenjeni i našem rastu. Oni nas guraju prema glavnim ciljevima i postignućima u životu. Kada nas neka situacija pritisne onda smo najčešće i spremni da se suočimo i rešimo problem.

Ako u natalnoj karti nema napetih aspekata onda nema ni podsticaja za promene (i samopromenu). Napeti aspekti jesu potrebni, ali u umerenoj količini, jer svako preterivanje naravno da nije dobro.

Na koji način kombinovati planete u aspektima?

Kada su planete u harmoničnom ili povoljnom aspektu onda se kvalitet jedne planete poboljšava uz pomoć druge planete i obrnuto. Na primer, ako imamo Sunce u trigonu sa Marsom možemo reći da ova kombinacija jača obe planete. Potrebe koje ima Sunce podržava Mars, a potrebe koje ima Mars podržava Sunce. Osoba može lako da shvati svoje lične ambicije i potrebe ega (Sunce) kroz svoje akcije i aktivnosti (Mars). To je suština ovog aspekta.

Ako je Mars u trigonu sa Jupiterom onda Jupiter proširuje i povećava aktivnosti koje idu iz Marsa. Osoba će svoje aktivnosti lako izražavati, na primer može imati pomoć od nekoga ko je može materijalno podržati ili na bilo koji drugi način. Mogu se pojaviti sponzori koji će finansirati aktivnosti, itd.

Ako je ovaj trigon u vatrenim znacima onda će Mars biti još više ambiciozniji, a Sunce još više takmičarski orijentisano, ali ako je trigon u zemljanim ili vodenim znacima i dalje će biti prisutno poverenje i optmizam u sopstveno delovanje, ali će osoba biti više opreznija.

Sa napetim ili nepovoljnim aspektima situacija je mnogo više komplikovanija, naročito sa ličnim planetama. Kada opisujemo kvadrat ili upoziciju možemo da koristimo „ali“ ili „međutim“ da bi mogli da suprotstavimo kvalitete planeta u aspektu.

Na primer, uzmimo kvadrat između Meseca u Devici i Marsa u Strelcu. To bi izgledalo ovako: „Postoje potrebe za svakodnevnim redom i tačnošću, ali i želja za povezivanjem sa nečim što je na neki način posebno, veliko i idealističko.“

Dakle, ovde postoji jasan sukob između potreba Meseca u Devici za redom i dužnostima u svakodnevnici sa željom da se izdigne iz svakodnevnih pitanja (Mars u Strelcu). Zbog toga, akcije (Mars) često mogu biti u sukobu sa onim što duša (Mesec) traži i zbog toga dolazi do besa, ljutnje, nezadovoljstva i razdražljivosti.

Kod napetih aspekata uvek je potreban kompromis sa sobom. S obzirom na želju za daljinama (i mentalno i fizički) o čemu govori Mars u Strelcu potrebno je zadovoljiti i potrebe Meseca, a to bi onda ovde značilo imati i plan, biti oprezan ili naći i neki koristan razlog.

Ako je u jedan aspekt uključeno više planeta onda prvo treba razdvojiti planete. Na primer, uzmimo Marsa u Raku u opoziciji sa Suncem u konjunkcija sa Jupiter u Jarcu.

Pre svega počinjemo sa ličnom planetom, dakle sa Suncem. Znamo da je funkcija Sunca život, organizacija i ambicija. Sunce u Jarcu daje osobi kontrolu, praktičnost i uzdržanost.

Zatim treba razmisliti o konjunkciji u kojoj se nalazi Sunce, jer konjunkcija spaja principe planeta. Jupiter proširuje težnje Sunca, a to je da se organizuje u praktičnoj sferi života. Jupiter u Jarcu je u nepovoljnom dostojanstvu i može da širi samo ono što je u domenu Jarca.

Dalje, uzimamo u obzir protivljenje (opozcija) Marsa u Raku. Opozicija sa Marom govori da osoba pridaje veliki značaj svojim aktivnostima, zbog čega osoba može biti besna i napeta, jer se protivi svojim ambicijama (Sunce, Jupiter). Sunce i Jupiter u Jarcu planiraju, traže preciznost i realnu procenu situacije, međutim Mars ometa ove planove.

U analizi aspekta njihov opis ne bi trebalo da se izdavaja iz konteksta natalne karte. Ako i dalje ostanemo na gornjem primeru, osoba koja ima ascendent u Blizancima biće razumnija, nego na primer, osoba koja ima ascendent  u Ribama.

Razmotrimo primer sa dve lične planete i jednom društvenom planetom. Na primer, Mars u konjunkciji sa Venerom u Devici i u kvadratu sa Jupiterom u Blizancima.

Prvo analiziramo Mars i Veneru u Devici. Venera u Devici ima strpljenje i pokazuje suzdražanost i kritiku prema drugima. Mars, kao način delovanja, takođe se izražava pažljivo. Konjunkcija Marsa i Venere pokazuje da su principi ove dva planete spojeni zajedno. U ovom slučaju ova osoba će biti suzdržana u osećanjima (Venera u Devici) i umerena u seksu (Mars u Devici). Ako posmatramo ovu konjunkciju uopšte tada ponašanje i akcije (Mars) odgovaraju estetskim vrednostima (Venera).

Generalno, ova konjunkcija ne uvodi disharmoniju već čini osobu perfekcionistom i ona pokušava sve da uradi savršeno uzimajući u obzir svaki detalj. Ova konjunkcija u pogledu posla, kao i svakodnevnih obaveza i nije loša, jer je osoba marljiva i odgovorna i rukovodi se u poslovima logikom i razumom. Međutim, odnosi i partnerstvo u ovoj konjunkciji nisu jača strana.

Zatim je potrebno da idemo na kvadrat sa Jupiterom, koji uvek širi i proteže i ovde može naduvati sitne stvari. Sama po sebi, Venera u Devici je sklona praktičnoj pomoći, a kvadrat sa Jupiterom povećava ove osobine. Osoba pomaže i brine, ali preterano.

Mars u Devici u svojim aktivnostima postaje opsednut malim stvarima, a kvadrat od Jupitera može povećati broj tih sitnica. Zbog toga, osoba može u toku obavljanja poslova ići u najsitnije detalje ili da odjednom zgrabi mnogo sitnih detalja. Osoba planira, ali joj je jako teško da ostane u svojim planovima.

Isto tako koristeći „ali“ možemo reći da čovek teži da radi svoj posao jako dobro, ali može ulaziti u haotične faze i imati problema, pa neće moći uzeti u obzir veliki broj malih stvari i pokriti odjednom ceo svoj posao. I, na kraju, on neće moći preuzeti posao koji je planirao ili će ga preuzeti, ali će biti previše rasprostranjen.

Lične planete u Devici ovde su u konfliktu sa Jupiterom u Blizancima, odnosno preciznost je u sukobu sa željom da se uradi mnogo stvari odjednom (Mars kvadrat Jupiter). Prisutna je želja da se bude koristan, ali u čemu se preteruje (Venera kvadrat Jupiter).

Uzmimo za primer dve lične planete i jednu višu planetu. Na primer, Mesec u konjunkciji sa Plutonom u Vagi i u kvadratu sa Venerom u Jarcu.

Mesec i Venera su odgovorne za emocije i osećanja. Aspekt počinjemo da tumačimo od najbrže planete, znači od Meseca u Vagi. Ova pozicija Meseca govori o potrebi za partnerstvima i kompromisima, kao i o željama da se zadovolje drugi.

Međutim, Mesec je u konjunkciji sa Plutonom, koji može da poremeti manisfestacije Meseca. Od kompromisnog i mekog Meseca, sada ga Pluton pretvara u vrlo zahtevnog, a ponekad čak i surovog. Ovde su moguće manipulacije zbog bespmoćnosti i slabosti. Mesec u Vagi je šarmantan i potrebna je podrška partnera, ali veza sa Plutonom diktira uslove, jer će partner morati da uradi sve što ova osoba želi.

Venera u Jarcu traži stabilnost, pouzdanost i izdržljivost u odnosima. Mesec u Vagi će biti zadovoljan sa vezom koja je laka i lepršava, ali Venera u Jarcu + Mesec konjunkcija Pluton, traži jake i zahtevne veze. Sa jedne strane postoji potreba za vezom bez tereta, ali sa druge strane se voli vrlo oprezno i nepoverljivo.

Pluton ojačava negativni uticaj ovog aspekta uopšte. Pluton ovde ima direktan uticaj na osećanja (Mesec) i odnose (Venera). Osoba može lako manipulisati osećanjima, kao i seksualnošću da bi po svaku cenu zadržala partnera. Pluton uvek dodaje ekstremnost, a Mesec konjunkcija Pluton, kao i Pluton kvadrat Venera govore i o ljubomori, pa i želji da se ponizi partner. Pluton ovde iskušava čoveka da traži složene odnose.

Nastaviće se….

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top