Vlasnik imperije Playboy – Hugh Hefner

Vlasnik imperije Playboy – Hugh HefnerHugh Hefner, osnivač američkog erotskog magazina Playboy, rođen je 9. aprila 1926. god. u Čikagu u porodici nemačkih doseljenika. Rođen je sa Ascendentom u Devici i Suncem u zodijačkom znaku Ovna, gde se nalazi i Merkur vladar Ascendenta, što je neobična kombinacija, jer Devica i Ovan nemaju ništa zajedničko.

Bio je veoma stidljivo i povučeno dete, ali je još u detinjstvu pokazivao neke kreativne crte i želeo je da postane filmski režiser. Devica na Ascendentu, jedan od najusamljenijih znakova, često upućuje na stidljivost i povučenost, međutim kako je vladar u zodijačkom znaku Ovna, ovde postoji borba između znaka na Ascendetu i Ovna, gde se nalazi Merkur i Sunce.

Hughovi roditelji su bili veoma strogi, tako da su tražili od njega veliku diciplinu. U gimnaziji se prvi put zainteresovao za novinarstvo i uređivao je školske novine. Školu je završio 1944. god. i dobrovoljno se prijavio za vojsku, gde je dve godine proveo kao pisar. Nakon vojske dobio je činovničko mesto u redakciji lista Esquire, a zatim je otišao u drugo izdavačko preduzeće, gde se bavio razvojem pretplate.

Merkur, planeta koja je analogna sa pisanjem i novinarstvom je veoma važna u njegovom horoskopu, jer pored toga što vlada Ascendentom, vlada i njegovom 10. kućom profesije i karijere. Zodijački znak Ovan često se povezuje sa vojskom, a ovde je Merkur kao vladar Ascendeta u Ovnu, što je tipčino za pisara u vojsci.

Venčao se 1949. god. sa studenticom Milder Vilijams sa kojom je bio u braku do 1959. god. i sa njom je dobio ćerku i sina. Hugh se ponovo oženio 1989. god. iz kojeg takođe ima dvoje dece, ali se opet i razveo 1998. Izražena nestabilnost u partnerskim odnosima, kao i razvodi, ovde su naglašeni Uranom u 7. kući, gde Uran istovremeno aspektuje opozicijom njegov stepen Ascendenta.

Ova planeta utiče i na formiranje njegove ličnosti, tako da ne treba očekivati specifičnu Devicu, već Devicu koja razmišlja na veoma neobičan, ekcentričan i moderan način, što koriti kroz vodu, jer je Uran u Ribama, odnosno maštu, kreativnost, emocije i bliske odnose.

Vlasnik imperije Playboy – Hugh Hefner

Vremenom, nije bio zadovoljan svojim činovničkim poslovima, pa ga je sve više pokretala ambicija da sam pokrene sopstveni časopis. Ocenio je da postoji područje na velikom tržištu američkih časopisa na kojem bi mogao uspeti – na području erotike. Hefner je počeo vrlo ambiciozno proučavati tadašnja iskustva časopisa za muškarce i zaključio je nekoliko važnih stvari. Kao prvo da može imati uspeha samo list koji će biti napravljen po najvišim profesionalnim standardima. Uz to razumeo je da se list mora obraćati visokoobrazovnim, urbanim i ambicioznim mladim ljudima.

Korak po korak Hugh Hefner je osnovao svoj list sa oko 9000 dolara koje je skupio od rođaka, prijatelja i nekih poslovnih ljudi, koji su bili spremni uložiti novac u njegov projekat. Svoj list je nazvao Playboy i počeo je kontaktirati sa raznim novinskim distributerima, slao im opise svog budućeg časopisa, tako da je tri meseca pre nego što će obajviti svoj prvi broj, imao već narudžbi oko 50 000 primeraka.

Za svoj prvi broj je pripremio i jednu senzaciju, a to je bila fotografija gole Merlin Monro, tada jedne od najpopularnijih američkih glumica. Štampanje Pleyboya počelo je 1953. god. u 70 000 primeraka i Pleyboy se odlično prodavao, ne samo zbog senzacionalne fotografije Merlin Monro, već i zbog obilja zanimljivih novinskih i literarnih materijala i bogatog sadržaja. Tako je počeo živeti časopis koji će krajem pedesetih godina 20 veka postati uvod u nove kulturne, moralne i seksualne vrednosti i običaje.

Merkur, kao vladar Ascendenta usmerava ga na značenja 7. kuće, odnosno javnost i publiku, gde on koristi Merkur za dokazivanje, vođstvo, isticanje, strast, jer je Merkur u Ovnu, a kroz reči, komunikaciju ili sredstva informisanja. Kako je Merkur u konjunkciji sa Uranom koji vlada njegovom 5. kućom i kako je Mars, kao dispozitor vladara Ascendenta, ali i Sunca u 5. kući, gde se nalazi i Jupiter kao dispozitor Meseca i Venere iz 6. kuće poslovnog ambijenta, značenje 5. kuće ima snažan upliv na njegov horoskop.

Hugh Hefner povezuje javnost i publiku preko 7. kuće, profesiju i karijeru preko 10. kuće i poslovni ambijent preko 6. kuće sa zadovoljstvima, uživanjem i seksom i to na revolucionaran, ekcentričan i moderan način, jer je Vodolija u 5. kući. Mars, kao dispozitor vladara Ascendenta je u 5. kući u Vodoliji i dolazi iz 8. kuće erotike i seksa, kao i iz 3. kuće razumevanja, intelekta, komunikacije i novinarstva za čega on i koristi energiju, silu i akciju. Ova planeta je u konjunkciji sa Jupiterom, dispozitorom Venere, koja vlada 9. kućom izdavaštva i 2. kućom finansija.

Mesec i Venera u 6. kući u Ribama opisuju njegove devojke i duplerice, a kako je Jupiter kao dispozitor u 5. kući u konjunkciji sa dispozitorm vladara Ascendenta, on ima sa njima i ljubavne i seksualne odnose. Pluton u 10. kući donosi moć i to kroz široke mase ljudi, jer se nalazi u zodijačkom znaku Raka i istovremeno je u trigonu sa svojim dispozitorom Mesecom. Na vrhu 10. kuće su Blizanci koji prirodno vladaju 3. kućom, a u njegovoj 3. kući je Saturn, planeta sudbine, profesije i rada, što on koristi kroz erotiku i seks, jer je Saturn u zodijačkom znaku Škorpije.

Hugh Hefner je stvorio mit o samom sebi, o svom uspehu i poslovnom carstvu, objavljujući često reportaže o samom sebi, kao na primer o devojkama sa kojima je živeo nakon razvoda od prve supruge, o zgradi Playboy Mansion. Otvorio je Pleyboy klubove širom sveta, razvio je prodaju raznih predmeta i odeće sa Pleyboyevim znakom na čemu je dodatno zarađivao.

Hefner je godinama živeo sa nekoliko devojaka kojima su slike objavljene na duplerici svoga časopisa, menjajući svoje ljubavnice svakih nekoliko godina. Svetska ekonomska kriza uzdrmala je i imperiju vlasnika Pleyboya, tako da Hugh Hefner, mora da otpusti veliku armiju svojih radnika. Uskoro će tranzitni Saturn preći preko njegovog stepena Ascendenta i napraviti opoziciju sa natalnim Uranom, koji se nalazi u 7. kući javnosti, što će mu doneti nagle obrte i promene, kako prema sebi, a tako i u odnosu prema javnosti i doživljaju prema okolini.

 

 

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top