Ovan – početna energijaOvan pripada grupi vatrenih zodijačkih znakova, izlazi prvi i zbog toga predstavlja početnu energiju. U arhetipu ili prirodnom horoskopu zauzima 1. kuću, gde počinje život i gde duša ulazi u telo i ovo mesto je prirodno za ovaj znak, jer je za život potrebna vatra, energija i hrabrost.

Astrološki simbol Ovna su rogovi, koji predstavljaju borbu, agresivnost i dinamiku. Svi oni koji su rođeni od 21. marta do 20. aprila, kada Sunce ulazi u znak Ovna, pripadnici su ovog neustrašivog zodijačkog znaka.

Vladar Ovna je Mars i pripadnicima ovog znaka daje dinamiku, borbenost, takmičarski duh, želju za akcijom i strast. Zbog toga ćete često pronaći Ovna tamo gde se ulaže i troši energija, bilo kroz radne aktivnosti ili sport. Sve okolnosti koje zahtevaju borbu i takmičenje su bliske ovom znaku i Ovan je u takvim okolnostima na svom mestu i u pravom trenutku. Sebe smatra superiornim i koristi svaki trenutak da dominira, jer na taj način zadovoljava svoj ego s obzirom da je Sunce u znaku Ovna u egzaltaciji.

Ako konstruktivno i pozitivno usmeri svoju energiju, onda pored sebe možemo imati najvrednijeg radnika, koji je motivisan konstantno da radi, gradi, stvara i na kraju pobedi. Međutim, ako energiju koristi na destruktivan i neprimarena način, moze lako da izgori u svojim željama, jer su mu akcije usmerene na sve ili ništa. U tom slučaju, pored sebe ćete imati pripadnika Ovna, koji lako ulazi u svađe i konflikte, pokazuje egoizam, ekstremnost i bezobzirnost.

Ovan pripada muškom kardinalnom znaku i snažno je orijentisan prema samodokazivanju kroz akcije koje preduzima, motivisan pobedom, dominacijom i vođstvom, zbog sedišta Marsa, ali i priznanjima i slavom, zbog egzaltacije Sunca. Zbog toga ćete ga često videti kao najžešćeg borca za svoje ideje i stavove, kao vojskovođu, vojnog komandanta, vođu političke stranke, advokata koji strasno napada i dokazuje svoje argumente, sportistu i svakod drugog gde je imperativ pobeda i dokazivanje. Veoma je poželjno da pripadnici ovog znaka pozitivno kanališu i usmeravaju energiju, jer oni sebe često vide u „ratnom i borbenom polju“.

Njihova energija i fizička snaga, koju karakteriše Marsa kao vladar ovog znaka, kao i volja egzaltiranog Sunca, stalno ih tera da idu napred, a za život često kazu – „život je borba i bojno polje, a borba je sve.“ Međutim, oni nemaju jaku i snaznu istrajnost, koja Ovnu nedostaje iz razloga što je planeta trajnosti – Saturn u znaku Ovna u padu. Pad Saturna i sedište Marsa kod njih izaziva brzoplete, ishitrene i nagle reakcije, tako da su skloni često da menjaju planove.

Ovnovi nisu strpljivi i nemaju običaj da pre nego što počnu akciju naprave plan, ali njihovo borbeno i takmičarsko rasplozenje, često jeste razlog njihovog uspeha. Kako Mars podstiče Ovnove na konstantnu akciju, pripadnici ovog znaka tragaju uvek za novim avanturama, a najveća kazna za ovaj znak je statika, inercija, strpljenje i dosada. Zbog toga je potrebno omogućiti ovom znaku uvek neka nova istrazivanja, aktivan i dinamičan dan, kao i slobodno i nezavisno delovanje.

Iz ugla emotivnog života Ovnove pokreće prvenstveno strast, a u osvajanje druge polovine, pokazuju nestrpljenje. Oni ne umeju da čekaju, ne znaju šta znači „juče“, ne znaju šta znači „sutra“ i zele sve odmah i sada, pa tako i poznanstvo, susret i sastanak sa drugom polovinom. Venera je u znaku Ovna u izgonu, tako da Ovnovima nedostaje sklad, harmonija, diplomatičnost, susretljivost i saradnja.

Zbog toga su retko kada spremni na dogovor i saradnju, ali kada zaista vole, oni to rade veoma strasno i zestoko, a emocije pokazuju otvoreno, iskreno i direktno. Povoljno dostojanstvo tripliciteta Jupitera u znaku Ovna, motiviše ovaj znak da ide napred i da se ustane nakon eventualnog neuspeha ili izgubljene bitke.

Peregrin Merkura u Ovnu, ne određuje snazno ovaj znak prema učenju, intelektnim i racionalnim akcijama, jer kod Ovnova dominra strast, energija, aktivnost i fizička snaga, dok peregrin Meseca u Ovnu, ne određuje snažno Ovna da iskazuje brižnost i osećaj pripadnosti.

Ovnovi žive u uglavnom u sadašnjosti, jer ih pad Saturna u Ovnu motiviše da zaborave prošlost, a triplicitet Jupitera u Ovnu, podstiče ih da gledaju optimistički na budućnost. Rad, posao, sport i sve drugo gde može da koristi energiju i fizičku snagu, jeste njegov glavni smisao života ili ventil za oslobađanja sopstvene snage i energije.

Rođeni u znaku Ovna: Van Gog, Erika Jong, Ivan Grozni, Emil Zola, Bizmark, Dekart, Kant, Čarli Čaplin, Momo Kapor, Taško Načić, Kazanova, Jovanka Orleanka, Sergej Jesenjin, Marlon Brando, Čkalja, Bora Stanković, Zan Pol Belmondo, Hans Kristijan Andersen, Leonardo da Vinči, Omar Šarif, Klaudija Kardinale, Simon Sinjore, Verica Rakočević, Aleksandar-Sanja Ilić, Sava Stojkov, Miki Manojlović, Petar Kralj, Ivan Bekjarev, Mima Karadzić, Branimir-Dzoni Štulić, Doris Dragović, Zeljko Raznjatović-Arkan.

 

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top