Venera u Jarcu“Ćutim i čekam
sa rukama rašrenim u vetar,
a znam, obavezala sam se da te volim bez tvog znanja. (L. Simić)

Ovo je priča o Veneri u Jarcu, gde samo opipljiva stvarnost može uvek podstaći ljubav, jer stvarnost ovde postaje ljubavni ideal i ljubav je sada osetljiva na nju. Slično kao u onoj pesmi, “…stavi pravu stvar na svoje mesto…”, pa i ljubav treba postaviti tamo gde joj je mesto. Ljubav je u pokušaju da uspostavi status quo, da sačuva kakvo-takvo spokojstvo, sigurnost i sve da umiri, poput tišine koja se uzdiže iznad zaleđenog zimskog pejzaža. Tišina je prisutna, jer nema prejakog ljubavnog zanosa i ushićenja, pa kakva god emocija da naiđe i koliko god nam ona nepoznata bila, sada postoji potreba da se ona što pre “sipa u odgovarajući kalup” i to na onaj način i u onoj meri, koliko je to moguće. Ali i sa Venerom u Jarcu je neophodno pokazati snagu, a to je snaga ljubavi, jer samo kao takva ona može preživeti surovost zime i hladnoće, jer je rođena u znaku Jarca – znaku zimskog godišnjeg doba.

Ljubav ovde traži, a da bi mogla postići maksimum emocija, jasnu i konkretnu zamisao, kroz sve ono što ona zapravo jeste, koliko je stvarna i realna, šta ljubav može da uraditi, a šta ne može i šta može postići, kao odraz stvarnosti i realnosti. Zbog svega toga, budite uvereni da je najvažnija stabilnost forme, tako da ovde i “emocija dobija svoj konkretan oblik”, pa sada  ljubav možemo shvatiti kao jedan vrhunac procesa u kojem sve dobija svoj stvaran oblik. Ovo je suprotnost od onoga “da je ljubav nestvarna i neuhvatljiva”, jer ovde ljubav postoji.

“Pokušavam da pevam, ali uzalud.
Na usnama tvojim kradom drhti osmeh;
zapitaj ga zašto nije uspela pesma moja
Neka ti usne pod zakltevom kažu
kako mi se glas izgubio u ćutanju
kao pijana pčela u lotosovom cvetu.” (R. Tagore)

Venera u Jarcu je u ženskom, kardinalnom i zemljanom znaku i zbog toga ona prvenstveno reaguje (reakcije su snažne) na pitanja koja su prvenstveno povezana sa sigurnošću (zemlja). Znamo već da Venera simbolizuje ljubav, zadovoljstvo i uživanje, dakle ona je onaj nagon za ljubavlju ili nagon da izrazimo osećanja. Ona predstvalja nagon za užicima, kao i potrebe koje imamo, a tu su potrebe za bliskošću, skladom i udobnošću, potrebe da kroz ljubav dajemo i primamo ili da obasipamo druge ljubavlju…

Ljubav sa Venerom u Jarcu ima stalni cilj, a on se zove „sigurnost“ i to je formula uspeha ljubavi, dok se osećanja izražavaju vrlo oprezno, ozbiljno i nekako po dužnosti, a potreba za zadovoljstvom i ljubavlju može biti sprečena, jer su stavovi bojažljivi i sumnjičavi. Međutim, maksimum ljubavi ovde se izražava, samo kada je ljubav nepristrasna, realna i sa stvarnim pristupima. Jer, ono za čime tragamo je samo sigurnost u osećanja druge osobe, a u suprotnom nikada nećemo moći dublje i iskrenije otkriti sopstvena osećanja, koja su u ovom ambijnetu zaleđena, čekajući baš takvu ljubav da ih odledi. Istovremeno sve ljubavne potrebe, koje imamo,  obojene su istrajnošću i ambicijom, prepletene suzdržanim i rezervisanim emocijama, što iskreni da budemo, može šteti i sputavati blisku ili ljubavnu vezu. U ljubav je utkana promišljenost, razum i opreznost, dok se naklonost i poštovanje izražavaju opipljivo, fizički i predano. Venera u Jarcu oseća bliskost i ljubav samo ako je potpuno predana ili spremna na zajednički život, dok zadovoljstvo dolazi  kroz podelu dužnosti i odgovornosti.

„Tugu ne možeš suditi
Ona je uvek kamen o vratu davljenika
zanavek vezan.
Smiraj je samo na dnu
koje se izmeriti ne da.
Čovek plamen
vraća se u kamen.
Mrzim tugu.“ (D. Matić)  

Najprijatnija osećanja možemo aktivirati, samo kada je prisuto poverenje u svet oblika, koji se otkriva praktičnim razumom i telesnim čulima. Budite sigurni da je ova Venera čvrsta, praktična i pouzdana, jer ovde ljubav ima i potragu i potrebu za trajnim emocijama i osećanjima, kao i za vernošću, dok od partnera očekuje strpljenje, opreznost i kontrolu, jer je i sama takva. Ali, budite sigurni da ljubav ovde treba da bude i „čvrsto uporište“, kao polazna osnova za  dobijanje kontrole, što je „uslov bez kojeg se u ljubavi sa Venerom u Jarcu ne može“. Ograničenja? Naravno da postoje, a najveća potencijalna slabost ovakve ljubavi i ovakih emocija je u ograničenoj mašti, snovima i fantaziji, kao i u stavovima, koji ponekad mogu voditi u predrasude.

Zbog žudnje za sigurnošću, stabilnošću i trajnošću, ali i povremene inertnosti, često, pa i nikada se ne troši energija brzopleto i strasno u ljubavnim igrama, ali su fizička iskustva i čulnost veoma važni da bi se postiglo zadovoljstvo. Zadovoljstvo se pronalazi u konkretnim prijatnostima i sve što je stvarno i opipljivo, ovde postaje dragoceno za ljubav i bliske odnose. Da bi ljubav postigla svoj cilj, obično se traži oslonac u istrajnosti, pouzdanosti, čestitosti, disciplini, ali se često zbog toga odaje utisak hladnoće i bezosećajnosti, ali znajte da se mnogo toga dešava iza ovakve spoljašnosti. Ljubav se trudi da sačuva svoj oblik, a u bliskim odnosima se ne popušta pred teškoćama i problemima, koji se izdržavaju strpljivo i istrajno.

„Kad će sneg iz moje glave da prestane,
Već mi mesto srca kuca komad celca,
Prazan sam i beo kao dno krečane,
Najzad, crni svete, evo tvoga belca!“ (S. Raičković)

Ljubav je ispunjena sumnjičavim i bojažljivim osećanjima, dok istovrmeno nestaju svi snovi o njoj, a ako se i sanja sa Venerom u Jarcu, onda to mora biti vrlo realno sanjanje ili snovi, kojima nije teško da se materijalizuju. Snovi koji nemaju problem ili prepreku da preko noći postanu java i stvarnost. Ljubav je ovde sklona „jadikovanju“, jer je Jarac znak koji lako izrazava pesimizam, tako da se kroz bliske odnose i ljubav može provlačiti osećanje sete i tuge, a povremeno je veza ispunjena i depresijom ili onim naletima sive potištenosti. Ljubav je sada razumna i kada se ona dogodi, onda se teško podnosi saznanje da se moze biti napušten i ostavljen. Romantika i strast se ostavljaju za neka druga vremena, pa hladna i odmerena Venera u Jarcu, ozbiljno pristupa  ljubavnim i emotivnim okonostima, jer se ljubav ipak smatra ozbiljnom komponentom jednog  života. Ljubav je u stanju danima nositi svoju sumnju da bi se sačuvao mir u bliskom odnosu, ali onog momenta kada dođe do „eksplozije“ to predstvalja najčešće i kraj.

Put do ljubavi sa Venerom u Jarcu ne dolazi lako, jer je kamenit i strm i ima dosta prepreka, koje je potrebno preći, a za čega je potrebno iskustvo, vreme i zrelost, ali kada se „uhvati“, onda se ljubav lako ne gubi, dok se istovremeno sve posmatra na jedan objektivan način. Pa,  kada se i razbuktaju emocije i ljubav, onda se i dalje ostaje „gospodar svojih čula“, tako da je ličnost ustvari često i nesvesna da se zapravo zaljubila i da se dogodila ljubav. Tada veza može trajati i ceo život, tako da ni najveće teškoće neće uzdrmati ovakvu ljubav, gde se i dalje u bliskim odnosima ostaje nepokolebljiv u želji za trajnošću i vernošću. Možda na prvi pogled, ovde sve izgleda, kao da Venera nije rođena za ljubav, kao da od nje zazire ili se plaši i boji, zauzimajući uvek neki odbrambeni stav, ali ona se postepeno prepušta emocijama i osećanjima i dozvoljava da je ljubavni zanos ponese zadržavajući prisebnost. Venera u Jarcu ne razume kako se odjednom može zavoleti, ona ne razume kako se odjednom mogu razbuktati strasti, ona ne razume kako je moguć ljubavni zanos koji odvaja od realnosti, ali izuzetno razume prevaru, pa ako se iznevere njena osećanja, ona nikada, ali nikada  neće oprostiti.

„Ostale su strasne reči nerečene,
Samo tvoje oči, mirne kao tmina,
One su gledale i slušale mene,
Moj bol na tvom uhu pevaše tišina.“ (J. Dučić)

Ljubav koja je zaopčana, uzdržana, plašljiva i stidljiva, koja teško pokazuje koliki se lavirinit strasti može sakriti, a pred kojim bi čovek ostao u čudu. Ljubav koja je pomalo povučena u sebe, koja nema ideal, jer su osećanja vrlo realna i praktična, ali ljubav koja uvek izgovara – „nikada neću prestati da te čekam, pa čak ni kada ne budeš imao kome da se vratiš.“

Kada god Venera prolazi znakom Jarca, kao i sada, to je vreme kada je potrebno materijalizovati i učiniti stvarnim i realnim, sve one ljubavne snove, koje ste sanjali pre toga. Sve fantazije i maštanja sa kojima ste zagrljeni odlazili na spavanje, sada treba učiniti stvarnim, realnim i opipljivim, jer u suprotnom, može osati gorak i opor trag u vašim srcima. Gorčina, koja se vremenom može pretvoriti u teret ili umor, jer ljubav sada traži da je pretočite u konkretan oblik i trajnu formu, u nešto što ne leti, što se ne razvodnjava, što se ne idealizuje, već treba da postane stvarnost. Ako ste do sada bežali od nekih problema, koji su bili prisutni u vašoj vezi, kada je Venera u Jarcu, onda  je vreme da razgovarate o ljubavnim problemima i da ih rešavate, jer u suprotnom, prošlost se vraća poput tereta, koji ste za trenutak negde ostavili i zaboravili, samo zbog toga što ste bili zaneseni i zaslepljeni. Preduzimite konkretne korake u odnosu na vašeg partnera, korake koji će konkretnim akcijama, pokrenuti i rešenje konačnog statusa vaše veze.

Dakle, šta je sa ljubavlju? Kakva je vaša veza? Da li ste možda idealizovali partnera? Da li ste bili samo opčinjeni ili zaneseni? Kako vaš partner posmatra vaš odnos? Da li je to samo laž? Iluzija? Da li ste zaista zaljubljeni ili je to samo privid? Koliko je vaša ljubav iskrena? – sve su to pitanja, gde treba tražiti odgovor za vreme prolaska Venere kroz znak Jarca, jer se ljubav sada pretače u stvarnost i realnost, koja može  ponuditi dve opcije: surovost ili stabilnost. Možda ćete poželeti da se povučete i da budete tiši, jer  iskreno, Venera u Jarcu ne pokazuje želju za društvom, odnosno za druženjem ili društvenost, a  zbog Saturna koji je u Vagi, gde ljubav, sklad i harmonija poznaju samo osećanje poštovanja, zrelosti, ozbiljnosti i odgovornosti, što predstavlja rešenje da bi veza opstala i postala stabilna. Saturn u Vagi pokušava da balansira uspostavljajući ravotežu i koristeći finoću i društvenost, dok istovremeno pokušava shvatiti, zašto je jedan njegov deo, koji je predstavljen Venerom, tako previše praktičan i razuman, ćutljiv i neraspolozen u izražavanju bliskih osećanja i emocija. Ovo će posebno biti izraženo sredinom februara, kada Venera i Saturn budu u kvadratu, a onda očekujte  patnju, teškoće, blokade, samoću, teret i probleme kada je ljubav u pitanju.

Venera u Jarcu

Trenutno je Venera u konjunkciji sa Plutonom, pa ako ste se nedavno zaljubili, ako je iko uspeo da aktivira i pokrene vaša osećanja, tako što vas je naterao da se probudite i ustanete, veliki su izgledi  da ljubav postane fatalna, opsesivna, čak ekstremna, a s obzirom na konjunkciju u Jarcu, to su verovatno osećanja, koja se bude iz prošlosti. Drugim rečima – ako želite da osetite ljubav, dakle ako želite da se ispunite onim što ona jeste, onda ćete morati pravo na samo dno i u ambis (Pluton), gde ćete možda ugledati i nešto što ne želite, noseći tugu i bol, ali tek u tome možete osetiti ljubav i koliko zapravo volite – „pokaži mi put do pakla, a ja ću ti doneti ljubav.“

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top