Venera u Jarcu

Venera u JarcuAko se neko pita, gde su nestale pamtne muške glave, onda ispred sebe verovatno imate Veneru u znaku Jarca. Može vam se učiniti da je rezervisana, daleka i da se  oko nje nalazi bedem tišine, ali ona sve vreme očekuje da naiđe gospodin pravi, koji će je osvojiti pameću i intelignecijom i na taj način omekšate njeno srce. Ako nemate ništa pametno da joj kažete, onda je bolje da ćutite i podelite sa njom tišinu, jer ona joj dođe kao sestra.

Posmatrajući ozbiljno život i svesna njegove težine još kao devojka, čvrsto je  odlučila da pronađe muškarca, koji će biti čovek na kojeg može da bude ponosna i koji će biti dobar muž i otac njene dece.

Mislite da ona ne voli bajke? Pa, zavisi koje, jer sigurno je nepomično i zainteresovano gledala film „Lepotica i zver“ i sve vreme pokušavala da pronađe lepotu i oseti blisku emociju u Zveri još pre nego što se pretvorio u lepog kraljevića.

Bez obzira što je njen put posut trnjem i opasan bodljikavom žicom i bez obzira na mogućnost ranjavanja dok se bude kretala po takvom putu, ako je ovaj put vodi ka ljubavi ona rado prihvata svaki bol koji bude osetila. Još ako nakon takvog puta može da uživa u položaju i statusu svog muškarca i ako je on sposoban da joj obezbedi sigurnost, pa i materijalnu, svaka zadobijena rana brzo zaceljuje.

Njeno srce je najranjivije, pa i najmakše onda kada razmišlja o tragičnim i bolnim ljubavima iz života, filmova ili književnih dela: Skarlet O’ Hara i Ret Batler, Odisej i Penelopa, Sir Lanselot i Lejdi Ginevra, Sergej Jesenjin i Isidora Dankan…Jedan pisac je napisao da velike ljubavi nose sa sobom i velike boli i nemaju i svi sreću da je pronađu i zadrže za sebe. Možda bi ovo najbliže bilo Veneri u Jarcu.

Venera u Jarcu ima svoje tajno mesto i skrovište gde čuva svoje pesme, ne samo zbog toga zato što se plaši da ih neko ne otkrije i sazna koliko se osećanja krije ispod njenog tvrdog oklopa. To je i zbog toga, jer ih je sakrila i od sebe same, zato što se plaši da ih čita, a ona je jednog dana obećala da će biti čvrsta i jaka. Slično je i sa muzikom, jer često možete čuti da sluša onu „tvrđu“ muziku, ali negde u kompjuteru ima sakriven folder sa muzikom od koje ima strah da je sluša, jer ona topi njen oklop i pogađa je tačno u srce: „Ne, ja to ne mogu da slušam.“

Venera u Jarcu

Njoj je teško da se opusti u romantičnim situacijama i onda stegne i zgrči svoje srce kada joj spomenete reč „romantika“, jer ona nosi u svom srcu sve tragične ljubavi iz prošlosti i ima strah da i sama ne doživi sličnu tragediju. Međutim, ispod njenog tvrdog i hladnog oklopa su skrivene želje za fizičkim dodirima, a stast je toliko kontrolisana da možete pomisliti: „Nikada u životu nisam sreo hladniju osobu.“

Potrebno je da budete strpljivi sa Venerom u Jarcu, jer ona neće dozvoliti da zbog ljubavi zaboravi ili zanemari bolesne roditelje ili da zbog vašeg para očiju u kojima je pronašla dubinu zanemari svoje obaveze. Sigurno ćete je zbog toga pitati: „Pa, da li ti možeš bar nekad da se opustiš?“

Venera u Jarcu ne veruje u besciljne oblake koji lutaju nebom, zvezdu padalicu koja će joj ispuniti želju ili u Aladinovu čarobnu lampu. Ona želi da zna kuda je vodi put kojim želite da je povedete i da li je taj put dovoljno bezbedan i siguran za nju. Gledajte da na tom putu nema znakova koji upozoravaju na odron na putu, klizav put, slepu ulicu, crnu tačku i druge znakove upozorenja. Brod kojim ona plovi i sa kojim želite da je povedete u zajednički život, treba da plovi sigurnim vodama. Gledajte da je krov čvrst ispod kojeg želite da je dovedete, da su temelji bezbedni i sigurni, da ste zaposleni i da ste rešili sve eventualne dugove ako ste ih imali.

Danima može da se prepušta mračnim mislima, posebno ako joj niste pokazali poštovanje, ako ste je povredili ili niste ispoštovali njene roditelje, jer je u njoj duboko ukorenjen pesimizam i mrak. Možda se baš u tom trenutku setila neke tužne i bolne situacije iz detinjstva, koju ceo život krije i potiskuje i koja je preplavljuje poput mraka u situacijama kada je povređena i usamljena. Ove mračne misli je obuzimaju i u trenucima kada oseća strah od budućnosti, teret i zabrinutost zbog sadašnjost ili krivica i stid zbog prošlosti.

U njoj ćete prepoznati jednu usamljenu dušu, koja pamti vekove i vekove i u kojoj se skupila sva patnja i tuga ovog sveta, koja se od početka odvijala na ovoj pozornici života. Ako vam i odrecituje neku pesmu u njoj će biti bola, demona i sila tame i mraka, koje se nadmeću sa ljubavlju: „a, onda su se nadvili tamni oblaci nad poljem cveća i svaki cvet je uplašeno pognuo svoju glavu savijen pod teretom neba…“

Dozvolićete mi da završim ovaj tekst o Veneri u Jarcu sa sledećim rečima:

„U džepu zgužvan papir na kojem je ispisano ćutanje, a u srcu čežnja ukrašena nitima paučine.

Uvela ruža na stolu i obećanja koja su nestala u vremenu. Čekaće proleće i jesen i nekoliko zima, jer je čekanje mera za količinu privreženosti i ljubavi. Čežnja se ne meri sekundama, danima i mesecima, već životima. Ona je duboki trag u vremenu.

Razgolićen kamen, stene i red ruža pored strme staze, na kojoj je ljubav pritisnuta vremenom. Ona umorna stoji pod teretom Saturna, svesna svih sledećih ponedeljaka i utoraka. Strah kuca na zidove srca i noć u kojoj se patnja ljubavi osmehnula“

 

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top