Venera kvadrat Saturn – emocionali rast je negde prekinut

Venera kvadrat Saturn – emocionali rast je negde prekinutGete je rekao „Ljubav je slatko ropstvo, brak je ropstvo bez slasti“ što se može pripisati aspektu Venere i Saturna, posebno ako govorimo o kvadratima i nekim konjunkcijama između ove dve planete. Aspekt treba razlikovati u zavisnosti da li na nalazi u horoskopu muškarca ili žene.

Venera je ženska planeta i predstavlja ženstvenost. Poznato je da Saturn predstavlja strah i kada se ove dve planete nađu u kvadratu, kao i u nekim konjunkcijama, žena se u sebi plaši sopstvenog pola. Ona možda ima i strah da pogleda svoje nago telo ili onda kada ga posmatra ima strah da to čini sa radošću i zadovoljstvom. Zbog toga je ovo aspekt negiranje lepote, jer ako Sunce u aspektu sa Venerom slavi lepotu ili ako Jupiter u aspektu sa Venerom veruje u lepotu, onda Saturn negira i odbacuje lepotu.

Često mi dolaze klijenti sa ovim aspektom. Valjda, zbog mog Merkura u Jarcu, pa mi onda teške teme i ne dođu kao teške teme i mogu da se nosim sa njima. Ujedno i oni su za mene mentalna stimulacija, jer će Merkur u Jarcu uvek reći: „Daj mi ono teže.“

Uglavnom su to veze i partnerstva, koja vremenom postaju teški izazovi i često se npr. dešava da je partner u velikom problemu, bolestan, alkoholičar, narkoman, grub ili surov i onda vlasnik ovog aspekta kroz ovakav odnos preuzima neku ulogu žrtve. Jednom mi je jedna osoba sa ovim aspektom rekla: „Toliko mi je naneo bola, a ja ga i dalje volim.“ O, da, to je identifikacija ljubavi i bola ili ljubavi i patnje: „Ljubav i nije ljubav, ako ne boli.“

Prema tome sa ovim aspektom, prvo što je potrebno uraditi jeste zavoleti sebe! Ali, „Vidi on me prezire i unesrećuje, a ja nemam snage da ga napustim“ i onda vam navodi sto razloga zašto i dalje ostaje u tako mučnoj vezi.

Da li se okrenuti i izaći iz ovako teškog odnosa, koji prepliće živo ljubav i patnju? Izalazak ili prekid ovakve veze nije garancija da problem može biti rešen, jer se često i dalje privlače slični obraci kroz ljubavni život. Privlače se partneri koji imaju problem ili partneri koji svojim ponašanjem nanose bol. Negde postoji nesvesna identifikacija ljubavi i bola. S obzirom da se osoba sa ovim aspektom plaši sopstvenog pola, tako i spolja privlači odbacivanje i strah.

Tamo gde je Saturn nema mesta za iluzije, uživanje i opuštanje i voleti na način kako to zahteva Saturn glasi: „Ljubav se ne zasniva na zadovoljavanju ličnih potreba da bi se uživalo“

Venera u kontaktima sa Saturnom može se manifestovati i tako što Venera svoje ljubavne snove prodaje da bi dobila sigurnost, bezbednost, status i položaj, krov nad glavom, novac itd.

Venera kvadrat Saturn – emocionali rast je negde prekinut

Osoba koja ima ovaj aspekt trebalo bi da se zapita: „Zašto se uvek oseća neprijatno kada naiđe na reči: ljubav, bliskost, romansa ili sentimentalnost?“ Očigledno da nije navikla na sve ovo, jer je ljubav ovde najčešće vezana za žrtvovanje, pa čak i osećanje krivice. Nas bi trebalo više da interesuje uzrok, a ne posledica, a uzrok se često nalazi još u detinjstvu i primarnoj porodici iz koje osoba potiče, jer još tamo postoji odbacivanje, povlačenje, udaljenost ili određena količina emocionalnog bola. Nije bilo toplih zagrljaja i bliskosti i ljubav i toplina se nisu ispoljavali i davali otvoreno. U nekim slučajevima je mogla postojati kompenzacija, jer „Daću ti svu udobnost u materijalnom koja ti je potrebna“ čime se pokušava nadoknaditi bliskost i toplina. Savet je da se osoba sa ovim aspektom što pre se osamostaliti i odvoji od roditelja.

Saturn uvek ograničava Veneru i umanjuje sposobnost za izražavanjem osećanja, kao i za primanje ljubavi, zbog toga što je negde izostala prava ljubav u detinjstvu. Osoba se zato kasnije teško otvara u ljubavnom životu i partnerskim odnosima, jer se vremenom saživela sa svojim odbrambenim mehanizmima, koji su izgrađeni još u detinjstvu i porodičnom okruženju. Saturn u ovom aspektu „načinje“ Veneru, tako što zagorčava lepotu, sreću, radost i ljubav i osoba u partnerskim odnosima može biti kritična, naporna, teška, gruba, jer ima u glavi: „Ljubav je za mene nedostižna“.

Odbacivanje i usamljenost su takođe specifični za kontakte Venere i Saturna, mada se može ipak reći da je u ovom aspektu lek za Veneru – samoća i povlačenje, a onda strpljivo čekanje. Osoba koja ima ovaj aspekt ima i moto: „Odbrana je nužna bez obzira na cenu“, ali samo zbog toga što je u izvoru strah bez obzira koliko osoba snažno želi da se izrazi kroz emocije. Zahlađenje i strahovi se uvlače i u spavaću sobu.

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top