Ličnost = prva, peta i deveta kuća

 

Ličnost = prva, peta i deveta kuća

Najčešće se uzima prva kuća u razmatranje ako govorimo o ličnosti natusa što je ispravno, ali nije potpuno. Kada kažem prva kuća, onda ne mislim samo na znak i planetu (planete) u prvoj kući, već i na aspekte prema vrhu prve kuće, kao i na vladara prve kuće i njegove aspekte.

Prema tome, ako želite da znate o kome govorite, nije dovovoljno uzeti samo prvu kuću u horoskopu, već i petu i devetu kuću. To je inače veliki vatreni trigon u prirodnom horoskopu. Prva kuća predstavlja emotivnu, mentalnu i fizičku konstituciju ličnosti; peta kuća predstavlja ono sa čime se natus identifikuje što najčešće prelazi u njegovu ambiciju ili način na koji želi da skrene pažnju na sebe; deveta kuća predstavlja ideale ka kojima natus teži, način na koji želi da iskoristi prilike u životu kako bi išao napred i napredovao, kao i sve ono za čega se „drži“ da bi imao nadu, veru i optimizam što je potrebno za život.

Ako ne uzmete u razmatranje petu i devetu kuću (zajedno sa prvom) nećete moći dobiti kompletnu sliku prve kuće, odnosno ličnosti.

Ovo je horoskop bivše poznate teniserke Martine Navratilove.

Ličnost = prva, peta i deveta kuća

Na Ascendentu je takmičarski i borbeni znak Ovan, ali ako obratimo pažnju na Marsa koji vlada prvom kućom vidimo da je ova planeta u dvanaestoj kući u Ribama. Neko bi rekao vrlo „neobična pozicija“ vladara Ascendenta za nekog ko je bio uspešan, slavan i pobednik na mnogim turnirima. Poznato je da dvanaesta kuća vodi u izolaciju i kada se vladar prve kuće nađe u dvanaestoj kući onda se ne može govoriti o snazi ličnosti, ali pod uslovom da neki drugi elementi u horoskopu ne ukazuju na suprotno. Ovde čak ni dispozitor vladara Ascendenta (Jupiter) nije ništa bolji, jer se nalazi u šestoj kući u znaku Device. Ali, prvo moramo uzeti u obzir Mesec u Ovnu koji je skoro pa tačno na Ascendentu. Ovaj Mesec pamti (Mesec = memorija) da uvek mora da pobeđuje i da se bori. Kada je planeta u prvoj kući ona kao da je ugrađena u ličnost i ovaj Mesec dolazi iz njene pete kuće što znači da ima talenat (ugrađeno u ličnost) za takmičenje, liderstvo, borbu i sport. Uvek će planeta u prvoj kući imati veću snagu delovanja od planete, kao što je ovde npr. Mars kao vladar Ascendenta koji je u dvanaestoj kući.

Sad treba uzeti u obzir zajedno sa prvom kućom i petu i devetu kuću, jer ćemo tek onda kompletirati prvu kuću. Na vrhu pete kuće je Rak, ali je Mesec kao vladar ove kuće u prvoj kući u Ovnu što sam već naperd spomenula. Možete primetiti da je dispozitor ovog Meseca upravo Mars u dvanaestoj kući, koji je u opoziciji sa Venerom u šestoj kući u Devici. Radi se o dve ženske planete (Mesec i Venera) tako da se ona nije osećala dobro kao žena, kao i o Marsu koji predstavlja seksualnost. Rak na vrhu pete kuće govori i da je ona privukla pažnju na sebe otkrivajući svoju intimnost i privatnost (Rak) i sa Mesecom u Ovnu na Ascendentu bila je prva slavna osoba, koje je javno priznala da je lezbejka.

Njena deveta kuća je u znaku Strelca. Očekujete li osobu koja će da tapka u mestu ili da trpi ograničenja? Ona je pobegla iz tadašnje Čehoslovačke i postala američki državljanin. Strelac uvek ide napred i ne trpi nikakva ograničenja. Jupiter je u šestoj kući u kojunkciji sa Venerom u Devici. Ovde se dva puta ponavlja simbolika Device, a to je kroz znak i kroz kuću (šesta kuća je analogna Devici) i ova konjunkcija govori o njenoj tačnosti, analitičnosti i preciznosti što je i te kako potrebno za sport kao što je tenis.

Ovo je drugi primer horoskopa. Lučiano Pavaroti – slavan operski pevač.

Ličnost = prva, peta i deveta kuća

Na vrhu prve kuće je Lav i ovo je znak koji ne kreće prema cilju ako nije siguran da će ostvariti nešto veliko, jer Lav voli slavu, uspeh i moć. Međutim, ako obratite pažnju na Sunce koje je vladar prve kuće, možete primetiti da njegov položaj i nije snažan, jer je u trećoj kući i još u znaku svog pada (Vaga). Kako je neko sa ovakvim položajem mogao da postigne veliku slavu? Prvo, obratiti pažnju na aspekte prema vrhu prve kuće i primetićete da najbliži aspekt šalje Mars iz Strelca, koji se nalazi blizu vrha pete kuće. Mars je kao motor i radilica, a ova planeta daje snagu i ambiciju, posebno zbog toga što se Mars nalazi u vatrenom znaku. Vatra daje energiju i vodi ka realizaciji. Ovde se automatski menja ona početna slika, gde smo imali slabo Sunce u trećoj kući i u znaku svog pada.

Mars je u konjunkciji sa vrhom pete kuće i u znaku koji se nalazi na vrhu ove kuće tako da se njegov uticaj prebacuje u petu kuću bez obzira što se fizički nalazi u četvrtoj kući. Mars je u petoj kući ambiciozan, željan slave i uspeha i što je još interesantno i moćno jeste da ovaj Mars ima trigon sa Mesecom u Ovnu u devetoj kući. Mesec u Ovnu je takođe ambiciozan, teži dominaciji, uspehu i lidrestvu, a Pavaroti je bio lider kao operski pevač. Vidite koliko peta i deveta kuća daju kompletniju sliku prve kuće ili ličnosti i koliko mogu da izmene „nešto“ početno kada se kreće od vladara Ascendenta. Naravno ove tri kuće je potrebno uklopiti i u ostatak horoskopa, ali ideja teksta je bila „ličnost i prva, peta i deveta kuća“.

 

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top