Šta je natalna karta (horoskop) i koja je svrha astrologije?Reč „horoskop“ danas se može čuti na mnogim mestima, od privatnih kružoka do časopisa, portala i televizije, pa i u onim praznim stavovima i pričama.

To nije proročanstvo, kao ni neki veliki kompjuterski tekst koji opisuje vaše osobine, karakteristike i kvalitete.

Može li se svim ljudima rođenim u određenom periodu dogoditi nešto isto ili slično? Ako je vaš odgovor „da“, pokušajte ponovo da razmislite. Ovaj put uzmite u obzir starost i pol, vaspitanje, religiju, genetiku i nacionalne specifičnosti, državu i okruženje u kojoj je osoba rođena, profesiju, socijalno i bračno stanje.

Da li ste ikada primetili da postoji neka sličnost sa nekim drugim zodijačkim znakom, ali u kojem niste rođeni? Da li ste ikada primetili da ne izgledate uvek kao vaš znak u kojem se nalazi Sunce ili u kojem ste rođeni? Ovo je normalno.

Horoskop ili natalna karta, predstavlja trenutnu „sliku“ Kosmosa u vreme vašeg rođenja i za mesto rođenja. U ovakvoj „slici“ ne nalazi se samo Sunce u određenom zodijačkom znaku koji predstavlja i znak vašeg rođenja. Ovde se nalazi desetak objekata Sunčevog sistema, koji se uopšte ne moraju nalaziti u znaku u kojem ste rođeni ili u znaku u kojem se nalazi vaše Sunce.

Svi ovi objekti se nalaze u međusobnim odnosima, koji menjaju sliku prilikom tumačenja ili „dekodiranja“.

Pri izradi horoskopa ili natalne karte uzima se u obzir ne samo mesec i dan već i geografske koordinate mesta rođenja i vreme rođenja. Zato, osoba koja je rođena u isto vreme, ali na drugom mestu, biće drugačija. Čak su i životi blzanaca različiti bez obzira na slične natalne karte, ali ova tema traži poseban tekst.

Kao rezultat dolazimo do toga da je svaki čovek jedinstven. Astrologija kreće od ideje čoveka kao potpuno jedinstvenog atoma univerzuma.

Natalna karta ili lični horoskop predstavlja teritoriju koju trebamo da prođemo kroz život. Suština astrologije u tumačenju horoskopa predstavlja kombinaciju značenja četiri osnovna elementa astrologije (planete, znakovi, aspekti i kuće).

Šta je natalna karta (horoskop) i koja je svrha astrologije?

Planete su kao glumci u pozorištu života. Svaka ima svoje mesto, funkciju i ulogu. Neke imaju ulogu vođe, sudije, ratnika, majke, oca, partnera, itd. Pitanje je kako planete shvataju svoje uloge na sceni života.

Zodijački znakovi predstavljaju energiju. Drugim rečima, ovo je način na koji se planete manifestuju. Možemo reći da su zodijački znakovi „odela“ ili „odeća“ naših „glumaca“(planeta).  Ponekad „odela“ odgovaraju ulozi „glumaca“, a ponekad sprečavaju „glumca“ da odigra svoju ulogu i onda počinje da se ponaša neadekvatno na sceni života.

Na primer, odeća za borca ili ratnika neće biti adekvatna ako je to svečano odelo. Ponekad će vas odeća sprečiti da se manifestujete i pokažete u punoj snazi. Ili, obrnuto.

Aspekti predstavljaju interakciju. To su odnosi, dijalozi ili komunikacija između naših „glumaca“ i njihovi međusobni odnosi. Na primer, kako sarađuje vaša duša i razum? Kako sarađujete sa partnerom? Ko su vaši prijatelji i neprijatelji? Ko zavisi od koga?

Kuće predstavljaju mesta, sfere ili oblasti realizacije događaja i svojstava. Slično kao scena ili scenografija. Možete na sceni igrati romantičnu ljubavnu predstavu, ali možete na sceni i učesvovati u nekoj borbi.

Tumačenje horoskopa ili natalne karte predstavlja prikupljanje i tumačenje više detaljnih informacija. Na primer, pronaći planetu (planete) koja je odgovorna za neko pitanje, a onda pogledati kako se „oseća“ u zodijačkom znaku u kojem se nalazi, kao i kakav je njen odnos sa drugim planetama. Zatim je potrebno pogledati gde se to dešava što se odnosi na kuće.

Šta je natalna karta (horoskop) i koja je svrha astrologije?

Šta je svrha i cilj astrologije?

Svrha astrologije nije da prebacuje odgovornost na planete. Uspostavljamo uslove u skladu sa optimalnim pokazateljima sadržanim u natalnoj karti ili karti rođenja i uz pomoć znanja i svesno primenjenih napora, poboljšavamo prirodu i kvalitet života. Zbog toga, možemo reći da je astrologija razvojna tehnika ili alat.

Ona odgovara na pitanja kakvi su naši kvaliteti i potencijali, kao i koja vrsta snage i veštine je potrebna da prođemo kroz svaku određenu fazu našeg potpunog postojanja i individulanosti. Nije važno da li je neki događaj „dobar“ ili „loš“ već da li smo spremni da ga upoznamo sa rezultatom u smislu našeg rasta.

Astrologija je disciplina razmišljanja i način razvijanja novog kvaliteta svesti. Zadatak astrologije je da pomogne čoveku kako bi lakše komunicirao sa životom i kako bi svesnije i otvorenije gledao u sve promene i mogućnosti ostvarivanja njihovih značenja.

Astrologija kao tumač Prirode pokazuje da svetom upravlja dobro dizajnirani plan. Da je sve u neverovatnom rasporedu i ispravno sprovedeno u vremenu. Ništa se ne dašava slučajno. Ono što mi možemo to je stalno poboljšavanje našeg razmišljanja, navika i akcija.

Sličnost između astrologije i psihologije je da obe veštine polaze od ideje da svako od nas posmatra svet na svoj jedinstven način. Astrologija je sposobna da pokaže najskrivenije emocije i psihološke obrasce.

Pravi cilj astrologije je da pokaže put razvoja, da pomogne čoveku da razume univerzalne procese. Natalna karta može pomoći da se preciznije identifikuje problem i njegov obim. Analiziranjem horoskopa možete dobiti važne informacije o osobinama razvoja i kretanju. Astrologija je ključ u savetovanju što olakšava traženje odgovora.

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top