Saturnovi aspektiSaturnovi aspekti pokazuju kako se nosimo sa ograničenjima, jer svako od nas drugačije podnosi i nosi teret ograničenja, koji nije zaobišao nikoga od nas. Forma aspekta će više govoriti o tome, da li prihvatamo ograičenja ili se osećamo previše sputani i ograničeni da bi se mogli slobodno izražavati. Sve zavisi sa kojom planetom Saturn formira aspekt, pa ako je sa Suncem verovatno se osećate sputani na putu ostvarivanja svojih ambicija ili ne možete lako da izrazite svoju kreativnu energiju. Kada kažem „kreativna energija“, onda mislim na nešto što svi imamo i sa čime smo svi rođeni. Slično kao kada vam neko postavi pitanje, „Kako bi i na koji način kreirao svoj život?“. Ako je Saturn u aspektu sa Venerom, onda postoji neka frustracija ili ograničenje na polju emotivnih i bliskih odnosa, jer negirate ljubav, emocije, uživanje, zadovoljstvo, itd. Dešava se često da oni koji imaju izazovan aspekt između Saturna i Marsa, osećaju ograničenje onda kada trebaju da deluju. Imate nameru da započnete neki posao ili uradite nešto, ali već na početku osećate sputanost ili ograničenje. Kao kada vam neko stavlja tegove ili lance na noge, baš onda kada je potrebno da se aktivirate i pokrenete. Naravno, da sve ovo može biti vrlo frustrirajuće i negde još u detinjstvu , neko je ograničavao slobodu delovanja ili želju za samostalnošću.

Možda ste bili u onim situacijama, kada ste hteli i želeli da uradite bilo šta, ali samostalno i nezavisno od drugih i da se dokažete, što je prirodni nagon u detinjstvu i mladosti, ali Saturn je bio tu da bi upozorio, „Ne, ti to ne možeš sam, jer nisi sposoban“. I, malo dete se „koprca“ iz ruku roditelja i želi da se osamostali, tako što će se u jednom trenutku pustiti da bi samostalno hodalo. To je Mars i njegova želja za samostalnošću ili „hoću sve sam da uradim“. Međutim, Mars ne prihvata nikakva pravila, a Saturn nameće pravila i onda kada su u nepovoljnom aspektu dolazi do onog „ne možeš da radiš kako ti hoćeš“. Prema tome, planeta sa kojom Saturn formira aspekt, ukazuje na ograničenja ili „mesto“ gde ste sputani, uplašeni ili blokirani. Ako se oseća velika sputanost, onda je potrebno prihvatiti disciplinu, koju traži Saturn, jer uporno odbacivanje discipline, vodi samo u još veće frustrirajuće okolnosti. Ovo je posebno važno, ako je Saturn vladar vašeg Ascendenta, Sunčevog ili Mesečevog znaka.

Saturn je „zemaljski plan“ i kao takav nas primorava da mu se prilagodimo, a njegovi aspekti nam ukazuju, kako se prilagođavamo praktičnim zahtevima u svakodnevnom životu. Kada je Saturn u aspektu sa Merkurom onda se od traži praktičnost u razmišljanju i kontaktima koje uspostvaljamo kroz život, a sve to ukupno zahetva jedan razuman, hladan, ozbiljan i disciplinovan pristup životu. Kako će se neko prilagođavati takvim zahtevim ili da li će to za njega biti lako ili teško, sa teškoćama ili bez teškoća  – to pokazuje forma aspekta između ove dve planete. Jako je važno kako se hvatamo u koštac sa izazovima koje predstavlja Saturn, jer ova planeta često nameće strah, pa dok god se ne oslobodimo tog straha i njegov uticaj je frustrirajući. Osloboditi se strahova i prihvatiti izazove Saturna, a to znači sagledati život na najobjektivniji način, bez maštanja, sanjarenja i idealizovanja jeste i put kojim treba ići u skladu sa njegovim zahtevima.

Bez obzira da li govorimo o pozitivnim ili negativnim aspektima Saturna i jedni i drugi zahtevaju opreznost i disciplinovanje. Imala sam priliku da vidim kod nekoliko njih sa aspektom Saturna i Merkura, na primer, kada se spremaju na put, oni retko kada spavaju, jer su opterećeni sa planom putovanja, maršutom putovanja, kako, šta, gde, jer sve mora biti unapred isplanirano. To je taj oprez, a u nekim slučajevima i strah da ne bi nešto izmaklo kontroli ili „skrenulo“ van plana.

Saturnovi aspekti

Saturn u aspektu sa Venerom ukazuje i na strah od bliskosti, tako da osobe sa ovim aspektom unapred dižu zid oko sebe ili beže od bliskog vezivanja. Ona kao da se drži podalje od ostalih ili ima onaj rezervisan i hladan stav, a takvo ponašanje donosi i osećaj usamljenosti, jer Saturnov stav je „rodio sam se sam, pa ako treba sam ću i umreti“. Međutim, kod ovog aspekta je potrebno suočavanje i prihvatanje nužnosti da je u bliskim i emotivnim odnosima, najvažnije osećanje dužnosti, odgovornosti i predanosti, jer „tada budući supružnici obećavaju da će život provesti zajedno i da će poštovati principe braka, kao i jedno drugo“. Bol i patnja, koji se lako manifestuju u ljubavnim vezama sa Saturn – Venera aspektima je u stvari „alarm“, koji signalizira da je potrebno preispitati polje ljubavnog i emotivnog života.

Mesto gde  je Saturn, pokazuje veliku osetljivost, zato što tu težimo da prevaziđemo ograničenja, pa ako sukobljavanje sa izazovima nije ispravno, onda nosimo onaj osećaj „gorčine“. Forma aspekta je uvek na drugom mestu, jer je mnogo važnije sa kojom planetom je Saturn u aspektu, jer i nepovoljan i povoljan aspekt Merkura i Saturna, ukazuju na težnju da se bude obrazovan i inteligenta, dakle, ne bitno koja je forma aspekta. I, nepovoljna i povoljna forma aspekta između Marsa i Saturna govore o potrebi da se unese disciplina u svaku aktivnost ili kod bilo koje forme aspekta između Sunca i Saturna se zahteva ozbiljan pristup prema životu koji, traži samo konkretne rezultate.

Forma aspekta prvenstveno ukazuje na „lakoću“ ili „težinu“ izražavanja planetarnih energija, pa se kod nepovoljnih aspekata pojavljuju veći izazovi ili prepreke, ali to nikako ne znači da je neko glup ili da neće biti obrazovan (Merkur – Saturn). Pristupati na takav način aspektima je totalno pogrešno, jer na primer, Merkur i Saturn, u nepovoljnoj i povoljnoj formi govore o inteligenciji, ali kod nepovoljnog aspekta se nailazi na „izazove“. To su izazovi tipa „samo da ne ispadnem glup“, „samo da me ne uhvati trema na ispitu“ ili „ne smem dozvoliti sebi da blokiram“. Čak, kod nepvoljnih aspekata, a posebno kvadrata, osoba može da uloži veliki napor, kako bi završila fakultet ili da bi potvrdela svoju inteligenciju na bilo koji drugi način. Isto tako, na primer, kod nepovoljnih aspekata između Marsa i Saturna, osoba može da uloži veliki napor u poslove, koji zahtevaju energičnost i dokazivanje.

Često se postavlja pitanje, da li je Saturn učitelj ili mučitelj i lično mislim da je i jedno i drugo, jer „da bi grane stabla dosegle nebesa, korenje mora da dosegne pakao..“

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top