Saturn u Škorpiji

 

Saturn u Škorpiji

Saturn je na izmaku svoje šetnje kroz znak Vage i sprema se u oktobru da uđe u zodijački znak Škorpiju. Pisala sam već mnogo o Saturnu u Vagi, tako da nema potrebe da se opet vraćamo na ovu temu. Neki ga ne vole, neki ga vole. Neki ga poštuju, neki bi najrađe da ga šutnu, tamo odakle je i došao, a to je u prošlost. Međutim, svaki čovek ima svoju prošlost, jer bez prošlosti je pola čoveka, tako da je i čovek bez Saturna, samo prepolovljeno biće, jer Saturnov moto je: “čovek bez prošlosti je kao tikva bez korena”. Ali, hajde da se vratimo malo u prošlost, jer kad god kažemo Saturn, prošlost izvire iz nas. Nećemo zalaziti duboko u nju, na primer vratimo se u period kada je Saturn bio u Devici. Znamo već, a za one koji ne znaju, da je Saturn planeta dužnosti, odgovornosti i napora, koji često zna da uznemiri našu savest.

Dok je prolazio Devicom, bilo je potrebno prihvatiti svakodnevnu odgovornost koja nam se nameće, bukvalno od onih najsitnijih i praktičnih obaveza, radnih i poslovnih dužnosti, kao i odgovornosti prema našem telu i zdravlju. Ulaskom u Vagu, trebalo je prihvatiti odgovornost prema drugim ljudima, trebalo je naučiti da budemo odgovorni i prihvatimo dužnost kao ulogu u društvenom životu. Jednostavno, ne napadati druge, poštovati čak i svoje neprijatelje, bez obzira što ne razmišljamo kao i oni, i zbog toga je Saturn egzaltiran u Vagi, znaku partnetrstva, ali onih ugovorenih, dakle  bračnih i poslovnih partnerstava. Saturn nije nikako ljubav i nema on ništa sa ljubavlju, romantikom, radošću i davanjem, ali ko kaže da je za brak neophodna ljubav? Ko kaže da je u braku nepohodna romantika? Ko kaže da su ljubav i osećanja, neophodna u poslovnim partnerstvima. Ako, tako razmišljate, onda ste na pogrešnom putu, jer su za ovakava partnerstva, a da bi bila stabilna, prvenstveno potrebni odgovornost, osećanje dužnosti, poštovanje i razumevanje. Saturn uživa u bolu drugih, pa ako “me ne poštuješ, osetićeš boli i patnju”, a on će onda uživati u tome. Sa druge strane egzaltacija Saturna u Vagi ukazuje na potrebu da pokažemo zrelost, iskustvo i osećanje dužnosti u društvu i društvenom životu. Dakle, nema tu ljubavi, nema pesme, posutih latica ruža po tepihu, buketa cveća, šaputanja najlepših stihova na uvo, nežnosti…jer, kažem, to uopšte nije nužno, niti neophodno za stabilnost bračnih partnerskih odnosa, poslovnih partnerstava, kao ni za naše aktivnosti u društvenom životu. Tu se radi samo o poštovanju, diciplini, razumnosti, odgovornosti, zrelosti, iskustvu, naporu i dužnostima, što Saturn sve jeste i ka čemu stremi u znaku Vage. Ako ste u stanju da tačno razumete partnera, i ako verujete da se partner trudi da razume vas, vi imate stabilnu vezu, a onaj ko hoće da razume, je upravo Saturn, gde je u Vagi egzaltiran, dok je Merkur, kao još jedna planeta razumevanja, ovde u triplicitetu. Saturn u svojoj najpovoljnijoj manifestaciji je “čovek koji može mnogo da razume”.

Oni koji su rođeni u godini Saturnam kao na primer 1944, 1951, 1958, 1965, 1972, 1986, 1993, 2000, itd, trebaju se boriti i to naporno i teško za svoju afirmaciju i status, jer kao što sam rekla ovo je planeta dužnosti i odgovornosti. Međutim, idemo na period koji nas očekuje u oktobru, a to je ulazak Saturna u Škorpiju, a izlaskom iz Vage, napušta intelektualni kontakt sa drugim ljudima i ulazi na jedan teren, gde ga očekuju dublji emocionalni doživljaji, a što malo odudara od njegove prirode. Ali, Saturn će ovde biti primoran da kroz patnju i napor, prodre u dublji značaj života na Zemlji. Škorpija je sredina jeseni, to je prava jesen, jer ako želite da razumete Škorpiju, onda pogledajte u jesen, gde je sve uvelo, drveće je ogolelo, a zemlja kao da je doživela smrt ili izgleda kao leš, ali iz kojeg život može ponovo da nasatne i da se začne. Znamo da je potreban seks, dakle još jedna simbolika Škorpije, da bi žena mogla da začne, ako eleminišemo umetnu oplodnju. Ova jesen, koja predstavlja smrt prirode, a što se događa u Škorpiji, predstavlja krizu i lomove, kroz ćega će Saturn prolaziti, što ukazuje na mogućnost bola, patnje i bolesti, kroz ovakve duboke krize. One su nam potrebne za vreme boravka ove planete u Škorpiji, jer bez toga ne možemo preći u sledeću fazu, a to je faza Strelca, što znači da bez dubokih kriza, gde je sa Saturnom moguće osetiti bol i patnju, nema ni dolaska do sopstvenih vizija, ideala, viših stanja svesti, slobode i sopstvene životne filozofije. Put do toga će biti težak, ali to što je težak, ne znači i da neće biti nepremostiv. Jer, Saturn u Škorpiji je kameni ili drveni most, preko nabujale reke, reke koja je uzburkana, mutna, snažna, koja nosi sve pred sobom, pa je pretnja i tom mostu da ga ne odnose ili ne poruši, a preko kojeg je potrebno preći. Naravno, da ovakva slika izaziva strah, što je normalno, a ovde će to onda biti strah za preživljavanjem u najvećim opasnostima, strah za opstankom na tom mostu kojem preti moćna i opasna reka ili strah od pomisli da će nas reka zajedno sa tim mostom odneti.

Saturn u Škorpiji

Preživeti i opstati u najdubljim krizama, preživeti i opstati kada se sve ruši, razara, lomi i propada, preživeti i opstati u najtežim bolestima, koje mogu biti i smrtne po život, kao i preživeti i opstati u okviru finansija, materijalnog i novca su okolnosti, koje nas čekaju za vreme prolaska Saturna kroz Škorpiju. To je novac drugih ljudi, pa su to onda pritisci i stavljanje omče oko vrata ljudima, jer treba vratiti  pozajmljeni dug, to su omče banaka, koje sa Saturnom u Škorpiji svojim kreditima pritiskaju čoveka, ali i poreske obaveze, koje su za čoveka sve teže i teže, a koje ga takođe pritiskaju i guraju u jednu borbu za opstanak, borbu kroz koju će održi koliku toliku sigurnost, jer ne sme se ostati gladan, bez grejanja ili biti smrznut, ne sme se ostati bez lekova, koji su potrebni za lečenje, jer se mora preživeti. Saturn u Škorpiji ulaže ogorman napor da bi imao i postigao  kontrolu u najopsnijim situacijama i okolnostima, a da ga bujica blata i reke, ne bi odnela u vir, pa onda na dno. Međutim, ako je Škorpija banka, pa onda krediti, a Saturn muka i patnja, onda je to i pretnja, ako ste stavili hipoteku na neku nekretninu da ne ostanete bez nje ili potreba za teškom borbom da bi se izborili za nju da vam ostane. Zašto? Pa, Saturn u Škorpiji su i svi oni beskućnici, koji se kriju u rupama, jazbinama, mračnim mestima i tunelima, kanalizacijama, podzemnim mestima i poslednjim naporom snage, pokušavaju da opstanu i prežive. U svakom slučaju, potreban je dodatni rad, jer mora da bude teško i mukotrpno, dodatno vreme ili sati, rad po ceo dan, što bi mogla da bude odbrana od stezanja omče banka i poreza, da bi se opstalo, platila struja, napunio frižider, jer Saturn ima strah od gladi i siromaštva. U krajnjem slučaju, a ako natalni horoskop podržava, onda rizikovati, dakle svesno prihvatiti rizik koji nosi sa sobom opasnosti, pa investirati novac u neke poslove.

Investirati u nekretnine i zgrade, koje se prethodno trebaju potpuno srušiti, pa onda nanovo opet izgraditi, investirati u rizične poslove, dakle u one poslove, gde ne možete biti sigurni unapred kako ćete proći. Zatim, investirati u fabrike za reciklažu i otpad, hemijsku proizvodnju, lekove, instrumente i opremu za operacione sale, investirati u poslove koji su povezani sa kopanjem tunela, podzemnih prolaza, metroe, građevinske radove, premošćavati reke da bi se sigurno prelazilo sa jedne na drugu stranu. Pazite, Saturn u Škorpiji je i isušivanje močvarnog zemljišta, zemljišta koje je divlje i nepristupačno, a ovo me je sada podsetilo na Dunav, pa na priču o podunavskim švabama, koji su u vreme Marije Terezije krenuli iz Ulma niz Dunav prema ovoj našoj ravnici i zaustavili se ovde u Vojvodi. Saturn u Škorpiji i jeste priča o njima, to su “ulmske kutije”, kako su se zvali brodovi i čamci sa kojima su se oni spuštali niz Dunav, boreći se sa ovom opasnom rekom, da bi sigurno i bezbedno stigli do cilja, ali i u strahu da ih Dunav negde ne pobedi. Kada su stigli u Vojvodinu naišli su na močvarno zemljište i mnogo rukavaca, a njihov zadatak je bio da isuše zemlju i taj prostor, što je tražilo ulaganje velikog napora i rada. To je bila prva generacija podunavskih švaba, koja je stradala, jer u tadašnjim močvarnim područjima, uključujući i taj tako naporan rad, oni su uglavnom stradali i umirali, pretvarili se u leševe usled raznih boleština, koje su ih dočekale u močvarama i barama. Međutim, oni su bili heroji u borbi sa ovakvom prirodom, jer su iz ničega, ipak uspeli da stvore jedno tlo, na kojem je bilo života za dugu generaciju. To vam je upravo Saturn u Škorpiji. Negde sam pročitala da je pronađen lek za sidu, pa se pitam da li će Saturn u Škorpiji, onda doneti neku novu bolest, koja se prenosi seksulanim putem? Takođe, danas sam negde pročitala da se pojavila nova droga, koja podstiče kanibalizam, pa se pitam, ako je to tačno, da li je to već uvod u Saturna u Škorpiji? Ili, da li zbog nemaštine i zbog toga što je narod već iscrpljen od štednje i nemanja, a nema više šta ni da štedi, pa nema dobre uslove za život, nema mogućnosti za kvalitetnu ishranu ili lečenje, može da podstakne opet neke teške bolesti, sa onim velikim krizama, pa i opasnostima po život? Da li će se pojaviti neka bolest, zbog zagađenih reka, isticanja kanalizacije u reke, uginulih riba u rekama? Pa, da li je to već i počelo sa pojavom bolesti iz doline Nila, od koje su već neki stradali i preminuli?

Zapitajmo se, da li sa Saturnom u Škorpiji, možemo da imamo, sve više i više bolesnih ljudi, koji u patnji i muci trpe tešku bolest, jer nemaju novac za lekove, nemaju novac da plate operaciju ili su na onim famoznim i dugim leistama čekanja, ali vreme ih preduhitrava? I, na kraju krajeva, da li su ovo zagađene reke, smeće koje se baca na veliko u reke, zagađivanje ritova pored reka, koji su proglašeni za nacionalne parkove. Evo ga baš preko puta mene Kopački rit u Hrvatskoj, tik uz Dunav, koji je stanište mnogim životinjama? Pa, nabujale reke koje opasno prete da poplave naselja, da probiju brane i bentove, noseći sa sobom i stabla, drveća, pa i životinje i ljude. Da li je ovo napor ljudi da još bolje utvde bentove ili brane, da bi odbranioli naselja i svoje živote od opasnih i nabujalih reka?

Saturn u Škorpiji

Možemo se opet vratiti na banke, pa reći da su ovo opomene koje vam stižu, jer dugujete novac banci, jer dugujete novac poreskim upravama, a što ćete opet osećati kao omču oko vrata i veliki teret. Zatim, smrzvanje, jer nema grejanja, a počela je već duboka jesen, pa grejanja nema jer ili toplota iz toplana ne dolazi do vas ili niste izmirili račun, odnoso dug. A, onda za neke seča i skupljanje drva u šumama, jer nemaju uslova i sredstava da se i dalje greju na struju, da ne budu u hladnom, još ako živite pored reke, možda vam i ona doturi one balvane i stabla, koji često plutaju po njoj. Pa, seča i skupljanje drva na drugoj strani obale, a onda transport ovog tereta,  čamcima preko reke, jer drva su vam nužno potrebna, da bi prebrodili krizu u kojoj se nalazite. Rekla sam već, potrebno je prihvatiti opasnost i rizik da bi se opstalo ili postigla kolika – tolika sigurnost, jer pazite sa Saturnom u Škorpiji je danas muka i sahraniti čoveka onako kako mu priliči, jer nema novca za grob, nema novca za kovčeg, pa se i zbog takvih okolnosti ulazi u dug. Ali, možda ipak ima nešto dobro i u ovome, jer često kažemo, kada govorimo o smrti, “neka ide samo po redu”, pa valjda će onda doći taj red, da nam ne odlaze mladi, već da se krene od najstarijih. Sa ovim položajem, možda treba investirati u neko zemljište, koje će postati groblje ili u pogrebne službe. Kamenoresci možda je ovo vaše vreme, ali kažem neka sa Saturnom u Škorpiji ide samo po onom prirodnom redu.

Otići ćete u banku, jer vam treba kredit, ali lako mogu da vas odbiju, jer ne ispunjavate uslove, a onda izlazite iz banke sa mukom i teretom, kako da rešite problem. A, onda ono što sam gore spominjala, dodatan rad, rad po celi dan, noćni rad, rad na opasnim mestima, dakle na mestima gde vreba opasnost. Ima ona emisija na TV (ne mogu sada da se setim kako se zove), koja baš govori o najtežim i najopasnijim situacijama, pa oni radnici koji peru prozore na neboderima, oni koji rade dole u kanalizacijama, popravljajući svaki kvar ili prepreku, radeći u smradu, prljavštini i među onim bubama i pacovima, pa onda oni koji čiste najprljavija mesta, koji razvoze i skupljaju smeće. Pazite, ovde vreba opasnost u svakom teškom radu, prvo bolesti koje mogu doći od rada, a zatim i sve one opasne situacije u kojima se nalaze građevinski radnici, ali i ostali. Ali, Saturn je i pad, a onda pad u reku, pad sa mosta u reku, rupu, raku, tamu i mrak, pa se ne dajte, volju za opastankom morate imati, jer Saturn u Škorpiji, ako padne, pa se ne ustane, lako ide u destruktivnost, samodestrukciju, crne misli, duboke depresije, pa i sklonost samoubistvima, jer je muka velika, jer deca nemaju šta da jedu, jer nema osnovnih i najnužnijih uslova za život, jer je bolest takva da se bol ne može izdržati. Zato što se gubi sigurnost, pa sve što je na neki način stečeno, materijalizovano, ostvareno u nekom naletu velike krize ili elementarnih nepogoda, može nestati i otići u prošlost. Zato bih zamolila, sve spasioce na rekama, sve pecaroše koji pecaju na rekama, da obrate pažnju na mostove i da spašavaju te mučenike, koji više ne vide izlaz, već su spremni na skok sa mosta dole u reku. Podestiću vas na primer da je davne 1984. godine, a kada je Saturn bio isto u Škorpiji skočio sa mosta Branko Ćopić. A, na to je spreman opet svaki onaj koji ne može da se izbori sa krizom, problemom, bolešću, pa još ako svoju muku zalije alkoholom, bezdušnošću, onda je opasnost još veća. Čuli ste za izraz “besa”, čuli ste za krvnu osvetu, mržnju, nesposobnost praštanja, jer se “duhovi prošlosti”, pa neka genetska priča ovde vraća, a što pokreće mržnju i želju za osvetom, sve to je Saturn u Škorpiji. Neko je nekoga nekada ubio, neko je nekoga nekada mrzeo, neko je nekada bio agresivan i nasilan, pa maltretirao sve oko sebe, neko je bio surov ili je krenuo u rat, ne iz patriotskih pobuda, već iz mržnje i iz želje za osvetom.

Međutim, Saturn u Škorpiji je i istraživač, pa su to iskopavanja grobnica, istraživanje svih sakrivenih mesta ili mesta pod zemljom, tunela, piramida, arheoloških iskopina, katakombi, tajnih i mističnih mesta, pa možemo očekivati i neka nova otkrića iz tog područja. Zatim lekari psihijatri, psihoterapeuti, hirurzi, patolozi, a opet da vas podsetim da je na primer, 1985. godine, dakle kada je isto Saturn bio u Škorpiji, ekshumiran leš nacističkog doktora Josefa Mengelea, koga su zvali “Anđeo smrti”. To je Saturn u Škorpiji! Sećate se glumca Rok Hadsona? On je baš te takođe 1985. godine, objavio da ima AIDS, a gore sam u tekstu spominjala bolesti koje se prenose seksualnim kontaktom. Te, 1985. dogodila se i najveća avionska nesreća u istoriji, kada je Bonig 747 odneo 520 ljudi u smrt, koji se zaleteo u jednu planinu u Japanu. Pa, Saturn u Škorpiji! Uzrok nesreće je bio prethodni loš popravak aviona, a šta je kvar ili popravak, nego Saturn? Iste te godine na reci Jenisej je uništena hidroelektrana u poplavi, koja je uništila 80% betona, dok je u Italiji reka Val di Satava uzela u poplavama 268 žrtava. Ali, da ne nabrajam više, šta je sve bilo 1984 i 1985 kada je Saturn isto bio u Škorpiji, da se manem ovih podataka i statistike, već da se vratim na priču o Saturnu u Škorpiji.

Saturn u Škorpiji

Kako Saturn utiče na znak Škorpiju? Škorpija ima snažne emocionalne reakcije, koje nisu tako vidljive, a sa ulaskom Saturna u ovaj znak, ta njihova “emotivna tišina” (spolja), može biti još više naglašena. Takođe, mogu prolazom Saturna kroz Škorpiju, osetiti emotivne probleme, ali u smislu blokada, strahova, krivice i emotivnih tereta, jer ovaj period će za njih biti važan za rešavanje emotivne stabilnosti. Opet, neke druge Škorpije, mogu sa prolazom Saturna kroz njihov znak, dobiti veću emotivnu sigurnost, što i jeste njihov cilj. Šta će od ovoga biti, zavisi od pojedinačne natalne karte, ali sigurno ih očekuje period sazrevanja i postavljanja okolnosti, stvari i ljudi na realno mesto, bilo da idu ka tome sigurnim koracima ili će biti potrebno osetiti muku, patnju i napor Saturna, da bi pošli jedno takvo iskustvo i došli do  konkretnih rešenja. Kako je ovo znak koji reaguje, onda se Saturn u Škorpiji može manifestovati tako što će onima, koji su rođeni u ovom znaku ili imaju podznak u ovom znaku, doneti reakcije koje mogu biti krute ili surove, zatim odbijenje u reakcijama ili strah u reakcijama. Međutim, opet podvlačim u mnogome zavisi od natalne karte i obavezno obratite pažnju na natalnog Marsa, odnosno kakav je on u natalu i šta radi tamo, jer će vam to dopuniti mnoge odgovore. Hoćete moj primer, da vam bude jasnije. Meni će Saturn tranzitirati 10. kućom, jer mi je tamo Škorpija (Saturn je vladar mnog podznaka), tako da će moje akcije, ali one sigurne, koje nisu ishitrene, biti usmerene prema status, karijeri, uspehu u cilju postizanja sigurnosti, stabilnosti i konkretnih rezultata, ali je potrebno ući u izazov, neku vrstu ekstremnosti, a to može biti ekstremna želja da se konkretno radi nešto za čega sam ekstremno zainteresovana i privučena. Natalni Mars mi je u 2. kući, koja predstavlja finansije i moje lične prihode i u trigonu je sa natalnim Jupiterom u 10 u Škorpiji, dakle povoljne šanse da se ovaj transit Saturna oseti na mom finansijskom planu, koji je podržan ekspanzijom i povoljnim šansama Jupitera iz 10. Nadam se da sam bila jasna, odnosno da ste shvatili, koliko je važno pogledati šta radi Mars u natalnoj karti, pa onda tek izvući zaključke.

Saturn u Škorpiji teži da prodre do suštine svega, do srži svakog problema, pa ako želite stići do suštine sebe, ovde će biti potreban opet napor,  zatim iskustvo kroz prepreke, koje budete prolazili i sa kojima se budete suočavali, iskustva kroz probleme, teškoće i brige, ali to vam je put da se povežete sa sobom i sa svojim najskrivenijim delovima prirode, koje možda još uvek niste ni otkrili. Prema tome, Saturn u Škorpiji je povoljno vreme za duboko kopanje unutar sebe, a onda iz svega toga naučiti i dobiti iskustvo i zrelost. Možda ćete se uplašiti od onoga što ćete videti, jer Saturn je strah, ali možete pokrenuti i neku krivicu, ali u svakom slučaju to će biti jedna vrsta čišćenja. Pazite, ovo je i klinička smrt, koji su mnogi doživeli, a imala sam priliku da razgovaram sa takvim ljudima i koji su se nakon toga promenili ili su doživeli totalni preobražaj.  To su i trenuci kada vas prihotarapeut uvodi u hipnozu i duboki san, pa vas vraća u prošlost i “kopa” po njoj. Saturn u Škorpiji takođe nudi duboko emocionalno iskustvo i pitanje “da li se potpuno predati emocijama ili ipak zadržati kontrolu?”. Umreti i ponovo se roditi u ovozemljskom životu, pasti i ustati se – to je moto ovog znaka, a sa Saturnom, možemo doći u onim najtežim trenucima, a sve kroz teška iskustva do kompromisa između dve krajnosti, koji je potreban a to je između života i smrti. Škorpija je groblje zodijaka, a Saturn su grobne rake i spomenici na groblju, ali Škorpija je i Feniks, a sa Saturnom to je prilika doživeti iskustvo tog Feniksa. Saturn u Škorpiji su i otrovne životinje, čiji otrovni ujed često uzrokuje smrt, kao i sve životinje koje vole mrak, noć i izbegavaju svetlost, koje vole rupe, jazbine, tunele, katakombe odakle izlaze noću, što znači da postoji opasnost i od njih. Zatim, Saturn u Škorpiji je već stari, umoran i istrošeni ratnik na bojnom polju, bitke i ratovi koji se vode zbog granica, neke ekstremne vere, teritorije, pa i svađa komšija zbog metar ili dva bašte ili pola metra međe. Vojska koja je umorna, gladna, promrzla i koja se povlači iz neke teške bitke, kao što se srpska vojska, povlačila preko Albanije do mora, koje je za mnoge bila grobnica. Stari ili teretni brodovi, koji prevoze otpad, starudiju, ugalj, brod koji kao avet plovi po reci, noseći neku bolest, jer je bolest na brodu. Ronioci na dnu reke, koji tragaju za utopljenicima i leševima. Kolekcionari starog oružija, ali i muzeji oružija koja su se upotrebljavalo u prošlosti i sve priče iz prošlosti o ubijanju, mržnji, klanju, ratovima, pa i kletva cara Lazara uoči bitke na Kosovu polju. Sećate se one rečenice, “mirna voda breg roni”? E, to vam je Saturn u Škorpiji, jer Škorpija je mirna i tiha, ali vrlo prodorna, snažna, nepomirljiva i ponekad bezobzirna.

Takođe, Saturn u Škorpiji je klanac, klisura ili kanjon, kroz koji se reka provlači, a onda opasnosti i izavovi i na ovakvim mestima, pa možemo onda sada govoriti i o rafting ili splavarenju Tarom, Unom, Drinom…ili bilo kojom drugom opasnom rekom. Pa, onaj ko nema iskustva, tj. Saturna, neka se ne upućuje u ovakvu avanturu. Da se vratimo opet na novac i banke, jer vas verovatno to više interesuje, kako Saturn predstavlja stroga pravila, onda treba očekivati od strane banaka, još strožija pravila kada sa njima potpisujete bilo kakav ugovor. Iscediće nas. Ako, hoćemo da govorimo o finansijskoj pomoći drugih ili kreditima, da bi se pomerili sa ove mrtve tačke u koje je naše društvo dospelo, mislim da nam je slaba pomoć, jer Saturn je negacija, negiranje, odbacivanje i “NE”. A, zašto? Pa, zato što niste ispoštovali pravila, zato što ste već dužni, zato što niste vratili, prošlost vam je teška, niste je rešili, a ako i dobijete, to će biti vrlo malo ili pod velikim kamatama i obavezama, tako da imate mogućnost da još više povećate dug. Ili, ćete morati pokazati, veću disciplinu, poštovanje i saviti se do zemlje pokazujući na taj način poniznost. Međutim, sa druge strane ovo je novac, ulaganje i investiranje u područja kojima prete poplave, izgradnja tunela i miniranje planina, zaštita i još jače utvrđivanje brana i bentova, koja štite naselja i gradove od poplava. Na primer, bent u mom gradu, koji nas štiti od Dunava, ali koji se betonira na nekim mestima i to baš na onim mestima, gde postoji opasnost od proboja, odnosno gde je nekad čovek već starim bentom, promenio tok Dunava. To su ta opasna mesta, koja se sada saturnovski još više učvršćivaju, a da bi opasna reka mogla da se kontroliše. Jer, i Saturn i Škorpija je kontrola, vrlo kruta, jaka, čvrsta i stroga, tako da se ne trebamo iznenaditi, ako oni koji žele kontrolu nad ovom planetom, kontrolu nad ljudima, bilo preko ekonomije, finansija, religije, pribegnu agresivnijim metodama. Šta će i koliko će Uran u Ovnu tu da odradi u smislu da se oslobodi svake kontrole i svega što guši slobodu, to će vreme pokazati, ali Saturn u Škorpiji će pribegavati agresivnim i surovijim metodama u kontroli i strožijim pravilima, a u cilju zadržavanja iste te kontrole i moć.

Saturn u Škorpiji

Saturn u Škorpiji su i sve granice na rekama, odnosno teritorije, gde su dve države podeljene rekom, pa na takvim mestima vreba opasnost, kontrola se pojačava. Zatim, veća i još strožija kontrola na Internetu, facebooku i ostalim mrežama, jer Škorpija je u kvadratu sa Vodolijom, ali i kontrola svih naučnih eksperimenata i novih otkrića, zabrana masovnih okupljanja ili gušenje demonstracija i revoltirane mase. Sa druge strane, zbog kvadrata sa Lavom, opet korišćenje surovih i krutih metoda, da bi se sačuvala vlast, zadržala moć ili da bi se pridobila vlast. Što više budete isticali ego, želju da budete u centru pažnje, što više budete isticali želju da vladate, postoji veća mogućnost da budete kažnjeni. Ovo će biti, slično  borbi između tame i svetla, između dana i noći, bilo u nama samima, bilo spolja u spoljnim okolnostima. Možda dobijemo odgovor na pitanje, “Da li je čovek dobar ili zao?”. Saturn uvek pokreće prošlost, uvek ponavlja neku priču iz prošlosti da bi kaznio, tako da se u periodu Saturna u Škorpiji, mogu očekivati hapšenja zbog učinjenih ubistva u prošlosti, hapšenja zbog ratnih zločina, zbog kriminalnih radnji u prošlosti, zbog krivice da ste mrzeli, ubili, osvetili se, opljačkali, razorili, uništili. Trenutak mržnje i želje za osvetom, a ne znate ustvari da mrzite nešto što je u vama, što teče vašim venama, što je u vašoj krvi, a to su geni, odnosno genetika. Saturn je ćutanje, nemost, tišina, a sa Saturnom u Škorpiji može se svaka tajna sačuvati, tajna koja se čuva godinama, koja se ćuti vekovima ili koja se prenosi sa kolena na koleno.

Sedim na jednom peščanom ostrvu na sred Dunava, ostrvo koje je nekada i dno Dunava, kada nivo naraste i posmatram preko puta obalu, koja je potpuno izmenila svoj izgled za poslednjih nekoliko godina. Ne mogu da je prepoznam, jer je Dunav otkinuo betonsko šetalište, pa i stepenice od obale. Razorio je taj deo obale i sve je to u simbolici Saturna u Škorpiji, jer i ono što pomislimo da je najtvrđe, najjače, utvrđeno, pa i večno, može biti razoreno silnom i prodornom škorpionskom vodom. Kada postavite prepreku ovako prodornoj reci, ako pokušate da joj promenite pravac, da je ukrotite, ona tek onda može pokazati svoju veliku snagu i prodornost. Saturn predstavlja često greške i probleme, zatim prepreke, bilo da su niske ili visoke, široke ili uske, a u Škorpiji, to je poput napora da se pređe prepreka, preko reke. Zbog toga, a ako ima malo uticaja i Marsa, onda su to mostovi, koji spajaju jednu obalu sa drugom i na taj način pomažu nam da pređemo reku. Sa Saturnom, ovo su i one tešeke sudbine nad rekama, uz reke ili na reci, pa tako i rušenje mostova ili oštećenje mostova, što u najblažem obliku, može biti  prepreka, jer ne možemo preći sa jedne na drugu obalu. Svi mostovi koji su završili u reci, imaju sudbinu Saturna u Škorpiji, pa i jedna moja prijateljica, koja je izgubila život na sredini zaleđenog puta na mostu, u sred zime, vraćajući se pod uticajem alkohola iz noćnog života. Zatim, sigurno ste viđali u zimskim ambijentima, one radnike na mostovima, koji na niskim temperaturama, po velikoj haladnoći, čiste led na mostovima. Kada smo već kod leda, onda ovo mogu biti i santé leda na rekama, koje udaraju u obalu. Škorpija predstavlja smrt i uopšte sve ekstremne situacije, pa i ubistva, ali ovo nisu nepromišljena ubistva, ovde nema naglosti i brzine, već se planira, priprema, čeka se najpovoljniji trenutak i iz ovog položaja idu sva ona ubistva iz predumišljaja.

Ono što mi treba da prihvatimo dok Saturn bude bio u Škorpiji je opreznost, ali opreznost da nas ne povuku neke senke iz prošlosti, koje nas odavno proganjaju, pa ulaskom Saturna u Škorpiju, mogu da se probude. To su senke, koje su nas mučile, pritiskale, koje su  nam zaklanjale svetlost, pokušavajući da nas uvuku u mrak i tamu. Senke iz prošlosti, koje se mogu pojaviti u obliku želja za osvetom i vraćanjem nečega iz prošlosti, što nas može potstaći na sravnjavanje računa, jer nismo mogli nešto da zaboravimo. Saturn u Škorpiji traži osvetu, on traži da se vrati “milo za drago”, vraća nas u neku mračnu i tamnu prošlost, koja je bila nekada svim zgarištima, srušenim domovima, spaljenim selima, bombardovanim gradovima, jamama gde su zakopavali mrtve, bolesne ili ubijene, gde god se nalazila smrt, zverstvo, genocid.. Od Aušvica, Dahaua, Jasenovca, Bratunca, Srebrenice, Medačkog Džepa, pa do svakog takvog crnog mesta na našoj planeti. Saturn u Škorpiji upozorava i potseća da se takvi zločini ne trebaju zaboraviti, ali samo zbog toga da se ne bi ponovili i pokazuje nam koliko čovek ipak može biti spreman da učini zlo. Izdignimo se iznad ovih negativnih osobina i pokušajmo da sa Saturnom sve stane, da ne poklekenmo strahu, da ne podlegnemo pokušaju kontrole moćnih centara, koji imaju za cilj da nas drže u istom tom strahu, jer gde god je Saturn, tu je i strah. Mržnja, osveta, senke iz prošlosti, sve to treba stati, zanemeti, zalediti se, umreti, neka se sve to okameni, neka umre i stane, a mi iz svega toga treba samo da izvučemo pouke, zrelost i iskustvo. Sa Saturnom u Škorpiji, najbolje bi bilo, kada bi svi mogli u jedan glas da kažemo, “Umorni smo od ratova, umorni smo od mržnje, umorni od osvete, pa neka zaćute svi topovi, rakete, borbeni avioni, neka zaćute svi pogani i zli jezici. Neka stanu ratovi.”

Saturn u Škorpiji je kao čistilište, jer da bi mogli postići sledeću fazu u Strelcu (Strelac ide nakon Škorpije), da bi mogli imati vizije, snove, ideale, da bi mogli skidati strelom svaku zvezdu u koju naciljamo, da bi se podigli visoko, da bi konačno verovali u dobro, potrebno je prethodno proći ovo čistilište. Očistiti se od blata, mulja, prašine i prljavštine, izaći iz mraka, tame, virova i jazbina, pogledati u svetlost i u Sunce, jer zavoleti život mogu najviše oni, koji su uspeli mnogo puta da savladaju smrt, svidelo se to nama ili ne.

“Ne vredi pričati o strašnom ubijanju, o ljudskom strahu, o zverstvima i jednih i drugih, ne bi trebalo pamtiti, ni žaliti, ni slaviti. Najbolje je zaboraviti, da umre ljudsko sećanje na sve što je ružno i da deca ne pevaju pesmu o osveti.” – Meša Selimović

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top