Retrogradni Saturn – karmički inspektor zodijaka

Kada se planeta kreće retrogardno, ona ustvari ponavlja svoj put istim onim stepenima zodijaka gde je već prošla u svom direktnom kretanju.

Sa ezoterijskog stanovišta, to je povratak u prošlost, okretanje (zaokret) prema unutra i samim tim preispitivanje stečenog iskustva. Saturn definiše pravila i propise koje trebamo da sledimo. Reč je o dužnosti, odanosti, izdržljivosti, samodisciplini, odgovornosti i granicama. Kada kažemo odgovornost – to je odgovornost prema drugima i prema sebi.

U fazi retrogradnog kretanja Saturna, vreme je za preispitivanje osnovnih pozicija u našim životima. Može se reći da je ovo period „inventara“. Saturn predstavlja ograničenja. Retrogradni Saturn još više usporava procese, ali onda možemo napraviti pauzu i razmisliti šta je to što možemo promeniti i poboljšati. Kada govorimo o Saturnu onda se ne bavimo trenutnim pitanjima, već dugoročnim planovima i orijentacijama.

Tokom perioda retrogradnog Saturna, dobijamo priliku da napustimo ono što nas opterećuje i da se pomirimo sa onim što je potrebno prihvatiti. Data nam je šansa da se nosimo sa problemima koji su u sferi Saturna.

Tranzit retrogradnog Saturna, neće i ne mogu svi jednako osetiti. U većoj meri mogu da ga osete oni koji u natalnoj karti imaju planete preko kojih će prelaziti tranzitni retrogradni Saturn. Ako retrogradni Saturn „ne kači“ lične planete, njegov retrogradni period nema važan uticaj na lične stvari. Za one koji imaju ratrogradni Saturn u natalnoj karti, ovo može biti važan period ličnog rasta.

Osobe sa retrogradnim natalnim Saturnom mogu imati problema i poteškoća u situacijama koje od njih zahtevaju da odrede svoje lične granice. Oni nemaju jasno definisanu svoju teritoriju, ponekad im je teško da uspostave granice u odnosima i kao rezultat toga nemaju dovoljno unutrašnje stabilnosti.

Ali, kao da postoje dve krajnosti sa retrogradnim Saturnom.

U nekim primerima nedostaje otpornost. Mogu pogrešno razumeti šta su dužnosti i odgovornosti. Postoje i primeri gde se osoba teško uklapa u postojeća pravila i norme, ne može da podnese spoljašnju disciplinu, ima poteškoća u preuzimanju i izvršavanju obaveza. To je jedna krajnost, međutim postoji i ona druga.

Druga krajnost retrogradnog Saturna je da osoba preuzima i svoje i tuđe dužnosti. Preuzima odgovornost za druge, jer ne oseća granicu gde se završavaju njeni inetersi i počinju interesi druge osobe. Dozvoljava sebi da se uvuče u iscrpljujuće situacije, a kao rezultatat toga dovodi sebe do dugotrajnih kriza. Ovo je posebno primetno u oblastima natalne kuće u kojoj se nalazi retrogradni Saturn.

Kuća gde se nalazi natalni retrogardni Saturn postaje nesigurna zona u kojoj se čovek suočava sa mnogim preprekama i gde mu je potrebno ohrabrenje i stimulacija. Ne zaboravite da je astrologija individulana, baš kao što je i naš život jedinstven, dakle ovo je samo moguća problematika.

U trenutku kada Saturn postaje retrogradan, vraćamo se da procenimo započete projekte ili preuzete obaveze kako bi smo preispitali naše akcije. Na primer, tranzitno retrogardno kretanje Saturna kroz drugu kuću, pruža priliku za ispitivanje finansijskih planova i ekonomske situacije. Tranzitno kretanje retrogradnog Saturna kroz šestu kuću pruža priliku za redefinisanje obaveza i poslovnih okolnosti, itd.

Saturn je karmički inspektor zodijaka, usredsređuje nas na glavnu stvar, reže sve ono što je beznačajno, a na raspolaganju nam ostavlja samo ono što može dati konkretan rezultat.

Period retrogradnog Saturna je prilika za unutrašnji rast, jer omogućava ispravljanje i rezanje onoga s čime se nismo mogli nositi tokom direkte faze. Saturn vlada realnošću, a realnost svake situacije je sve ono za šta smo odgovorni. Što više zanemarimo unutrašnje i spoljašnje signale, to će se razvijati teže okolnosti.

U vezama moramo da definišemo svoje granice, dok u poslovnoj sferi dobijamo preliminarne rezultate naših prethodnih akcija. Ovo nam omogućava da procenimo šta od onoga što smo započeli ima smisla da nastavimo i u kojem obliku. Konačno možemo videti stvarne obrise onoga čemu dugo težimo.

Saturn kao siginifikator desete kuće ima veze sa karijerom, ugledom, našim položajem u društvu. Kada promeni pravac kretanja u tranzitu, bez obzira u kojoj kući se to dešava, nanovo postavljamo prioritete i definišemo svoje korake. U tom periodu možemo biti preplavljeni odgovornošću ili radom, zatvoreni unutar sopstvenih ograničenja ili možemo imati prepreke u pokušaju da postignemo cilj. Periodično istraživanje i vrednovanje materijalnog sveta (Saturn) je nepohodno za rast.

Moramo ustanoviti gde smo sada i uskladiti se sa onim gde želimo da idemo. Da bi smo napredovali, potrebno je graditi na onome što smo prošli i biti realni u onome što možemo postići.

Saturn je povezan sa vremenom u svom najširem i najkonkretnijem smislu. Ovo je Hronos, merenje minuta, perioda i ciklusa. Usporavanje je ponekad vrlo lekovito za dušu, ali i za posao, posebno kada preduzimamo poduhvate koji nisu dobro pripremljen. Planiranje bilo kojeg posla, sazrevanje bilo kojeg fenomena i razvoj bilo kojeg događaja odvija se na vreme. Zato tranzit Saturna ima i svoju pozitivnu stranu.

Tokom takvih perioda postoji prilika da se razjasne pitanja, koja su ranije bila nejasna. Na primer, aspekti Saturna su povezani sa usporavanjem, ali upravo oni doprinose formiranju toliko potrebnog strpljenja u životu. Saturn nas uči da nikada ne gubimo strpljenje – ovo je poslednji ključ koji otvara vrata koja su nam potrebna.

Tokom perioda Saturnovog zaokreta od direktnog do retrogradnog i od retrogradnog do direktnog, povećava se uticaj znaka u kojem se nalazi. Oblast kuće natalne karte, u kojoj Saturn menja smer kretanja, zahteva našu povećanu pažnju. Ako u tranzitu Saturn radi aspekt koji ponavlja iz natalne karte, ovaj period najčešće aktivira temu natalnog aspekta. Na primer, ako postoji natalna veza između Marsa i Saturna u natalnoj karti, tada dani u blizini tranzitne opozcije ili kvadrata Mars – Saturn, mogu pokazati problem natalnog aspekta.

Dakle, tačke okretanja Saturna u 2020. od 01.57’ Vodolije i 25.20’ Jarca i njegovi aspekti u ovoj fazi prema natalnim planetama, posebno kvadrati i opozicije – to su periodu u kojima je potrebno obratiti pažnju. Ovde se otkrivaju stari problemi i kruto utvrđeni stavovi, koje je potrebno promeniti kako se stari problemi ne bi uvukli u novu fazu.

 

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top