Postoji nešto što nam je svima zajedničko, a to je strah, koji je u astrologiji simbolički predstavljen Saturnom. Strah otima slobodu, a znamo da je Saturn planeta koja ograničava, porobljava i gura u tamnicu. Onaj ko stalno razmišlja o onom što radi, a što se svodi na svakodnevncu postaje rob i ograničen mu je prostor za slobodno delanje, a poznato nam je da Saturn stalno razmišlja o obavezama, dužnostima, rutini i planovima težeći da sve drži pod kontrolom.

Kao što Montenj ukazuje: “Ja ću se već na vreme upoznati sa mukama, i ne treba da ih produžavam zlom koje se naziva strahom. Onaj ko se boji patnje, pati već od straha.” Dokle god se grčevito držimo za život, teško možemo da uništimo strah dok ćemo na primer, lako uništiti ljubav, porodicu, posao, lepotu, radost, veru itd. Kažu da strah ostane kao temelj onda kada sve drugo otpadne, gde se opet susrećemo sa Saturnom. Koju ulogu strah ima u našem životu, možemo zaključiti iz položaja Saturna u horoskopu, njegovih aspekata i dispozitora.  Strah se takođe  pojavljuje i kada procenimo da nam preti neka opasnost, tako da predstavlja i alarmni sistem, koji nas onda upozorava i štiti u opasnosti.

Saturn se uvek bavi pitanjima sigurnosti u kojem god znaku ili kući da se nalazi. Njegov osnovni strah je strah od gubitka sigurnosti i kontrole, jer je povezan sa fizičkim, materijalnim i praktičnim svetom. On nas primorava da se uvek suočavamo sa realnošću od koje često umemo da okrećemo glavu.

Kada je Saturn u nepovoljnom dostojanstvu, onda se suočavamo sa onim što ne volimo ili što ne razumemo, a poznato je da ono što ne možemo razumeti, često pokreće strah u nama. To je slično kao strah od „stranca“, jer nam je strano ono što ne razumemo. Prema tome, ovo je posebno prisutno kada je Saturn u nepovoljnom dostojanstvu, jer planeta koja je u nepovoljnom dostojanstvu ne razume ciljeve i prirodu znaka u kojem se nalazi. Kod ovih primera, osoba se teže suočava sa svojim strahovima i teže ih prihavata, jer planetu u nepovoljnom dostojanstvu, a u ovom slučaju govorimo o Saturnu, odbijaju osobine i ciljevi znaka u kojem se nalazi.

Saturnova nepovoljna dostojanstva

Saturn u Ovnu (pad) ima potrebu da izgradi čvrst temelj kroz neku vodeću ili dominantnu ulogu, autoritet i liderstvo. Ako kroz svoju ambiciju, karijeru i status, osoba sa ovim položajem, ništa realno od ovoga nije postigla, onda će se sigurno u spoljašnjem svetu predstavljati kao čvrsta i jaka osoba, bez obzira koliko je u suštini „lomljiva“. Biti prvi u nečemu ili izdići se iznad drugih ljudi jesu načini pomoću kojih Saturn u Ovnu dolazi do osećaja sigurnosti. On je ovde pod vladarstvom vatrenog Marsa i ako prezentuje snagu i hrabrost, onda je ubeđen u „Ja imam kontrolu!“ Međutim, Saturn u Ovnu često koristi grubost ili agresiju za postizanje kontrole i sigurnosti, a poznato nam je da je u korenu agresije upravo strah. Ovo je posebno naglašeno ako je i Mars kao dispozitor u nekom od vatrenih ili vazdušnih znakova i naravno, ako su ove dve planete u nepovoljnim aspektima. Mada, mislim da Saturn u Ovnu ni ne trebaju nepovoljni aspekti, dakle dovoljno je što je samo u Ovnu, a da bude sposoban da ispoljava Ovnovske osobine, a znamo da Ovan ume biti grub, agresivan i da teži dominaciji, a u ovoj kombinaciji (Saturn – Ovan), takođe kruti ili tvrdi načini i metode da se bude i ostane samostalan. U slučaju da je Mars u nekom od vodenih i zemljanih znakova, onda agresija može biti i samodestruktivna, pa se odvija na unutrašnjem nivou.  Prema tome, možemo reći da se Saturn u Ovnu manifestuje kroz agresivno i nasilno ponašanje u cilju postizanja autoriteta i dominantne uloge, jer je u korenu strah od gubitka sigurnosti. Isto tako i njegovo predstavljanje u spoljašnjem svetu kao jakog i čvrstog, posledica je prisutnosti straha od gubitka sigurnosti i kontrole. Kad god oseti neku opasnost u kojoj procenjuje da mu život i bezbednost mogu biti ugroženi, Saturn u Ovnu često koristi silu, oružije, rat ili ulazi u ulogu jake, čvrste i dominantne osobe.

 

S obzirom da su strahovi često i samodestruktivni, Saturn u Ovnu se može manifestovati i kroz blokade onda kada je potrebno  prihvatiti nešto novo, prihvatiti promene ili kada je potrebno pokrenuti neki novi ciklus, odnosno „novi početak“. Slično kao kada zbog straha ima blokadu da deluje, preuzme inicijativu i prihvati novonastale uslove. Tu je i strah od samoostvarenja, jer može imati sumnju i ne verovati u sebe ili sumnju u sopstveni uspeh ili srah od dokazivanja. Naravno, mnogo toga zavisi i u kojoj se kući nalazi Saturn, kao i od aspekata što sam već spomenula, ali kada bi se svega dotakla, trebala bi nam jedna cela knjiga. I, ono što sam spomenula u početku, Saturn u Ovnu je u nepovoljnom dostojanstvu i zbog toga ne razume njegove osobine i cilljeve, a to je biti aktivan, inicijativan, ispred vremena, pionir i vođa i s obzirom da sve ovo ne razume, najčešće i ima  strah od istog. Navšeću kratko samo nekoliko primera. Na primer, Saturn u Ovnu u 7. kući ukazuje na potrebu za sigurnošću i kontrolom kada su partnerski odnosi u pitanju, jer je u korenu strah od gubitka partnera ili gubitka kontrole u partnerskom odnosu. Zbog toga, koristi se agresija, grubost ili osoba teži da bude dominantna u vezi i autoritet, što sve vodi najčešće ka destabilizaciji partnerskog odnosa. Ako je Saturn u Ovnu u dvanaestoj kući, onda ovaj položaj najčešće govori o strahovima koje osoba ne razume i koji mogu biti posledica haotičnog života, pa čak i neke bolesti. Problem je najčešće u tome, što osoba sa ovakvim položajem ne može autentično i realno da doživi Saturna, a to je stvarnost, realnost, karijeru, probleme sa kojima se suočava u životu i sl. što je u simbolici Saturna. Trebalo bi da prihvati kako čvrst temelj i sigurnost može pronaći samo u sebi, jer je ovo prirodna kuća znaka Riba, ali s obzirom da je i Ovan u dvanaestoj kući, osoba ima problem da se poveže sa sobom, jer je Ovan više okrenut spoljašnjem svetu.

 

Saturn u Raku (izgon) ima potrebu za sigurnošću u bližem i privatnom okruženju, posebno u detinjstvu, ali naravno i kasnije. Naravno, opet u korenu je strah, ali sad  od gubitka veze sa porodičnim i privatnim okruženjem ili strah od gubitka (na bilo koji način) nekog od njegovih najbližih. Međutim, posebno kada je Saturn u nepovoljnim aspektima, kao i Mesec, jer je ovde njegov dispozitor, možemo imati okolnosti kada je Saturn u Raku u detinjstvu ili u primarnoj porodici, dakle u porodičnom okruženju, bio suočen sa razvodom roditelja, bolešću ili smću jednog od roditelja, zatim siromaštvo i nemaštinu ili  je bio težak život roditelja, koji su morali mnogo da rade, pa nisu imali mnogo vremena da budu sa detetom. Naravno, bilo koja druga okolnost, koja je mogla dovesti sigurnost pod veliki znak pitanja (da ne navodim sve). Zbog toga, osoba kasnije ima očajničku potrebu da svoje bliže okruženje, privatan i emotivan život uvek ima pod kontrolom, jer je prisutan strah od gubitka sigurnosti. Međutim, Saturn uvek koristi svoje metode, a to su krutost, treniranje strogoće, nepopustljivost, grubost i sl. Zbog toga, Saturn u Raku ima strah i blokade da se prepusti osećanjima i emocijama. On odbija da se prepusti romantičnim trenucima, kao i mašti ili snovima, jer ne želi da izgubi kontakt sa praktičnim i razumnim. Njemu su fizički i praktičan svet, kao i razum veoma važne veze da bi se osećao čvrsto i sigurno. Saturn u Raku neće dopustiti da ga tek tako mašta i emocije ponesu do tamo nekih oblaka i zbog toga položaj Saturna u Raku znači i odličnu kontrolu emocija ili osećanja. To je slično kao „Ne smeš da pustiš suzu. Ne smeš da se raznežiš. Ne smeš da pokažeš toplinu i kada ti je mnogo stalo do neke osobe, jer to su znaci slabosti i ranjivosti, koji mogu da te odvoje od praktičnog i razumnog.“ I, zato se ovde mnogo plaši i ima strah (strahovi su obično nesvesni), jer smatra da ako bude romantičan, nežan i maštovit, onda će izgubiti kontrolu, a gubitkom kontrole gubi i sigurnost.  Kako je Saturn u Raku u nepovoljnom dostojanstvu, onda on ne razume, pa i ne voli osobine i ciljeve ovog znaka i zato gradi zidove i bedeme oko sebe, jer ne želi i odbija da ga savladaju osećanja, sramežljivost i maštovitost Raka. Saturn u Raku razmišlja: „Siguran sam samo ako imam dodir sa realnošću i samo ako imam vezu sa praktičnim svetom, pa kako onda da se prepustim mašti, koja će me odvojiti od realnosti i razumnosti? Kako da se prepustim osećanjima i nežnosti, kada moram pokazati čvrstinu i sposobnost kontrole, jer me je strah da ih ne izgubim?“ On ne razume one koji maštaju, ne razume one koji ispoljavaju osetljivost, nežnost, intimu i osećajnost, jer ustvari ima strah od svega ovoga.

 

Kada je Saturn u Raku postoji i odbijanje ili negiranje majčinstva, roditeljstva, porodice, jer zbog velike potrebe za kontrolom i sigurnošću, postoji strah, pa i sumnja u sebe da može biti dobar roditelj ili supružnik u smislu: „Da li sam  sposoban da obezbedi sigurnost u podizanju dece?“ Da li je sposoban da bude temelj porodice i da im obezbedi sve ono što je potrebno za siguran život? S obzirom da je prisutan strah od prepuštanja emocijama, prisutne su i emotivne blokade, pa često nećete videti kod njega nikakvu reakciju baš onda kada je očekujete. Tišina, ćutanje i rezervisanost. Zbog toga ćete često čuti za Saturna u Raku: „On je tako hladan, bezosećajan, mrzovoljan i surov.“ Strah da se prepusti intimnoj vezi. Strah da zaplače, jer će ga suza izdati. Odbijanje da čuje glas i vapaj svoje duše, jer će ga ona omekšati. Strah da se preda mašti, emocijama i osećanjima, jer može mnogo toga važnog i značajnog propustiti u karijeri, profesiji i izgradnji statusa. Naravno, da je onda potrebno integrisati i osvestiti ove strahove, jer samo se na taj način i strpljivo, cigla po cigla može uklanjati sa bedema koji je podignut. Strahovi i emotivne blokade stvaraju „čvorove“ i usled toga se mogu pojaviti zdravstveni problemi i bolesti, a sa Saturnom u Raku, zbog kontrole i blokade emocija, može doći do problema sa stomakom, grudima, matericom, pa i imunim sistemom oraganizma. Potrebno je pronaći način da se prevaziđu ovi  strahovi, zato što će tek tada moći da se poveže sa svojim unutrašnjim svetom, što je ovde potrebno, jer bez obzira na nerazumevanje između Saturna i Raka, oni su dovedeni i prinuđeni da budu zajedno i da sarađuju. Za mene je povezivanje sa sopstvenim unutrašnjim svetom prvenstveno mogućnost i sposobnost da osetite i čujete vašu emociju i osećanje, a onda da ih ne potiskujete, već da ih prihvatite. Tada bi i živeli višu vibraciju Saturna u Raku. Na primer, Saturn u Raku u desetoj kući predstavlja težnju da se izgradi čvrsta i stabilna karijera i status, koje će osobi omogućiti siguran život i sigurnu budućnost. Ovo je čak i težnja da se osoba izdigne iznad drugih ljudi i da nametne autoritet, međutim s obzirom da se i Rak umešao u desetu kuću, onda se osoba odriče uloge roditelja zbog karijere i statusa, jer ima strah da preuzme roditeljsku ulogu, zato što se boji za svoju budućnost i onda se trudi sebe da realizuje kroz karijeru. Ili, osoba sa Saturnom u Raku u desetoj kući može odlagati i odugovlačiti, a opet iz straha, ulogu roditelja ili da se  skrasi u porodičnom i privatnom okruženju, sve dok ne obezbedi sto posto sigurne uslove za takve ciljeve, a to je sigurna karijera i položaj na poslu. Naravno, opet ponavljam, mnogo toga zavisi i od aspekata Saturna i Meseca kao njegovog dispozitora. Ili, Saturn u Raku u drugoj kući, često se manifestuje kao težnja za sigurnošću i kontrolom kada su praktične i materijalne vrednosti u pitanju, a u korenu je strah od siromaštva i nemaštine. Zbog toga, bila sam u prilici da viđam horoskope sa Saturnom u drugoj kući, gde se u jednima horoskopima Saturn manifestovao kao problem i prepreka da se postigne sigurnost kroz materijalne vrednosti (nemanje novca, mnogo se radi a malo novca, siromaštvo, dugovanja i sl.), ali u drugim horoskopima je obezbeđivao dobru materijalnu situaciju, pa i bogatsvo. To je zbog toga, što strah može nekad biti i konstruktivan i predstavljati  motivaciju, a onda (ali opet iz straha od nemaštine) osoba ulaže veliki napor , mnogo vremena, odgovornosti i discipline, što se manifestuje kroz sigurnost u materijalnim vrednostima. To bi bila viša vibracija življenja ovog Saturna, ali potrebno je i malo podrške od ostatka horoskopa, kao i od aspekata Saturna i njegovog dispozitora. U svakom slučaju kada je Saturn u Raku u drugoj kući, strahovi su povezani sa nemaštinom i praktičnim preživljavanjem (novac, hrana, posao). U nekim slučajevima položaj ovog Saturna ukazuje i na nesvesno negiranje materije, novca i vrednosti i onda osoba i u realnom životu nailazi na probleme. Ali, strah je prisutan, jer može da nosi iz primarne porodice savete „Moraš prvo obezbediti materijalnu sigurnost i novac, pa tek onda razmišljati o porodici i deci.“ Ili „Svoje vreme prvenstveno treba da planiraš na zaradu i novac, pa ono što od vremena ostane i ako ostane na intiman život.“ S obzirom da se pored Saturna u drugu kuću umešao i Rak, osoba ceni i vrednuje sve ono što je povezano sa porodicom i njenim tradicionalnim vrednostima, gde može pokazati i najveću produktivnost, ali kako se umešao Saturn, to onda može biti i odbijanje da se prepusti ovim vrednostima, zbog straha od gubitka materijalne i praktične sigurnosti. Tu se javlja sumnja: „Da li ću moći da prehranim decu i porodicu? Da li ću moći da im obezbedim sigurna krov nad glavom?Da li ću moći materijalno da im pružim sve ono što će im biti potrebno?“

 

 

Kada je Saturn u Lavu (izgon) čvrstu strukturu i jak temelj trebalo bi graditi kroz autoritet i lične ambicije. Međutim, zbog nepovoljnog dostojanstva, često se ovo upravo odbija, jer postoji odbijanje svega onoga što je u simbolici Lava. Saturn ne razume prirodu i ciljeve Lava i kako ih ne razume, onda odbija da preuzme ulogu čvrstog autoriteta, odbija sjaja i luksuz, gnuša se i ne voli kada vidi oko sebe slavu, isticanje, moć i bogatstvo.  Saturn ne razume ciljeve Lava, pa se dešava da osoba negira ili sumnja u svoju ambicioznost, uspeh, moć, a ovo je opet samo rezultat straha od navedenog. Bez obzira da li je ostvarila i realizovala svoje lične ambicije, sigurno je da u spoljašnjem svetu pokušava da ostavi utisak jake, čvrste i autoritativne osobe. Bilo da je realizovala ili nije svoje ambicije, pokušava se na krut, grub, pa i surov način, ostavtiti slika autoriteta. Ili, ako je osoba na nekom položaju, ona čuva svoj položaj koristeći opet surovost i krutost, jer Saturn ne ume drugačije. Zbog toga, Saturn u Lavu može biti i tiranin, krut, strog vođa ili autoritet, jer opet govorimo o korenu u kojem se nalazi strah od gubitka kontrole i sigurnosti, a Saturn u Lavu pokušava da obezbedi sigurnost i da drži sve pod kontrolom, tako što će uzeti ulogu autoriteta ili biti na uticajnom i moćnom položaju. On razmišlja: „Ako sam u centru pažnje i ako su sve oči okrenute prema meni, onda imam i kontrolu nad svima njima.“  Zbog toga, Saturn u Lavu može da se manifestuje na dva načina ili kao negiranje ambicije, jer je prisutan strah  od uspeha ili kao realizacija uticajnosti, autoriteta i moći, ali što se onda, kao što sam spomenula koristi na surov i krut način. On tada razmišlja: „Ako izgubim moć i uticaj, gubim sigurnost i kontrolu.“ Nekada je prisutan i problem sa samopouzdanjem, jer postoji nesvestan strah od isticanja, strah od izlaska na pozornicu, posebno ako su Saturn i Sunce kao njegov dispozoitor u nepovoljnim aspektima. Ovi strahovi mogu blokirati i kreativno izražavanje osobe, a ovde mislim na sposobnost da kreiramo sopstveni život i da ga živimo punim plućima (ne mislim na umetnost ili konkretne talente).

 

Potrebno je integrisati i prihvatiti ove strahove, zato što onda neće biti prisutno  negiranje ličnih ambicija i sumnje u sposobnost njihove realizacije, jer osoba treba prihvatiti prisutnost sopstvene ambicioznosti i ideju da okretanje prema ličnim ambicijama jeste put izgradnje čvrstih temelja, ali samo uz odgovornost, strpljenje, napor i disciplinu. Kada kažem odgovornost, onda mislim na odgovornost prema sebi, a sa Saturnom u Lavu to je odgovornost prema ličnim ambicijama i postavljanje granica šta može da dozvoli na tom putu i preko čega ne treba ili ne želi da ide. A, za one koji su postigli moćan i uticajan položaj i izdigli se iznad drugih, prihvatiti odgovornost takvog položaja i ne koristiti krutost i surovost radi promocije moći i uticajnosti, već biti razuman, pa i „tih“ na takvom mestu. Da li ćete sebi stvoriti mnogo neprijatelja, zbog teškog i surov autoriteta ili ćete kao što sam rekla koristite surove načine da bi zadržali uticajnost i položaj (a, to je onda često i posledica pada)? Ili, ćete graditi sigurnost na razuman, disciplinovan i odgovoran način i biti primer drugim da samo trud i upornost donose rezlutate – to je već vaš izbor. Na primer, Saturn u Lavu u šestoj kući teži da ima kontrolu u svom svakodnevnom okruženju, a posebno vezano za praktična pitanja, kao što je posao, rad i druge dužnosti i obeveze, koje se mogu ovde odnositi i na porodično okruženje, bez obzira što se radi o šestoj kući, jer ipak je ono naša svakodnevnica. Sa ovakvim položajem osoba identifikuje sigurnost i kontrolu sa svakodnevnim životom i planovima po tom pitanju i onda na ovom mestu često teži autoritativnoj ulozi, jer postoji ideja da ako ima potpunu kontrolu na tom mestu, onda ima i sigurnost. Kao što sam rekla, često zbog toga što je u korenu strah od gubitka, ali ovde gubitak veze sa praktičnim i materijalnim svetom u svakodnevnom životu, osoba lako pribegava krutom i grubom ponašanju, pa nameće previše stroga pravila u jednom takvom okruženju. Moguće je da je neko (otac) u svojoj primarnoj porodici (ako spustimo ovaj Saturn u period detinjstva), insistirao na važnosti svakodnevnih dužnosti i obaveza i već od detinjstva „trenirao“ osobu na važnost rada i obaveza: „Ako budeš vredno i naporno radio, imaćeš i uredan i siguran život“ ili „Prvo dužnosti i obeveze, jer jedino tako može biti reda“ Zbog toga i dalje kroz život osoba teži potpunoj kontroli na ovom mestu. Međutim, s obzirom da se u šestu kuću pored Saturna umešao i Lav, može da se pojavi problem zbog jakog ega i veličine, jer Lav ne voli da se ponižava, a znamo da često obaveze i dužnosti u svakodnevnom okruženju zahtevaju od nas i neku vrstu poslušnosti, pa i poniznosti. Ili, ako je Saturn u jedanaestoj kući u Lavu, onda postoji težnja da se preuzimanjem neke uticajne ili važne uloge u društvu postigne sigurnost, kontrola, pa i čvrst položaj i status (podsećam da je na primer Bil Klinton imao ovaj položaj). Ući ću u društvo i na taj način ima ću kontrolu ili biću važan i uticajan deo društva i tako ću imati sigurnost.

 

Nastavlja se…

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top