Osa četvrte i desete kuće – prošlost i budućnost

Osa četvrte i desete kuće – prošlost i budućnostDa li je danas posledica prošlosti? Naši preci predstavljaju korene naših života, bazu i temelj. Kažu da na nas utiče bar sedam generacija. Oni nas na jednoj strani vole, ali na drugoj strani su ostavili svoje brige, terete, bolesti, pa i ponavljajuće sudbine.

Mislim da svaki aspekt u horoskopu nosi neku priču naših predaka. Od kuća to su deseta i četvrta kuća, a od planeta Mesec i Saturn. Međutim, tema je obimna i mogla bi se napisati čitava knjiga samo na ovu temu, tako da ću se u ovom tekstu zadržati na četvrtoj i desetoj kući. Ova osa predstavlja prošlost i budućnost i umešana je u priču o genetici i precima. Naravno, nije moguće spomenuti sve kombinacije, ali ćemo bar malo zagrebati po prošlosti.

Osa četvrte i desete kuće:

Sunce ukazuje na genetiku u kojoj je bilo ambicioznih ljudi sa težnjom da postignu  ugled, moć i slavu. Znak u kojem se nalazi Sunce, kao i aspekti, dopunjavaju ovu genetsku sliku. Nepovoljni aspekti Sunca opisuju nekog pretka koji je postigao ugled, ali ga je i izgubio. Ako imate na ovoj osi Sunce u nepovoljnim aspektima, onda i u vama postoji ambicija, potreba da se istaknete, zablistate, postignete uspeh koračajući velikm koracima, ali nailazite na prepreke.

Uzmimo za primer Sunce u Škorpiji i opis jednog pretka, koji je imao moć (Sunce), ali u nekim teškim vremenima (Škorpija) ili je postigao ugled za vreme rata. Ovo može biti opasan i ekstreman čovek, pa ako postoje aspekti sa Marsom ili Plutonom, mogao je biti i ubijen, jer je i sam koristio surove načine da bi došao do moćnog položaja. Ili, ako je Sunce u konjunkciji sa Neptunom u Škorpiji, onda imamo „sliku“ pretka koji je otrovan zbog određenih mahinacija, kao i preke ili  opasne naravi.

Donald Tramp ima Sunce u Blizancima u desetoj kući u aspektu sa Marsom u Lavu blizu podznaka. Dakle, genetika koja se selila, porodice koje su migrirale, preci koji su imali ambiciju da se obrazuju i uče. Neko od predaka je uspešno trgovao (Sunce u Blizancima), na primer još je Trampov deda stekao bogatstvo otvarajući pansione i restorane, ali sigurno je bilo trgovaca i pre njegovog dede. S obzirom da Sunce pravi aspekt sa Marsom, imamo i deo genetike gde su muškarci imali ambiciju da budu što samostalniji i nezavisniji, ali sa ovim aspektom je bilo i vojnika. Da li je onda Donald Tramp slučajno završio vojnu akademiju?

Lav Tolstoj je imao Sunce u četvrtoj kući i bio je izdanak jedne od najznačajnijih ruskih grofovskih porodica, koja je davala mnoge diplomate i pisce, a njegovo Sunce je u konjukciji sa Merkurom u Devici. Naravno, neće svako ko ima Sunce na osi četiri i deset poticati od aristokratije ili postići moć kao Donald Tramp, ali deo genetike sigurno je bio ambiciozan, a dalje od aspekata zavisiće na koji način se ambicioznost manifestovala.

Mesec ukazuje na velike porodice, posebno ako je u aspektima sa Suncem, Jupiterom ili Venerom. Čovek ima zato i danas želju za velikom porodicom i potomstvom, jer ga genetika određuje prema tome. Mesec ukazuje na žene u genetici, pa ako je Mesec u Ovnu, onda su one bile hrabre žene, koje su najčešće morale na sebe preuzeti neku jaku i vodeću ulogu u porodici zbog životnih okolnosti koje su im se nametale. Na primer, ako je muž dugo odsustvovao od kuće ili ako je ostala bez muža i sl., pa je zbog toga bila prinuđena da se hrabro bori kroz život i preuzima vodeću ulogu. Zbog toga, danas, ali u ženskom horoskopu, ovaj položaj daje jake i snažne nagone za samopotvrđivanjem i nezavisnošću, dok u muškom horoskopu govori o njegovoj potrebi za jakom, hrabrom i nezavisnom ženom.

Mesec na osi četiri i deset u aspektu sa Saturnom govori o precima za koje je porodična tradicija bila jako važna. Ovo su porodice koje su ulagale veliki napor da bi opstale, koje su se suočavale sa najsurovijim zahtevima prirode, teškim okolnostima i napornim radom. Mesec u nepovoljnom aspektu sa Saturnom predstavlja mnoge bolesti koje su harale porodicama uzrokujući i smrtne ishode.

Ako je Mesec u aspektu sa Merkurom onda govorimo o pismenoj genetici, posebno sa ženske strane i ovo su žene u genetici koja su bile radoznale, željne učenja i pismene. Mesec u aspektu sa Jupiterom opisuje ženu koja je gledala u daljine i koja je otišla negde daleko tražeći povoljniji i srećniji život. Čovek danas sa ovim aspektom oseća želju za putovanjima i gde god stigao i kročio osećaće da treba ići još dalje.

Alfred Hičkok ima Mesec u Škorpiji u četvrtoj kući i bio je filmski reditelj krimnalističkih i horor filmova (Škorpija), a verovatno je i u njegovoj genetici bilo porodica u kojima se odvijala prava drama. Andželina Džoli ima Mesec u Ovnu u desetoj kući u konjunkciji sa Marsom, ali i u kvadratu sa Saturnom u Raku u dvanaestoj kući. Ovo su žene u genetici koje htele ili ne htele, zbog životnih okolnosti preuzimaju nezavisnu i samostalnu ulogu, ali i bolesti koje najčešće napadaju žene. Andželina Džoli ima strahove od bolesti, što je ukorenjeno genetski, a poznato nam je da je ona odstranila dojke i jajnike.

Merkur ukazuje na genetiku koja se često kretala, putovala i selila posebno ako je u aspektu sa Mesecom, Suncem, Jupiterom i Uranom. Ovo su preci koji su bili spretni i snalažljivi kroz svoje živote. Najčešće je bilo trgovaca, zanatlija,  majstora, ali u učitelja. Ako je Merkur u aspektu sa Suncem onda pismenost dolazi sa muške strane, a ako je u aspektu sa Mesecom onda sa ženske genetske strane. Ovo je jedan jedini čovek koji je bio pismen u selu, pa su svi dolazili kod njega da im nešto napiše, pročita, ali i posavetuje.  U gradovima trgovci, obrazovani i učeni ljudi. Danas, čovek sa Merkurom na osi četiri i deset, ističe upravo vrednosti kao što su pismenost, znanje i obrazovanje, jer ovaj isti gen teče i njegovim venama.

Merkur u Lavu opisuje genetiku koja je preko pismenosti i znanje postigla moć i ugled. Neko od predaka mogao je biti ugledan i bogat trgovac, pa na osonovu toga imao moć i autoritet. Ovo su preci koji su ulazili u bogate, aristokratske i ugledne kuće i porodice da bi učili njihovu decu, posebno ako je Merkur u Lavu u aspektu sa Suncem ili Jupiterom. Neko je mogao biti i u blizini samog vladara kao njegov  savetnik, pisar ili prevodilac. Deo genetke je putovao da bi došao do boljeg života, ugleda i bogatstva, posebno ako je Merkur u aspektu sa Venerom, Jupiterom, Suncem i Mesecom. Oni koji u genetici imaju pretke koji su se proslavili zbog znanja ili nekih otkrića mogu imati Merkura u Lavu u konjunkciji sa Suncem ili u povoljnom aspektu sa Saturnom ili Uranom.

Ako je Merkur u Lavu u nepovoljnim aspektima onda govorimo o pretku koji je imao priliku da bude na moćnoj i autoritativnoj poziciji zbog svog znanja, ali ga je zloupotrebio. Čovek i danas sa Merkurom u Lavu na osi četiri i deset ima potrebu da se ostvari kroz znanje, da skrene pažnju na sebe kroz reči i ideje, trguje vrednim i skupocenim stvarima i sl., jer oseća bliskot prema tome, a to je ustvari gen njegovog pretka.

Merkur u aspektu sa Uranom govori o pretku koji je bio ispred svog vremena po svojim stavovima, idejama i pogledima na svet. Zbog ovoga je mogao imati probleme, kao odbacivanje okoline, kažnjavanje, zatvaranje, proganjanje i druge neprijatnosti. Buntovna i radikalna crta koja je uvek ispred vremena ili van uobičajenih normi može da bude i danas pretnja čoveku, koji ima ovaj položaj u svojoj natalnoj karti.

Bil Gejts ima Merkura (kompjuteri i tehnika) u četvrtoj kući u razumnoj Vagi i potiče iz obrazovane porodice. Deo genetike je učen i pismen, na primer, njegov deda je bio predsednik Nacionalne banke. Merkur Bila Gejtsa je u konjunkciji sa Marsom (tehnika) i opisuje genetiku, posebno mušku, koja je imala strast (Mars) za znanjem i učenjem (Merkur). Ovo su pioniri u genetici i nosioci uvek novog.

Venera opisuje genetiku koja je bila sklona uživanju i često prisutna u lepim ambijentima i predelima, posebno ako je Venera u znaku koji joj dozovoljava da ispolji svoju prirodu i ako je povoljno aspektovana od Meseca i Jupitera ili u konjunkciji sa Suncem. Ovo su najčešće žene u genetici, a prvenstveno one slike kada su bile devojke. Deo genetike mogao je imati umetničku crtu, a u najmanju ruku devojke i žene pevuše i dok rade, pa vezu, a ako je Venera u konjunkciji sa Merkurom onda su ovo umetničke ruke nekog ženskog pretka. Ako Venera nije nepovoljno postavljena, onda govorimo o devojkama koje su bile plodne i zdrave za rađanje. Retko ko je na ovim našim prostorima u prošlosti mogao da se zaista i preda umetničkim talentima, posebno ako govorimo o ženama. Međutim, danas je već drugačije i osoba koja ima Veneru u četvrtoj kući, može i ostvariti sebe kroz neki vid umetnosti i estetike.

Ejmi Vajnhaus ima Veneru u četvrtoj kući u Lavu i sigurno deo njene genetike ima umetničku crtu. Ovde se uspeh i slava (Lav) postižu kroz umetnost (Venera). Ova Venera ima konjunkciju sa Marsom i muzika je bila njena strast, kao što je neko i u genetici imao strast prema muzici, plesanju, umetnosti. Venera konjunkcija Mars u Lavu u četvrtoj kući opisuje i neku devojku u strasnoj ljubavnoj vezi sa muškarcem  koji je imao i moć. Međutim, opisuje i muškarca koji je bio u mogućnosti stalno da  bude okružen ženama i devojkama, jer je imao moćnu i uglednu poziciju. Sve ovo se uplitalo i u život Ejmi Vajnhaus.

Venera na osi četiri i deset ukazuje na lepe i privlačne žene u genetici. One su mogle koristiti svoju lepotu da bi dolazile do onoga što su želele, posebno ako je Venera u aspektu sa Plutonom, Suncem i Marsom. Ako je Venera u nepovoljnom aspektu sa Marsom ili Plutonom, onda u genetici postoji i neka ljubavna priča ili veza, koja je mogla biti fatalna i dramatična, ali je i fatalno završila. Venera u nepovoljnom aspektu sa Saturnom ukazuje na žene u genetici, koje su imale ugovorene brakove ili se nisu ništa pitale u vezi toga. Ovo je i težak život neke devojke ili žene, jer je bila pod strogim i krutim nadzorima.

Mars u povoljnim aspektima na osi četiri i deset govori o genetici u kojoj je bilo hrabrih i vrednih predaka. Ovo je genetika u kojoj je često bilo vojnika, muškaraca koji su odlazili u ratove, muškarca koji su odlazili rano u mladosti od svojih primarnih porodica da bi se što pre osamostalili. Ako je Mars u nepovoljnim aspektima posebno sa Saturnom, Uranom ili Plutonom onda postoji predak koji je bio prek, agresivan, tiranin, lopov. Nepovoljni aspekti Marsa ukazuju i na nesrećne slučajeve koji su bili i smrtonosni, a koji su najčešće pogađali muškarce.

Ako je Mars u nepovoljnom aspektu sa Saturnom, onda govorimo o pretku koji je radio teške poslove. Ovo je genetika u kojoj su muškarci pogađani bolestima, ali i teškim sudbinama. Porodice u kojima je često bilo prisutno neprijateljstvo i svađe između mlađeg i starijeg muškarca. Međutim, ako je Mars u povoljnom aspektu sa Saturnom onda možemo govoriti i o dugovečnosti muškaraca, kao i napornom radu do duboko u starost. Danas, čovek koji ima ovaj aspekt u natalnoj karti, sposoban je takođe za najteže napore, isto onako kao i nekada njegov predak.

Mars u četvrtoj kući govori i o porodicama u genetici, koje su ostale bez krova nad glavom zbog ratova, opljačkane kuće, ubistva i silovanja, posebno ako je Mars u nepovoljnim aspektima sa malefičnim planetama. Ako je Mars u Strelcu, onda je neko u genetici bio u osvajačkoj i pobedničkoj vojsci, pa čovek danas sa ovakvim položajem ima potrebu da osvaja, širi svoj prostor i vidike.

Mars u Blizancima i još u aspektu sa Uranom ili Plutonom, govori o nekom pretku koji je mogao biti drumski razbojnik, a čovek danas možda besni po ulicama ili u svom automobilu na putevima. Mars u nepovoljnom aspektu sa Venerom ukazuje na nekog pretka koji je u punoj snazi i na silu obljubljuje devojku. Danas, u ženskom horoskopu naglašena ja strast, prejako i napadno dokazivanje ljubavi, ali i mogućnost privlačenja agresivnih i grubih muškaraca.

Eminem ima Marsa u desetoj kući koji je između Plutona i Urana. Ovo su ekstremni muškarci unutar njegove genetike, buntovni, opasni i agresivni. Interesantno je da je i Eminem imao svoje progonitelje i nekoliko puta je bio brutalno pretučen.

Jupiter u četvrtoj i desetoj kući može da ukazuje na bogatu i aristokratsku genetiku, ako nije u Jarcu ili Devici i ako je u aspektima sa Suncem, Mesecom i Venerom. Ako je Jupiter u nepovoljnim aspektima, posebno sa Saturnom i Marsom, onda imamo genetiku za koju možemo da kažemo da je imala i nemala. U slučaju da je umešan Mars bogatstvo i imanja su se gubila za vreme ratova, pljački, ali i zbog sklonosti nekog pretka da rizikuje. Kada je Jupiter umešan u osu ove dve kuće, postoji mogućnost da je neki predak promenio ili odbacio veru, na primer, kada je Jupiter u aspektu sa Saturnom.

Deo genetike može biti učen, obrazovan i ovo su preci koji su bili zagledani u budućnost, privučeni daljinama i često su geni rasuti po inostranstvu, pa i celom svetu. Ovo je posebno naglašeno ako je Jupiter u aspektu sa Merkurom, Mesecom i Uranom. Ako je Jupiter u povoljnom aspektu sa Suncem onda govorimo o pretku kojem su ugled i moć doneli bogatstvo, ali ako je na primer, Jupiter istovremeno i u nepovoljnom aspektu sa Marsom i Plutonom, onda su ugled i bogatstvo izgubljeni u ratu. Jupiter u aspektu sa Uranom obično govori o porodicama koje su dolazile do boljeg života za vreme nekih velikih promena i revolucija. Međutim, Jupiter u nepovoljnom aspektu sa Saturnom, ukazuje na deo genetike, koji je izgubio imanje i novac, na primer, zbog širenja neke bolesti ili konfiskacijom. Interesantno je da generacije koje su rođene sa ovim aspektom i koji utiče na četvrtu i desetu kuću, imaju strah od obilja. Gube samopouzdanje i nadu ako govorimo o obilju, ekspanziji i novcu.

Bred Pit ima Jupitera u četvrtoj kući u Ovnu u aspektu sa Marsom, koji govori o precima koji su imali dobre prilike da bi unapredili svoj život. On je glumio i Ahila u filmu Troja najvećeg junaka iz Ilijade. Ovo je tipično za njegov aspekt Jupitera u Ovnu i Marsa, a deo njegove genetike sigurno ima ovakve i slične junake.

Saturn govori o jednom delu genetike koji dolazi iz planinskih krajeva, nepristupačnih terena, hladnih oblasti, stenovitih i kamenitih predela. U povoljnim aspektima, Saturn ukazuje na porodice koje su najčešće radile teške poslove i borile se za egzistenciju u dosta teškim prilikama. Povoljni aspekti Saturna ukazuju na dugovečnost, tradicionalne porodice, kao i pretke koji su imali ozbiljan pogled na život. Ovo su preci koji su gradili puteve, mostove i železnice, radili na zemlji i u fabrikama, čuvali stoku, služili i bili sluge. Ako je Saturn u nepovoljnim aspektima, onda imamo porodice koje su bile gladne i siromašne, koje su živele u strahu, zatim pretke u zbegovima, mučenike, zatvorenike, bolesne.

Saturn u Biku govori o pretku koji je bio gazda nekog imanja, posebno ako je Saturn u povoljnim aspektima sa Suncem, Mesecom ili Jupiterom. Ovo su porodice koje su radile na zemlji, ali na plodnoj zemlji koja je donosila plodove. Porodice na bogatim seoskim imanjima. U gradovima često trgovci i bankari. Zavisi kako je Saturn dalje aspektovan i šta se dalje dešavalo. Čovek danas sa ovim položajem odlično oseća materiju i zemlju.

Ako je Saturn u Blizancima i u nepovoljnom aspektu sa Suncem, onda govorimo o mudrom pretku koji je zbog svojih reči i znanja mogao biti u sukobu sa nekim iz vlasti. Ili, imamo „sliku“ pretka koji u poznim i zrelim godinama podučava decu u školi.

Saturn u Lavu u desetoj kući govori o strogim muškim autoritetima među porodicama, ali ovo je i neki predak koji je bio na moćnom položaju i bio vrlo surov i sebičan. Ovo je posebno naglašeno ako je Saturn u Lavu u nepovoljnim aspektima, a danas čovek sa ovakvim položajem može imati dosta prepreka i teškoća da bi ostvario svoje ambicije.

Spomenuću ukrtako i tri poslednje planete.

Neptun u četvrtoj kući govori o izgubljenim porodicama i precima, odbeglim i nestalim, tajnama, psihičkim bolestima, nepoznatom poreklu, alkoholičarima, moreplovcima, itd.

Uran u četvrtoj kući govori o udaru na porodice zbog dešavanja na širem nivou (politička i ekonomska situacija, zemljotresi i druge prirodne nepogode), nomadima, lutalicama i kockarima, ekcentricima, buntovnicima, revolucionarima, genijalcima, itd.

Pluton u četvrtoj kući govori o porodicama koje se suočavaju sa razaranjima svake vrste od ratova, bolesti do prirodnih katastrofa, ubistvima, tiranima, silovanjima, mržnji, osvetama, itd.

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top