Od mraka do svetla – Škorpija

Ovaj znak povezuju sa otrovnim ubodom škorpije što nas odmah asocira na negativnu sliku praćenu strahom i notom opasnosti.
Neki ovaj znak povezuju i sa Judom, međutim razumevanje i proučavanje znakova nije ni malo jednostavno, pa čak i ako znamo da svaki znak ima svoju pozitivnu i negativnu stranu. Isto, kao i svako ljudsko biće.

Možda ovo i jeste tamna noć duše, ali sa svrhom jednog unutrašnjeg puta koji vodi u tminu, ali u cilju ozdravljenja.
Čak i sezona godine kojom vlada Škorpija (sredina jeseni) odgovara trenutku kada priroda umire, drveće gubi lišće, mrak nadvladava svetlo, pa je mnogo toga nadahnuto melanholijom.

Škorpija je drugi znak vode (fiksna voda), koja je duboka, nepredvidljiva, tajanstvena, mračna i mutna, dakle spremna za opstanak u tami, blatu, mulju, što priznaćemo i nije baš gostoljubivo.
To je fiksan znak, sposoban da daje stabilnost onome što je prethodilo u znaku Vage.
Zato, u kraljevstvu Škorpije, sve mora biti testirano i ispitano, ali ne logikom i racionalnošću već „iz stomaka“ uzimajući u obzir sve one intenzivne i razorne emocije.

Ovde se sedi na izumrlom vulkanu, ali koji uvek može da se aktivira i izbaci lavu, motivisanu i nahranjenu nesvesnim psihološkim silama. Ali, one služe u znaku Škorpije da se istražuje bez obzira na moguće komplikacije i posledice.
Zbog toga, svrha ovog znaka je da iskopa najdublje što može da se kopa, da se spusti na najmračnija mesta i da se snađe u ovom unutrašnjem terenu.
Tu leže najteže emocije, najnerazumljiviji osećaji i najrazornije misli.

Od mraka do svetla – Škorpija

Nijedan znak nije tako bezobzirno introspektivan i istovremeno sposoban da prepozna slabosti i snagu drugih. To je jedan izuzetan unutrašnji intenzitet i talenat koji omogućava da najpre uđe duboko u sebe, a zatim razume unutrašnje motivacije i najmračnije tajne onih oko sebe.

Arhetipovi sa kojima se Škorpija može povezati su šaman, istražitelj, hipnotizer, psihoanalitičar, jer sve ove „figure“ traže neku skrivenu istinu iza vidljivih pojava.
Vladari ovog znaka su Mars, koji predstavlja želju, agresiju, borbu za prevlast, kao i Pluton – gospodar podzemlja.
Obe ove planete daju vulkansku prirodu izmučenu strastima, pa ako ne sazreva, daje agresivnu, kritičnu i polemičnu prirodu.
Srce Škorpije je često bojno polje, emocije su uvek ekstremne, strastvene i intenzivne, zbog čega je njegov život često komplikovan sam po sebi, pokušavajući živeti zahtevne i komplikovane situacije.
Prvo, može postati opasno posebno kada se izgubi osećaj za perspektivu u jurnjavi za nemogućim situacijama. Drugo, možda mu neće pomoći da razume izvor svoje uznemirenosti i nezadovoljstva što ga dalje tera da opsesivno i kompulsivno juri za jakim ciljevima: novac, posedovanje, seksualne i ambiciozne moći.

Dakle, od mraka do svetla, možda je fraza koja izražava izuzetnu energiju ovog složenog znaka.

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top