Mesec simbol plodnosti i začeća

Mesec simbol plodnosti i začećaNedavno u jednom razgovoru poznanica mi se poverila znajući da znam njen horoskop: „Imam osećaj da smo se pre neko veče partner i ja malo više zaneli i da sam ostala u drugom stanju. Šta ti misliš o tome?“

Prvo na šta sam pomislila bio je njen podznak koji počinje na jednom od poslednjeg stepena Riba preko kojeg je tranzitna Venera baš tih dana prelazila.

Jedan od pokazatelja mogućnosti začeća je prelazak tranzitne Venere ili Meseca preko podznaka (Ascendenta), ali zapamtite da je ovo i samo jedan od pokazatelja.

Muškarac predstavlja vatru, pošto se kod njega nalazi seme, a žena vodu, pošto se plod rađa iz njene vlage, a sila koja ih spaja jeste ljubav (Venus).“

Položaj Venere i Meseca u ženskom horoskopu utiče na plodnost, začeće i trudnoću. Mesec opisuje i tok trudnoće, psihičko stanje, kao i ponašanje žene za vreme trudnoće.

Trudnoća najmanje može da se planira ako je Mesec u vatrenim znakovima (Ovan, Lav i Strelca), posebno u znaku Ovna, jer ovim znakom vlada nepredvidljivi Mars. Saturn kao planeta planiranja i kontrole nalazi se u nepovoljnom dostojanstvu u vatrenim znakovima i zbog toga je teže planirati trudnoću kada je Mesec u jednom od ovih znakova.

Planiranje trudnoće je teže i ako je Mesec u aspektu sa Marsom ili Uranom, tako da ovde teže prolaze „priče“: „Kada dobijem stalan posao razmišljaću o trudnoći. Ipak, je bolje da razmišljam o trudnoći za dve godine.“

Trudnoća se dešava iznenada i neočekivano. Okolnosti oko trudnoće mogu biti neobične i šokantne, npr. dešava se da žena rodi i dete vanbračno, posebno u današnjem vremenu kada iz ovih aspekata postoji i izbor da uopšte ne mora živeti sa ocem deteta.

Ovi aspekti mogu ukazivati i na ubrzan ili prevremen porođaj posebno ako su aspekti nepovoljni, kao i na abortuse. Porođaj može da se odigra i u najčudnijim i iznenađujućim okolnostima, pa ako beba ne može dočekati da majka stigne do porodilišta, onda su ovo i one situacija u kojima se žena porađa u automobilu ili na putu ka porodilištu.

Mesec u vatrenim znakovima, kao i u aspektu sa Marsom govori o strasti. Možemo reći da žena najlakše ostaje u drugom stanju kada je između nje i partnera prisutna jaka strast i uzbuđenje. Muškrac treba bukvalno da je otme i da bude nepredvidljiv da bi žena ostala trudna.

Sa Mesecom u Ovnu treba ostati aktivan i za vreme trudnoće, ali u granicama koliko situacija dozvoljava. Ne dozvoliti da život stane. Ne dopustiti da se dani pretvore u monotoniju i dosadu.

Sa Mesecom u Strelcu ne dozvoliti da se žena oseća na bilo koji način ograničena i sputana za vreme trudnoće. Ostati aktivan, putovati, čitati, što više se opuštati, boraviti napolju i kretati se. Slično se dešava i kada je Mesec u aspektu sa Jupiterom.

Mesec u Lavu može otvoriti i neka pitanja statusa sa trudnoćom. Žena se oseća veoma ponosno, moćno i dostojanstveno u periodu trudnoće i ima potrebu da se mnogo toga vrti oko nje. Slično se dešava i kada je Mesec u aspektu sa Suncem.

Nepovoljni aspekti između Meseca, Marsa i Urana govore o napetom okuženju i okolnostima u kojima se žena nalazi dok je u drugom stanju. Njeno ponašanje za vreme trudnoće može biti nemirno i nervozno, a aspekt između Meseca i Marsa ukazuje i na bes koji je prisutan za vreme trudnoće. Žena može ostati u drugom stanju i u periodima kada se u njoj, kao i oko nje odigravaju značajne i nagle promene.

Mesec u Vodoliji takođe može doneti iznenađujuće i začuđujuće okolnosti kada je trudnoća u pitanju. Ovo je vazdušni znak i slično kao i kod ostalih vazdušnih znakova, potrebno je da se pojavi muškarac koji može mentalno ili intelektualno stimulisati partnera u takvim trenucima.

Ako govorimo o mogućnosti da se trudnoća planira, onda to može biti najlakše sa Mesecom u vazdušnim ili zemljanim znakovima, jer u ovim znakovima Merkur i Saturn imaju povoljno dostojanstvo. Takođe, ovde treba dodati i povoljne aspekte Meseca sa Saturnom i Merkurom.

Žena koja ima aspekt između Merkura i Meseca za vreme trudnoće prikuplja sve moguće informacije koje joj mogu biti korisne i koje će zadovoljiti njenu znatiželju. U slučaju da postoji nepovoljan aspekt između Meseca i Merkura ona može stalno da se pita: „Da li je pametno što sam se odlučila na ovaj korak? Da li je razumno što sam ostala u drugom stanju? Da li da ostavim trudnoću ili ne?“

Ona je nemirna i u dilemama, ali ima i teškoće da pronađe razumevanje u bližem okruženju za svoja osećanja i ponašanje dok se suprotno dešava kod povoljnog aspekta između Meseca i Merkura.

Slično može biti i kada se Mesec nalazi u Blizancima. Potrebno je da se pojavi muškarac koji ženu može i mentalno stimulisati da bi ostala u drugom stanju. Dešava se da žena ostaje trudna u periodu kada kod nje postoje neke dileme ili kada je nesigurna zbog određenih okolnosti u kojima se nalazi. Čitati, ne izgubiti kontakt sa spoljašnjim okruženjem, kretati se fizički i mentalno, komunicirati sa ljudima, putovati. Ako je Mesec u Blizancima u nepovoljnim aspektima obratiti pažnju da se ne razbacuje mentalna energija na nepotrebne stvari i suvišne kontakte, jer ovo može ženu za vreme trudnoće mentalno da iscrpljuje.

Mesec simbol plodnosti i začeća

Kada se Mesec nalazi u aspektu sa Venerom mogućnost začeća i trudnoće se pojačava kada su prisutna i bliska osećanja, zaljubljenost i ljubav. Sama reč „Volim te“ postaje magična u takvim trenucima. Potrebno je da se pojavi partner pored kojeg žena može biti potpuno opuštena i vesela. Trenutak začeća je kao umetnički čin, a žena ostaje najčešće u drugom stanju u danima kada se oseća radosno, zadovoljno i zaljubljeno, a posebno kada su Mesec i Venera u povoljnim aspektima.

Nepovoljni aspekti između Meseca i Venere ukazuju na dileme žene za vreme trudnoće: „Da li ću ostati privlačna za vreme trudnoće? Hoću li izgubiti lepotu? Da li ću moći isto onako da uživam kao i pre trudnoće?“

Slušati muziku, birati mesta koja su prijatna i opuštajuća, biti u dodiru sa lepotom i estetikom, boraviti u prirodi, biti okružen bliskim ljudima, ne zanemarivati društveni život.

Slično je i sa Mesecom u Vagi s tim da je važno prisustvo partnera za vreme trudnoće, jer joj je u ovom perodu važno da oseti oslonac u partneru, podeli sa njim svoja iskustva i ideje, kao i da dobija potvrde od njega za svoje dileme.

Nepovoljni aspekti između Meseca i Saturna mogu doneti određene komplikacije u trudnoći kao što su bolesti, umor i isrpljenost, gubitak ploda, spontani pobačaj i sl. Nema razloga da se uplašite ako imate ovaj aspekt, jer nije dovoljan samo ovaj aspekt da bi došlo do ovakvih komplikacija. Viđala sam dosta horoskopa sa ovim aspektom gde nije bilo ovakvih komplikacija, ali neka saturnovska priča mora biti na neki način prisutna. Na primer, strah i briga koju žena oseća u vezi trudnoće ili za vreme trudnoće: „Da li će sve biti kako treba? Hoću li moći ispuniti sva očekivanja kao majka deteta? Valjda neće ništa krenuti naopako…i sl.“

Prema tome, kod aspekata između Meseca i Saturna, a posebno onih nepovoljnih, žena za vreme trudnoće može osećati strah. Ona se brine, ali i njeno okruženje može biti zabrinjavajuće i teško za vreme trudnoće što dodatno pojačava osećanje straha, brigu, tugu, neraspoloženje, depresiju i sl. Ovo je i strah da se prihvati potpuna odgovornost kada je u pitanju majčinstvo, jer uvek negde na nesvesnom nivou vreba neko osećanje da će se desiti nešto loše. Žena može na nesvesnom nivou i da odbija trudnoću i majčinstvo, jer opet iza toga uvek postoji strah. Povoljni aspekti između Meseca i Saturna neće negirati strah, ali će se žena mnogo lakše nositi sa njima, kao što će lakše i prihvatiti realnost koja se dešava sa njenom trudnoćom.

Kod nepovoljnih aspekata između Meseca i Saturna žena može ostati u drugom stanju u periodu kada su prisutni neki problemi između nje i partnera, ali i u danima kada se i sama suočava se nekim problemima. U nekim slučajevima u njenom bližem okruženju postoji neko ko je protiv njene trudnoće.

Slično može biti i kada je Mesec u Jarcu, ali potrebno je i dodatno obratiti pažnju na aspekte Saturna.

Mesec u Biku je vrlo plodan, jer je Mesec egzaltiran u ovom znaku i jako je važno da se žena oseća udobno i prijatno za vreme trudnoće. Čak je i pojačana plodnost u periodima kada se žena pored partnera oseća sigurno i stabilno i kada može potpuno da se preda uživanju. Ako nema uživanja i udobnosti onda se ne može u potpunosti ispratiti simbolika Meseca u Biku. Kada je Mesec u Biku u nepovoljnim aspektima, treba obratiti pažnju na ishranu, odnosno na hranu koja se unosi u organizam. Slušati što više muziku, boraviti u prirodi, rukama praviti nešto kreativno, uživati u kupovini, biti okružen porodicom.

Sa Mesecom u Devici period trudnoće se može pretvoriti u svakodnevnu detaljnu analizu. Žena može sebe preopteretiti nepotrebnim detaljima, ali može biti i sumnjičava po pitanju trudnoće, posebno ako je Mesec u Devici u nepovoljnim aspektima. Preterana sumnja, kao i analize umanjuju vedro i dobro raspoloženje za vreme trudnoće. Čitati za vreme trudnoće, zaposliti sebe nekim poslićima ali nikako onim napornim i teškim posebno ako je Mesec u Devici u nepovoljnim aspektima. Biti koristan drugima i pomagati onoliko koliko okolnosti i situacija dozvoljavaju.

Kada je Mesec u Raku, Ribama ili Škorpiji onda kažemo da se nalazi u plodnim znakovima, međutim ne trebate biti zabrinuti ako ugledate Mesec u nekom od tzv. neplodnih znakova. To što je Mesec u neplodnom znaku uopšte ne znači da ne možete ostati u drugom stanju. Mnogo toga se bukvalno i površno tumači.

Mesec u Raku se nalazi u sedištu i govori o potrebi za majčinstvom i decom. Dobro je da se pojavi partner, koji kod žene može probuditi majčinske instikte, jer je zbog simbolike i veća mogućnost trudnoće. Ako je Mesec u Raku u nepovoljnim aspektima onda žena za vreme trudnoće ima promenljivo raspoloženje koje često može da oscilira. Povlačiti se s vremena na vreme, kao i imati aktivan unutrašnj i intiman život, biti okružen porodičnom idilom i romantikom, gledati u zvezdano nebo i pustiti mašti na volju.

Slično se može reći i za Mesec u Ribama, s tim da se ovde za vreme trudnoće osetljivost još više pojačava kao i promenljiva osećanja. Žena za vreme trudnoće jedan dan može želeti jedno, a sutra dan već nešto sasvim drugo. U toku dana svakih sat vremena može menjati raspoloženje od radosti do tuge posebno ako je Mesec u Ribama u nepovoljnim aspektima. Čin začeća može biti čudesan, a žena se u tom trenutku može osećati kao u bajci.

Osećanje ljubavi i zaljubljenosti pojačava mogućnost začeća, međutim ako je Mesec u Ribama i u nepovoljnim aspektima, onda trudnoća može proteći u nesređenim okolnostima. Zbog toga se žena može osećati nesigurno, pa i izgubljeno u odnosu na realne i stvarne okolnosti u kojima se nalazi. Kod nepovoljnih aspekata zbog preterane osetljivosti treba biti oprezan sa tabletama, umirujućim sredstvima, pa i alkoholom, jer se može postati zavisan za vreme trudnoće. Izbegavati okruženje koje je na bilo koji način negativno, jer se u fazi trdunoće sve lako uspija iz okruženja.

Imati neki svoj miran kutak za potrebe povlačenja, odmarati se i opuštati, biti kreativan i maštovit, slušati muziku, boraviti u lepim okruženjima, meditirati, slušati tišinu, boraviti u blizini vode (mora i jezera).

Nemojte se plašiti ako je Mesec u znaku Škorpije, jer ovaj položaj ne znači i probleme sa trudnoćom. Ima dosta horoskopa sa Mesecom u Škorpiji i žene su  lako iznele svoju trudnoću. Jedino u najekstremnijim slučajevima kada je Mesec u Škorpiji i u nepovoljnim aspektima, kao i Mars kao njegov dispozitor, pa i Venera, može doći do problema. U ovakvim slučajevima neka vrsta ekstremnosti može biti prisutna u trenutku zaćeća, pa i tokom trudnoće, kao i u bližem i privatnom okruženju.

Mesec u Škorpiji u ovakvim slučajevima privlači dramatične situacije. Žena se može tokom trudnoće suočavati sa određenim strahovima, posebno ako je Mesec u Škorpiji u aspektu sa Saturnom. Nekad se dešavaju i tragični događaji u porodici kojima žena prisustvuje što utiče na njeno raspoloženje za vreme trudnoće. Slično se dešava i kada je Mesec u aspektu sa Plutonom.

 

 

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top