Merkur u Jarcu – u najtežim trenucima sam

Merkur u Jarcu – u najtežim trenucima samDva prijatelja proučavaju mapu oko planine da bi se popeli do njenog vrha i jedan od njih pokazujući prstom na mapu drugom govori: „Ići ćemo ovim putem. Prolazio sam prošle godine tim putem i znam da je bezbedan i siguran.“ Ovo su reči Merkura u Jarcu, koji najčešće bira ono što je već iskusio i proverio. Njegov prijatelj klima glavom, jer je osetio sigurnost u njegovim rečima.

Poznati ruski ezoteričar G. I. Gurđijev, imao je Merkura u znaku Jarca i rekao : „Nije tvoj posao da mi veruješ. Tražim od tebe da ne veruješ ni u šta, sem onoga u šta se sam uveriš.“

Merkur u Jarcu se nikada ne hvali u društvu koliko je devojaka i žena zaveo ili koliko je alkohola popio na prošlonedeljnoj žurci. Neće vam pričati o tračevima iz novina, jer ne samo da ne želi o njima da priča, već i preskače takve rubrike u širokom luku. On uvek gleda svoja posla. Isto tako, neće vam ispričati, a samo da bi se pohvalio, kada je prvi put ili poslednji put imao seksualni odnos, kada je prvi put poljubio devojku, kao što vam neće pričati ni o novogodišnjim ukrasima u ovim predprazničnim danima. Međutim, pričaće vam o jednoj hladnoj zimi, kada se zaputio u zimsku noć i kada je prepešačio dvadeset kilometara dok je vejao sneg i dok ga je ledeni vetar probijao do svake koščice u telu. Pričaće vam kako se popeo u najtežim uslovima na vrh planine, kako je prošle nedelje radio od jutra do kasno u noć ili kako je do nekih odgovora došao tek kada je video i upoznao život koji je surov i težak i kako ga je prošli mesec život pritsnuo uz zid.

Merkur u Jarcu – u najtežim trenucima sam

Elvis Prisli je imao Merkura u Jarcu i jednom je izjavio: „Svaki put kada pomislim da sam ostario i da ću uskoro završiti u grobu, uvek se desi nešto novo.“  To je Merkur u Jarcu, jer svaka misao koja je obojena ništavilom i prolaznošću jeste i put za neke nove odgovore i ideje.

Za Merkura u Jarcu je važna tačnost, jer je u ovom znaku pod vladarstvom Saturna, koji simbolizuje vreme, a Merkur u Jarcu teži da svoje planove kvalitetno uskladi sa vremenom. Zbog toga često ranije kreće na posao ili na neko dogovoreno mesto, jer se već unapred obezbeđuje, ako bi nešto slučajno krenulo van kontrole (prevoz, zastoj, gužva, itd.). Njega možete slobodno opteretiti sa najtežim i najboljnijim temama i dobićete savete onda kada vam je najteže u životu. Međutim, ako su vam potrebni saveti kao koju haljinu da izvučete iz plakara da bi na zabavi izgledali što više privlačnije i seksipilnije, onda za ovaj savet ne pitajte Merkura u Jarcu. On će vam u tom slučaju biti od pomoći, ali da vam kaže ko će biti prisutan od uticajnijih ljudi na zabavi i sa kim od njih bi trebalo da uspostavite kontakt, jer vam mogu biti od koristi u vašim poslovima i planovima.

Ako dobacite neki vulgaran komentar devojci za susednim stolom kao: „Voleo bih da tvoje noge noćas završe na mojim ramenima“ budite sigurni da će se Merkur u Jarcu koji sedi za vašim stolom i u vašem društvu – namrštiti. Opet, ako uputite neki kompliment Merkuru u Jarcu, verovatno neće znati šta da vam odgovori, zaćutaće, pocrveneće i postidiće se, a onda možete od njega čuti „Pa, nije baš tako…“ ili „Možda preteruješ.“ Naravno, to ne znači da mu ne prijaju komplimenti, prijaju mu, ali kao da mu u takvim trenucima nestaju reči, jezik se blokira i postaje težak. To je verovatno zbog toga što nije naučen da prima komplimente, jer se nešto ne seća previše da je bilo dana u detinjstvu kada je dobijao komplimente. Retko kada će vam i uputiti kompliment i kada nešto i dobro uradite, reći će: „Dobro je, mada je moglo i bolje“, a ako očekujete neki kompliment na račun vašeg izgleda ili ništa nećete čuti ili ćete čuti kompliment, ali vrlo suzdržano i bez oduševljavanja. Možete onda ostati razočarani i pomisliti u sebi: „Nije se ni malo oduševio.“

Entoni Hopkins koji takođe ima Mekura u Jarcu, rekao je: „Volim ljude, ali draža mi je samoća. Mnogi to ne shvataju.“ Ovakvu usamljenost Merkura u Jarcu samo odabrani mogu razumeti i izvući iz zatvora.

 

http://www.youtube.com/watch?v=h8QmV8wxEeE

Saturn koji vlada znakom Jarca, planeta je dicipline i zaheteva od Merkura da svoje ideje praktično primeni, a svoje planove za budućnost uzme u najozbiljnije razmatranje i to je težak kamen, koji ceo život nosi na svojim leđima. Nekada mogu da vas zaplaše njegove grube i surove reči, a njih najčešće izgovara kada oseti da želite na bilo koji način da ga iskoristite ili kada primeti da želite na lak način da dođete do nekog cilja. Merkur u Jarcu lako upada u tmurna ili mračna raspoloženja i onda će vam reći: „Nisam za razgovor, kao ni za druženje“ i onda  se povlači, zatvara vam vrata ispred nosa i ne javlja na telefonske pozive. Njegovi odgovori mogu delovati surovo, jer ako mu kažete da ćete naići sutra do njega, možete čuti „Ne primam sutra društvo. Odlučio sam da odmaram u samoći“. Kupitćete mu neki poklon i možete čuti: „Baš je ružno. Ne sviđa mi se.“ ili ćete u nekom trenutku čuti: „Ne želim da slušam o temama o kojima pričaš, jer me uopšte ne zanimaju“ , ali zapamite Merkur u Jarcu zna šta neće.

Ne treba se začuditi kada iz Merkura u Jarcu počnu i stihovi da se nižu, ali oni nisu veseli, radosni, obojeni i šareni. Njegovi stihovi imaju uvek konkretnu temu, a iz stihova najčešće izvire bol, patnja, noć, smrt, zvezde koje se gase, jezero koje ledi, duša koja vene… Američki pesnik Adgar Alan Po, imao je Merkura u Jarcu:

„Ali kada pokrov noći crne,
kao sav svet, i njega ogrne,
i kad vetar mistični zašumi
naricaljku u čempresnoj šumi
tad – oh, tada, budih se s večera
pred užasom samotnog jezera.“

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top