Kosmički položaj planeta

 

Kosmički položaj planeta

Pod kosmičkim položajem planete podrazumevamo nekoliko astroloških faktora od kojih je najvažniji položaj planete u zodijačkom znaku. Naravno, ovde se ne umanjuje važnost i uticaj ostalih astroloških faktora, ali se položaj u zodijačkom znaku uzima kao najvažniji. Svaka planeta ima svoju esencijalnu ili planetarnu prirodu koju ona izražava kroz zodijački  znak u kojem se nalazi, odnosno na onaj način koji znak dozvoljava. U prošlom broju Astrologusa, pisali smo o planetarnim dostojanstvima i kvalitetu i kvantitetu planeta, po teoriji Žan Batist Morena, a u ovom tekstu pokušaćemo da zaokružimo ovu priču. Svaki od 12 zodijačkih znakova ima svoju prirodu, kao što i svaka planeta ima i ispoljava svoju planetarnu prirodu. Kada se planeta nalazi u zodijačkom znaku koji ima sličnu prirodu kao ona, uticaj ovakve planete biće pozitivan i podsticajan. Sa druge strane, ako se planeta nalazi u zodijačkom znaku čija je priroda u suprotnosti, dakle suprotstavljena prirodi planete, onda ovakva planeta nije u stanju da ispolji svoju pravu prirodu, pa se za nju može reći da je oslabljena.

Izopačenje planete dolazi u slučajevima kada se ona nalazi u zodijačkom znaku koji je suprotnog pola od pola planete. Drugim rečima, ženska planeta u muškom znaku ili muška planeta u ženskom znaku. Na primer, Venera ima nepovoljno dostojanstvo (izbegavam da koristim izraz „loše“), odnosno egzil, u zodijačkom znaku Ovna, kao i u zodijačkom znaku Škorpije. Međutim, ipak će se Venera koja je ženska planeta, nepovoljnije izraziti u muškom zodijačkom znaku Ovna, nego što će to biti slučaj kada je Venera u ženskom zodijačkom znaku Škorpije. Ženska planeta se nepovoljnije izražava u muškom znaku, a muška planeta nepovoljnije se izražava u ženskom znaku. Isti je slučaj, na primer sa Marsom koji je u izgonu u zodijačkom znaku Bika, ali i u zodijačkom znaku Vage. Dakle, on je nepovoljan i u jednom i u drugom znaku, međutim kako je Mars muška planeta, a Bik je ženski znak, Mars će biti nepovoljniji u znaku Bika,  u odnosu na okolnost, kada se nalazi u muškom zodijačkom znaku Vage. Ovo je „priča“ o polaritetima planeta i znakova, koje je Žan Batist Moren istakao kao najvažnije i postavio ih ispred kvaliteta i elemenata. Ovde možemo postaviti pitanje, šta podrazumevamo kada kažemo muški znak, a šta podrazumevamo kada kažemo ženski znak ?

Muški znak je aktivan i ima poriv da deluje, pa mu nije potrebna druga strana da bi ga pokrenula ili „startovala“. Drugim rečima, muški znak ima mogućnost izbora, a taj izbor jeste, da li će da deluje ili pak neće da deluje. Muški znaci su povezani sa svešću, a izraz svega toga jeste volja. Ženski znaci su povezani sa unutrašnjim bićem, sa emocijama i sa instiktima. Za ženski znak se ne može reći da deluje i da može u svakom trenutku da izrazi volju. Ženski znak prvenstveno reaguje u odnosu na muški znak koji ima mogućnost izbora da deluje, ali ovu osobinu ne treba posmatrati kao slabost, jer možemo reći da se među ženskim znacima nalaze vrlo jaki znaci, kao : Bik, Škorpija i Jarac.

Šta god rekli za ženske znake, najvažnije jeste, da oni imaju jednu zajedničku osobinu, a to je instikt i osećanje za život. Dakle, Mars u Biku ili Mars u Vagi ? Oba Marsa su pod dominacijom planete Venere, pa ovakav Mars svoju prirodu „meša“ sa Venerinom prirodom, ali u svakom slučaju Mars u Biku je nepovoljniji iz razloga što se nalazi u ženskom zodijačkom znaku. Mars je muškog polariteta i prema tome ima mogućnost izbora da deluje, da izražava volju, energiju i poriv za akcijom. Sa druge strane Bik je, kao prvo ženski znak i zbog toga okrenut ka unutra, ka unutrašnjem biću i zamislite kada bi ste rekli Marsu : „Ti moraš biti intuitivan, instiktivan i nesmeš da deluješ spolja.“ Prema tome, to je problem Marsa u zodijačkom znaku Bika.

Zodijački znak Vaga je muškog polariteta i shodno tome ima mogućnost izbora da deluje i da krene u akciju, pa je položaj Marsa u Vagi povoljniji u odnosu na okolnost kada se isti taj Mars nalazi u zodijačkom znaku Bika. Nepovoljnost i jednog i drugog položaja jeste u činjenici da je Mars u oba zodijačka znaka pod uplivom Venere koja prirodno teži ka harmoniji, balansiranju, ravnoteži i kompromisu, a što je u suprotnosti i nije specifično za Marsa. Venera će u ovom slučaju reći Marsu : „Hajde da napravimo kompromis“, što predstavlja kaznu za jednog Marsa.

Kosmički položaj planeta

Saturn je u izgonu u zodijačkom znaku Raka, kao i u zodijačkom znaku Lava. Saturn je muškog polariteta, dok je Rak ženskog polariteta, a zodijački znak Lav – muškog polariteta Prema tome, muški Saturn će nepovoljnije izražavati svoju planetarnu prirodu u ženskom znaku Raka u odnosu na okolnost kada se nalazi u muškom zodijačkom znaku Lava. Rak kao predstavnik ženskog znaka, povezan je sa samoodržavanjem i osećanjem za život, jer Rak teži da nastavi „lanac života“ i produži vrstu. Gde je problem ? Problem je u tome što ste postavili Saturn u zodijački znak kojim vlada Mesec ! Saturn nema osećaj za instikt, on želi sve što pripada Raku jedino da negira i odbaci. Sa druge strane, muški Saturn u muškom zodijačkom znaku Lava, a bez obzira što je takođe u nepovoljnom znaku za sebe, ima želju da se nametne spolja i da izrazi svoje delovanje u javnom životu. Problem Saturna u oba zodijačka znaka jeste što se Saturn ovde „susreće“ sa dve vitalizirajuće sile, jednom koja po svaku cenu želi da se razmnožava (Rak, Mesec) i drugom koja po svaku cenu želi da utisne životnu energiju i da slavi život (Lav, Sunce). Zamislite sada Raka koji će reći Saturnu : „Hajde da se razmnožavamo.“ ili zamislite Lava koji će reći Saturnu : „Hajde da slavimo život i učinimo ga najkvalitetnijim.“

Za planete koje su u znaku svog sedišta ili u domicilu, važi isto pravilo, planeta je povoljnija kada se nalazi u zodijačkom znaku istog pola. Mars koji je u sedištu u zodijačkom znaku Ovna, kao i u zodijačkom znaku Škorpije, svoj povoljniji uticaj će ispoljavati kroz zodijački znak Ovna, jer je muška planeta u muškom znaku, a manje je povoljan u Škorpiji, gde je muška planeta u ženskom zodijačkom znaku. Prvi Mars je energičan, aktivan i usmeren ka spolja, dok je drugi Mars, odnosno Mars u Škorpiji, osećajan, instiktivan i emotivan. Dakle, oba Marsa su jaka, jer se nalaze u domicilima, ali opet, Mars u Ovnu lakše izražava svoju prirodu, nego Mars u Škorpiji. Isto je, na primer i sa Venerom koja je u sedištu u zodijačkom znaku Bika, ali i u zodijačkom znaku Vage, međutim bez obzira na povoljnost oba položaja, Venera u Biku će lakše ispoljiti svoju planetarnu prirodu, nego Venera u zodijačkom znaku Vage.

Pored prethodno rečenog, a što se odnosi na kosmičke položaje planeta, kada se tumači i interpretira horoskop, potrebno je obratiti pažnju na pol vlasnika horoskopa. Nije isto, ako na primer natus muškog pola ima dominaciju i veći broj planeta u ženskim znacima, nego natus muškog pola sa dominacijom planeta u muškim zodijačkim znaciima. U slučaju da se govori o natusu muškog pola, a koji u svom horoskopu ima dominaciju planeta u kosmičkom položaju u ženskim znacima, onda ovakvi kosmički položaji mogu proizvesti mlake, nežne, blage i feminizirane tendencije, karakterne crte, ali i seksualnu izopačenost i seksualne ekcese, što je neobično  i neugodno „nositi“ u muškom telu.

Kosmički položaj planeta

Položajem planete u određenom zodijačkom znaku, mi dobijamo tri informacije i to preko: polariteta, kvadripliciteta (kvalitet) i elementa tog zodijačkog znaka. Na primer, ako posmatramo Sunce u zodijačkom znaku Ribe, mi ćemo odmah dobiti tri značajne informacije o ovom položaju Sunca. Sunce je muška planeta i nalazi se u ženskom zodijačkom znaku, dakle već možemo naslutiti nezadovoljstvo ovog Sunca. Sunce kao predstavnik fiksnog znaka (Lav) nalazi se sada u promenljivom znaku, što je takođe neobično za Sunce, jer Ribe sada traže od Sunca da napravi promenu. Sunce sadrži prakvaltete, Toplo i Suvo, dok su Ribe sačinjene od prakvaliteta Hladno i Vlažno, pa Sunce ne ispoljava u ovom znaku energiju i ambiciju, jer je i Toplota i Suvoća drastično umanjena. Voda ( Hladno i Vlažno) gase vatru (Toplo i Suvo). Zbog svega rečenog za položaj Sunca u zodijačkom znaku Ribe, Sunce je oslabljeno u ovom znaku i nalazi se u nepovoljnom položaju koje se zove peregriniranost, a koje je Žan Batist Moren svrstao u nepovoljna dostojanstva.

Dakle, pri proceni kosmičkog položaja planete, uvek treba prvo krenuti od njenog položaja u zodijačkom znaku i naravno ne donositi konačni zaključak, jer se nakon toga moraju uključiti i ispratiti ostali astrološki faktori.

 

 

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top