Učenje kroz dužnosti i obaveze (šesta kuća)

Učenje kroz dužnosti i obaveze (šesta kuća)

GRADINAR:
Sažali se na svog slugu kraljice!

KRALJICA:
Svečanost je prošla i sve su me sluge ostavile, šta ćeš ti ovako dockan?

GRADINAR:
Pošto si druge otpustila, došao je moj čas.
Došao sam da te pitam, šta ima tvoj poslednji rob još da uradi?

Rabindranat Tagore

Ovako počinje dijalog između kraljice i sluge, gde je kraljica predstavljena znakom Lava, a sluga znakom koji sledi, odnosno Devicom. Ako Devica sluzi Lavu, jer nakon Lava dolazi Devica, onda služenje drugima, skromnost i razumnost Device, predstavlja pripremu za odnos sa drugima i pratnerom, što sledi u narednom znaku Vage.

Kada dođemo do 6. kuće, kojom u prirodnom horoskopu vlada Devica, susrećemo se sa materijalnim stvarima, jer je Devica zemljani znak, ali kako svi promenljivi znaci predstavljaju učenje, onda govorimo o učenju kroz neposredno i svakodnevno iskustvo, dolazeći u dodir sa metrijalnim stvarima. Suština ili pozadina ovog dela horoskopa (6. kuća) jeste učenje kroz posao, rad, sluzbu, duznosti, zdravlje i pomaganje i zbog toga ova kuća trazi razumnost, racionalnost, praktičnost, analitičnost, ali i poniznost i korisnost, kao i sposobnost da prihvatimo svakodnevne duznosti i obaveze. Ovde je potreban praktičan i razuman pristup, jer samo kroz racionalan, praktičan i analitičan um, postizemo potrebna saznanja kroz svakodnevne obaveze koje su povezane sa radom i poslom. Kada se suočavamo sa bolestima koje su takođe predstavljene 6. kućom, onda učimo o našem telu, tako što se suočavamo sa  zdravstvenim problemima. Ovde treba prihvatiti i odgovornosti i obaveze za druge sa kojima nismo povezani krvnim srodstvom. Sve ove okolnosti, saznanja i iskustva predstavljaju alatke ili pomoćna sredstva, tako što nam pomazu da se naučimo poniznosti, što je potrebno na ovom nivou, nakon znaka Lava.

Sve što se nalazi u Devici ili 6. kući nedostajalno je na prethodnom nivou 5. kuće ili Lava, a to je poniznost, ograničenja, sluzenje i preuzimanje odgovornosti za svoje telo, zdravlje, svakodnevne obaveze i rad, što se u 6. kući nameće kao nuznost prihvatanja.

Vatreni znaci na vrhu 6. kuće (Ovan, Lav i Strelac)

Vatra je element koji najmanje zeli biti u sluzbi drugih ili da sluzi drugima, jer je vatra povezana sa vođstvom, dominacijom, slobodom, isticanjem, hrabrošću i inicijativom. Međutim, ono čemu se vatra moze naučiti od zemlje, a što je potrebno za 6. kuću jeste strpljenje, promišljenost, razumnost, praktičnost i sposobnost poboljšanja fizičkog i materijalnog sveta. U suprotnom, preterana aktivnost, naglašene strasti, nestrpljivost, egocentričnost, preterano trošenje energije i nedostatak takta, mogu biti prepreke u razumevanju ove kuće. Vatrni znaci na vrhu 6. kuće u pozitivnom smislu daju mogućnost da se kroz svakodnevne obaveze, rad i sluzbu, pokrene snaga volje, samopouzdanje, optimizam, vedrina i dobro raspolozenje.

Ovan – „pomagati i biti koristan drugima za mene predstavlja hrabrost i odlučnost“

Kada je Ovan na vrhu ove kuće, onda su vaše akcije koje preduzimate, a kroz čega se identifikujete, povezane sa značenjima 6. kuće, jer je Ovan kardinalan znak, a to je snazno usmernje i fokusiranje prema radu, poslu, sluzenju i svakodnevnim obavezama u čemu trazite lični identitet. U negativnom smislu, preterana impulsivnost, ponos, nestrpljivost i grubost, mogu aktivirati probleme u svakodnevnim poslovima i obavezama i udaljiti vas od suštinskog značenja 6. kuće, kao na primer, nestrpljivost i agresivnost, kada su duznosti i obaveze u pitanju. Ovan moze biti koristan kada je potrebno pokazati odlučnost i hrabrost, kao što je sluzba u vojsci, ali i tamo gde je potrebno pokazati snagu i energiju, što znači biti koristan kroz fizički rad i tamo gde se ulaze energija.

Lav – „pomagati i biti koristan drugima za mene predstavlja čast i ponos“

Lav na vrhu 6. kuće govori o poslovnim i radnim okruzenjem, kao i ostalim duznostima i obavezama, kroz osećanje uzivanja, zadovoljstva, kroz kreativnu energiju i decu, gde zelite da osigurate vaš identitet. Lav je fiksan vatreni znak i zbog toga ovde postoji zelja za osiguravanjem identiteta, tako što se ideja  cenjenosti, priznanja i vaznosti, kao i stvaralaštvo, deca i ono što volimo povezuje sa poslom, radom, duznostima i obavezama. Prepreke u 6. kući su često povezane sa egocentričnošću, zeljom za vladanjem, argonacijom i surovošću, kao na primer, zelja da se dominira i vlada nad saradnicima i podređenima. Lav moze biti koristan kada je potrebno pokazati kreativnost i talente, tako da u 6. kući često simbolizuje kreativne radionice, ali i organzitorske sposobnoste, gde mozete pomagati drugima.

Strelac  – „pomagati i biti koristan drugima za mene predstavlja putovanje u viša stanja svesti“

Kada je Strelac na vrhu 6. kuće onda se rad, posao, sluzba, obaveze i zdravlje povezuju sa učenjem o tome ko smo i šta smo, a što predstavlja učenje na nivou identiteta. Više spoznaje, filozofski i religijski stavovi, kao i putovanja, mogu postati deo vašeg  svakodnevnog, radnog i poslovnog okruzenja, a vaši horizonti i razumevanje imaju mogućnost ekspanzije i  proširenja kroz pomaganja drugima i sluzenje, tako da onda ova kuća postaje kuća beskrajnih mogućnosti. U negativnom smislu, preterana teznja prema slobodi i nezavisnosti, moze vas lako udaljiti od suštinskog značenja 6. kuće, što aktivira probleme u svakodnevnim poslovima i obavezama. Strelac moze biti koristan kada je potrebno pokazati znanje, optimizam, vedrinu i entuzijazam.

Učenje kroz dužnosti i obaveze (šesta kuća)

Vazdušni znaci na vrhu 6. kuće (Blizanci, Vaga i Vodolija)

Vazduh je element koji je povezan sa mentalnim utiscima i apstraktnim idejama u zelji da se na taj način ovde poveze sa obavezama u svakodnevnom zivotu, dok 6. kuća zahteva praktičnost i oslanjanje na fizička čula i praktične razloge. Ono čemu se vazduh moze naučiti od zemlje je u sferi praktičnog, stvarnog i realnog, što onda moze proizvesti materijalizaciju ideja, ali i učenje samodsiciplini, istrajnosti, oprezu i uklapanju u fizički svet, što prirodno nedostaje vazduhu. U suprotnom, preterano teoretisanje i zivot u mentalnom, nedostatak istrajnosti i upornosti, kao i  mentalna nestabilnost, mogu biti prepreke i smetnje u razumevanju 6. kuće. Kada se vazduh koristi na konstruktivan i pozitivan način, onda postoji mogućnost da se kroz posao, rad, sluzenje i svakodnevne obaveze, pokrene društvenost, radoznalost, komunikativnost, svest o drugima.i zelja za učenjem.

Blizanci – „pomagati i biti koristan drugima za mene predstavlja fizičku i mentalnu aktivnost“

Kada su Blizanci na vrhu 6. kuće, onda je učenje, ali na intelektualnom i društvenom nivou, povezano sa stvarima ove kuće. Kroz svakodnevne obaveze, rad, sluzenje i duznosti mogu se  pokrenuti svi oblici razmene informacija, kao što su ideje, komunikacija, obrazovanje, predavanja, putovanja, trgovina, tako da se na taj način izlazi na kraj sa poslovnim i svakodnevnim obavezama. Blizanci pripadaju promenljivim znacima, kao što je i Devica, koja prirodno vlada 6. kućom, što znači da su vam dozvoljene promene kada su obaveze, duznosti i posao u pitanju. Prepreke u 6. kući su često povezane sa preteranom mentalnom aktivnošću i poteškoćama fokusiranja na jednu stvar, što moze doneti preterano trošenje mentalne energije, kao na primer, stresovi koji se aktiviraju zbog obaveza i duznosti. Blizanci su korisni kada je potrebno pokazati komunikaciju, spretnost, praktičnost, razumnost, posredničke talente..

Vaga – „pomagati i biti koristan drugima za mene znači uspostavljanje harmonije, mira i sklada“

Vaga na vrhu 6. kuće povezuje svakodnevne obaveze, duznosti, sluzbu i posao sa društvenim aktivnostima u zelji da kroz ove stvari postigne svest o drugima. Ovo je kardinalna vazdušni znak, tako da imamo mogućnost usklađivanja akcija na društvenom i intelektualnom nivou sa obavezama i duznostima. Društveni zivot i intelektualni razvoj, kao i partnerstva i svest o drugima, imaju snazan uticaj na sve stvari koje su povezane sa 6. kućom u zelji da se postigne sklad, mir i harmonija. U negativnom smislu je neodlučnost, kolebljivost i nedostatak samopouzdanja, prepreka za razumevanje 6. kuće, a narušavanje sklada i ravnoteze moze pokrenuti zdravstvene probleme. Vaga je korisna kada moze pokazati diplomatičnost, lepotu, estetsko, umetničko, miroljubivost, druzeljubivost.

Vodolija – „pomagati i biti koristan drugima za mene znači humanost i čovečnost“

Kada je Vodolija na vrhu 6. kuće, onda postoji teznja da se kroz svakodnevne obaveze, duznost i posao postigne društvena i intelektualna sigurnost, kroz rad u grupama. Izgrađen osećaj duznosti i obaveza omogućava ovde realizaciju ciljeva, koji se uklapaju sa teznjama i potrebama celokupnog društva ili društva kao celine u zelji da se postigne nešto novo, moderno i napredno. Prepreke u 6. kući su često povezane sa ekcentričnim stavovima, buntovnošću, napetošću, stresovima i odbacivanju pravila, duznosti i obaveza, jer Vodolija ne trpi ograničenja, jer tada ima osećaj gubitka slobode i nezavisnosti. Vodolija je korisna kada treba pokazati nove i moderne ideje, eksperimentisanje, humanost, rad u grupama i velikim sistemima.

Učenje kroz dužnosti i obaveze (šesta kuća)

Vodeni znaci na vrhu 6. kuć (Rak, Škorpija i Ribe)

Voda je element koji moze doneti isceliteljska iskustva kroz duznosti i sluzenje u zelji da iskusi saosećajnost i emotivnost. Ono čemu se voda moze naučiti od zemlje jeste stabilnost i istrajnost kada su emocije u pitanju, koje se u ovom slučaju usmeravaju kroz brigu prema drugima. Duboke emocije, profinjenost, duboko razmišljanje i nagon za emocionalnom povezanošću sa drugima u zelji da se prihvate obaveze i duznosti, mogu se pozitivno doziveti u 6. kući. U suprotnom, preterana osetljivost, idealizovanje, fantaziranje, haotičnost, tajnovitost i zatvorenost mogu biti prepreke u razumevanju 6. kuće. Kada se voda koristi na pozitivan i konstruktivan način onda je moguće kroz posao, sluzbe, duznosti i svakodnevne obaveze, iskusiti pročišćenje i sposobnost da se čine dobra dela.

Rak – „pomagati i biti koristan drugima za mene predstavlja konstruktivan osećaj zivota“

Rak na vrhu 6. kuće povezuje naše akcije na emocionalnom nivou sa duznostima, obavezama, poslom i sluzenjem. Tradicija, briga, porodica i potomstvo, mogu postati deo našeg svakodnevnog zivota, sluzenja, kao i poslovnog ili radnog ambijenta, dok su naše emotivne akcije usmerene prema duznostima u zelji da pokazemo brigu i osetimo pripadnost. Kroz osećaj duznosti i obaveza, mozemo pokrenuti i razviti unutrašnji zivot i delovati na najdubljem osećajnom nivou. U negativnom smislu, unutrašnja haotičnost, preterana privatnost i nedostatak hrabrosti, mogu biti prepreke za razumevanje 6. kuće. Rak je koristan kada moze ispoljiti svoju briznu i emotivnu prirodu, tradicionalne vrednosti, emotivnost, maštu, patriotizam.

Škorpija – „pomagati i biti koristan drugima za mene predstavlja izazov“

Kada je Škorpija na vrhu 6. kuće, onda se osećaj duznosti i obaveza, posao i sluzenje, povezuju sa emocionalnom sigurnošću, jer ovaj znak pripada fiksnom kvadriplicitetu, a to je postizanje potpune emotivne sigurnosti kroz stvari 6. kuće. Oslobađanje od nagonske samovolje, kao i postizanje emocionalnog mira, što su ciljevi Škorpije, mogu se postići kroz rad, posao i svakodnevne obaveze. Sposobnost preobrazaja, transformacije, kao i prodiranja u srz i suštinu problema, mogu postati deo vašeg svakodnevnog zivota, gde podlezete obavezama i duznostima. Prepreke u 6. kući se često povezuju sa ekstremnošću, preteranom nagonu za kontrolom, instiktivnim i nagonskim reakcijama, a što moze doneti rizike, opasnosti i krize kada govorimo o radu, poslu i zdravlju. Škorpija je korisna tamo gde je potrebno pokazati pronicljivost, istrazivački duh, istrajnost, preobrazajne i isceliteljske metode i okultna učenja.

Ribe – „pomagati i biti koristan drugima za mene predstavlja misiju, jedinstvo i inspiraciju“

Ribe na vrhu 6. kuće povezuju duznosti, obaveze, sluzenje i posao sa učenjem na duhovnom i emocionalnom nivou. Osećaj duznosti i obaveza često prati neki oblik patnje, zrtve ili samoće, ali postoji nagon za nesebičnim i odanim sluzenjem u zelji da se kroz isto poveze sa nekim višim idealima. Kroz stvari 6. kuće se trazi duševni mir, jer obaveze, sluzenje i duznosti mogu biti veza sa nekim višim skladom, što je u prirodi znaka Ribe. U negativnom smislu, nedostak praktičnosti i realnosti, izbegavanje odgovornosti, preterana mašta, preosetljivost i iluzije, mogu biti prepreka za razumevanje 6. kuće, što moze doneti haotičnost, ograničenja i izlaciju kada govorimo o obavezama, poslu i zdravlju. Ribe su korisne tamo gde je potrebno pokazati maštu, kreativnost, saosećanja i iskustva iz duhovnih dimenzija.

Učenje kroz dužnosti i obaveze (šesta kuća)

Zemlja je element koja će najlakše razumeti stvari 6. kuće, jer je zemlja samodisciplinovana, strpljiva i najbolje razume duznost i obavezu, a i u prirodnom horoskopu na vrhu ove kuće je zemljani znak Devica. Sve praktične aktivnosti koje su povezane sa radom, poslom i svakodnevnim zivotom zemlja najlakše razume, jer je promišljena, praktična, pouzdana i istrajna u zelji da svoje praktične sposobnosti usmeri prema stvarima 6. kuće. Uklapanje u fizički i materijalan svet i sposobnost iskorišćavanja u materijalnom svetu, mogu se pozitivno izraziti kroz svakodnevne duznosti i obaveze. U suprotnom, preterana ispoljavanje krutosti i orijentisanost prema materijalnim vrednostima mogu biti prepreka za razumevanje 6. kuće

Bik – „pomagati i biti koristan drugima za mene predstavlja praktičnu sigurnost“

Kada je Bik na vrhu 6. kuće, onda se rad, posao, sluzba i svakodnevne obaveze povezuju sa pitanjem vrednosti, kao i praktične i materijalne sigurnosti. Odnos i stavovi prema imetku, zaradi, novcu kao, glad za sigurnošću u praktičnom i fizičkom svetu, kao i ljubav prema formama pronalaze vezu sa poslom i svakodnevnim obavezama u zelji da se zadobije stabilnost i sigurnost. Prepreke na koje se nailazi u 6. kući često su povezane sa konzervativnošću, nefleksibilnošu, nepopustljivošću i nesposobnosti prihvatanja promene ili novih okolnosti, što moze da aktivira probleme u radnom okruzenju, kao i u svakodnevnim obavezama i duznostima. Bik je koristan tamo gde moze pokazati istrajnost, pouzdanost, izdrzljivost, praktične metode i produktivnost.

Devica – „pomagati i biti koristan drugima za mene predstavlja sluzenje i skromnost“

Devica na vrhu 6. kuće najlakše uči kroz svakodnevne duznosti, obaveze i sluzenje, tako što prolazi neposredna iskustva dok se bavi materijalnim stvarima., jer je ova kuća njeno prirodno mesto. Kako je Devica zenski znak, ona reagije na okolnosti i stvari koje su povezane sa radnim i svakodnevnim okruzenjem. Analitičnost, razumnost i sistematičnost se povezuju sa stvarima 6. kuće u zelji da se zadobije jedan praktičan uvid, kao i ponizana i skromna veza sa materijalnim i praktičnim oblikom iskustva, koje omogućava ova kuća. U negativnom smislu, preterana sumnjičavost, skepticizam, sitničavost, dzangrizavost i nedostatak optimizma i entuzijazma mogu biti prepreke za razumevanje 6. kuće. Devica je korisna tamo gde moze pokazati analitičnost, razumnost, poniznost

Jarac – „pomagati i biti koristan drugima za mene predstavlja odgovornost i poštovanje“

Kada je Jarac na vrhu 6. kuće, onda se duznost, obeveze, posao i sluzenje, povezuju sa akcijama koje se preduzimaju na materijalnom planu u zelji da reputacija i status postanu deo posla i svakodnevnih obaveza. Posolovna i radna sposobnost su vazni za karijeru i profesiju, kao i saradnici na poslu i uopšte poslovno okruzenje, a osećaj napora, odgovornosti i discipline imaju snazan uticaj na stvari u 6. kući i dolaze do izrazaja u svakodnevnim obavezama, duznosti i sluzenju. Prepreke na koje se nailazi u 6. kući često su povezane sa krutim stavovima, pesimizmom, blokadama, ograničenjima i strahovima. Jarac je koristan tamo gde moze pokazati napor, samokontrolu, praktičnost i odgovornost.

 

 

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top