Ascendent ili podznak

Ascendent ili podznakAscendent ili izlazeći znak opisuje i nosi glavnu sudbinu natusa, a stoji naspram Descendenta. Stepen Ascendenta predstavlja početak 1. kuće, dok stepen Descendenta predstavlja početak 7. kuće. Kako je 1. kuća analogna zodijačkom znaku Ovna u njoj je sadržana misao, „ja sam“, dok je 7. kuća analogna Vagi i u njoj je sadržana misao, „ja balansiram“. Tačka Ascendenta stoji nasuprot Descendentu, odnosno 1. kuća stoji nasuprot 7. kuće, pa se kroz 7. kuću vidi šta to natusu nedostaje i šta on pokušava da kompenzuje kroz 7. kuću, odnosno kroz druge ljude i partnere. Svaki zodijački znak na Ascendentu nosi svoju povoljnu i svoju nepovoljnu stranu, a šta će prevagnuti, zavisi od položaja vladara Ascendenta, kao i od aspekata prema stepenu Ascendenta. Drugim rečima, kroz Ascendent procenjujemo vrline i mane natusa, a konačnu procenu dobijamo kroz procenu svih elemenata u horoskopu.

Ascendent i njegov vladar opisuju fizičku konstituciju, telo i vitalnost natusa, a prateći vladara Ascendenta kroz kuću u kojoj je fizički postavljen, kao i kroz zodijački znak i aspekte, mi dobijamo i putokaz o smeru natusove energije. Međutim, priču o vladaru Ascendenta i njegovom učinku u horoskopu, ostavićemo za neki drugi put, a ovde ćemo se samo zadržati na izlazećem znak ili Ascendent.

Ascendent u Ovnu

Polaritet je muški, element je vatra, a kvalitet je kardinalan. Iz ovoga možemo zaključiti da se radi o izlazećem znaku koji poseduje izraženu volju, pokretački impuls, energiju,a koja teži stalno da stupa u akciju. Ovnu nije problem sebi da postavi cilj i da hrabro i juriša prema njemu. Vatra mu obezbeđuje toplinu, širenje, optimizam, pokretljivost i radnu energiju. Kako se ovde radi o kardinalnoj varti, pripadnici ovog Ascendenta, oduševljeno i naglo kreću u ostvarenje zadatih ciljeva. Vladar Ovna je Mars, a ako je on pozitivno integrisan u horoskopu, onda će pripadnici ovog Ascendenta pokazivati veliku hrabrost, viteštvo, pozitivan takmičarski duh, vrednoću, predvodničke sposobnosti i uvek će biti hrabri vitezovi, a u cilju zaštite i odbrane slabijih. Oni nastupajo hrabro i oduševljeno, a svaku  okolnost ili situaciju, započinju bez straha i sa velikom i snažnom početnom energijom. Ako je Mars dobro postavljen i ako nije oštećen od drugih planeta, pripadnici ovog Ascendenta, svoje namere okončavaju brzo, precizno i efikasno, a nakon dostignutog cilja, odmah traže neki novi zadatak na kojeg će se oduševljeno usmeriti. Požrtvovani i pomalo strogi u porodici, strasni i kratkotrajni u bliskim odnosima, tačni i precizni na radnom mestu, pripadnici Ascendenta u zodijačkom znaku Ovna jesu pravi nosioci pokretačke energije. U slučaju da je Mars nepovoljno integrisan u horoskopu, onda predstavnici ovog Ascendenta, mogu biti vrlo nestrpljivi, impulsivni i brzopleti, U takvim okolnostima oni jednostavno izgore i lako odustaju od svog cilja i svoje namere. Nepovoljno integrisani Mars, govori i o prirodi koja je sklona ekcesima i svađi, a karakter je bučan i buran. Ovnovi u osnovi teže samostalnosti i imaju potrebu da se nametnu, da budu predvodnici, vođe ili na čelu bilo kakve grupe.

Međutim, stroge definicije se ne mogu davati, jer je veoma važno gde se nalazi Mars i kakve aspekte formira. Venera je u izgonu u zodijačkom znaku Ovna, što govori o njenom problemu da pokaže svoju prirodu kroz ovaj zodijački znak. Zbog toga pripadnicima Ascendenta u Ovnu, nedostaje takt i diplomatija, a iz tih razloga često mogu ostaviti utisak grube i neotesane osobe. Međutim, da bi bilo šta od ovoga potvrdili ili ne, mi moramo proceniti položaj Venere u horoskopu, a ako je ona na primer u Vagi, Ribama ili Biku, onda će ove osobine biti mnogo blažeg inteziteta. Sunce je egzaltirano u zodijačkom znaku Ovna, pa su zbog toga predstavnici ovog podznaka željni isticanja i hvale. Kako Sunce egzaltira u ovom znaku, tako je i pripadnicima ovog znaka obezbeđena volja, optimizam i energija, a često se mogu naći i uspešni i ugledni pripadnici Ascendenta u Ovnu. Saturn u Ovnu je u padu i Ovnovi nemaju strpljivost, opreznost i strah, a što je u simbolici planete Saturn. Kako je Ovan prvi znak u zodijaku i kako simbolizuje glavu, pripadnici ovog Ascendenta mogu imati glavobolje, migrene, vrtoglavice i sl. Često mogu patiti i od povišene temperature, akutnih i virusnih oboljenja, prblema sa zubima. Osetljivost glave, čela i organa vida, ako potvrđuju i ostali elementi u horoskopu.

Asendent u Biku
Polaritet je ženski, element je zemlja, a kvalitet fiksan. Bik je jedan od najsporijih zodijačkih znakova, a pripadnici ovog Ascendenta deluju usporeno u svojim ciljevima i namerama. Zemlja predstavlja sigurnost, što govori o potrebi za samoodržavanjem i sigurnošću, a posebno kroz materiju. Zbog toga je za pripadnike ovog Ascendenta sigurnost posedovanje nekretnina ili bilo kakvih drugih materijalnih dobara. Ascendent Bika uglavnom pokazuje strpljivost, opreznost i mir, a u svojim nastupima, ako Venera nije oštećena, pokazuje ljubaznost i veselu narav. Ovim zodijačkim znakom vlada Venera, pa pripadnici ovog Ascendenta izbegavaju bučna mesta, ekcese i izbegavaju bilo kakvu okolnost koja se može pretvoriti u svađu. Za njih je najvažnije da mogu sebi stalno da ugađaju i da im život bude lep i ispunjen zadovoljstvima. Pripadnici Ascendenta u Biku imaju veliku potrebu za uživanjem, veseljem, zabavama, lepotom, estetskim formama i svemu onome što prvenstveno predstavlja uživanje. Zbog toga, oni mogu biti veliki ljubitelji i umetnosti, muzike, prirode, ali i bogate trpeze, odnosno hrane i pića, a ako Venera isto podržava, onda često mogu otići i u gojaznost. Ascendent u Biku ne voli rizike i naglost, a zbog fiksnog kvaliteta, teško prihvata i bilo kakvu promenu. Najveći neprijatelj Ascendent u Biku je brzina i užurbanost, pa ako hoćete i da razljutite ovaj znak, onda ga samo postavite pod pritisak užurbanosti. U slučaju da mu danas kažete, „sutra do 10h, ovaj posao mora biti završen“, imate veliku šansu da ga razgnevite ili bar izazovete stres, a što nije specifično za njih. Pripadni Ascendenta u Biku uvek igraju na kartu sigurnosti i nikada neće pokrenuti bilo kakvu akiju, ako ona nije proverena, sigurna, stabilna i ako ne donosi materijalni dobitak ili bar osećaj uživanja.

Ascendent u zodijačkom znaku Bika, retko kada će da „uprlja ruke“, jer ovim znakom vlada Venera, planeta lepote i radosti, a ako ih i uprlja, onda će one biti uprljane bojama, glinom i sl. jer pripadnici ovog Ascendenta, pored sigurnog posla, imaju često i neki hobi, poput slikanja, vajarstva i sl. Venera je planeta bliskosti i ljubavi, a Ascendentu u Biku izuzetno prijaju udvaranja, ljubav i bliske veze. Oni su jednostavno stvoreni da uživaju u životu i da prvenstveno ugađaju sebi, a onda i drugima. Pojedini pripadnici ovog zodijačkog znaka mogu odavati utisak tvrdice ili škrtice, ali srž takve pojave, nalazi se u njihovom strahu, da ako „otvore novčanik“ i gube tlo pod nogama. Zbog izražene potrebe za uživanjem, a što često navodi na opuštanje, pripadnici Ascendenta u Biku ponekad pribegavaju lenjosti i nemarnosti. Treba se setiti da je Mars planeta energije i rada u ovom znaku u nepovoljnom položaju, što umanjuje i iskrivljuje energiju, koja nije toliko ushićeno energična i vredna, već se upotrebljava samo ako je svrha zalaganja na kraju uživanje, lepota ili materijalna dobit. Zbog toga ćete pripadnike Ascendenta u Biku često pronaći na raznim zabavama, proslavama, restoranima, prirodi, ljubavnim zagrljajima, kupovini i sl. Mesec je u zodijačkom znaku Bika u egzaltaciji, što pripadnike ovog Ascendenta povezuje sa izraženom plodnošću, izraženom potrebom za potomstvom, potrebom za posedovanjem nekretnina, ali i velikom maštovitošću i romantikom. Osetljivost grla, krajnika, glasnih žica, ali i ženskih organa, jer ovim zodijačkim znakom vlada Venera. Kako je Mars u Biku u nepovoljnom položaju, mogu se javiti bolovi i infekcije grla, ali i pojačani rad žlezda i hormona.

Ascendent u Blizancima
Polaritet muški, element vazduh, kvalitet promenljiv. Pripadnici ovog Ascendenta uvek su u misaonim akcijama, bilo da se govori o učenju, usavršavanju, razmišljanju ili komunikaciji. Okrenuti su prema društvu i društvenim aktivnostima, a ako ostali delovi horoskopa potvrđuju, nisu skloni izolaciji i usamljeničkom životu, jer su društveni odnosi od izuzetne važnosti za njih. U slučaju da povremeno i požele samoću ili izolaciju, onda ovakav ambijent koriste za talenat u pisanju. Harmonična komunikacija je od izuzetne važnosti za pripadnike ovog Ascendenta, a oni kroz druženja, novosti, medije, časopise, prijatelje i jednu opštu fizičku i mentalnu pokretljivost proširuju svoje znanje i uče. Vrlo su prilagodljivi, rado prihvataju novine i promene, a dosada i statičnost je njihov najveći neprijatelj. Koliko god su vezani za porodicu i kuću, jednom nogom su tu, ali istovremeno drugom nogom su preko praga,uvek spremni za pokret i nova saznanja. Pokazuju spretnost i snalažljivost, ali i brzinu, a posebno ako je vladar Merkur u Ovnu ili Vodoliji. Njihova priroda je promenljiva, pa često mogu da menjaju objekat interesovanja ili čak, ako Mars nije snažno postavljen u horoskopu, da lako odustaju od ciljeva i da se brzo prebacuju na neki novi. Obično su talentovani za više poslova, a često imaju istovremeno dva posla ili dva važna interesovanja, dva paralelna cilja, a ako je Merkur nepovoljno integrisan, onda postaju i vrlo kolebljivi. Osobe sa Ascendentom u zodijačkom znaku Blizanaca, imaju česte promene, bilo da se govori o poslu ili porodičnim okolnostima ili emotivnim vezama, a ovakve česte promene samo pojačavaju već njihovu nemirnu prirodu.

Povoljan Merkur, govori o razumnim osobama, koje se vrlo lako izražavaju kroz komunikaciju i reči, lako uče, a nepovoljan Merkur može govoriti o velikoj kritičnosti, kolebljivosti, nesigurnosti, nestalnosti i nerazumljivom govoru. Osetljivost nervnog sistema, ruku, ramena, pluća i disajnih organa.

Ascendent ili podznak

Ascendent u Raku
Polaritet ženski, element voda i kvalitet kardinalan. Predstavnici  Ascendenta u Raku predstavljaju kardinalnu emociju, što govori o brzom, jakom, ali kratkotrajnom ispoljavanju emocija. Kako ovim znakom valada Mesec, Ascendent u zodijačkom znaku Raka ispoljava veliku maštovitost, romantiku, sanjalačku prirodu, ali i plašljivost i opreznost. Pripadnici ovog Ascendenta imaju ogromu potrebu da brinu za nekim i da se zaštitnički postavljaju, a zbog toga njihova potreba prema porodici i porodičnom okruženju, vrlo je izražena. U ženskim horoskopima izrašen je majčinski instikt i potreba za rađanjem i decom, a majke su vrlo brižne i požrtvovane. U muškom horoskopu, takođe postoji potreba za porodicom i decom, pa pripadnici muškog pola sa Ascendentom u Raku, prirodno idu prema formiranju porodice. Često majka ima presudnu i značajnu ulogu na osobe sa Ascendentom u Raku ili su one pod uticajem svoje porodice, a kakav uticaj će biti, zavisi od položaja Meseca u 4. kući. Kod njih je i osećaj patriotizma i ljubavi prema domovini izražen, a Ascendent u Raku, najbolje se oseća u kući, porodici, sa decom i u svojoj domovini. Emocije su veoma izražene, a pripadnicima Ascendenta u Raku, nije uopšte teško da zaplaču i puste suzu. Žene često ostavljaju na okolinu majčinski izraz, a prema ostalima se ponašaju vrlo zaštitnički, ako osećaju prema njima bliskost. Pripadnici Ascendenta u Raku, najlakše se pokreću onda kada treba da se žrtvuju za porodicu ili za nekog iz porodice, ali i za ljude uopšte. Saturn je u zodijačkom znaku Raka u izgonu, a pripadnici ovog Ascendenta često imaju problem da usklade profesiju i ambicije sa porodicom.

Nepovoljan položaj Meseca, može ukazati na probleme u ispoljavanju emocija, ali i na probleme u porodici, kao i u emotivnom životu. Ascendent u Raku ne spada u jake i snažne zodijačke znake, jer su pod uplivom emocija, a nedostaje im čvrstina, jačina, tvrdoća, kao i osećaj za realno i praktično. Kako je Mars u Raku u padu, onda i pripadnici ovog Ascendenta nisu snažni, mišićavi i energični, a energija je pod uplivom emocija i usmerena prema porodici. Jupiter planeta širenja u zodijačkom znaku Raka je u egzaltaciji i zbog toga pripadnici ovog Ascendenta, postižu sreću ili znanje kroz svoju porodicu, ali i u ulozi roditelja. Egzaltacija Jupitera govori o darežljivosti i davanju predstavnika Ascendenta u Raku, pa oni davaju emocije, osećanja, znanje, vrednosti, svima u porodici i svima sa kime su bliski. Kako je Rak predstavnik vodenog elementa, tako pripadnicima ovog Ascendenta raspoloženje i način delovanja zavisi prvenstveno od emotivnog raspoloženja, ali najviše se zalažu, a što i jeste njihova motivacija, onda kada je u pitanju porodica, emotivna veza ili deca. U slučaju da je Mesec, na primer, u Ovnu, onda nećemo imati tako mlitavog i ne energičnog Raka na Ascendentu, jer je ovoj osobi dato, da se stalno bori kako za porodicu, tako i za emocije. Osetljivost ženskih organa, stomaka, ali i plućne maramice.

Ascendent u Lavu

Polaritet muški, element vatra i kvalitet fiksan. S obzirom da se ovde govori o fiksnoj vatri, onda je usmerenje prema sopstvenoj ličnosti i isticanje JA, vrlo izraženo. Muški polaritet obezbeđuje volju i sposobnost za delovanjem, međutim kako je u pitanju fiksan kvalitet, a ako u horoskopu nije istaknut na bilo koji način Ovan, onda pripadnici ovog Ascendenta uvek deluju i ulaze u akciju uz prethodno odrađenu dobru organizaciju. U suprotnom, a kako se ipak radi o vatrenom znaku Lava, a gde je Ovan izražen i Saturn ugožen, onda će vatra doneti preterivanje u optimizmu i nadi, što kasnije može doneti razočarenje ili nesupeh. Ovde nad razumom vlada idealizam, što opet uz loše integrisano Sunce, ispoljava se kao sklonost precenjivanju i prevelikim ambicijama, a koje osoba nije u stanju da ispuni. Pripadnicima Ascendenta u zodijačkom znaku Lava uvek treba neka vrsta pozornice, gde oni mogu da istaknu svoju ličnost i da je postave u centar zbivanja. Ovakva pozornica i potreba za centralnom figurom, može biti porodica ili muzička pozornica ili sportski teren, sud, najistaknutije mesto u firmi, politika i bilo šta drugo, ali suština je biti centralna figura na takvoj pozornici. Pripadnici Ascendenta u zodijačkom znaku Lava, teže za najboljim, najkvalitenijim i luksuznim, a skromnost i odricanje postaju njihovi neprijatelji. U slučaju da je Sunce dobro integrisano u horoskopu, oni su velikodušni, ali kod loše integrisanog Sunca mogu biti arogantni i licemerni. Loše integrisano Sunce, takođe govori o preteranoj potrebi da se skrene pažnja na sopstvenu ličnost ili čak da se dođe do vrha, zvezda i pijedestala, a ne birajući metode. Pripadnici ovog Ascendenta, vrlo su privreženi svojoj deci i osećaju veliku ljubav prema njima. Često otac postane značajan u njihovom životu ili na neki način ima uticaj na formiranje njihovog karaktera. Teže ugledu i visokoj poziciji i ne vole da posmatraju život sa strane, a ni da ostanu ne zapaženi. Međutim, ako je na primer Sunce u nepovoljnom aspektu sa Saturnom, onda će put ka uspehu biti otežan ili čak nemoguć, a u krajnjem slučaju sledi pad sa visokog položaja, pa se osoba ne treba visoko penjati.

Često ćete ih pronaći na visokim položajima, važnim mestima, državnim i opštinskim institucijama, poloitičkim strankama, ali često zakorače u bioskope, pozorišta i sva zabavna mesta, od kafića, kazina, bilijar sala. Vrlo su ambiciozni i željni uspona u profesiji, ali takođe vole da se opuštaju na bilo kom mestu ili lokalu koji služi zabavi. Pripadnici ovog Ascendenta, a ako Sunce nema nepovoljne aspekte poseduju veliko samopouzdanje i hrabrost. Potrebno im je često divljenje, kao i pohvale od drugih, što još više jača njihovu ambiciju i želju da se istaknu. Muški predstavnici ovog Ascendenta uživaju u ulozi oca, ali i romantičnog i velikodušnog ljubavnika. Naravno, treba dobro proceniti Sunce, a tek onda i definisati da li će ovaj Ascendent pokazati svoju negativnu stranu ili će ispoljiti svoju pozitivnu stranu. Njihova glavna motivacija, a šta god radili ili preduzimali jeste samo uspeh, isticanje i zadovoljavanje sopstvenog ega. Osetljivost kardiovaskularnog sistema, leđa i srca.


Ascendent u Devici

Polaritet ženski, element zemlja, promenljiv kvalitet. Vladar Device je Merkur, a pripadnici ovog zdijačkog znaka ispoljavaju intelektualnost, kao i racionalnost i praktičnost. Devica je kao i Bik, zemljani znak, ali kako je ovo promenljiva zemlja, u odnosu na Bika, gde je zemlja fiksna, Device će lekše prihvatiti promenu i prilagodljivost, ali prvenstveno iz korisnog razloga. Korist je izuzetno bitna za njihov životni put i jedna od motivacija za pokretanje bilo kakve akcije. Kada predložite Devici bilo šta, ona će se prvenstveno zapitati, „da li je ovo praktično i korisno za mene?“ Zemlja je vrlo oprezna, zahteva osećanje sigurnosti, a čemu su skloni pripadnici ovog zodijačko znaka. Ovde govorimo o zemljanom Merkuru, a koji od predstavnika ovog Ascendenta zehteva oprezne, praktične i racionalne odluke. Predstavnici Ascendenta u zodijačkon znaku Device ispoljavaju čestu sumnjičavost, a preterana opreznost, posebno kada je Merkur u nepovoljnim aspektima, izaziva i strahove kod ovih osoba. Upravo ovi strahovi, onda mogu biti i glavna kočnica u nekom njihovom ostvarenju. Predstavnici ovog podznaka, ne vole da se ističu i više su skloni da posmatraju stvari iz prikrajka, a ono što je najvažnije za njih jeste da budu od koristi. Nepovoljni aspekti Merkura, mogu govoriti o preteranom detaljisanju, preteranoj kritičnosti i preteranoj analizi, što ih često povezuje sa epitetom „cepidlačenja“. To su one okolnosti kada im uvek i nešto smeta, a gde god se našli, jer će svaku pojavu i svaku okolnost i da analiziraju i da kritikuju. Predstavnicima Ascendenta u ovom znaku razum vlada nad emocijama, pa se teško opuštaju i otvaraju u emotivnim odnosima, jer uvek teže da odluče razumom, a ne emocijom. Kako su vrlo temeljni i analitični, a posebno kada je Merkur povoljno postavljen, zahvalni su za računarske, administrativne i statističke poslove, a često ih možete pronaći u kancelarijama. Kako Devica vlada zdravljem, predstavnici ovog Ascendenta, a ako je Merkur nepovoljno postavljen, mogu imati zdravstvenih problema. U povoljnim aspektima Merkura, predstavnike ovog Ascendenta često možete pronaći kao zdravstvene radnike. Ali, kad tad njihovo interesovanje za zdravlje ili higijenu mora biti izraženo.

Ascendent u Devici je vrlo plašljiv, a iz ovakve plašljivosti može kada je zdravlje u pitanju, umišljati određene bolesti ili postati hipohondar. Jupiter je u zodijačkom znaku Device u padu i nije u stanju ovde da iskaže i upotrebi svoju pravu prirodu. Zbog toga, predstavnicima ovog Ascendenta nedostaje širina, a uz malo nepovoljnih Merkurovih aspekata, javlja se uski pogledi. Pored Jupiterove širine, a koja ovde nije u stanju da se izrazi, jer Devica zahteva od Jupitera da bude racionalan i praktičan, pripadnicima ovog Ascendenta nedostaje idealizam. Venera, planeta ljubavi i bliskosti, u Devici je takođe u padu i njena priroda nije u stanju da se izrazi na pravi način. Zbog toga, pripadnici Ascendenta u Devici često mešaju ljubav sa razumom i emociju sa raciom, a često u okolini ostavljaju utisak rezervisane i hladne osobe. Glavna motivacija predstavnika Ascendenta u Devici je samo ona akcija i cilj, koji će im na kraju doneti korist. Dobro integrisani Merkur donosi spretnost, razvijen intelekt, mogućnost lakog prilagođavanja, ali loše integrisani Merkur donosi plašljivost, kritičnost i preterano analiziranje. Često ćete ih pronaći u pokretu, jer je Merkur ipak pokretljiva i promenljiva planeta, ali i u apotekama, radionicama, bibliotekama, pisarnicama, administrativnim službama, a ako hoćete da ga prepoznate u nekom društvu, onda neka vam je sreća u pomoći, jer je Merkur ipak jedan prevrtljivac. Dakle, nekada je on baš onaj što je najmirniji i najćutljiviji, a nekada onaj koji iznosi neku kritiku u društvu. Naravno, treba pogledati Veneru u horoskopu i tek onda povezati. Osetljivost nervog sistema, stomaka i creva. Zahtevaju izuzetnu higijenu.

Ascendent u Vagi
Polaritet muški, element vazduh, kvalitet kardinalan. Pripadnici ovog Ascendenta koji pripada elementu vazduha, imaju slično kao i Blizanci, potrebu za učestvovanjem u društvu i društvenim aktivnostima. Kako Vaga simbolizuje javnost, partnerske odnose i brak, Ascendentu u zodijačkom znaku Vage, ove oblasti života su od izuzetne važnosti. Oni vole da budu prisutni u javnom životu, vole da ulaze u bilo kakve partnerske odnose, pa i u one poslovne, a prirodno teže i ljubavnim i bračnim odnosima, jer se osećaju ispunjenim tek sa partnerom pored sebe. Ascendentom u Vagi vlada Venera, planeta harmonije i lepote, a kako je ovo vazdušasta Venera, pripadnici ovog podznaka pokazuju veliki talenat za diplomatijom i teže miru i harmoniji. Izbegavaju svaku okolnost koja se može pretvoriti u grubost, netrepeljivost i svađu. Zbog uticaja Venere, pripadnici ovog Ascendenta uvek teže da okolnosti drže u ravnoteži, da uspostave harmoniju i zato lako prihvataju kompromise. Međutim, ako je Venera loše integrisana u horoskopu ili je oštećena aspektima, onda pripadnici Ascendenta u Vagi, imaju probleme u društvenim i partnerskim odnosima, kao i u ljubavi. Nepovoljna Venera donosi i kolebljivost i nesigurnost, što ne obezbeđuje snažne i jake odluke i akcije, već je priroda ispunjena neodlučnošću i konstantnim dvoumljenjem. Venera je planeta lepota, a pripadnici ovog Ascendenta u slučaju da je Venera povoljna, na okolinu ostavljaju prijatan, fin i kulturan izgled.

Pored društvenih odnosa i ljubavi, njihova interesovanja dosežu do umetnosti, muzike, lepote i estetskih formi, a predstavnike ovog Ascendenta možete sresti na svim dešavanjima koja su vezana za kulturu, na raznim izložbama, galerijama, koncertima, plesovima i balovima, buticima, cvećarama, modnim revijama, salonima za lepotu i sl. Kako imaju izraženi diplomatski talenat, pripadnici ovog Ascendenta, a ako potvrđuje i ostatak horoskopa, mogu se lako zainteresovati i za pravne neuke. Kako je Mars u zodijačkom znaku Vage u nepovoljnom aspektu, pripadnici ovog Ascendenta nemaju žestoku i energičnu prirodu Marsa, već energiju i snagu crpe kroz druge ljude ili kroz svog partnera. Njihova motivacija kreće u onom trenutku kada govorimo o ljubavi, braku, partnerstvu ili učestvovanju u javnim i društvenim aktivnostima. U slučaju da je Venera nepovoljno integrisana u horoskopu, onda pripadnici Ascendenta u Vagi, mogu ispoljavati lenjost, tromost, preterano opuštanje, jer ne treba zaboraviti da je u ovom znaku i Sunce, kao planeta volje u padu. Međutim, Sunce u padu u Vagi, kod pripadnika ovog Ascendenta, zahteva da se oni „poklone“ pred drugima i da odbace potrebu za JA ili za egocentrizmom. Dakle, ego se ovde poklanja drugima i ulazi u svaki društveni odnos. Svaku nameru ili svaku akciju sprovode sa velikim taktom, odmerenošću i velikim šarmom. Povoljna Venera, govori o njihovoj ljubaznosti, druželjubivosti, umiljatosti i slatkorečivosti. Najnesretniji su u trenucima kada gube partnera ili kada se ispred njih ruši brak i ljubavno-emotivna veza, jer odlaskom partnera, oni osećaju i da gube svoju drugu polovinu, što stvara osećaj nekomplentne ličnosti. Osetljivost kože, bubrega, ali i ženskih organa, jer ovim znakom vlada Venera.

Ascendent u Škorpiji
Polaritet ženski, element voda, kvalitet fiksan. Bez obzira, što govorimo o znaku ženskog polariteta, a koji pripada još i elementu vode, Škorpija je jedan od najsnažnijih znakova. Pripadnici ovog Ascendenta imaju veliki stepen izdržljivosti. Škorpijom vlada Mars, a kako je ovo vodeni Mars, pripadnici ovog Ascendenta, poseduju veliku snagu i energiju, posebno u cilju samozaštite. Drugi vladar je Pluton i on Ascendentu u Škorpiji obezbeđuje veliku harizmu, magnetičnost i dubinu. Pripadnici Ascendenta u Škorpiji ništa ne posmatraju plitko, već su veoma duboki, a u svaku okolnost ulaze duboko i do srži. Često pokazuju ekstremno ponašanje i fanatizam, odnosno skloni su da idu od krajnosti do krajnosti, pa su skloni okolinu da posmatraju u dve boje, belu ili crnu. Dakle, kod njih nema sredine, a ako je Mars nepovoljno položen onda su skloni i osećanju mržnje. Oni mogu nešto ili da vole ili da mrze. Osećanja su ima jaka i duboka, jer ovde govorimo o fiksnoj vodi i u stanju su duboko i fatalno da se vežu za bilo šta ili bilo koga. U slučaju da je Mars ili Pluton u nepovoljnom aspektu, onda su skloni da pokazuju nasilnost i tiraniju, a posebno ako su Venera i Mesec istovremeno nepovoljni. Kako je Venera u Škorpiji nepovoljno postavljena, često imaju osećanje tragičnosti u ljubavi i bliskim vezama, a skloni su i da pokazuju posesivnost i ljubomoru.

Pripadnici ascendenta u Škorpiji, zbog fiksne vode, na okolinu ostavljaju utisak rezervisane i tajanstvene ličnosti i teško je iz spoljašnjeg sveta osetiti sa njima bliskost, jer je nemoguće zaroniti u njihove dubine. Zbog toga mogu izgledati mračno, ali i opasno. Nepovoljan položaj Venere i Meseca u Škorpiji, pripadnicima ovog Ascendenta daje sposobnost da lako mogu pokazati surovost u bliskim odnosima. U stanju su dugo da pamte, posebno one nepovoljne i loše okolnosti, teško opraštaju, a zbog toga imaju i razvijenu crtu osvetoljubivosti. Mnogo toga zavisi od položaja Marsa i Plutona u horoskopu, jer u povoljnim aspektima, pripadnici ovog Ascendenta pokazuju ogromnu energiju i spremnost da se izbore za svaki cilj, dok nepovoljni aspekti mogu imati destruktivan efekat, a tada se u njihovoj prirodi okreće zla i tamna strana. Pripadnike ovog Ascendenta možete pronaći na svim bojnim poljima ili u svim okolnostima, a gde se vodi brorba između života i smrti ili između svetlosti i tame. Nepovoljni aspekti Mars i Plutona, a ako i ostali elementi horoskopa isto potvrđuju, mogu govoriti o opasnoj prirodi, tiranski naklonjenoj, koja može zakoračiti u kriminal, ali koja može učiniti i najveća zla, zbog velikog osećanja mržnje i osvetoljubivosti. Međutim, kod pozitivnih pripadnika ovog Ascendenta, postoji velika potreba za istraživanjima, pa se često susreću u nauci, medicini, arheologiji, psihologiji, okultizmu, vojnim naukama, policiji i sl. Imaju veliku moć regeneracije i transformacije i u stanju su da prebrode najopasnije okolnosti, da se podignu i onda kada se pomisli da je sve izgubljeno, ali i da pobede najteže bolesti. U slučaju da ispoljavaju destruktivnu stranu ovog Ascendenta, onda su u stanju vrlo hladnokrvno da sruše i unište sve što su pre toga stvorili. Pozitivni pripadnici ovog Ascendenta imaju šansu da kroz mnoge transformacije koje ih čekaju u životu, steknu još veću snagu i moć. Njihova motivacija je u samozaštiti, a da bi bili pokrenuti na neku akciju, odnosno da bi bili motivisani, moraju ekstremno biti privučeni i fascinirani sa datim ciljem.  Osetljivost reproduktivnih organa, mokraćnih kanala i debelog creva.

Ascendent u Strelcu
Polarite muški, element vatra, kvalitet promenljiv. Muški polaritet pripadnicim ovog Ascendenta daje mogućnost delovanja, a vatra pojačava njihovu pokretljivost, energiju i aktivnost prema spoljašnjem svetu. Promenljivi kvalitet govori o sposobnosti prilagođavanja na novonastale okolnosti i promene, ali često izaziva rastakanje energije, što može dovoditi do sklonosti prema menjaju ciljeva. Pripadnici Ascendenta u znaku Strelca poseduju optimizam, a najveći gubitak ili najveća kazna je kada bilo ko pokuša da im oduzme nadu. Optimizam i nada je deo njihove motivacije i želje da postignu krajnji cilj. Vladar Strelca je Jupiter, koji prvenstveno simbolizuje ekspanziju i širenje, što i jeste jedan od ciljeva pripadnika ovog Ascendenta. Dakle, svaka ekspanzija u životu i širenje kako na fizičkom, materijalnom, ali tako i na intelektualnom nivou. Kako je u ovom zodijačkom znaku Merkur u nepovoljnom položaju, osobe sa Ascendentom u Strelcu nemaju razvijen osećaj za realnost, racionalnost, praktičnost i svakodnevne probleme. Oni lako idealizuju okolnosti i uvek su negde sa uerenim pogledom u daljinu, pa često ostavljaju utisaka i kada su fizički prisutni, da su ustvari negde daleko.

Ovakvo ponašanje se zove, želja kako za intelektualnim i mentalnim putovanjem tako i za stvarnim putovanjem, a pripadnici ovog Ascendenta vole da putuju i da upoznavaju daleke i strane kulture. Za Jupitera kažu da je veliki srećnik i da donosi protežiranost, lakoću, blagostanje i sreću, ali koliko i u kojoj meri će biti ova njegova simbolika ispunjena, zavisi od njegovog položaja u horoskopu, ali i ostalih astroloških elemenata. U slučaju da je Jupiter povoljno postavljen, onda se i može govoriti o povoljnim i srećnim okolnostima, ali ako on nije povoljno postavljen onda je do sreće ipak daleki put. Nepovoljan Jupiter u horoskopu kod pripadnika Ascendenta u Strelcu izaziva sklonost ka preteranom opuštanju i oslanjanju na „faktor sreće“, a onda se osoba previše opusti i ulenji, što na kraju donese ne postignuti cilj. Ćesto i preveliki optimizam, kao i prevelika nada, bude kamen spoticanja kod osoba rođenim sa ovim Ascendentom. Moramo se ovde podsetiti da je Jupiter ipak sklon lakoći, uživanju i da često preteruje, a to se odražava onda kada osoba sebi postavi već unapred nerealne ciljeve i preceni svoje sposobnosti, što se nalazi u sklonosti Jupitera da preteruje. Jupiter nema vremena da se zadržava na svakodnevna pitanja, trač partije i sitnice koje čine život, jer je njegova potreba dostizanje viših znanja i filozofskog načina razmišljanja. Pripadnici Ascendenta u Strelcu, često se tokom života okreću prema duhovnosti, religiji, a često i završavaju fakultete u nekim zrelijim godinama, jer kada je bilo vreme za to, oni su svojim promenljivim kvalitetom svoju energiju samo rastakali. Pripadnike Ascendenta u Strelcu, možete pronaći na putovanjima, avanturističkim mestima, sportskim terenima, fakultetima, ambasadama, ali i u finansijskim i trgovačkim poduhvatima. Povoljno položen Jupiter, govori o visoko razvijenoj etici, moralu i pravednosti, što pripadnike ovog Ascendenta često opredeljuje prema pravu i primenama zakona. U slučaju da je Jupiter nepovoljan, onda se pripadnici ovog Ascendenta ponašaju prilično rasipno i bahato, a u cilju samo pokazivanja pred drugima, a ne iz sopstvenih i iskrenih namera. Pripadnici Ascendenta u Strelcu poseduju i razvijenu crtu naivnosti, što ih često odvodi u razočarenja kako prema ljudima, tako i prema određenim okolnostima. Osetljivost kukova, butina, krvi, jetre i žuči.

Ascendent u Jarcu
Polaritet ženski, element zemlja, kvalitet kardinalan. Pripadnici ovog Ascendenta, zbog elementa zemlje, traže strukturu i sigurnost u svemu. Koliko će uspeti u tome, zavisi od položaja Saturna u horoskopu, jer ako je ova planeta nepovoljno integrisana, onda i pored potrebe za sigurnošću, ona će im lako izmicati u životu. Ascendent u zodijačkom znaku Jarca teži da ostvari svoje ciljeve i ambicije, jer se ovde govori o kardinalnoj zemlji. Pripadnici ovog Ascendenta, uporno i strpljivo traže svoje mesto u društvu, a često teže i da se ostvare kroz karijeru i profesiju. Ne treba zaboraviti da je Jarac prirodni vladar 10. kuće, koja se odnosi na pitanja karijere i profesije, što govori o ambicijama i želji da se dostigne moć. Mesec, planeta emocija u Jarcu je u znaku svog izgona, što pripadnicima ovog Ascendenta onemogućava da lako pokazuju svoja osećanja i emocije. Zbog toga, Ascendent u Jarcu često na okolinu ostavlja osećaj hladnoće i rezervisanosti.

Mesec predstavlja i porodicu, a kako Jarac teži ostvarenju kroz 10. kuću, onda se pripadnici ovog Ascendenta mogu naći u raskoraku između želje da se okrenu porodici i porodičnom životu i želje da se ostvare kroz karijeru. Pripadnici ovog Ascendenta, kojim vlada Saturn, teško ostvaruju bliske i prisne odnose, a svoje emocije uglavnom kontrolišu. Ako je Saturn dobro integrisan u horoskopu, onda su vrlo odgovorni, kako prema sebi tako i prema drugima. Opreznost i strpljivost su njihovo oružije, posebno u horoskopima gde su Saturn i Mars povoljno postavljeni, ali u suprotnom, mogu biti vrlo okrutni, strogi, ali i skloni mnogim strahovima. Ascendent u Jarcu je vrlo praktičan i realan, a osećaj za red i protokol je istaknut i često ih možete sresti u administrativnim službama i državnim institucijama ili vladi. Jupiter je u zodijačkom znaku Jarca u svom nepovoljnom položaju, što govori da pripadnicima ovog Ascendenta nedostaje širina, vera u dobro i optimizam. Često izgledaju depresivno ili čak mrzovoljno, što druge ljude odbija od njih. Ako je Jupiter dobro integrisan u horoskopu, a Saturn nije oštećen, onda će pokazivati veliku mudrost i sposobnost korišćenja prakse i teorije u svojim ciljevima. Dobro postavljen Mesec u horoskopu, kao i Saturn, govore o strpljivosti, odgovornosti i vernosti u emotivnom životu, mada i dalje Saturn ne dozvoljava potpuno otvaranje. Njihova motivacija jeste pokretanje svih akcija, koje se odnose na lični status u društvu i pitanja karijere. Penju se vrlo sporo, ali planski, uporno i strpljivo. Pripadnici ovog Ascendenta trebaju češće da pokazuju svoje osećanja, više da se smeju i da unesu više radosti u svoj život. U slučaju da je Saturn u povoljnom aspektu sa Marsom ili Plutonom, onda ispred sebe imate osobu koja je veoma izdržljiva i čvrsta i koja može da izdrži najveće napore. Ako je Saturn, na primer, u povoljnom aspektu sa Suncem, onda je pripadnik ovog Ascendenta veoma ambiciozan i željan moći, vlasti i uspeha. Nepovoljni aspekti Saturna govore, o čestim neuspesima, blokadi primarne energije, prisustvu strahova i nemogućnosti ostvarenja ciljeva usled spoljnih i sudbinskih okolnosti. Osetljiva koža, zglobovi, kosti, kolena i zubi.

Ascendent u Vodoliji
Polaritet muški, element vazduh, kvalitet fiksan. Kako se ovde govori o elementu vazduha, onda su za pripadnike Ascendenta u Vodoliji, važni društveni odnosi. Vazduh teži da se povezuje sa drugima preko društva, grupa, prijatelja i sl. Ne treba zaboraviti da je jedan od vladara Vodolije Saturn, što govori o strahovima da se ostvare bliski emotivni odnosi, a pripadnici ovog Ascendenta ovakvo stanje maskiraju, tako što oko sebe okupljaju veliki broj prijatelja. Drugi vladar Vodolije je Uran, što Ascendentu u Vodoliji utiskuje originalnost, posebnost i ekcentričnost, pa se pripadnici ovog Ascendenta ponašanjem ili izgledom izdvajaju iz okoline. Uran teži promenama, a ako je dobro integrisan u horoskopu, slede česte promene u životu, ali koje donose povoljnost, dok u suprotnom, ako je Uran nepovoljan, onda slede česte nepovoljne promene. Sa nepovoljno integrisanim Uranom, pripadnici ovog Ascendenta su skloni ekcesnom i rizičnom ponašanju. Ispoljavaju često buntovničko raspoloženje, odbacuju svaki autoritet i teško prihvataju bilo kakve savete od drugih. Pripadnici Ascendenta u Vodoliji pokazuju veliku maštovitost, ali i vizije u smislu da mogu da predosete događanja koja će tek uslediti.

Veoma su plemeniti i humani i često ih možete sresti u mnogim humanitarnim društvima, socijalnim ustanovama, ali kako i u naučnim institucijama, tako i na muzičkim scenama. Nepovoljni aspekti Urana, a posebno sa Mesecom ili Venerom, govori o njihovoj preteranoj potrebi da brinu o drugima, ali istovremeno zapostavljaju svoju porodicu i svoje najbliže. Sa ovakvim aspektima, pripadnici ovog Ascendenta sebe daju društvu i prijateljima, a vremenom postaju pravi boemi. Nekada se među pripadnicima Ascendenta u Vodoliji, mogu pronaći oni koji su podložni stresovima, čije je ponašanje vrlo napeto i nervi razdražljivi. Ako hoćete da ga prepoznate za stolom u nekom društvu, onda će pripadnik Ascendenta u Vodoliji, biti onaj koji cupka nogom ili ona koja nemirno rukom vrti pramen svoje kose. Ascendent u Vodoliji imaju genijalci u raznim oblastima, od nauke do umetnosti i na neki način su uvek ispred svog vremena. Način njihovog razmišljanja je neobičan i uvek okrenut prema budućnosti, a ono o čemu Ascendent u Vodoliji razmišlja, drugi će tako razmišljati, ali tek za deset godina. Često ćete ih sresti u kompjuterskim igraonicama, na Internetu, u raznim klubovima, javnim službama, astrološkim društvima, na radiu, TV i sl. Ascendent u Vodoliji teži prema samostalnosti i nezavisnosti, tako da pripadnici ovog Ascendenta imaju potrebu što ranije da se osamostale.

Ascendent ili podznak

Ascendent u Ribama
Polaritet ženski, element voda, kvalitet promenljiv. Ovde govorimo o elementu vode, što pripadnicima ovog Ascendenta utiskuje veliku emotivnost i osetljivost. Osećanja su veoma promenljiva i variraju u rasponu od onih najushićenijih do onih najtužnijih. Pripadnici Ascendenta u Ribama, mogu na okolinu ostavljati vrlo čudan utisak, odnosno mogu izgledati kao čudaci zarobljeni i zalutali u nekom svom svetu. Skloni su čestim povlačenjima i izolaciji, jer u samoći obnavljaju svoju energiju i pune svoje baterije. Jedan od vladara ovog zodijačkog znaka je Neptun, što pripadnicima ovog Ascendenta utiskuje ogromnu maštu i vizije. Zbog toga, oni pokazuju izražene umetničke sklonosti i bave se muzikom, slikarstvom, pevanjem, komponovanjem, fotografijom, dizajnom i sl. Veoma se senzitivni, romantični, ali i preosetljivi, jer upijaju kao sunđer sve sa čime su okruženi. Zato je veoma važno da njihovo okreuženje bude harmonično, jer u suprotnom upijaju svaku negativnu vibraciju, što utiče na njihovu psihu. Predstavnici Ascendenta u Ribama, na okolinu ostavljaju utisak tihe, povučene i mirne osobe. Ako želite da prepoznate u nekom društvu pripadnika ovog Ascendenta, onda će to biti ona osoba, koja uglavnom ćuti i sluša i koja je najtiša. Skloni su razočarenjima u životu, jer stalno idealizuju, kako ljude tako i okolnosti, što ih na kraju priče vodi u patnju i razočarenje. U slučaju da je Neptun nepovoljno integrisan, onda oni neispoljavaju energiju, postaju bezvoljni i uspavani, a lako posežu i za veštačkim stimulansima, poput lekova, alkohola, narkotika i sl. Nepovoljno integrisan Neptun, govori i o psihičkoj preosetljivosti, ali i nemogućnosti da se osoba uključi u realan i praktičan život.

Realnost i praktičnost im često izmiče i beži, što utiskuje kod njih osećanje haotičnosti. Neptun je planeta žrtve i patnje i zbog toga se pripadnici ovog Ascendenta, često osećaju kao žrtve ili patnici. Aspekti Neptuna će pokazati na koju oblast života će Neptun najjače da utiče, a ako je u nepovoljnom aspektu sa Venerom, onda možemo govoriti o ljubavnim i bračnim patnjama. U slučaju, da je na primer, u nepovoljnom aspektu sa Saturnom, onda patnja može doći preko neke bolesti ili zdravstvenog problema. Ako je Neptun u povoljnim aspektima, kao na primer sa Suncem, onda osoba može lako da izražava svoju kretivnu i maštovitu ličnost. Međutim i povoljni aspekti Neptuna oduzimaju energiju, aktivnost i govore o povučenosti, bezvoljnosti i nekoj vrsti izolacije. Česton će te ih sresti pored vode, mora, u bolnicama, u crkvama, na izložbama, na pesničkim večerima, u bioskopima, na baletima, u muzičkim lil slikarskim školama i sl. Motivacija osoba koji su rođeni sa Ascendentom u Ribama su: emocije, osećanja, žrtvovanje, fantazija, mašta i snovi.

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top