Četiri zodijačka znaka bila su trajno posvećena ekvinocijima i solsticijima i, mada se znakovi više ne poklapaju s drevnim sazvežđima kojima su bili pripisani i od kojih su dobili svoja imena, savremeni astronomi su ih prihvatili kao osnovu proračuna. Zato se za prolećni ekvinocij kaže da se događa u sazvežđu Ovna. Prikladno je da od svih životinja baš Ovan bude stavljen na čelo nebeskog stada koje formira zodijački obruč. Vekovima pre hrišćanske ere, pagani su duboko poštovali ovo sazvežđe:
” Ovo sazvežđe nazivano je Jagnje Božje. Nazivano je još i Spasitelj, i govorilo se da ono spasava čovčenstvo od njegovih greha. Uvek je bilo poštovano kroz naziv Dominus ili Gospod. Nazivano je Jagnje Božje koje odnosi grehe sveta. Privreženici su mu se obraćali u svojim litanijama stalnim ponavljanjem reči: O, Jagnje Božje, koje odnosiš grehe sveta, smiluj nam se. Daj nam Tvoj mir.”
Stoga je Jagnje Božje titula data Suncu, za koje se kaže da se svake godine u severnoj hemisferi ponovo rađa u znaku Ovna.
Za letnji solsticij se smatra da se događa u sazvežđu Raka, koji su Egipaćani nazvali skarabej – buba iz porodice Lamellicornes, starešina kraljevstva insekata, za Egipćane sveti simbol večnog života. Očigledno da je sazvežđe Raka bilo predstavljeno ovim neobičnim stvorenjem jer Sunce, nakon prolaska kroz tu kuću, nastavlja da ide unazad, ili da se spušta niz zodijački luk. Rak je simbol stvaranja, jer je to kuća Meseca, velike Majke svih stvari i zaštitnice životne snage prirode.
Ovan na čelu nebeskog stada
“Zbog privlačenja ili dizanja vode okeana, ona je, naravno, izgledala kao vladarka vlage, a zbog toga što se činilo da tako moćno deluje na konstituciju žene, isto tako je izgledala i kao zaštitnica i regulatorka ishrane i pasivnog stvaranja: otuda se za nju kaže da je primila svoje nimfe, ili predodređene personifikacije, iz okeana, i često je simbolički predstavljena morskim rakom, životinjom čije je svojstvo da sponatno odvaja od vlastitog tela bilo koji ud koji je ozleđen ili osakaćen i da umesto njega reprodukuje drugi.”
Jesenji ekvinocij se događa u sazvežđu Vage. Terazije su nagle i solarni globus je započeo svoje hodočašće prema kući zime. Sazvežđe Vage je stavljeno u zodijak da simbolizuje moć izbora, pomoću kojeg čovek može uporedno da izvaga dva problema. Pre više miliona godina, kada se razvijala ljudska rasa, čovek je bio poput anđela i nije poznavao ni dobro ni zlo. U stanju spoznaje dobra i zla pao je kada su mu bogovi dali seme mentalne prirode. Paracelzus je rekao:
“Telo dolazi iz elementa, duša od zvezda, a duh od Boga. Sve što um može pojmiti dolazi od zvezda.”
Sazvežđe Jarac, u kojem se dešava zimski solsticij, nazivano je Kuća Smrti, jer je zimi sav život na severnoj hemisferi u najvećem opadanju. Jarac je složeno stvorenje, s glavom i gornjim delom tela jarca i s repom ribe. U ovom sazvežđu Sunce je najslabije na severnoj hemisferi, a nakon prolaska kroz to sazvežđe odmah počinje da jača. Zato su Grci govorili da je Jupitera (ime boga Sunca) dojila koza.
“Dakle, simbol Jarca koji se diže iz tela ribe predstavlja i najveću karakteristiku vavilonskih planiniskih građevina koje se uzdižu iz svog niskog i močvarnog okruženja; dva roga i Jarac su simbol dva grada, Ninive i Vavilona, od kojih je prvi izrađen na reci Tibar, a drugi na Eufratu, ali su oba potčnjena istom suverinitetu.”
Iz knjige “Tajna učenja svih epoha”
0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top