Šta ću biti kada odrastem?

Šta ću biti kada odrastem?Mnogo puta smo se zapitali, „Kakve su moje sposobnosti i za kakav posao sam sposoban?“ ili smo imali dilemu sa izborom posla i radnog mesta. Mnogi od nas  talentovani su za jedno, a opet rade posao u kojem nisu u mogućnosti da pokažu svoje talente, jer je on sasvim nešto drugo. Sigurna sam da postoje i oni, koji su se više puta pitali, „Da li ja radim ono što volim i koliko sam uspeo da pronađem sebe u svom poslu?“ Često nam život ili određene životne okolnosti nametnu neki sasvim drugi put, a na koji nikada pre toga nismo ni pomislili da ćemo zakoračiti. Sigurno smo svi, još kao mali, imali svoj san i maštali, šta bi to voleli da radimo kada odrastemo i kakva bi nam bila profesija. Uvek smo se tada kroz bezazlenu dečiju igru ustvari identifikovali sa našim snovima, pa ako smo se igrali „lekara ili doktora“, onda smo sanjali da jednoga dana postanemo lekari. Oni koji su se igrali sa pištoljima, maštali su da budu vojnici ili policajci, oni koji su se igrali „škole“, hteli su da budu učitelji ili profesori. Male „šašave“ glave, imale su bezbroj igara, a danas je bezbroj profesija i zanimanja, dok se astrolozima istovremeno, često postavlja pitanje, „Čime u životu mogu da se bavim i šta da budem?“

Postoje tri kuće u horoskopu koje se obično razmatraju i procenjuju, kada govorimo o poslu i profesiji, a to su: 10, 6 i 2. kuća. Ovo su zemljane kuće, jer u prirodnom horoskopu njima vladaju zemljani zodijački znaci, koji se odnose na materiju i sigurnost, a što svi tražimo kroz zanimanje, profesiju ili posao. Deseta kuća je najvišlja u horoskopu, ona je angularna i kardinalna i ova kuća govori o ambiciji, uspehu, priznanju, profesiji i karijeri U prirodnom horoskopu, desetom kućom vlada zodijački znak Jarac i planeta Saturn, a ova planeta simbolizuje trud i napor, a svi se mi trudimo i ulažemo napor da se dokažemo i da uspemo kroz desetu kuću. Kako je 10. kuća najvišlja u horoskopu, ona opisuje onaj najvišlji i najveći cilj za koji se borimo i prema kojem težimo. Šesta kuća opisuje našu radnu energiju, vrstu posla koji radimo, metode i načine rada kako ga obavljamo, kao i radni ambijent u kojem radimo. Šesta kuća u horoskopu, povezuje se sa radnim mestom, poslom i pružanjem usluga. Preko ove kuće mi dobijamo odgovore na pitanja, „Da li će posao za mene predstavljati napor i težinu?“ ili „Kakav će biti moj radni ambijent?“ i sl.

Dakle, šesta kuća opisuje vrstu posla kojim se bavimo, naše radne kapacitete, radnu energiju, poslovnu sposobnost, kao i način na koji obavljamo posao. U prirodnom horoskopu ovom kućom vlada zodijački znak Devica i planeta Merkur. Stelijum planeta u 6. kući ili položaj Sunca ili vladara Ascendenta u 6. kući često ukazuje na ličnost koja je zagrižena za posao, a esencijalna priroda planete u 6. kući kao i aspekti koje ova planeta formira sa drugim planetama, opisivaće, koliko je ličnost zadovoljna sa svojim poslom i kako obavlja svoj posao. Ne treba se uplašiti, ako planete iz 6. kuće formiraju nepovoljne aspekte sa drugim planetama, jer takav nepovoljni aspekt, često ukazuje na ličnost koja ulaže veći napor i energiju na svom radnom mestu.

Suprotno ovome previše laganih aspekti iz 6. kuće, mogu čak opisivati usporenost i lenjost na radnom mestu, ali opet treba biti oprezan, kod konačnih zaključaka, jer mnogo toga zavisi od esencijalne prirode planete, vladara 6. kuće, kao i od prirode planete sa kojom planeta iz 6. kuće formira aspekt.

Vatreni zodijački znaci na vrhu 6. kuće, često opisuju ličnost koja može biti zagrižena za posao, koja ima neku rukovodeću ulogu na radnom mestu, koja ulaže veliki optimizam i energiju na poslu, koja je aktivna, vredna i dinamična i kojoj uopšte, samo dinamični i aktivni poslovi odgovaraju, a da bi mogla maksimalno iskazati svoje radne sposobnosti. Od vatrenih zodijačkih znakova Ovan pokazuje najviše energije, aktivnosti i dinamike na radnom mestu i najlakše se dokazuje na poslu, kada može lako i bez sputavanja da pokaže ovu svoju prirodu. Ono što njemu ne odgovara, a što može kod Ovna da izazove nezadovoljstvo, jeste dosadan, monoton i neaktivan posao. Lav, kao što je i njegov moto, „Ja organizujem“, ispoljava izvanredne radne organizatorske sposobnosti i talente. Ovaj vatreni znak teži kroz posao ili svoje radno mesto, da istakne sopstvenu ličnost i ego i obezbedi sebi važnost, ugled i moć. Lav će maksimalnu radnu sposobnost pokazati, ako je podstaknut nekim velikim ciljevima, koji će mu obezbediti ugled i veći položaj. Strelac, kao poslednji predstavnik vatrenog trojstva, najviše ispoljava radnu energiju, ako njegov posao zahteva stalno pokretanje, a najefikasnije, ako se radi o putovanjima. Ovaj znak, povećava radnu ili poslovnu inspiraciju i u okolnostima kada posao od njega zahteva spremnost da zaštiti slabije, jer je ovo znak pravednosti. Strelac je slobodouman i otvoren, a na radnom mestu pokazuje vedrinu i lojalnost. Dodatne informacije nam daje vladar 6. kuće, odnosno njegov položaj u znaku i njegovi aspekti, kao i planete u 6. kući, ako ih ima.

Zemljani zodijački znaci ukazuju na spore reakcije, a ličnost svoje radne sposobnosti maksimalno pokazuje onda kada posao zahteva prvenstveno produktivnost, metodičnost, analitičnost i praktičnost. Ovi zodijački znaci odbijaju rizike i rizične okolnosti, a zemljani znak na vrhu 6. kuće, retko kada koristi brzinu, naglost i rizik u načinu svoga rada i obavljanju posla. Oni će, ako je potrebno, a to je ustvari njima uvek potrebno, hiljadu puta proveriti kako treba uraditi određeni radni zadatak ili će hiljadu puta proveriti ispravnost metode koju će primeniti, jer oni igraju samo na kartu sigurnosti. Zodijački znak Bik, može često da pokazuje konzervativnost kroz svoj posao ili radno mesto, ali on je postojan i istrajan u svojim radnim zadacima. Njemu ne odgovaraju poslovi koji u sebi nose rizik i naglost, jer on voli sigurnost i samo proverene metode rada. Ispoljavaju poslušnost, promišljenost i strpljenje pri realizaciji radnih zadataka. Bikovi su ležerni, nekada se preterano i opuštaju, što može kod njih izazvati i lenjost, dok radne navike teško menjaju i zbog toga trebaju da razvijaju više fleksibilnosti. Zodijački znak Devica, na radnom mestu i u poslu pokazuje taktičnost, metodičnost i pronicljivost, dok je u stanju lako da se prilagođava u skladu sa radnim zadacima. Devica je zadovoljna, ako posao od nje zahteva praktičnost, detaljisanje i talenat za analizu, a svoj radni zadatak obavlja veoma detaljno. Ona u svom načinu rada uglavnom koristi ispravno rasuđivanje, ali i izražene intelektualne sposobnosti i sposobna je za razna zanimanja.

Šta ću biti kada odrastem?

Jarac teži sigurnim, pouzdanim i stalnim poslovima, a inspiraciju i zadovoljstvo na radnom mestu pokazuje, kada preko posla može da postigne ugled i status. Za razliku od prethodna dva zemljana zodijačka znaka, ovom znaku je potrebna mogućnost samostalnog odlučivanja na radnom mestu ili u svom poslu. Jarac najefikasnije ispoljava radne sposobnosti, kada radno mesto ili posao od njega zahteva odgovornost, ozbiljnost, mudrost i praktičnost. Sposoban je za naporne, teške i mukotrpne poslove.

Vazdušni zodijački znaci na vrhu 6. kuće, često opisuju radno mesto ili posao, gde se lako može izraziti komunikativnost, gde se lako mogu primeniti ideje i gde se retko kada primenjuje fizička energija, već česće mentalna i umna energija. Svoju radnu sposobnost ličnost najlakše ispoljava, ako kroz posao ili na svom radnom mestu, svoj način rada sprovodi kroz komunikaciju, savete, pisanje, ideje, intelekt, ali i jednu opštu pokretljivost, svestranost i radoznalost. Često će ličnost, a koja ima vazdušni znak na vrhu 6. kuće, biti nezadovoljna, ako njen posao ili njeno radno mesto nije u stanju, da u svakom trenutku pokreće njene ideje, um i intelekt. Blizanci imaju izraženu potrebu da kroz svoj posao ili na radnom mestu koriste svoj intelekt i um ili kada mogu da spajaju razum i intuiciju. Ovaj zodijački znak je najzadovoljniji kada mu je omogućeno da kroz radne zadatke slobodno koristi obilje svojih ideja. U svom poslu ispoljavaju svestranost i veliku snalažljivost, a inspirisani su kada im posao omogućava prikupljanje za njih novih informacija i znanja, jer je želja za učenjem, kao i radoznalost, kod njih izražena.

Zodijački znak Vaga je zadovoljna svojim radnim ambijentom, ako su u njemu uspostavljeni harmonični i uravnoteženi odnosi. Ovaj znak je radno inspirisan, ako posao obezbeđuje mogućnost ispoljavanja šarma, diplomatičnosti i gde se lako mogu pokazati umetnički talenti, osećaj za pravičnost, lepotu i estetiku. Vaga je talentovana za radne zadatke koji zahtevaju od njih da pokažu svoje talente za spoljašnja opažanja, ali često se u načinu njihovog rada može osetiti kolebljivost, neodlučnost i sklonost da idu linijom manjeg i lakšeg otpora. Vodolija lako izražava svoju radnu sposobnost u poslovima na kojima može lako da pokaže sintezu svog znanja, ali i svoje intuitivne sposobnosti. Ovaj znak je pravi reformator u svom poslu i na radnom mestu, a najzadovoljniji je kada može i da pruža neke usluge ljudima ili čitavom čovečanstvu. Vodolija je inspirisana poslovima u kojima može da koristi svoje originalno mišljenje i originalne metode rada i kada može brzo i munjevito da koristi svoje ideje, misli i spoznaju.

Vodeni zodijački znaci na vrhu 6. kuće, često ukazuju na potrebu za povlačenjem, čak i nekom vrstom izolovanosti, a onda ličnost može na stidljiv i skroman način da iskazuje svoje talente na radnom mestu. Ona će maksimum svojih radnih kapaciteta, bolje pokazivati u tihim i mirnim radnim ambijentima, a van svake gužve i buke. Vodeni zodijački znaci obično pokreću emocije, a ličnost se lako emotivno i veže za svoj posao, a najlakše izražava sebe, kada radno mesto od nje zahteva i traži pokazivanje osećanja brige, pomaganje drugim ljudima koji su u nevolji, ali i pokretanje mašte.

Zodijački znak Rak u svoj posao četo unosi  emocije i osećanja, što znači da je i najzadovoljniji kada kroz svoj posao može da pokazuje svoje emocije. Kroz rad je vođen izraženim instiktima i ispoljavanjem osećanja brižnosti, jer je inspirisan onda, kada posao zahteva pokazivanje osećanja brige prema drugim ljudima ili ljudima koji su u nevolji. Treba se samo podsetiti na moto Raka, koji glasi, „Ja osećam“. Ovaj znak često može biti inspirisan i kada posao od njega traži da upotrebi maštu, živahnu fantaziju, ali i sposobnost dobrog pamćenja i razvijenu memorije, kada ona mora da nadoknadi nedostatak više intuicije. Škorpija, kao drugi predstavnik vodenog elementa, izuzetno je izdržljiva i može da podnese svaki težak i naporan posao, jer je otporna na umor. Ovaj znak na radnom mestu pokazuje pronicljivost, fanatizam i profesionalni integritet, posebno kada voli svoj posao ili kada je radni zadatak privuče na fanatičan i ekstreman način. Kroz posao ispoljava istrajnost, energičnost i odlučnost, a najveću radnu sposobnost pokazuju kada posao za nju predstavlja veliki izazov. Često koristi svoje lukavstvo i preprednost u načinu rada.

Zodijački znak Ribe, a slično kao i Rak, na poslu ispoljava osećanja i emocije, kao i izraženu brižljivost prema drugim ljudima. Ovaj znak je sposoban da se strpljivo potčinjava i da služi drugima kroz svoj posao, što govori više o pasivnoj ličnosti, ali uvek u službi nekog višeg verovanja, a čemu se ona kroz posao predaje. Ribe mogu ispoljavati na poslu česte oscilacije, od svestranosti i prilagodljivosti, pa sve do tromosti i neizainteresovanosti sa druge strane, ako ih posao ne motiviše.

Dakle, imamo tri specifične kuće, odnosno 10, 6 i 2. kuću, koje su važne kada procenjujemo profesiju, zanimanje ili posao. Međutim, nikako se ne treba zaustaviti na ovim kućama, jer se ne treba ispuštati celina horoskopa. Ove tri kuće jesu specifične iz već navedenih razaloga, ali treba uvek ispratiti Ascendent, vladara Ascendenta i njegove aspekte, položaj Sunca i Meseca, eventualni stelijum u horoskopu, planete u angularnim kućama, egzaktne aspekte i aspekte prema vrhu desete kuće, dominantan element, odnosno celinu horoskopa.

Dominacija vatrenih zodijačkih znakova u horoskopu, govori o ličnosti kojom dominiraju strasti, energičnost, pokretački impulsi, avanturistički duh, borbenost, optimizam, entuzijazam, aktivnost i želja za vođstvom, pa će se ova ličnost najlakše snalaziti u profesiji koja zahteva ovakvu prirodu. Zbog toga dominaciju vatrenog elementa često možete pronaći kod sportista, političara, pravnika, advokata i u svim ostalim profesijama gde će osoba moći da na neki način istakne i naglasi svoju ličnost. Dominacija zemljanih zodijački znakova u horoskopu, govori o osobi koja teži prema sigurnosti i udobnosti, koja bira samo proverene mogućnosti, koja se ne upušta u nikakve rizike, koja je praktična, racionalna i realna, pa će shodno tome težiti zanimanjima koje obezbeđuju produktivnost i stabilnost i gde će ona moći lako primenjivati svoju praktičnost. Naglašenost ovog elementa često možete pronaći kod ekonomista, bankara, biznismena, trgovaca, i svih ostalih profesija koje obezbeđuju produktivnost. Dominacija vazdušnih zodijačkih znakova u horoskopu, govori o ličnosti koja je društvena, misaona, intelektualna, komunikativna, pokretljiva, a ovakva ličnost često sebe pronalazi u profesijama gde može lako da izrazi pokretljivost, svoje ideje i misli, kao i da koristi svoj um i intelektualne sposobnosti.

Kada u horoskopu postoji dominacija vazdušnog elementa, onda se ličnost često pronalazi kao pisac, novinar, spiker, posrednik, savetnik, učitelj ili nastavnik, kao i u svim profesijama, gde će lako izraziti svoju mentalnu i fizičku pokretljivost. Dominacija vodenih elemenata u horoskopu govori o ličnosti koja je maštovita, stidljiva, povučena i koja ne želi da se ističe, ali ima potrebu da izražava osećanje brige i da pomaže drugim ljudima. Kada postoji dominacija vodenih zodijačkih znakova, onda se ličnost često pronalazi u medicini, psihologiji, humanitarnim zanimanjima, religiji i svim ostalim profesijama, gde ličnost može da izrazi svoju maštu i gde može da radi u izolaciji, smaoći ili iza scene.

Kada govorimo o profesiji i zanimanju, onda ćemo neke informacije pronaći i u odnosu na raspored planeta u horoskopu, jer ako se većina planeta nalazi iznad horizonta, onda je ličnost okrenuta prema dnevnim aktivnostima, poseduje ambiciju i uz podršku drugih astroloških elemenata, ima potrebu da se nametne. U slučaju da je većina planeta ispod horizonta, onda govorimo o ličnosti koja neće biti toliko ambiciozna i nametljiva. Kada je većina planeta na istočnoj strani horoskopa, onda govorimo o ličnosti koja je samosvesna i koja teži sebe i svoju ličnost, da istakne kroz profesiju. U slučaju da je većina planeta na zapadnoj strani horoskopa, onda govorimo o ličnosti koja sebe pronalazi u partnerstvima, javnosti i javnom životu i koja se pronalazi kroz druge ljude, jer ima razvijenu svest o drugima.

Slično razmišljanje možemo primeniti i na 10. kuću, međutim ova kuća za razliku od 6. kuće, predstavlja pokretačku snagu i energiju koja nas motiviše da postignemo maksimum ili uspeh. To je kuća našeg ega, najviša i najjužnija tačka, koja se odnosi na naša unapređenja, slavu, ugled, uspehe, položaj u društvu i zbog toga je i povezana sa karijerom i profesijom.

Zbog svega navedenog, mi možemo smatrati tri zemljane kuće (10, 6 i 2.) prvenstveno specifičnim kućama za profesionalnu i poslovnu oblast života, ali nikako ne treba konačne zaključke ograničavati samo na njihov domen delovanja. Njihova značenja treba uvek povezati sa Ascendentom, vladarem Ascendenta, Suncem i Mesecom, egzaktnim aspektima, planetama u uglovima, mogućim stelijumom i dominantnim elementom u horoskopu. Formula ili astrološka definicija zanimanja ili profesije, a samo na osnovu ove tri kuće, nije moguće konačno definisati.

 

 

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top