Retrogradne planete

Retrogradne planeteMnogo je ispričano priča i priča o retrogradnim planetama: vraća se u prošlost, pa je duhovna i spiritualna, pa ide „unazad“ i vraća se na neke stare okolnosti, pa je više za neki kreativni rad…a, sve sa retrogradnim planetama može biti jednostavnije.

Za retrogradnu planetu je osnovno: „Ona ne može potpuno ispoljiti svoju prirodu“ i sada ovo samo primenite na svakodnevni život. Ne komplikujte dalje. Takođe, ne zaboravite „nedostaje nešto u završnici kod ovih planeta.“ Daću vam nekoliko primera, ali ne iz teorije, već iz mog praktičnog iskustva i iskustva ljudi oko mene.

Retrogradni Mars – Poznato vam je da Mars uvek ide na prvo mesto kada se takmiči. Svako drugo mesto osim prvog za ovu planetu je poraz ili gubitak. Zamislite sad jednu trku u kojoj sve vreme Mars dominira i u kojoj se već na samom početku trke izdvaja prvi. Umesto da uđe prvi u cilj, pred ciljem se okreće da pogleda koliko je drugi udaljen od njega, staje pred ciljem i propušta drugog da uđe prvi, a on ulazi kao drugi. Ovo je baš ovako bilo sa osobom koja ima retrogradnog Marsa i to kao vladara Ascendenta. Nije važno sada koji su to razlozi bili, važno je da ovaj retrogradni Mars nije imao završnicu kakva mu i priliči. Ili, ako je sportista, pa se često takmiči i igra utakmice, ne oseća se superirono onako kako bi to Mars želeo da se oseća ili igra za ekipu koja često gubi. Zatim, grubost i agresija, koje su specifične za Marsa često su prikrivene i ove osobine ne možete primetiti tako jasno i otvoreno kao što ih Mars inače ispoljava. Od Marsa očekujete snažan i jak stisak ruke, međutim od retrogradnog Marsa dobićete blag stisak ruke i neće vam biti jasno da li ste se to rukovali sa Marsom ili Venerom? Od Marsa se uvek očekuje da se ističe i dominira, ali kod retrogradnog Marsa možete često videti suprotno, a to je nedostatak želje za isticanjem. Kod retrogradnog Marsa nedostaje onaj završni udarac ili kako bi rekli „overavanje“…i koliko god Mars želi da se oseća snažnim i jakim, jer je ova planeta rođena da bi demonstrirala snagu, kada je Mars retrogradan, onda se često oseća i slabim. To je nešto slično kao kada vam neko opali šamar, ali taj šamar osećate kao nešto malo jače od blažeg povetarca.

Retrogradni MerkurNa primer, uloga Merkura je da pošalje ili primi informaciju, ali kada je retrogradan, onda ne može do kraja ili potpuno da ispolji ovu svoju ulogu. Zbog toga, informacija ne stiže do vas ili onda kada je vi šaljete, ne stiže do osobe ili mesta gde želite da je uputite. Zato se kaže, kada je Merkur retrogradan onda kasne pošiljke, poruke, papiri i sl. što je u simbolici Merkura, jer nedostaje završnica i Merkur ne stiže da obavi svoj posao. U završnici često izostaje razumna i praktična odluka što je takođe uloga i osobina Merkura. Knjiga ostaje nepročitana, škola ostaje nedovršena, prisutna je nesređenost ili haotičnost posebno u onim poslovima gde je potrebno pokazati analitičnost i praktičnost ili se sve ovo prolongira za kasnije. Dakle, opet imamo problem u završnici, ali ovde u stilu Merkura. On ima želju da napiše knjigu i godinama razmišlja o tome, ali godine i godine prolaze, jer nema plan i koncentraciju i opet ima problem sa završnicom. Merkur hoće da bude uvek razuman, ali u onim odlučujućim momentima, kao da ga razum napušta ili kao da mu digitron otkazuje u poslednjem momentu. Razlika između retrogradnog Merkura i direktnog Merkura je u tome što direktni Merkur priča i priča, dok retrogradni Merkur može i da priča i da ćuti. Vratimo se na osnovnu prirodu Merkura, a to je dolazak ove planete na ovaj svet da bi pričala i komunicirala i kada je Merkur retrogradan onda ima i faze kada će vam reći „Idem malo da ćutim“. Kako ćete onda čuti ono što želite da čujete od njega? Ili, kako ćete doći do potrebne informacije koju vam on može dati? Dakle, ne dobijate od retrogradnog Merkura potpuno ono što bi trebalo da dobijete, a što je vezano za njegovu simboliku.

Retrogradna Venera – Ona je rođena da uživa, ali kada je retrogradna kao da ne uživa u potpunosti. Slično kao kada jede čokoladu, ali onaj poslednji komadić joj ne prija i pokvari prethodni užitak ili kao kada radosno ide da potroši novac na ono što voli, ali kada dođe do tržnog centra raspoloženje joj se promeni, jer je zaboravila koji je dan i tržni centar ne radi. Znam osobu kojoj je retrogradna Venera vladar Ascendenta i ona je u stanju uvek da napravi kolač od onog što trenutno ima na raspolaganju u kući i često kaže: „Neće biti baš potpuni užitak, ali ne može da ispadne loše.“ Takođe, u trenucima kada bi trebala da se opusti i relaksira kao da ne ume i ne uspeva. Naravno, Veneru privlače sva mesta gde može da se zabavi, opusti i uživa što je isto i kada je Venera retrogradna, ali kada je retrogradna, onda na ovakvim mestima kao da nedostaje ili izostaje potpuno uživanje. Ako neko želi da istakne svoju lepotu uvek i na svakom mestu, onda je to Venera, međutim kada je Venera retrogradna ona i dalje mami poglede drugih zbog svoje lepote, ali je ne ističe. Lepota ne dominira, ali ona je prisutna, povučena, stidljiva ili skromna (posebno ako se nalazi u znakovima koji nisu vični isticanju). Ljubav? Kao da izostaje potpuno uživanje, posebno ako je u nepovoljnim aspektima sa Saturnom, Marsom, Uranom ili Plutonom. Ona želi da uživa i hoće da uživa, ali se često nešto prepreči što pokvari potpuni ljubavni ugođaj.

Retrogradni Jupiter – Daću vam nekoliko konkretnih primera. Zasadili ste cvet ili voćku i očekujete rast, ali ne ide onako kako ste očekivali. Voćka raste, ali ne donosi onoliko plodova koliko ste očekivali. Gradite kuću na sprat, ali u toku gradnje odlučujete da ćete stati na prizemnoj kući, jer vam nedostaje novac. Očekujete da ćete se preseliti sledeće godine, ali selite se za tri godine. Iskoristili ste dve povoljne prilike za vaš posao, a mogli ste deset. Izabrali ste hotel za letovanje, jer vam se dopao i nalazi se na obali mora, međutim kada dolazite na letovanje, prebacuju vas u neki drugi hotel. Mogli ste od posla da zaradite 2000 evra, a uzeli ste samo 1000. Hteli ste da obradujete partnera sa velikim buketom crvenih ruža, ali danas plata nije prošla i bili ste prinuđeni da prepolovite buket.

Retrogradni Saturn – Ova planeta ceo život strpljivo i polako gradi čvrste temelje i pokušava da dođe do stabilne i čvrste strukture kako bi prevazišao strah od gubitka sigurnosti. Međutim, realno kod njega ovaj strah je ceo život prisutan. Šta se dešava kod retrogradnog Saturna? Taman je pomislio kako se konačno „uhvatio“ za nešto sigurno ili kako je izgradio nešto stabilno, ali ubrzo se struktura ruši kao kula od karata. Naravno, saturnovski kreće opet ponovo što kod njega opet   iziskuje napor i vreme. Znam osobu sa retrogradnim Saturnom kao vladarem Ascendenta, koja često menja posao što nije specifično i prijatno za Saturna. Kada se zaposli i pronađe onda pomisli: „Konačno imam posao i sada mogu da razmišljam i o nekim privatnim investicijama.“ Međutim, kao po pravilu, uvek se nekako namesti da ne ostane na istom poslu više od dve godine. Prema tome, taman kada pomisli da ima nešto sigurno u rukama, tada i sigurnost počinje da izmiče.

 

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top